31/7/09

Ήπιε, λέει, το αίμα Ελληνόπουλου μπροστά στα μάτια του πατέρα του παιδιού

Σημειώστε και εσείς κάπου το όνομα αυτό: Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν. Ταγματάρχης. Υπηρέτησε, λέει, στην Κύπρο. Και αργότερα έγινε υπεύθυνος των Φυλακών του Ντιγιάρμπακιρ, γνωστών για τα βασανιστήριά τους. Στην πρώτη τελετή γνωριμίας με τους κρατούμενους και τους κατάδικους είπε το εξής: «Ακούστε με! Διορίστηκα εδώ με απευθείας διαταγή από το Γενικό Επιτελείο Στρατού. Το όνομά μου είναι Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν. Είμαι ένας άνθρωπος που έσφαξε με μαχαίρι ένα παιδί Ελληνόπουλο στην Κύπρο και ήπιε το αίμα του σαν κρασί μπροστά στον πατέρα του».

Το διηγείται αυτό ένας κατάδικος που ήταν ζωντανός μάρτυρας της ομιλίας αυτής και βρισκόταν τότε στις Φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ. Ο Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν, που έγινε γνωστός για τα πιο αδιανόητα βασανιστήρια που εφάρμοσε κατά των Κούρδων, άρχισε δουλειά τελικά διηγούμενος στους κατάδικους στις Φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ τα βασανιστήρια που έκανε στους Ελληνοκύπριους αιχμαλώτους στην Κύπρο. 'Αρχιζαν, λέει, συστηματικά βασανιστήρια στο Ντιγιάρμπακιρ νωρίς το πρωί με το να χτυπούνε οι φρουροί στις πολεμίστρες. Οι κατάδικοι παίρνονταν από τους θαλάμους στα κελιά, δένονταν σε σίδερα και έτρωγαν ξύλο με αλυσίδες μέχρι να φτύσουν αίμα. 'Αλλοι κρατούμενοι αναγκάζονταν να παρακολουθούν, λέει, τις σκηνές των βασανιστηρίων και όσοι δεν άντεχαν να βλέπουν τις εικόνες αυτές και γύριζαν το κεφάλι τους από την άλλη πλευρά, έπαιρναν σειρά για βασανισμό. Έχυναν από πάνω τους λύματα, σε κάποιους κρατούμενους ετάιζαν κόπρανα ποντικών και ανθρώπων και τους έκαναν βασανιστήρια στα κελιά τους για να επιτεθούν ο ένας εναντίον του άλλου. Τώρα φανταστείτε εσείς τι θα μπορούσε να έχει κάνει τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο ένας τέτοιος βάρβαρος Τούρκος αξιωματικός. 'Αλλωστε, στις σελίδες στο διαδίκτυο αναφέρεται το εξής για τον Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν: «Απέκτησε πείρα με τα βασανιστήρια που εφάρμοσε στους Έλληνες αιχμάλωτους κατά την επιχείρηση του 1974 στην Κύπρο». Επιπλέον, ο άνθρωπος αυτός που οι βαρβαρότητές του έγιναν θρύλος, επιβραβεύθηκε από τους διοικούντες το καθεστώς στην Τουρκία. Ξέρετε τι έκαναν; Έστησαν ένα μνημείο του με την επωνυμία «Ήρωας» στο 'Ακσαραϊ, που είναι μια από τις καλύτερες συνοικίες της Κωνσταντινούπολης! Όμως, αργότερα πλήρωσε πολύ βαρύ τίμημα για όσα έκανε. Δολοφονήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1988 σε ένα δημοτικό λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη από έναν Κούρδο που του φύτεψε τρεις σφαίρες στο κεφάλι. Πρόσφατα αποδήμησε από αυτό τον κόσμο και ο Κεμάλ Γιαμάκ, ένας στρατιωτικός διοικητής που είχαν και οι Τουρκοκύπριοι την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά. Ήταν υποδιοικητής του Τουρκικού Συντάγματος (ΤΟΥΡΔΥΚ) το 1960 στην Κύπρο. Αργότερα διετέλεσε επικεφαλής του Γραφείου Ειδικού Πολέμου στην Τουρκία. Είναι γνωστός ως ο στρατιωτικός διοικητής που εκτέλεσε τα μυστικά σχέδια της επιχείρησης της Κύπρου. 'Αλλωστε διετέλεσε και διοικητής των Τουρκικών Ειρηνευτικών Δυνάμεων Κύπρου. Ήταν, λέει, ο δημιουργός του συνθήματος «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ». Καυχιόταν γιΆ αυτό. Λέει το εξής στο βιβλίο όπου έγραψε τα απομνημονεύματά του:
«Έγιναν πολύ χρήσιμες εργασίες κατά την Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 και την περίοδο αμέσως πριν από αυτήν. Αν πρέπει να δοθεί ένα πολύ απλό και αποτελεσματικό παράδειγμα, πριν από την επιχείρηση βρήκε το σύνθημα ΅Ένα βράδυ ξαφνικά μπορεί να έρθωΆ ως απάντηση στο τραγούδι ΅Σε περίμενα, αλλά δεν ήρθεςΆ που οι Ελληνοκύπριοι μετέδιδαν συνεχώς για χρόνια από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για να ακούει με λύπη η τουρκική κοινότητα και αμέσως μετά την επιχείρηση απάντησε στους Ελληνοκύπριους βάζοντας να ακούνε το τραγούδι ΅Εγώ τα έκανα, εγώ τα βρήκαΆ».
Αμέσως μετά το φασιστικό πραξικόπημα της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 στην Τουρκία, ο Κεμάλ Γιαμάκ έγινε διοικητής της Κατάστασης Εκτάκτου Ανάγκης στο Ντιγιάρμπακιρ. Και εκείνη την περίοδο τοποθετήθηκε στη Διοίκηση των Φυλακών Ντιγιάρμπακιρ ο Εσάτ Οκτάι Γιλντιράν, με τον οποίο (ο Γιαμάκ) υπηρέτησε στην Κύπρο. Ο Κεμάλ Γιαμάκ θεωρείται τόσο υπεύθυνος όσο ο Εσάτ Οκτάι για τα βασανιστήρια που έγιναν κατά των Κούρδων καταδίκων στις Φυλακές. Αλλά στο βιβλίο που έγραψε δεν βρήκε το θάρρος να το παραδεχτεί αυτό. Δεν ήταν ενήμερος για τα βασανιστήρια αυτά, δήθεν.
Όταν μάθαμε αυτές τις ειδήσεις, ανατριχιάσαμε για ακόμη μια φορά σκεπτόμενοι ποιοι πέρασαν από εδώ, ποιους είχαμε πάνω στο κεφάλι μας στην Κύπρο. Κάτω από τις διαταγές ποιων ζήσαμε. Ποιους διοικητές που είχαν το πνεύμα του δήμιου αποκαλέσαμε «ελευθερωτές» και τους υποβάλαμε την ευγνωμοσύνη μας! Όταν τα μαθαίνουμε αυτά καταλαβαίνουμε καλύτερα τι μεγάλη τραγωδία ήταν για την Κύπρο ο Ιούλιος του 1974. Αν υπάρχει Θεός, ας προστατεύει όλους μας από τέτοιους στρατιωτικούς με πνεύμα δολοφόνου!

Κωδικός άρθρου: 887720
ΠΟΛΙΤΗΣ - 31/07/2009, Σελίδα: 13

12 σχόλια:

  1. Αφήστε το Θεό κατά μέρος. Αυτά είναι ανθρώπινα. Εμείς όταν θα έρθουμε εκεί θα κάνουμε τέτοιους ανθρώπους που υπηρετούν την Τουρκία να κλαίνε σαν μικρά παιδιά. Δεν ξέρουν τι εστί πραγματική σκληρότητα. Το να καταστρέφεις ανέξοδα ζωές ανήμπορων αμάχων είναι το μόνο εύκολο αλλά το να κάνεις τέτοια κτήνη να κλαίνε και να σέρνονται για την ζωή τους σαν γυναικούλες είναι η πραγματική δικαίωση για έναν άνδρα. Κι αυτό θα γίνει γιατί ενώ εμείς δεν έχουμε επιλογή να παραδοθούμε σ’ αυτούς οι στρατιώτες τους θα θέλουν να παραδοθούν σε μας για να γλιτώσουν απ’ τους αξιωματικούς τους.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστηχώς αυτό το απόβρασμα δεν υπέφερε καθόλου..3 σφαίρες στο κεφάλι=γρήγορος θάνατος και ανώδυνος.
    Χάρη του έκαναν.
    Έπρεπε να πληρώσει με το ίδιο νόμισμα σε βασανιστήρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Οι Τούρκοι είναι πάντα Τούρκοι" γράφει κάπου ο Ουγκώ. Όντως, δεν έχουν ούτε στο ελάχιστο αλλάξει από τους Μογγόλους της ασιατικής στέπας.

    Ιδού ο "πολιτισμός των:

    Η τεχνική του γδαρσίματος

    Η τεχνική του σουβλίσματος

    Τίποτε άλλο έχουν "διδάξει" στην ανθρωπότητα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτο το άρθρο του Πολίτη μυρίζει Σενέρ Λεβέντ απλά η διαίσθηση μου το λέει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχουν και τα Ινδιάνικα βασανιστήρια που είναι πιο αποτελεσματικα :)
    Αλλά και άλλα ακόμα πιο αργά και βασανιστηκά .....Αλλά όντως τον τύπο αυτόν τον σκότωσαν πολύ γρήγορα θα έπρεπε πρώτα να τον βιάσουν και μετά να αρχίσουν να τον πυροβολούν από τα πόδια σιγά σιγά προς τα πάνω μια σφάιρα κάθε ώρα ,αστραγαλους γόνατα μηρούς (όχι στις λαγώνιες αρτηρίες θα ζήσει λίγο) κοιλιά αλλά όχι στα ζωτικά όργανα
    καρπούς και στο τέλος δίπλα από την καρδιά και όχι στο κεφάλι
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αφήστε τα βασανιστήρια κατά μέρος, δεν μας αρμόζουν. Σε ένα ενδεχόμενο πόλεμο όμως ακρότητες γίνονται αλλά πιο θα ήταν το επίπεδό μας αν κάναμε τα ίδια;

    Μία σφαίρα αρκεί, και πάμε για τον επόμενο... Είναι πολλοί άλλωστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. AΠΠ συμφωνώ αλλά δεν θα αρνηθείς το γεγονός ότι ο παραδειγματισμός πολλές φορές λειτουργεί αποτρεπτικά.Αλλωστε νομίζω ότι τον εχθρό τον πολεμάς πιο αποτελεσματικα με τα ίδια του τα όπλα:)
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν και θα ήθελα να δω το καθίκι να ροκανίζεται στην κόλαση τελικά ο ΑΠΠ έχει δίκιο. Δεν χρειάζονται πολλά πολλά, 1 σφαίρα και πάμε για επόμενο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Χριστίνα

    Χμ, καλά πληροφορημένη σε βλέπω. Μπας και το επίθετό σου είναι ... Θεοφιλογιαννάκου; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μια ποιο βαρια εκδοση των βασανιστηρων που εφαρμοζουν η Ηνωμενες Πολιτειες στον Ιρακινο Λαο, και στον λαο του αφγανισταν εδω και χρονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα και απο μένα,
    Σήμερα μετά από πολλές μέρες απουσίας ένεκα διακοπών είπα να αρχίσω από το τέλος προς την αρχή τα νέα που έχασα...
    Ανωνυμε 7:06 μμ όχι το επιθετό μου δεν είναι Θεοφιλογιαννάκου...Το δικό μου επίθετο είναι Καραμαλίδικο....Οσο για το αν είμαι ή όχι καλά πληροφορημένη απλά λατρεύω το σκάκι και το stratego καθώς επίσης και το sudoku :)
    Χριστίνα
    Καλημέρα κύριε Σάββα και σε όλους μπορώ να πω ότι μου λείψατε πάρα πολύ
    @>->--

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Όπως έχει αποδείξει η ιστορία "Οι Τούρκοι είναι πάντα Τούρκοι" και δεν πρεπει να μας διαφεύγει αυτό... τα μαθήμα τά τους ας τα βάλουμε μια και καλή στο μυαλό μας, ας μας γίνουν μάθημα και ας επαγρυπνούμε... για την ένταξή?!? τους στην ΕΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.