4/8/15

Stratfor: Η Ευρώπη νιώθει τους... μετασεισμούς της ελληνικής συμφωνίας

Οι χειρισμοί της ελληνικής κρίσης φέρνουν στην επιφάνεια τα διαφορετικά οράματα Γαλλίας-Γερμανίας για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι ανάγκες του Βερολίνου και οι φόβοι του Νότου. Η αμφισβήτηση της Κομισιόν και το γερμανικό μήνυμα στον Γιούνκερ.

Γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε ρεπορτάζ στις 30 Ιουλίου σύμφωνα με το οποίο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλει να μεταφέρει την ευθύνη για την επιβολή κανόνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια νέα πολιτικά διαφανή υπηρεσία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε ανησυχεί για τη συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, θεωρώντας πως οι πιέσεις του συγκεκριμένου θεσμού για έναν συμβιβασμό μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της δεν συνάδει με τον ρόλο του ως του βασικού οργάνου επιβολής των κανόνων της ΕΕ. Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικώνεπιβεβαίωσε αργότερα πως ο Σόιμπλε πράγματι εξέφρασε ανησυχίες για τον διπλό ρόλο της Κομισιόν, ως πολιτικού «παίκτη» και ως θεματοφύλακα των Συνθηκών της ΕΕ, διέψευσε όμως τα σχέδια για την αφαίρεση εξουσιών από τις Βρυξέλλες.
Οι ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είδαν την Κομισιόν ως τον υπέρτατο υπερεθνικό θεσμό: ένα σώμα ειδημόνων που θα αντιδρούσε στα καθολικά συμφέροντα και όχι στις εθνικές προτεραιότητες, τόσο προτείνοντας όσο και επιβάλλοντας μέτρα που θα οδηγούσαν προοδευτικά σε ενοποίηση της Ευρώπης. Όταν η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση ήγειρε ερωτήματα αναφορικά με την αδύναμη δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα κράτη μέλη αποφάσισαν πως ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν θα εκλέγεται πλέον από τους ηγέτες της ΕΕ πίσω από κλειστές πόρτες, αλλά από το μεγαλύτερο κόμμα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.