Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "βάζουν φραγμό σε αυθαίρετες ενέργειες σε βάρος της ομογένειας της Τενέδου", τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος,την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στην Τένεδο και στο κήρυγμά του στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου,μετά τη Θεία Λειτουργία.
του ανταποκριτή μας Α. Κούρκουλα
"Είχαμε προσφάτως την δικαίωση της Κοινότητος Τενέδου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εν σχέσει με τα δικαιώματά της επί της περιουσίας του Ιερού τούτου Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία θέτει φραγμό εις αυθαιρέτους ενεργείας εις βάρος των δικαιωμάτων της ομογενούς μειονότητας», τόνισε απευθυνόμενος στους δέκα εναπομείναντες ρωμιούς κατοίκους της και τους δεκάδες προσκυνητές.
«Δόξα τω Θεώ, πιστεύουμε ότι η Παναγία έκαμε το θαύμα Της, εισάκουσε τις προσευχές και τους στεναγμούς των τέκνων Της», πρόσθεσε.
Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βοήθησε στην ανοικοδόμηση του καμπαναριού του Ναού.
«Σημειώνουμε την δια συνδρομής της Κυβερνήσεως του Εξοχότατου κ. Ερντογάν ανοικοδόμηση του Καμπαναριού του ιερού τούτου ναού, το οποίον ήταν παλαιόθεν σύμβολο της χριστιανικής παρουσίας εις το νησί», ανέφερε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
«Επί τέλους, είμεθα νομιμόφρονες και νομοταγείς πολίτες και δεν έχουμε απαιτήσεις πέραν των βασικών και αυτονόητων δικαιωμάτων, που έχει και ο τελευταίος πολίτης της Τουρκικής Δημοκρατίας»,είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Η Τουρκία βρίσκεται «εις πορεία εντάξεως εις την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία και ως Οικουμενικό Πατριαρχείο και στηρίξαμε και στηρίζουμε με σθένος», είπε ο Πατριάρχης και συμπλήρωσε ότι η Τένεδος «βρίσκεται υπό τουριστική ανάπτυξη».
«Όταν η Ευρώπη βλέπει σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μειονοτήτων από μέρους του Κράτους ημών, οι θύρες της θα είναι ανοικτές για την Τουρκία», ανέφερε και συμπλήρωσε:
«Και όταν οι εν Τενέδω καταφθάνοντες ξένοι επισκέπτες βλέπουν τις σχέσεις της Διοικήσεως με την εναπομείνασα μειονότητα αγαθές, τούτο θα ενθαρρύνει περισσοτέρους να έρχονται και να διαμένουν επί ημέρας εις την Τένεδο, αφήνοντες πολύτιμο συνάλλαγμα εις την τοπική αγορά και τις υπηρεσίες και βοηθούντες εις την περαιτέρω ανάπτυξη της νήσου, επ’ αγαθώ όλων των κατοίκων».
omogeneia.ana-mpa.gr
Ενημερωτικό Ιστολόγιο με Βαρύτητα σε Θέματα Διεθνών Σχέσεων, Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας
Βιβλιοπωλείο ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ: Φιλελλήνων 14, Τ.Κ. 10557, Σύνταγμα, Αθήνα, 210 3316036, infognomonpolitics@gmail.com
28/7/09
Τουρκία - Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Τένεδο
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ντροπή, ατζέντης της Τουρκίας κατήντησες...
ΑπάντησηΔιαγραφήΣχόλιον Ουδέν, Τα λεέι όλα μόνο του, όπως αναφώνησε και και ο Πατριάρχης της Ισταμπούλ - Νέα Ρώμη, στον λόγο της ενθρόνησής του για το ΄21: Καλά τα περνάγαμε, μέχρι που ήρθαν κάποιοι ξεβράκωτοι και μας τα χάλασαν όλα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠάρτον στον γάμο σου να σου πεί και του χρόνου.
"Ω Προδότα, δεν ξέρω τι με κρατάει και δεν σου παίρνω την ζωή με τούτο εδώ το μαχαίρι". Λόγια του παλληκαριού, του ήρωα Γενουάτη Ιωάννη Ιουστινιάνη προς έναν προδοταρά "Βυζαντινό" επίσκοπο, δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του. (το πλήρες κείμενο του Ιουστινιάνη που αγανακτισμένος είπε αυτά βλέποντας την προδοσία ανάγλυφα μποροστά του θα την βρείτε σε βιβλίο του Κορδάτου, περί ακμής και πτώσης της "Βυζαντινής" Αυτοκρατορίας). Ε φυσικά καλά τα περνάγανε. Αφού αυτοί άνοιξαν την Κερκόπορτα κυριολεκτικά και μεταφορικά στους Τουρκους το 1453. Η σκέψη τους ήτανε ότι μεταξύ τού να μας (τους) τα πάρουνε όλα οι Λατίνοι καλύτερα να δώσουμε λίγα στον Τούρκο και να καλοπερνάμε, σαν ιερατείο δηλαδή, όχι σαν λαός Και ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω πώς βγαίνουμε και λέμε ότι το πατριαρχείο Νέας Ρώμης έσωσε την Ελλάδα, τους Χριστιανούς κλπ όταν θεωρούμε δεδομένο ότι το 80% και άνω των μουσουλμανικών πληθυσμών της Μικρασίας και των Βαλκανίων προέρχονται από εξισλαμισθέντες Χριστιανούς, Έλληνες Σλάβους κλπ. Η προδοσία του 1453 πάει να γίνει...σωτηρία. Μόνοι μας βγάζουμε τα μάτια μας. Παρέδωσαν την Αυτοκρατορία στον Τούρκο εν γνώση τους και τώρα μας λένε ότι μας έκαναν και χάρη. Μια ζωή αυτοί ήμασταν. Βάφτσιμα του χοιρινού σε... ψάρι...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτά που λέει κατά καιρούς ο Πατριάρχης για τα ελληνοτουρκικά, δεν τα λαμβάνουμε ποτέ σοβαρά υπόψιν μας, γιατί απλούστατα, αυτός δεν μπορεί να μιλήσει ελεύθερα,όπως δεν μπορούσε κανένας Πατριάρχης στη διάρκεια της τουρκοκρατίας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕ γι' αυτό λέμε να σηκωθεί να φύγει να μπορεί να μιλάει ελεύθερα...αν θέλει να μιλάει ελεύθερα βέβαια. Να κυρήξει εαυτόν υπό διωγμόν και να αρχίσει αγώνα. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις. Να δεις πώς θα πιλαλάει μετά η Τουρκία... αλλά πού, ποιος!!! Μια χαρά περνάνε και τότε και τώρα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑνώνυμε 11:16 μμ ,
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι μια άποψη αυτό που λες.Αλλά και να έρθει εδώ να μιλάει ελεύθερα, ποιος θα τον ακούει ; οι πολιτικοί μας ή οι ξένοι ; Εξάλλου δεν αφήνεις εύκολα το σπίτι σου,πώς να εγκαταλείψει έστω και τα λίγα (ναούς,προσκυνήματα,ιδιοκτησίες) που έχουν αφήσει οι Τούρκοι στο Πατριαρχείο και στην ομογένεια ;
Πρωτίστως, έχω απαιτήσεις από τους εδώ ελεύθερους ( ; ) Έλληνες ηγέτες και μετά από τους εκτός Ελλάδος.