28/3/17

Η καπιταλιστική ζωή πρώην κομμουνιστών

Αριστερά, Καμποτζιανοί εργάτες ξεφορτώνουν κασάβα σε εργοστάσιο του Μαλάι. Η περιοχή, κάποτε «σπαρμένη» νάρκες, έχει μετατραπεί σήμερα σε σιτοβολώνα της χώρας. Δεξιά, ο Τεπ Κουνάι μπροστά από το Πανεπιστήμιο Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, όπου διδάσκει.
Επί χρόνια, ο Τεπ Κουνάι ήταν ο πιστός γραμματέας του Πολ Ποτ. Εξαναγκασμένος να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του μετά τον θάνατο του ηγέτη κατέφυγε στα σύνορα με την Ταϊλάνδη και άρχισε να ακολουθεί τον Αμερικανό θεωρητικό τού μάνατζμεντ και σύμβουλο επιχειρήσεων Πίτερ Ντρούκερ. «Αντελήφθην ότι σε πολλά κράτη στη Νότια Αμερική, την Ιαπωνία και αλλού μελέτησαν τις ιδέες του Ντρούκερ και τις χρησιμοποίησαν προκειμένου να κάνουν τα κράτη να κερδίσουν σε ευδαιμονία». Οι κάτοικοι αυτής της μικρής πόλης είναι στην πλειονότητά τους πρώην στρατιώτες των Ερυθρών Χμερ αλλά σήμερα έχουν αγκαλιάσει τον καπιταλισμό με την ίδια ορμή με την οποία κάποτε πολεμούσαν για να καταστρέψουν τις ταξικές διακρίσεις, το ελεύθερο εμπόριο ακόμα και αυτά τα χρήματα.Ο Τεπ Κουνάι ίδρυσε μία αγροτική εξαγωγική εταιρεία αλλά και μία αγροτική τράπεζα προτού αποκτήσει τη δύναμη ώστε να γίνει περιφερειακός κυβερνήτης.
Η τοπική αγορά διοικείται από κάποιους πρώην αξιωματούχους των Ερυθρών Χμερ, που έχοντας έμπνευση από την αρχική αγροτική τράπεζα του Τεπ Κουνάι έχουν φτιάξει έξι αντίστοιχους οργανισμούς. Η επιτυχία του αγροτικού του εγχειρήματος δημιούργησε έξι εταιρείες εξαγωγής κασάβα, των οποίων επικεφαλής είναι πρώην Ερυθροί Χμερ ή ακόλουθοί τους. Κάθε απόγευμα οι δρόμοι σφύζουν από ζωή και ιδιαίτερα από φορτηγά που μεταφέρουν κασάβα στα σύνορα.
Για τη συνέχεια Καθημερινή

2 σχόλια:

  1. Μηπως γνωρίζετε στα ποσα χρονια γινεται αυτή η μεταστροφή για να υπολογίσουμε ποσα χρονια θελουμε ακομα ;.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Each one of us should answer that question. When was the last time we touched Greece` holly land?

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.