3/2/15

Ρώμη-Ρέντσι: Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις - Υπάρχουν συνθήκες για συνεννόηση

Συνάντηση Ρέντσι - Αλ. Τσίπρα στην ιταλική πρωτεύουσα - Προηγήθηκε εκτενής συνομιλία του ιταλού πρωθυπουργού με την Ανγκελα Μέρκελ
Υπάρχουν συνθήκες για συνεννόηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 
Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, συνέχισε ο Ρέντσι. Ο ίδιος μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για την εκλογική νίκη της ελπίδας στην Ελλάδα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να διαβάσουμε το μήνυμα των εκλογών στην Ελλάδα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η συνάντηση

Στη Ρώμη βρίσκεται σήμερα Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και είχε συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου με στόχο την επίτευξη κοινά αποδεκτής νέας συμφωνίας με τους εταίρους με έμφαση στην ανάπτυξη αντί της λιτότητας.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ματέο Ρέντσι είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 12:00 ωστόσο μετατέθηκε για τις 18:00 και πραγματοποιήθηκε στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι. Η αιτία της μετάθεσης της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών είναι η ορκωμοσία του νέου Ιταλού προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα.
Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θα έχει διεξοδική συνομιλία με τον ιταλό ομόλογό του Πιερ Κάρλο Πάντοαν.
«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης» αναμένεται να τονίσει ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτό απαιτεί και χρόνο και δημοσιονομικό χώρο.

Στην Αθήνα επικρατεί ικανοποίηση από τις δηλώσεις Ρέντσι εν όψει της συνάντησης, ότι «θέλουμε να μεταθέσουμε τη συζήτηση για την οικονομική πολιτική, τη λιτότητα προς την ανάπτυξη και τις επενδύσεις». Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμήθηκε ότι αυτό αποτελεί «πρόσφορο έδαφος για μια παραγωγική συζήτηση μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας».

Ο Ματέο Ρέντσι 

Την Κυριακή ο Ματέο Ρέντσι είχε μακρά συνομιλία με την Ανγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ο κ. Ρέντσι επιχείρησε να καθησυχάσει τη γερμανίδα καγκελάριο πως η Ιταλία δεν πρόκειται να ηγηθεί μιας μεσογειακής συμμαχίας με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Ισπανίας.

Αντί αυτού, σύμφωνα με τη La Stampa, στόχος της Ιταλίας θα ήταν μάλλον να αναλάβει τον ρόλο «του ηθικού υποδείγματος» για την Ελλάδα θέτοντας ως προτεραιότητες τον σεβασμό των συμφωνιών, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τις επενδύσεις.


Στο Παρίσι
Την Τετάρτη ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στο Παρίσι για συνάντηση με τον γάλλο πρόεδροΦρανσουά Ολάντ. Ίσως το πιο ενδιαφέρον ραντεβού, όμως, να είναι εκείνο που θα έχει ο πρωθυπουργός την ίδια ημέρα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνάντηση των Βρυξελλών δεν αποκλείεται να οριστικοποιηθεί μια κατ' αρχήν συμφωνία ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση χωρίς η Αθήνα να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο, όταν εκτιμάται πως θα είναι έτοιμη η νέα συμφωνία.

Μιλώντας στο Mega, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκτίμησε πως η χώρα μας είναι κοντά σε μια συμφωνία και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει επιχειρήματα και συζητά με τους εταίρους.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος την Κυριακή ζήτησε να μην πιέζονται ακόμα περισσότερο οι χώρες που είναι σε κρίση, στέλνει στην Αθήνααποστολή με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. 


Μέρκελ: Δεν σχολιάζω πριν δω τις ελληνικές προτάσεις


Την άρνησή της να σχολιάσει επί όσων διαδίδονται για το ελληνικό πρόγραμμα πριν δει τις τελικές προτάσεις εξέφρασε την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σημειώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση ακόμη επεξεργάζεται το σχέδιό της για το χρέος.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική κυβέρνηση συνεχίσει να επεξεργάζεται τη θέση της, κάτι το οποίο είναι περισσότερο από κατανοητό, καθώς έχει αναλάβει μόλις πριν από λίγες ημέρες» είπε η ίδια σε ενημέρωση Τύπου.

«Θα περιμένουμε για τις προτάσεις και τότε θα μπούμε σε συζητήσεις... Δεν θέλω να σχολιάσω ξεχωριστά επί των λεπτομερειών που διαδίδονται» συμπλήρωσε.

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.