28/3/17

Τάκης Λαζαρίδης: «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι»

Θα ρωτήσετε ποιος είναι ο Τάκης Λαζαρίδης. Μερικοί ασφαλώς έχουν ξανακούσει αυτό το «ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι». Είναι ο τίτλος ενός βιβλίου που έγραψε και κυκλοφόρησε πριν από 20 χρόνια και έκτοτε επαναλαμβάνεται με μια ειρωνική τραγικότητα σε πολλές συζητήσεις, ιδιαίτερα αριστερών. ΄Η από δεξιούς με θριαμβευτική έπαρση. Για τους πρώτους είναι συντριβή και αυτομαστίγωμα, για τους δεύτερους δικαίωση.
Ο Τάκης Λαζαρίδης όμως έχει την ιστορία του και αυτή λίγοι πλέον τη γνωρίζουν ή τη θυμούνται. Στη δεύτερη δίκη του Νίκου Μπελογιάννη στο Στρατοδικείο, το 1952, στο ίδιο εδώλιο καθόταν ένας νέος, εικοσάρης τότε, με στολή στρατιώτη. Ηταν ο Τάκης Λαζαρίδης. Καταδικάστηκε σε θάνατο και μαζί με τους άλλους μελλοθάνατους κλείστηκε στην απομόνωση των Φυλακών Καλλιθέας και εκεί περίμεναν το εκτελεστικό απόσπασμα. Οι Φυλακές Καλλιθέας, ακριβώς απέναντι από τον Οίκο Τυφλών, στην οδό Θησέως, δεν υπάρχουν πια. Κατεδαφίσθηκαν αργότερα και στη θέση τους κτίσθηκε σχολείο. Καμιά αντίρρηση. Κρίμα μόνο, γιατί ήταν ένα ενδιαφέρον παλιό κτίριο και τόπος ενός δράματος της εποχής εκείνης.

Τελικά εκτελέσθηκαν, στα τέλη Μαρτίου του 1952, μόνο ο Μπελογιάννης, ο Μπάτσης, ο Καλούμενος και ο Αργυριάδης. Το πρωί που πήγε να τους πάρει το εκτελεστικό απόσπασμα ο επίτροπος διάβασε και το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο απονεμόταν χάρη στον Τάκη Λαζαρίδη, λόγω του νεαρού της ηλικίας και η θανατική καταδίκη μετατρεπόταν σε ποινή ισοβίων δεσμών.

Εχει σημασία να σας πω ότι ο πατέρας του Τάκη Λαζαρίδη, ήταν ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ και εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς, μαζί με τους 200 κομμουνιστές την 1η Μαΐου 1944, στην Καισαριανή. Τη συντήρηση και την ανατροφή του Τάκη και της αδελφής του, μετά τον θάνατο του πατέρα τους, ουσιαστικά την ανέλαβε το ΚΚΕ. Θέλω να πω ότι μεγάλωσε και ανατράφηκε με οικογένεια το ΚΚΕ και θα υπέθετε κανείς ότι στους κόλπους του θα σταδιοδρομούσε...

Ο Τάκης όμως πήρε άλλο δρόμο. Μετά το δραματικό πρωινό στις Φυλακές Καλλιθέας ο Τάκης μεταφέρθηκε στις φυλακές Κεφαλονιάς, όπου έγκλειστος έζησε τον τρόμο των σεισμών και αργότερα στις Φυλακές Κέρκυρας, για να εκτίσει την ποινή των ισοβίων δεσμών. Ηταν σκληρός και ανυποχώρητος κομμουνιστής, στην ανάκριση, στο Στρατοδικείο και μετά στη φυλακή, όπου έμεινε συνολικά 14 και κάτι χρόνια. Πολύ ευγενής και μελετηρός...

Ποιος ξέρει πώς, αυτός ο σκληρός και ανυποχώρητος κομμουνιστής, στις απέραντες νύχτες του εγκλεισμού ξανασκέφθηκε τη ζωή του, τη ζωή των άλλων και τη ρημαγμένη οικογένειά του και έθεσε στον εαυτό του ριζικά και καταλυτικά ερωτήματα. Το πώς τελικώς απάντησε είναι ένα δεύτερο θέμα, άλλοι θα συμφωνήσουν και άλλοι, αλλού, θα διαφωνήσουν. Με αυτά τα ερωτήματα και με τις απαντήσεις έγραψε το «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι», το οποίο κυκλοφόρησε ακριβώς πριν από 20 χρόνια. Το 1988, πριν ακόμη καταρρεύσει ο «υπαρκτός (και ταυτόχρονα ανύπαρκτος) σοσιαλισμός». Μετά την κατάρρευση και όταν βεβαιώθηκαν ότι ήταν οριστική, έγραψαν και άλλοι πολλά και διάφορα...

Τον γνώρισα την άνοιξη του 1964 στις Φυλακές Αιγίνης, όπου είχα μεταχθεί από τις Φυλακές Λευκάδας. Αποφυλακισθήκαμε το 1966. Είχε πάρει ήδη τις αποστάσεις του από το ΚΚΕ γενικά και από την κομματική ηγεσία της φυλακής, η οποία τον αντιμετώπισε σαν ένα ιδιόρρυθμο άνθρωπο. Δεν είχε, όμως, τίποτα να πει εναντίον του.

Στο «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι», έθεσε καταλυτικά για την Αριστερά, όλων των αποχρώσεων, ερωτήματα. Κάνει πως δεν τα ακούει, θα 'ρθει όμως η στιγμή να τα ακούσει.

Μέχρι τώρα η «αυτοκριτική» της Αριστεράς απαντάει ή προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα: τι συνέβη, τι έφταιξε και δεν νικήσαμε. Πάνω σ' αυτό το ερώτημα γράφτηκε από την Αριστερά ολόκληρη η Ιστορία, τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 1943 ώς την τελική συντριβή της, στρατιωτική και πολιτική, το 1949. Δεν σταμάτησε εκεί. Με τον ίδιο «καημό» της ήττας διαμορφώθηκε και η μετέπειτα πολιτική και ιστορία της ώς τις μέρες μας.

Σε αυτόν τον καμβά συσσωρεύτηκαν όλα τα γεγονότα, όλα τα πρόσωπα, όλες οι ιδέες, όλα τα «σφάλματα», όλες οι σχέσεις με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και με τους ξένους. Ο (απολεσθείς παράδεισος της «νίκης» διαμόρφωσε στερεότυπα σκέψης και συμπεριφοράς, τα οποία ισχύουν και σήμερα και είναι πανίσχυρα. Ποτέ η Αριστερά, τουλάχιστον σε ηγετικό επίπεδο, δεν τόλμησε να αναρωτηθεί ειλικρινά τι θα εσήμαινε και τι σημαίνει αυτή η «νίκη» που απροσδόκητα χάθηκε και εξακολουθεί ακόμα να τη θρηνεί. Ιδιαίτερα η συγκλονιστική αποκάλυψη μετά την κατάρρευση του υπαρκτού και ταυτόχρονα ανύπαρκτου, θα έπρεπε λογικά να οδηγήσει την Αριστερά σε πλήρη ανατροπή της πολιτικής της, στη θεωρία και την πράξη. Οχι ότι μας χρειάζονταν οι αποκαλύψεις, όλοι ξέραμε τι ακριβώς συμβαίνει. Αλλά κανείς δεν τολμούσε να θέσει το καταλυτικό ερώτημα. Και είναι πραγματικά ένα θέμα για να ερευνηθεί, πώς άνθρωποι που δεν φοβήθηκαν τίποτα στη ζωή τους, που έδειξαν απαράμιλλο θάρρος και ηρωισμό, φοβήθηκαν να ρωτήσουν και να αναρωτηθούν: τι πήγαμε να κάνουμε και ευτυχώς δεν μας άφησαν να το κάνουμε και να το αποτελειώσουμε;

Αυτό το ερώτημα έθεσε νωρίς ο Τάκης Λαζαρίδης, πρώτα στον εαυτό του και έπειτα, με το πρώτο του βιβλίο σε όλους τους άλλους. Οπως καταλαβαίνετε, είναι σαν να θέλει να ξαναγράψει την ιστορία της Αριστεράς. Ο Δεκέμβρης και ο Εμφύλιος, για παράδειγμα, ήταν θανάσιμες απειλές εναντίον της χώρας και του λαού και όχι ευκαιρίες «νίκης» που χάθηκαν. Και ευτυχώς, που αυτές οι απειλές αποκρούσθηκαν. Το «αστικό κράτος» και οι ξένοι, οι Αγγλοι πρώτα και κατόπιν οι Αμερικανικοί, συνέτριψαν την Αριστερά και την αιματοκύλησαν χωρίς αναστολές και ενδοιασμούς, όπως επιβάλλει ένας πόλεμος. Σώθηκε, όμως, η χώρα και ο λαός της δεν γνώρισε τις περιπέτειες που γνώρισαν άλλοι λαοί που εντάχθηκαν με τη βία σε ολοκληρωτικά συστήματα διακυβέρνησης.

Ο Τάκης Λαζαρίδης, όμως, δεν σταματάει εδώ. Αναρωτιέται και μας καλεί να αναρωτηθούμε τι μπορεί να σημαίνει σήμερα «σοσιαλισμός» και «σοσιαλιστική ανοικοδόμηση», στερεότυπα επαναλαμβανόμενα από τα δύο κόμματα της Αριστεράς. Και τι μπορεί να σημαίνει «καπιταλισμός» και πού μας οδηγεί.

Με το νέο του βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν από λίγο με τον τίτλο «Αναγκαστική Προσγείωση», και που είναι η αφορμή αυτού του σημειώματος, απαντάει σε γράμματα και ερωτήσεις αναγνωστών του πρώτου βιβλίου, του «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι».

Θα ρωτήσετε, έπειτα από αυτήν την καταλυτική κριτική τι μένει από την Αριστερά. Θα σας πω τη γνώμη μου ευθέως. Από την Αριστερά που γνωρίσαμε, την παραδοσιακή και επίσημη, δεν μένει τίποτα. Μένουν μόνο οι τραγικές θυσίες της. Και αυτές σαν βάρος στη συνείδησή μας.

Επειδή, όμως, ο κόσμος είναι γεμάτος αδικίες, ανισότητες, καταπιέσεις, αίμα και καταστροφές, το αριστερό αίτημα θα είναι πάντα ζωντανό και ενεργό. Ισως γι' αυτό το λόγο η ηττημένη και στη χειρότερη στιγμή της, εγκλωβισμένη στον αποπνικτικό κρατισμό «Αριστερά» είναι ιδεολογικά κυρίαρχη, όπως πολύ σωστά παρατηρεί ο Τάκης Λαζαρίδης. Την άλλη Αριστερά μένει να την ανακαλύψουμε...
Καθημερινή, 25.05.2008

8 σχόλια:

 1. Παρ' όλο το δέος που αισθάνομαι γιά τις θυσίες της αριστεράς και παρ' όλον τον μέγιστο σεβασμό στην μνήμη ενός συνεπέστατου αριστερού και πολύ μορφωμένου ανθρώπου, του νονού μου, θεωρώ τα εξής επιγραμματικά :
  - Κάθε λαός, ένεκα ιδιοσυγκρασίας και ιδιοσυστασίας, αποδέχεται συγκεκριμένα συστήματα διακυβέρνησης.
  - Οι Έλληνες, έχουν εμπράκτως επιλέξει από αρχαιοτάτων χρόνων το είδος των συστημάτων υπό τα οποία δέχονται να κυβερνηθούν.
  - Το σύστημα διακυβέρνησης της Αριστεράς, δεν συγκαταλέγεται εντός αυτών.

  Το δε ερώτημα της Αριστεράς "τι έφταιξε και δεν νικήσαμε", νομίζω ότι, απαντάται από τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα. Σε κάποιο σημείο του αγώνα γιά την νίκη, ο Δημοκρατικός Στρατός, αναγκάστηκε να καταφύγει σε υποχρεωτική στρατολόγηση. Αυτό σημαίνει ότι, η ιδεολογική δεξαμενή εντός της Ελληνικής κοινωνίας είχε στερέψει και δεν έδινε πλέον άλλους αγωνιστές.
  Πραγματικά δεν μπορώ να κατανοήσω γιατί η Αριστερά εξακολουθεί να θεωρεί πώς, το ερώτημα "τι έφταιξε", δεν έχει απαντηθεί.
  Αυτά εν ολίγοις, με πολύ σεβασμό στην μνήμη ενός εξαιρετικού ανθρώπου, του νονού μου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Με σεβασμο στο σχολιο σας θεωρω ότι το ερωτημα της αριστερας 'τι εφταιξε και δεν νικησαμε' θα επρεπε να συμπληρωθεί με την φραση 'στο πεδιο της στρατιωτικης επικρατησης' διοτι σε ολες τις άλλες καταστασεις,η επικρατηση της αριστερας υπηρξε σχεδόν ολοκληρωτικη,σε σημειο που εγω προσωπικα υποπτεύομαι ότι η Γιαλτα εδωσε μονον γεωπολιτικα την Ελλαδα στην δυτικη συμμαχια ενώ στην αριστερα όλα τα αλλα.

   Διαγραφή
  2. Συμβαίνει να πιστεύω πώς, δεν υπήρξε ποτέ στην ανθρώπινη πολιτική ιστορία, ιδιοτελέστερο εκλογικό σώμα από αυτό που απαρτίζουμε εμείς οι νεοέλληνες ψηφοφόροι.
   Την Κυριακή ψηφίζουμε αστική δημοκρατία και την Δευτέρα ψηφίζουμε κομμουνιστές συνδικαλιστές, προσπαθώντας να υπονομεύσουμε την ψήφο της Κυριακής.
   Θεωρώ ότι, αυτή η εμφαντική ιδιοτέλεια, είναι τελικά η κύρια πηγή των δεινών μας, χθεσινών και σημερινών.
   Απλώς, η αριστερά, εκμεταλλεύεται αυτή την απίστευτη υστεροβουλία των νεοελλήνων και ηγεμονεύει σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής.

   Ατυχώς, οι τελευταίοι αγνοί Πατριώτες, έφυγαν μαζί με την τελευταία γενιά η οποία δικαιούται του ιστορικού χαρακτηρισμού "γενιά", αυτή του 1940.

   Διαγραφή
 2. Ευτυχώς που ως Ελληνες πατριώτες η Ανταλκίδειος Ειρήνη των ένδοξων Σπαρτιατών παραμένει στις λευκές σελίδες ιστορικής μνήμης, μαθημένη η "πατριωτική" δεξιά απο δαύτα.
  Σε ανάλογη στιγμή πάνω στην προσπάθεια να γραφτεί η πραγματική Ιστορία των Γενοκτονιών σε Ανατολία ο Ιστορικός Ενεπεκίδης βρέθηκε απέναντι σε Ε.Αβέρωφ , Π. Πιπινέλη και στην λογοκρισία τους.Αυτό βαφτίζεται πολιτικός ρεαλισμός.Αν οι Αβέρωφ,Πιπινέλης ήσαν Αριστεροί θα βαφτίζονταν εθνικοί προδότες.Διαχρονικό το φαινόμενο των κοψοχέρηδων λοιπόν σε όλα τα επίπεδα

  Και μια επισήμανση ακόμη άλλο Αριστερά άλλο ΚΚΕ.Μπορεί η γενίκευση να βολεύει ιδεοληψίες όμως να γνωρίζουν άπαντες πως η απόσταση είναι εφιαλτική

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Μακάρι να είχατε ηττηθεί.Αλλά επιβάλλαττε τις ιδεολοψιες σας στη διανόηση και τον πολιτισμό αποδομώντας τα ιερά και τα όσια αυτού του τόπου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. 'Εχωντας μεγαλώσει σε οικογένεια αριστερών,όχι κομμουνιστών[υπάρχει διαφορά όπως είπε ο κύριος Ακρίτας] και επειδή διέκρινα φανατισμό μέχρι βλακείας και απο τους εδώ αλλά και απο τους απο εκεί,αποφάσισα μικρότερος να διαβάσω μόνος μου,να ψάξω και να βγάλω μια άκρη για τα πολιτικά κόμματα στην χώρα μας και αυτούς που δίναν και την ζωή τους ακόμα για αυτά.Αυτό το βιβλίο είναι απο αυτά που βοήθησαν αρκετά στο να βγεί μία ακόμα ρεαλιστική άποψη για το τι συνέβει τότε και για ποιό λόγο αλληλοσκοτωνόντουσαν ακόμα και αδέρφια.Αν κάποιος το διαβάσει χωρίς φανατισμό,προκαταλήψεις και προπάντων στενοκεφαλιά θα μάθει και θα καταλάβει πολλά πράγματα.Και απο τους εδώ και απο τους εκεί.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κι άλλο βιβλίο ο Λαζαρίδης; Πόσο ακόμα θα εξαργυρώσει τη "ρεαλιστική" στροφή άραγε; Άμα σε πάρει ο κατήφορος δύσκολα σταματάς!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Όταν κάποιος υπέγραφε δήλωση μετανοίας, δεν αρκούσε η δήλωση. Έπρεπε να δημοσιεύει επιστολές σε εφημερίδες, με τις οποίες δήλωνε, ότι "αποστρέφοταν μετά βδελυγμίας τον κομμουνισμό και τας παραφυάδας αυτού", έπρεπε να κάνει το ίδιο δημοσίως από άμβωνος στην εκκλησία, στο καφενείο του χωριού κλπ αλλά και να δώσει και μερικά ονόματα στην ασφάλεια, χωρίς να πολυενδιαφέρει αν ήταν κομμουνιστές (τζερτζελές να γίνεται και να δημιουργείται κλίμα ήταν αρκετό). Το ίδιο κάνει και ο Λαζαρίδης, τηρουμένων των αναλογιών. Ας τον χειροκροτήσουμε ως ανανήψαντα και εμβαπτισθέντα εις τα εθνικά νάματα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.