29/7/09

Οι εξωτερικές «δωρεές» και όχι τα ναρκωτικά χρηματοδοτούν τους Ταλιμπάν, λένε οι ΗΠΑ



Την υποστήριξη από το εξωτερικό και όχι το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν δείχνει ως κύριο χρηματοδότη των Ταλιμπάν ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην περιοχή, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σε ενημέρωσή του στο αρχηγείου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός διπλωμάτης ανέφερε ότι τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών από το Αφγανιστάν (στο οποίο η καλλιέργεια οπίου έπαιζε παραδοσιακά σημαντικό ρόλο) αποτελεί μικρό μόνο μέρος των εσόδων των Ταλιμπάν.

Πολύ σημαντικότερη -χωρίς όμως να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια- είναι η οικονομική ενίσχυση που λαμβάνουν οι Ταλιμπάν από φίλα προσκείμενα άτομα σε χώρες του Περσικού Κόλπου, υποστήριξε ο Ρ.Χόλμπρουκ, σπεύδοντας, πάντως, να συμπληρώσει ότι αυτό δεν αφορά κυβερνήσεις, στην περιοχή ή αλλού.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος, που συναντήθηκε και με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα, επέστησε επίσης την προσοχή των Ευρωπαίων στο θέμα των 2,5 εκατομμυρίων προσφύγων από την κοιλάδα του Σουάτ, που πρόσφατα ανακατέλαβαν οι πακιστανικές δυνάμεις από τους Ταλιμπάν.

«Εκτός από ανθρωπιστική κρίση, πρόκειται και για στρατηγικό πρόβλημα» ανέφερε ο Ρ.Χόλμπρουκ, αναφερόμενος στην ευαισθησία της περιοχής μεταξύ Πακιστάν και Αφγανιστάν.

Εν τω μεταξύ, ο Αφγανός πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο «καλύτερος τρόπος να τερματιστούν οι συγκρούσεις που αφαιμάσσουν το Αφγανιστάν είναι ο διάλογος με τους Ταλιμπάν».

Ο Χ.Καρζάι ευχαρίστησε τη Βρετανία για την υποστήριξή τους σε αυτήν του την τακτική, η οποία «επιβεβαιώνει τη νομιμότητα της θέσης της αφγανικής κυβέρνησης».

Πηγή tanea.gr

2 σχόλια:

  1. τό άλλο μέ τόν Τοτό τό ξέρετε;
    Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Παρακαλώ όλα εσάς τα καλά παιδάκια να γράψετε μια έκθεση που να περιγράφετε τα συναισθήματα σας βλέποντας Χόλμπρουκ και Σολάνα μαζί.
    Όποιος πιάσει το παντελόνι του χαμηλά για τιμωρία του θα πλύνει τα πιάτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.