6/2/14

ΒΟΥΛΗ: Σε κινητοποίηση η Κυπριακή Δημοκρατία για τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταφοράς νερού από την Τουρκία

Έκκληση προς την Κυβέρνηση να προβεί σε όλα τα απαιτούμενα διαβήματα για τα έργα μεταφοράς νερού, με υποθαλάσσιο αγωγό από τη Μερσίνα στο φράγμα στα κατεχόμενα Πάναγρα, εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων.
Ταυτόχρονα, εξέφρασαν έντονες ανησυχίες για την καμουφλαρισμένη -όπως τη χαρακτήρισαν- προσπάθεια της Τουρκίας να προσαρτήσει τα κατεχόμενα και να εδραιώσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

Όπως δήλωσε μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή, η Πρόεδρος του σώματος Σκεύη Κουκουμά, αναμένεται τέλος του 2014 αρχές του 2015 να ολοκληρωθεί το έργο, καθώς το Σεπτέμβρη προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί η πόντιση του αγωγού.

Το νερό θα μεταφέρεται από το Αλάκιοπρου μέσω θαλάσσιου αγωγού στο Βαβυλά από όπου θα μεταφέρεται στα Πάναγρα, όπου υπάρχει φράγμα.

Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, η Τουρκία έχει επιδοθεί σε εκστρατεία εντοπισμού των Ε/κ ιδιοκτητών της γης που επηρεάζεται από το συγκεκριμένο έργο και τους ωθούν να αποταθούν στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας.

Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε ότι το έργο θα ανατρέψει την ισορροπία στη γεωργική οικονομία και είπε ότι  για αυτό το λόγο θα πρέπει να επανεξετασθεί ο κανονισμός της πράσινης γραμμής.

Η συζήτηση για το έργο άρχισε το 1976, είπε, αναφέροντας ότι επανήλθε το1998, αλλά παρουσιάστηκαν παρουσιάστηκαν προβλήματα στην έναρξη του έργου, όμως τώρα τα έργα έχουν ξεκινήσει.

Η κ. Κουκουμά εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία προσπαθεί μέσα από αυτό το έργο να εδραιώσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή.

Πρόσθεσε ότι με βάση τα στοιχεία που τέθηκαν στην Επιτροπή το έργο δημιουργεί τις δυνατότητες για πώληση νερού στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε άλλα κράτη της περιοχής και επεσήμανε ότι το νερό αρχικά θα πωλείται στους Τ/κ.

Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία οφείλουν να ξεσκεπάσουν τους πραγματικούς σχεδιασμούς της Τουρκίας, προβάλλοντας τα δικά μας επιχειρήματα που δεν είναι μόνο πολιτικά αλλά και περιβαλλοντικά, πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι η συμφωνία για την κατασκευή του έργου υπογράφηκε το 2010, προσθέτοντας ότι τα διαβήματα έπρεπε να γίνουν από το 1976.
Όπως είπε, θέλουν να αντιπαραβάλουν το νερό στο φυσικό αέριο, ενώ ανέφερε ότι κάποιοι θέλουν να περάσουν τον αγωγό του πετρελαίου από την Τουρκία που αν επιτευχθεί ως στόχος  θα δημιουργήσει πλήρη εξάρτηση από την Τουρκία.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε από πλευράς του πως η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα χαρακτηρίστηκε ως το έργο του αιώνα. Ανέφερε ότι έχει πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και δημιουργεί πρόσδεση των κατεχομένων στην Τουρκία και στοχεύει  να εξυπηρετεί τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι  επιχειρείται η οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων κατά τρόπο που να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς την κυπριακή οικονομία.

«Δυστυχώς, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει στη διάθεση της μέσα για να εμποδίσει την ανάπτυξη αυτού του έργου», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Τουρκία με αυτό το έργο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής, αφού ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί την ε/κ πλευρά για χρόνια, είπε ότι η Επιτροπή ζητά ενημέρωση για τα διαβήματα στα οποία προέβη το Υπουργείο Εξωτερικών για την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και την παραβίαση της χρήσης των περιουσιών.

«Εάν γινόταν καταγγελία στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι πιθανόν να είχαμε αποτελέσματα επειδή η επέμβαση ενός κράτους σε άλλο κράτος είναι καταφανής», συνέχισε ο κ. Φυττής και κάλεσε την Κυβέρνηση να μελετήσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων και των χωρικών της υδάτων,

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα, αφού εξέφρασε την άποψη ότι υπήρξε καθυστέρηση στη συζήτηση του θέματος, είπε ότι με το έργο καθίσταται ξεκάθαρη προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία για προσάρτηση των κατεχόμενων.

Περαιτέρω, σχολιάζοντας τοποθετήσεις που υιοθετούν τη θέση ότι δεν υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί η Τουρκία, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι ο αγωγός κατασκευάζεται στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και έδαφος της ΕΕ. Πρόσθεσε πως εάν συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και απλά να καταγράφουμε η Τουρκία στο τέλος θα πετύχει το στόχος της.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι η Τουρκία υλοποιώντας τους στόχους της για προσάρτηση των κατεχομένων, κατασκευάζει τον αγωγό μεταφοράς νερού.
Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Προσφύγων κατέχει έγγραφα τα οποία κακώς θεωρούνταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση απόρρητα, μέσα από τα οποία, όπως είπε καταγράφεται η θέση διαπλοκής του ιδίου του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ στην κατασκευή του έργου.

Ο κ. Περδίκης υπενθύμισε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που προέβλεπαν ότι  πολλαπλασιάζεται η αξία της γης με τη χρήση και ότι ο χρήστης θεωρείται ότι προηγείται του ιδιοκτήτη, εφόσον ο χρήστης έκανε επένδυση μεγαλύτερη. Πρόσθεσε ότι επιχειρείται μέσω αυτού του τρόπου να αποκτήσουν πρωταρχικό ρόλο επί των περιουσιών.
«Δυστυχώς οι Κυβερνήσεις διαχρονικά δεν χαμπάριασαν», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.