31/7/09

31 Ιουλίου 1920 : H Εκτέλεση


“Ο καθένας πρέπει να φαντάζεται πως αυτός πρέπει να σώσει το έθνος του. Να μην κοιτάζει τι κάνουν οι άλλοι και να φαντάζεται ότι αυτός έχει το μεγάλο χρέος της σωτηρίας”.


Ο Ίων Δραγούμης δολοφονήθηκε από τα Βενιζελικά «Δημοκρατικά Τάγματα» του Παύλου Γύπαρη στις 31 Ιουλίου 1920, απέναντι από το σημερινό Χίλτον, εκεί όπου βρίσκεται και η επιτύμβια στήλη του. Η δολοφονία του ήταν απόρροια του εθνικού διχασμού και αποστέρησε την πατρίδα μας από ένα σπουδαίο πολιτικό και διανοούμενο, ο οποίος πάλεψε για μία Μεγάλη Ελλάδα με το όπλο και την πένα του.

Ο Ίων Δραγούμης ήταν ο ηγέτης του Μακεδονικού Αγώνος. Ως Πρόξενος στο Μοναστήρι οργάνωσε την Ελληνική αντίσταση απέναντι στους Βούλγαρους κομιτατζήδες, εξόπλισε τα Ελληνικά ανταρτικά σώματα και καθοδήγησε τον γαμβρό του, τον Παύλο Μελά. Ο θάνατος του Μελά τον συγκλόνισε και έγραψε το μυθιστόρημα «Μαρτύρων και Ηρώων Αίμα». Γράφει στο βιβλίο του: «Η Μακεδονία είναι σχολείο ελευθερίας. Έλληνες, σώστε την Μακεδονία και η Μακεδονία θα μας σώσει». Ευτυχώς δεν ζει σήμερα για να δει πρώην πρωθυπουργό μας να λέει ότι «σε 10 χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το όνομα της Μακεδονίας».

Ήταν οπαδός του δημοτικισμού – συνιδρυτής του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» το 1910 – διότι θεωρούσε ότι η δημοτική γλώσσα ήταν πιο κοντά στον αμόρφωτο, εκείνη την εποχή, Ελληνικό λαό. Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να έρθει σε μεγάλη σύγκρουση με την Αριστερά, που χρησιμοποιούσε την δημοτική γλώσσα ως ένα ιδεολογικό-πολιτικό εργαλείο, καθώς θεωρούσε τον μαρξισμό παντελώς ξένο με τον Ελληνικό πολιτισμό.

Ο Δραγούμης θεωρούσε επίσης το Ελλαδικό κράτος εχθρό του έθνους και του Ελληνισμού. Έβλεπε στο κράτος την κυριαρχία των δυνάμεων του παλαιοκομματισμού και της φαυλοκρατίας. «Το κράτος δεν έγινε για το κράτος. Είναι παιδί του έθνους, καρπός και γέννημά του. Ποιος είναι ο σκοπός και η αποστολή του έθνους; Ο Πολιτισμός! Να ένα έργο αληθινά ανθρώπινο. Να η δικαιολογία των εθνών, να πως τα έθνη είναι χρήσιμα για την ανθρωπότητα. Να πως είναι όμορφα τα έθνη και να που έσφαλε ο Μαρξ πολεμώντας τα έθνη».

Ο Δραγούμης ήταν πολέμιος της «παγκοσμιοποιήσεως» από το 1907! Γράφει στο «Ο Ελληνισμός μου και οι Έλληνες»: «Δεν χρειάζεται η λέξη Έλληνες όταν όλοι οι άνθρωποι της γης γίνουν κοσμοπολίτες μίας απέραντης δημοκρατίας. Αν δεν θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί από τους άλλους λαούς ας μην ονομαζόμαστε Έλληνες. Έλληνες, θα πει κάτι το ξεχωριστό, ομορφότερο».

Ο Δραγούμης απαντούσε και στους οσφυοκάμπτες της εποχής του: «Τι θα πει ραγιάς; Ραγιάς είναι εκείνος που τρέμει από τον φόβο τον Τούρκο, που είναι σκλάβος του φόβου του, που θέλει να ζήσει όπως και να είναι. Που κάνει τον ψόφιο κοριό για να μην τον πατήσει κάποιος. Την ραγιαδοσύνη του την ονομάζει αναγκαία φρονιμάδα». Σας θυμίζει τίποτα αυτό στην σημερινή Ελληνική εξωτερική πολιτική;

Εκατό χρόνια μετά, τα λόγια του αντηχούν επίκαιρα και προφητικά όσο ποτέ. Ο Ίων Δραγούμης μπορεί να δολοφονήθηκε, οι ιδέες του όμως παραμένουν και σήμερα ζωντανές. Οι Έλληνες πατριώτες θα τιμούν πάντα τις ιδέες και την μνήμη του, ενθυμούμενοι τα λόγια του: «Κανείς δεν μπορεί να είναι άνθρωπος ξεχνώντας την καταγωγή του. Να θυμάται από που βγήκε, που μεγάλωσε, ποιο έθνος τον ανέθρεψε». Όσοι ζωντανοί!

Πηγή http://www.e-grammes.gr/

7 σχόλια:

  1. Συνιστώ σε όλους να διαβάσουν το "όσοι ζωντανοί" το οποίο είναι ένα καταπληκτικό, πεσσιμιστικό βέβαια, βιβλίο το οποίο απεικονίζει τα διαχρονικά συμπλέγματα της Ελλάδος. Πριν το διαβάσω είχα μία άλλη αίσθηση για την εποχή του Δραγούμη, πιό ηρωική και ίσως πιο ρομαντική. Ωστόσο μέσα από τις σελίδες του κατάλαβα ότι ακριβώς τα ίδια προβλήματα (βλ. ξενομανία, δουλοπρέπεια στους ξένους, συνεχής υποχωρητικότητα, ξένα κέντρα, κ.λ.π) υπήρχαν και τότε. Ωστόσο τότε υπήρχαν Δραγούμηδες, Σουλιώτες, Μελάδες, κ.α. Τώρα ?

    Αναφορικά δε με την εκτέλεση, όπως είχε γράψει και ο Φ. Γερμανός στο βιβλίο του, υπάρχει πληθώρα σκοτεινών σημείων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και που να διαβασεις την ιστορια των Ελληνικων επαναστασεων και κινηματων.Θα θελεις κομπιουτερακι για να μετρησεις ποσες φορες ο ενας ανετρεπε τον αλλο για να του παρει την εξουσια,ο μετερνιχ θα ηταν δοκιμακι μπροστα σε ολους αυτους.Δυστυχως αυτο το μικροβιο της φυλης μας καταστρεφει και μας γελοιοποιει στα ματια οσων,εστω και σαν φορο τιμης στους Αρχαιους προγονους μας,θελουν να μας βοηθησουν.Ολοι μας σιχαινονται και μας αποφευγουν ξεροντας ποσο αναξιοπιστοι και ελεεινοι ειμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγώ προτείνω να διαβάσετε το "Ιων Δραγούμης" των εκδόσεων Μέτρον. Πρόκειται για μια άρτια και πολύπλευρη παρουσίαση της προσωπικότητας και της δράσης του Ιωνα Δραγούμη, ένα έργο βασισμένο σε αρχειακή έρευνα από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Δημοσθένη Κούκουνα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φοβερό έγκλημα. Ανάθεμα στην κομματική εμπάθεια.
    Ο αείμνηστος Δραγούμης ήταν μία από τις φωτεινότερες ελληνικές μορφές.
    Το "όσοι ζωντανοί" θα έπρεπε να διδάσκεται στα σχολεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς τον Ίωνα Δραγούμη και τον Λάμπρο Κορομηλά δεν θα είχε υπάρξει Μακεδονικός Αγώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και το βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «Η Εκτέλεση», Αθήναι, Κάκτος 1985, αναφέρεται στην δολοφονία του Ι. Δραγούμη. Στην εξορία του στην Κορσική μαζί με τους υπόλοιπους Βασιλικούς, μόλις αντιλήφθηκε ότι οι Μανιάτες που είχαν μεταναστεύσει μαζικά στο Αιάκειο γύρω στα 1800 χάνουν την Ελληνικότητα τους, στρεφόμενος στον Ι. Μεταξά είπε: «Μας αφανίζουν Γιάννη, μας αφανίζουν από προσώπου Γης».

    Πόσο επίκαιρο και προφητικό....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "Δυστυχως αυτο το μικροβιο της φυλης μας καταστρεφει και μας γελοιοποιει στα ματια οσων,εστω και σαν φορο τιμης στους Αρχαιους προγονους μας,θελουν να μας βοηθησουν."

    ΝΑΙΑΣ το "μικρόβιο της φυλής" ειναι διαχρονικό και μας χαρακτηρίζει ήδη απο την απώτατη αρχαιότητα.Ολόκληρη η αρχαία Ελληνική ιστορία δεν ειναι τιποτα άλλο παρα ενας ατέλειωτος εμφύλιος πόλεμος, με ελάχιστα φωτεινά διαστήματα ειρήνης.Με πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό εμφύλιας διένεξης την τραγωδία του Αισχύλου "επτα επι Θήβας"(πολύ πριν τα "Τρωϊκά" που ακόμα και αυτά-κατα ορισμένους μελετητές-ήταν ενας εμφύλιος πόλεμος).


    Μίνως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.