22/2/14

Ουκρανία: Έκτακτη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο - Στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς, εν αναμονή τηλεοπτικού του διαγγέλματος

Στο Χάρκοβο ο Γιανουκόβιτς, εν αναμονή τηλεοπτικού του διαγγέλματος
Ο Βικτόρ Γιανουκόβιτς   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Κίεβο, Ουκρανία
Στη βορειοανατολική πόλη Χάρκοβο, στα σύνορα με τη Ρωσία, βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Εντός της ημέρας, αναμένεται να κάνει τηλεοπτικό διάγγελμα προτού επιστρέψει στο Κίεβο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax η σύμβουλός τους, Άννα Γκέρμαν.

Από νωρίς το πρωί διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ότι η προεδρική κατοικία είναι άδεια και αφύλακτη, ενώ διαδηλωτές υποστηρίζουν ότι έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους το προεδρικό μέγαρο.

Εκτάκτως συνεδριάζει το κοινοβούλιο για να συζητήσει την πρόταση της αντιπολίτευσης που καλεί τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

Νωρίτερα υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης του Γιανουκόβιτς, Βολίντιμιρ Ρίμπακ, επικαλούμενος λόγους υγείας. Τη θέση του πήρε ο Ολεξάντρε Τουρτσίνοφ, που είναι το «δεξί χέρι» της Γιούλια Τιμοσένκο.

Ο Τουρτσίνοφ εξελέγη με 288 ψήφους υπέρ σε ένα σύνολο 450 ψήφων. «Η εξουσία στην Ουκρανία ξεκινά και πάλι το έργο της σταθεροποίησης της κατάστασης» δήλωσε ο ίδιος μετά την εκλογή του.
Την ίδια ώρα εγκατέλειψαν το κόμμα του Γιανουκόβιτς περίπου 40 βουλευτές.

Το κοινοβούλιο εξέλεξε υπουργό Εσωτερικών τον Αρσεν Αβακοβ από την αντιπολίτευση, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών τάσσεται υπέρ της «γρήγορης αλλαγής» και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν με την αστυνομία για να εξασφαλιστεί η τάξη και η ασφάλεια στη χώρα και για τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης, δημοκρατικής και ευρωπαϊκής χώρας». Τονίζει ότι υπηρετεί «αποκλειστικά τον ουκρανικό λαό και συμμερίζεται πλήρως την ισχυρή του επιθυμία για ταχεία αλλαγή».

Το κοινοβούλιο, επίσης, αποφάσισε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την απελευθέρωση της Γιούλια Τιμοσένκο, χωρίς να χρειάζεται η έγκριση του προέδρου της χώρας.

Ζωντανή εικόνα από την πλατεία Ανεξαρτησίας
Video streaming by Ustream
Ο Βίταλι Κλίτσκο, κατά την ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου, όπου συζητείται η πρόταση της αντιπολίτευσης για άμεση παραίτηση του Γιανουκόβιτς, ζήτησε να διεξαχθούν εκλογές μέχρι τις 25 Μαΐου και κάλεσε το κοινοβούλιο να υιοθετήσει άμεσα απόφαση με την οποία να ζητεί από τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί.

«Σήμερα εγκατέλειψε το Κίεβο» δήλωσε ο Κλίτσκο στην έκτακτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου. «Εκατομμύρια Ουκρανοί βλέπουν μία επιλογή, πρόωρες εκλογές» τόνισε.

Ο Κλίτσο μιλώντας στους διαδηλωτές που παραμένουν στην πλατεία Ανεξαρτησίας δήλωσε ότι θα ζητήσει τη στήριξη των βουλευτών «για να απαλλαγούμε» από τον Γιανουκόβιτς. «Το κοινοβούλιο πρέπει να αναγκάσει τον Γιανουκόβιτς να παραιτηθεί» τόνισε.
Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές πραγματοποιούν πορεία στο Κίεβο ζητώντας την παραίτηση Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ενίσχυσαν τη νύχτα τα οδοφράγματα και δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, παρά την υπογραφή της συμφωνίας.
Ομάδα ακροδεξιών διαδηλωτών απειλεί να αναλάβει δράση εάν ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς δεν έχει παραιτηθεί μέχρι το πρωί του Σαββάτου.






Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.