15/2/10

Η ΕΕ δεν έδωσε χρήματα

Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Ωμός ήταν ο πρωτοσέλιδος τίτλος προχθές της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε». Τόνιζε, χωρίς περιστροφές, ότι «η ΕΕ θα βοηθήσει την Αθήνα μόνο όταν δεν γίνεται αλλιώς». Ακόμη σκληρότερο το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της: «Η Γερμανία άντεξε στην πίεση των εταίρων της ΕΕ... Ευτυχώς, η καγκελάριος Μέρκελ δεν αφέθηκε να παραπλανηθεί και να οδηγηθεί σε παραβίαση του νόμου» άρχιζε πανηγυρικά και εξηγούσε τι εννοεί: «Δεν θα υπάρξει καταρχήν καμιά οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα. Δεν θα γίνει επίσης καμιά διαπραγμάτευση γύρω από πιθανά οικονομικά εργαλεία (διάσωσης)».

Αντιστάθηκαν οι Γερμανοί στις πιέσεις για βοήθεια προς την Ελλάδα, υπερηφανεύεται η δεξιά γερμανική εφημερίδα. «Η Επιτροπή της ΕΕ και σχεδόν όλα τα κράτη της ΕΕ ήθελαν να παραβιάσουν από κοινού τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Απαιτούσαν από τη Γερμανία να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο χρέος, αν και η εγγύηση μιας χώρας για τα χρέη μιας άλλης απαγορεύεται στην ΕΕ», αναλύει. Μάλιστα. Η νομιμότητα θριάμβευσε, λοιπόν.

Φραστική υποστήριξη και μόνο πήρε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από τους εταίρους του στην Ευρωζώνη. Κι αυτή κάθε άλλο παρά συγκεκριμένη. Μόνο γενικόλογα λόγια παρηγοριάς που σημαίνουν πολλά και τίποτα - κι αυτά εκτός οργάνων. Στις κατ' ιδίαν συνεντεύξεις Τύπου της Μέρκελ και του Σαρκοζί. «Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη, αλλά υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τηρηθούν» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη» επανέλαβε ο Γάλλος πρόεδρος. Πολύ πιο αόριστη είναι η στήριξη στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Το κείμενο, μάλιστα, αφορά μόνο τις 16 χώρες της Ευρωζώνης. Οι Βρετανοί και οι Σουηδοί αρνήθηκαν κατηγορηματικά, έστω και για λόγους συμβολισμού, να γίνει απόφαση όλης της ΕΕ.

Πολλαπλές ερμηνείες δέχεται η διατύπωση της υποτιθέμενης στήριξης: «Αν χρειαστεί, τα μέλη της Ευρωζώνης θα αναλάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση για να διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητά της», αναφέρει η απόφαση. Σκόπιμα αφήνουν εντελώς απροσδιόριστο το περιεχόμενο αυτής της «αποφασιστικής και συντονισμένης δράσης». Περιλαμβάνει άραγε και οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα; Δεν αναλαμβάνουν καμιά ρητή δέσμευση. Μόνο να το υποθέσει ή να το ευχηθεί μπορεί κανείς.

Λεφτά πήγε να φέρει από τις Βρυξέλλες ο Γ. Παπανδρέου. Λεφτά, όχι λόγια και υποδείξεις. Τον Απρίλιο και τον Μάιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει πάνω από 22 δισεκατομμύρια ευρώ σε τοκοχρεολύσια. Περισσότερα απ' όσα θα πρέπει να πληρώσει ολόκληρο τον υπόλοιπο χρόνο. Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης ανάγκης.

Τώρα πρέπει να βρεθούν αυτά τα χρήματα - γι' αυτό άλλωστε και έχουν πέσει σαν γύπες πάνω στην Ελλάδα οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί κερδοσκόποι. Τώρα η Ελλάδα έχει την ανάγκη των εταίρων της στην ΕΕ, υπό το πρίσμα της παροχής στη χώρα μας διμερών δανείων με ευνοϊκότερα επιτόκια από εκείνα που ζητούν οι κερδοσκόποι. Με λόγια δεν πληρώνονται τα τοκοχρεολύσια και η ΕΕ λεφτά δεν έδωσε, ούτε υποσχέθηκε.

Ταπείνωσε τη χώρα μας η ΕΕ πετώντας την στα νύχια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ας αφήσουμε τα παραμύθια περί «τεχνογνωσίας» του ΔΝΤ. Συνιστά εξευ­τε­λισμό μιας χώρας η υπαγωγή της στο ΔΝΤ. Προοιωνίζεται εξαθλίωση του πληθυσμού της. Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα άλλωστε το ΔΝΤ είχε προτείνει αύξηση του ΦΠΑ, μείωση του ύψους των συντάξεων και κατάργηση των δώρων Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας που δίνονται στους συνταξιούχους! Διαβάζοντας μάλιστα στο κύριο άρθρο της «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε» ότι «η συμμετοχή του ΔΝΤ μπορεί να είναι ένα επιδέξιο κόλπο, αν η κατάσταση στην Ελλάδα οξυνθεί και πρέπει να έρθει γρή­γο­ρα οικονομική βοήθεια απέξω», τρέμουμε για το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει.

Η τριπλή κηδεμονία από το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σημαίνει ότι, όπως ομολόγησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «αφαιρείται ένα κομμάτι της κυριαρχίας μας» το οποίο περνάει κάτω από τον έλεγχο των ξένων. Πρόκειται για εξέλιξη που θα θέλαμε να μην την είχαμε ζήσει ποτέ.

ΕΘΝΟΣ

5 σχόλια:

  1. Εγώ δεν έχω καταλάβει ένα πράγμα:

    Όταν μια χώρα καταφεύγει στο ΔΝΤ, δυο πράγματα συμβαίνουν.

    α. Παίρνει φτηνά δάνεια και
    β. υπόκειται σε εξευτελιστικούς περιορισμούς.


    Εμείς πως τα καταφέραμε έτσι;
    Αφενός μεν οι περιορισμοί επιβλήθηκαν, εξευτελιστικότεροι από ποτέ, εφ'εταίρου δε, ΔΕΝ ΠΗΡΑΜΕ ΦΡΑΝΚΟ!

    Και κερατάδες και δαρμένοι.
    Κάνω κάποιο λάθος στον συλλογισμό μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως όσο πιο πολλή κουβέντα γίνεται, τόσο πιο πολύ καταλαβαίνω το μέγεθος της αλητείας.

    Η Γερμανία δεν δανείζεται; Η Αγγλία δεν δανείζεται;

    Ποιος δικαιούται λοιπόν να κάνει τον δάσκαλο μας;

    Ξαφνικά βγήκαν οι "εταίροι" μας, να πουν στον κόσμο ότι εμείς είμαστε οι αφερέγγυοι ενώ αυτοί είναι.

    Ρωτώ: αν οι αγορές πάψουν να δανείζουν την γερμανία θα χρεοκοπήσει η γερμανία; ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΝΑΙ!!!!!

    Γιατί λοιπόν να πληρώσουμε εμείς ο λαός, τις πολιτικές των ευρωπαί(ε?)ων;;; Γιατί είναι πολιτική απόφαση η έλλειψη αλληλεγγύης. Αυτός που πρέπει να βγει από την ευρωπαϊκή ένωση είναι αυτός που την σαμποτάρει συνεχώς και αυτός είναι ο ΑΓΓΛΟΣ. Αυτός δημιούργησε το σκηνικό.


    Εγώ λέω να τους κάνουμε να τρέχουν.

    Να κηρύξουμε τώρα πτώχευση και να βάλουμε ένα τέλος στο ανέκδοτο ευρωπαϊκή ένωση.

    ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΙΠΟΤΑ.

    Αμέσως γλυτώνουμε 12δις από πληρωμές τόκων. Βάζουμε φόρους σε ότι έρχεται από εξωτερικό και σε ότι χρήμα φεύγει από την Ελλάδα.

    Από εκεί και ύστερα δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνει.
    Αν θα είμαστε ή δεν θα είμαστε στην Ευρώπη.

    Πολιτικά η τουρκία συνεχίζει να απειλεί και εμείς να προσκυνούμε, τα προβλήματά μας, τάχα θα γινόντουσαν ευρωπαϊκά, αλλά ακόμα είναι μόνο ελληνικότατα.

    Βάλτε τέλος στην Ευρώπη, κηρύξτε τώρα πτώχευση.

    Άντε να δείξουμε και εμείς τον Ευρωπέο μας.

    Ακούγομαι υπερβολικός; Ζούμε μία εξωπραγματική κατάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΚΕΙΜΕΝΟ

    «Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα» επιγράφει η Frankfurter Rundschau εκτενή συνέντευξή του επιφανούς Γάλλου οικονομολόγου Ζαν Πολ Φιτουσί. Ο οικονομολόγος θεωρεί ότι γίνεται πολύ κακό για το τίποτα σε σχέση με την Ελλάδα και εξηγεί το γιατί : «Η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση. Το δημόσιο χρέος της δεν είναι υψηλότερο από το γερμανικό. Και δεν βλέπω το λόγο γιατί η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

    Στην παρατήρηση της εφημερίδας ότι η ελληνική οικονομία δέχεται μεγάλες επιθέσεις ο Ζαν Πολ Φιτουσί διευκρινίζει: «Ξεχνάτε πως η βιομηχανία της οικονομίας οφείλει τη διάσωσή της στα κράτη. Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσος θόρυβος για την Ελλάδα. Το οικονομικό βάρος της Ελλάδας αντιστοιχεί στο 3% της Ευρωζώνης και έχει λιγότερα χρέη από ότι η Γερμανία».

    Υπάρχει όμως περίπτωση να υπάρξει ένα ντόμινο τώρα με την Πορτογαλία και την Ισπανία, ρωτά και πάλι η γερμανική εφημερίδα; «Η ΕΕ έχει συνολικότερα ένα μικρότερο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της και ένα μικρότερο δημόσιο χρέος από ότι οι ΗΠΑ. Από αυτή την άποψη δεν βλέπω κανένα πρόβλημα». Λίγο παρακάτω συμπληρώνει : «Η Ελλάδα είναι ένα σύμπτωμα της μή λειτουργίας της ΕΕ. Στη συνθήκη της Λισαβόνας έδεσε μόνη της τα χέρια της με τη ρήτρα ‘no bail out’ η οποία δεν επιτρέπει μια χώρα να αναλάβει τα χρέη άλλων χωρών - μελών της ευρωζώνης. Γιατί δεν εφάρμοσε κανείς αυτό το δόγμα στις τράπεζες; Εκεί εφαρμόστηκε αυτό το δόγμα για ένα κλάδο, ο οποίος ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό του κέρδος και εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος. Από τους Έλληνες απαιτεί κανείς να σφίξουν το ζωνάρι και να υποφέρουν. Αυτά τα μέτρα λιτότητας δεν ευνοούν την οικονομική ανάπτυξη».

    ΑΣ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΣΤΕΓΟΥΣ (ΝΑΙ, 10 ΕΚΑΤ.) ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΡΝΑΝΟΙ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΣΟΥΣ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΟΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ, ΑΥΤΟΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΦΙΛΟ. ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ(ΦΡΕΓΑΤΕΣ κ.τ.λ).


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΓΑΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

    Από τα περίπου 300 δισ. ευρώ του δημοσίου χρέους, τα 240 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια ξένων.
    Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, ομόλογα αξίας 100 δισ. ευρώ περίπου ανήκουν σε γαλλικές τράπεζες, άλλα 100 δισ. ευρώ σε γερμανικές και ολλανδικές και τα υπόλοιπα 40 δισ. σε όλους τους άλλους.

    Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΧΡΕΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπαρχουν και χειροτερα http://www.paron.gr/v3/new.php?id=50734&colid=37&catid=42&dt=2010-02-14&search=%D4%F3%EF%F5%EA%E1%EB%DC%F2
    αυτος ο λεβεντης τι πηρε?
    ΚΑΥΚΑΣΙΕ τι λες για το δημοσιευμα του κοσμου του επενδυτη?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να παραιτηθει ο Γιωργος και να αναλαβει ο χριστοφορακος να δουμε μια ασπρη μερα. Αμαν πια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.