29/7/09

Αγκυρα: Εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας οι έρευνες

«Εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου έχουμε κυριαρχικά δικαιώματα ως προς την έρευνα και την αξιοποίηση φυσικών πόρων, βρίσκονται εξ ολοκλήρου οι περιοχές που αναφέρονται στην πρόσφατη απόφαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου περί ερευνών πετρελαίου στη Μεσόγειο», δηλώνει η Αγκυρα.Ταυτόχρονα, η Τουρκία φέρεται να έχει ενοχληθεί από τη δραστηριοποίηση της δύναμης Frontex της Ε.Ε., μετά από αίτημα της Αθήνας στο Αιγαίο.


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μπουράκ Οζούγκιεργκιν, σε χθεσινή γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στο θέμα που έχει ανακύψει με τα πετρέλαια στη Μεσόγειο. «Η απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο στις 30 Ιουλίου 2008 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 16 Ιουλίου 2009 σχετίζεται με την παροχή άδειας για γεωλογικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός των περιοχών ευθύνης μας», τόνισε ο εκπρόσωπος και υπογράμμισε τα περί υφαλοκρηπίδας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «στις 14-18 Νοεμβρίου 2008 έχουν πραγματοποιηθεί γεωφυσικές έρευνες εντός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης της Τουρκίας».

Δυσαρέσκεια για Frontex

Η τουρκική εφημερίδα «Ακσάμ», σε προχθεσινό δημοσίευμά της είχε επικαλεστεί υψηλά ιστάμενο στέλεχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για να αναφέρει ότι η Αγκυρα «έχει γνωστοποιήσει στην Αθήνα τη δυσαρέσκειά της σχετικά με τις περιπολίες της Frontex στο Αιγαίο». Η ίδια πηγή ανέφερε πως «η Frontex είναι μια πρακτική της Ε.Ε. για κοινό έλεγχο των συνόρων. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί η Ελλάδα, είναι το ότι ο κοινός έλεγχος δεν σημαίνει οριοθέτηση των συνόρων». Σύμφωνα με την τουρκική διπλωματική πηγή, οι περιοχές που περιπολούν τα ιταλικά και γαλλικά σκάφη της Frontex από τον Ιούνιο στο Αιγαίο, «είναι διεθνή ύδατα και όχι ελληνικά» και «η Ελλάδα με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να επισυνάψει τα θέμα της λαθρομετανάστευσης στα προβλήματα του Αιγαίου».

Η ίδια εφημερίδα πάντως γράφει πως η Αγκυρα ανησυχεί για το ενδεχόμενο να ζητήσει και η Κυπριακή Δημοκρατία τη συνδρομή της Frontex.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

3 σχόλια:

  1. Νά γιατί ἡ κ. Μπακογιάννη δέν μιλάει γιά τίς διαπραγματεύσεις τῆς ΑΟΖ μέ Αἴγυπτο καί Λιβύη. Τά ἔχει κάνει μπάχαλο. Ὀρίστε καί ἡ εἴδηση:
    http://strategy-geopolitics4.blogspot.com/2009/07/blog-post_6812.html

    Ἐάν κάνω λάθος, διορθώστε με.

    Ἰόλαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χτες βραδυ ο Νεοκλης Σαρρης στην εκπομπη του στο ΧαιTV,τα ειπε ΟΛΑ.Μεχρι που εχει φτασει η ξεφτιλα μας.Ακουστε και αυτο -τον λογο του ομπαμα στην τουρκικη εθνοσυνελευση,τον ειχαν γραψει τουρκοι και απλως του τον εδωσαν να τον διαβασει.Μπραβο τους.Εμεις κλαιγαμε για την επιτυχια του ηλιοκαμμενου και τον στηριξαμε στο 90% των Ελληνων και Ελληνοαμερικανων,ιδιως για τον 'ενθερμο φιλελληνα μπαιντεν',που ειχε βαλει τα 'στηθια' του στην πολιτικη μπους εναντιον της χωρας μας.Οι σκοπιανοι σκιστηκαν υπερ μπους οπως και οι τουρκοι και αντι να ακουσουμε εμεις φιλικες κουβεντες,τις ακουσαν οι αντιθετοι μας.Παντως το προαισθημα μου λεει πως ο μπους θα μας φανει προβατακι μπροστα στον αγνο ηλιοκαμμενο 'δημοκρατη'.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δίκιο έχουν αφού κοιμάται το Ντόρα...12ν.μ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.