31/3/17

Πάνω από 800 Τούρκοι πράκτορες δρουν στην Ευρώπη

Λίγες μέρες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα στην Τουρκία για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν, οι αποκαλύψεις για τη δράση της MIT στην Τουρκία προκαλούν σοκ (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)
Συνεχίζονται οι αναταράξεις από τις αποκαλύψεις για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) στη Γερμανία και γενικά στην Ευρώπη. Τη σκυτάλη πήρε την Πέμπτη η Deutsche Welle (DW), η οποία δημoσίευσε άρθρο-φωτιά για τη δράση της τουρκικής κατασκοπείας.
H DW επικαλείται τη μαρτυρία του Κούρδου ακτιβιστή Γιουκσέλ Κοτς, ο οποίος καταγγέλλει ότι έχει δοθεί εντολή για τη δολοφονία του. «Μία προσωπική συνάντηση θα ήταν προτιμότερη», λέει ο Γιουκσέλ Κοτς μιλώντας στην DW. Ο 52χρονος Kούρδος που ζει στη Βρέμη φοβάται ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείται από την MIT.

Ο συμπρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κογκρέσου των Κούρδων στην Ευρώπη εξομολογείται ότι δεν μένει πάνω από δύο με τρεις μέρες στον ίδιο τόπο και θεωρεί ότι υπάρχει σχέδιο δολοφονίας του, πίσω από το οποίο βρίσκεται η MIT «Παίρνω SMS από την Τουρκία και έχουν στείλει δολοφόνους εδώ προκειμένου να με εξουδετερώσουν ή να με σκοτώσουν. Μια πηγή μας έδωσε πληροφορίες, τις οποίες παραδώσαμε στις γερμανικές Αρχές», λέει ο Γιουκσέλ.
Ο ίδιος δηλώνει ότι φοβάται για τη ζωή του, τονίζει όμως ότι συνεχίζει τη δουλειά μου. «Ξέρουμε ότι κάθε δικτατορία, όλοι οι φασίστες, επιχειρούν με τέτοιες μεθόδους να εξουδετερώσουν ανθρώπους που ανήκουν στην αντιπολίτευση», υποστηρίζει.
Η γερμανική Ομοσπονδιακή Εισαγγελία ξεκίνησε την Τετάρτη 29 Μαρτίου έρευνα για τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, μετά τις αποκαλύψεις των γερμανικών δημόσιων μέσων ενημέρωσης NDR και WDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung ότι η ΜΙΤ έχει παραδώσει στην BND, τη μυστική υπηρεσία της Γερμανίας, λίστα με εκατοντάδες ονόματα φερόμενων υποστηρικτών του Γκιουλέν, ο οποίος κατηγορείται από την τουρκική κυβέρνηση ότι υποκίνησε το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου. Στη λίστα βρίσκονται και τα ονόματα δύο Γερμανών βουλευτών.
Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες των NDR και WDR, Τούρκοι πράκτορες είχαν γίνει για μεγάλο διάστημα «σκιά» δύο Kούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία. Ένας εξ αυτών είναι ο Γιουκσέλ Κοτς. Μία γυναίκα απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι ένας πράκτορας, ο οποίος δήλωνε δημοσιογράφος και στο μεταξύ έχει συλληφθεί, σχεδίαζε να σκοτώσει τους δύο Κούρδους. Η γυναίκα προώθησε τα στοιχεία στους Γερμανούς δημοσιογράφους και στον ίδιο τον Γιουκσέλ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Έριχ Σμιτ-Έενμπουμ, εξειδικευμένου ερευνητή στο πεδίο των μυστικών υπηρεσιών, η ΜΙΤ έχει περί τους 8.000 υπαλλήλους κύριας απασχόλησης. Όπως είπε στην DW, υπολογίζει ότι σχεδόν 800 δρουν στην Ευρώπη και 400 εξ αυτών σε γερμανικό έδαφος. Αυτοί απασχολούνται σε ταξιδιωτικά γραφεία, τράπεζες, ως μεταφραστές σε υπηρεσίες ή εργάζονται σε μουσουλμανικά τεμένη.

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.