29/7/09

Βαγδάτη προς Αγκυρα: Με σουνίτες τρομοκράτες εσείς; Με το ΡΚΚ εμείς

Ο ιρακινός αντιπερισπασμός για τις συναντήσεις τριών σουνιτικών ομάδων του Ιράκ, τις οποίες η Βαγδάτη θεωρεί «τρομοκρατικές», με Αμερικανούς στην Τουρκία σφράγισε τη χθεσινή τριμερή συνάντηση Τουρκίας-Ιράκ-ΗΠΑ, η οποία έχει θεσμοθετηθεί κυρίως για το ζήτημα του ΡΚΚ.Επικεφαλής των τριών αντιπροσωπειών ήταν ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, ο Ιρακινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Σιρβάν Αλ Βαϊλί και ο υποδιοικητής της πολυεθνικής δύναμης στο Ιράκ, Αμερικανός υποστράτηγος Στίβεν Χάμερ.

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

Τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο, είχαν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία οι συναντήσεις των τριών σουνιτικών ομάδων. Η δυσαρέσκεια του Ιράκ εκφράστηκε με τη διαμαρτυρία του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρί Αλ Μαλικί προς τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ακολούθησαν και ιρακινά διαβήματα προς την Τουρκία. Η Βαγδάτη κατηγόρησε την Αγκυρα για ανάμιξη στα εσωτερικά της και ζήτησε εξηγήσεις από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Τουρκίας.

Ο Ιρακινός υπουργός Βαϊλί, μετά τη χθεσινή συνάντηση στην Αγκυρα, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις «σουνιτικές ομάδες», για να πει: «Πρέπει να κάνω μια διόρθωση. Πρόκειται για συναντήσεις που έγιναν όχι με σουνίτες, αλλά με τρομοκράτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Χοσιάρ Ζεμπερί σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε δηλώσει σχετικά ότι οι συναντήσεις «προκάλεσαν σοκ» στη Βαγδάτη, για να τονίσει ότι «δεν περιμέναμε, κυβερνήσεις που φαίνονται σαν φίλοι και σύμμαχοι του Ιράκ να συναντηθούν με ομάδες που κατηγορούνται ως τρομοκρατικές».

Με τον τρόπο αυτό, η Βαγδάτη αποκτά ένα χαρτί απέναντι στην Τουρκία, η οποία ζητεί από τους Ιρακινούς να λάβουν μέτρα εναντίον του ΡΚΚ, το οποίο η ίδια θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Πράγμα όμως που δεν κάνει η Βαγδάτη και πολύ περισσότερο η διοίκηση της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Βόρειο Ιράκ, σε ορεινές περιοχές του οποίου βρίσκεται σημαντική δύναμη του ΡΚΚ. Με άλλα λόγια, αντικείμενο της τριμερούς επιτροπής δεν θα είναι πλέον το «τρομοκρατικό» ΡΚΚ, αλλά και οι «τρομοκρατικές» σουνιτικές αντιστασιακές οργανώσεις του Ιράκ.

Κατά τα άλλα, μετά τη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Μπεσρί Αταλάι δήλωσε ότι συζητήθηκαν θέματα όπως η ανάπτυξη της συνεργασίας, έτσι ώστε να δοθεί τέλος στη δράση του ΡΚΚ στο Βόρειο Ιράκ. «Εμείς ως Τουρκία περιμένουμε πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα» είπε ο Αταλάι και πρόσθεσε ότι υπογράμμισε για άλλη μια φορά τη θέση αυτή προς τις άλλες δύο πλευρές.

Η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στη Βαγδάτη, ενώ για τον ίδιο μήνα έχει προγραμματιστεί και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ιρακινή πρωτεύουσα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.