28/3/17

«Η Ράκκα θα είναι μέρος του κουρδικού σχεδίου για τη Συρία.» Οι SDS αναστείλουν την επίθεσή τους ενάντια στο φράγμα στον Ευφράτη

raqqa_carte
saleh_muslimΜετά την εκδίωξη του Νταές, η Ράκκα και η περιφέρεια της θα πρέπει να είναι μέρος του αποκεντρωμένου φορέα που ιδρύθηκε από τους Κούρδους της Συρίας και τις συμμαχικές ομάδες τους.  Αυτή είναι η γνώμη του συν-πρόεδρου του Κόμματος της Δημοκρατικής Ένωσης Σαλέχ Μουσλίμ, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι του Λιβάνου al-Mayadeen TV
Υποστηρίζοντας «ότι ανήκει στους κατοίκους της Ράκκα να αποφασίσουν το μέλλον τους, μετά την απελευθέρωση της πόλης από το Νταές», είπε ότι πιστεύει ότι η πόλη θα ενωθεί με «τις ομοσπονδίες της Βόρειας Συρίας».

«Είναι το σχέδιό μας για όλη τη Συρία, και μπορεί να τύχει η Ράκκα να είναι μέρος του», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ράκκα πρέπει να είναι « υπό τον έλεγχο φιλικών χεριών» διαφορετικά θα ήταν ένας κίνδυνος για όλη τη Συρία και ιδιαίτερα τις συριακές ομοσπονδίες της Βόρειας Συρίας και τις περιοχές της αυτοδιάθεσης ».

Raids de la Coalition internationale contre Raqqa
Επιδρομές του Διεθνούς Συνασπισμού κατά της Raqqa
Ενώ αρχικά υποστηρίζονταν από τις συριακές αρχές, οι κουρδικές πολιτοφυλακές άλλαξαν το κοστούμι τους και συμμάχησαν με τον διεθνή Συνασπισμό υπό την ηγεσία των Αμερικανών.  
Αποτελούν πρακτικά τη δύναμη πυρός του επί του εδάφους.

Είναι η πρώτη φορά που ο κ Μουσλίμ αποκαλύπτει τις πολιτικές φιλοδοξίες του κόμματος του για το συριακό βορρά. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ίδιο και η στρατιωτική πτέρυγα του, οι κουρδικός Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ραχοκοκαλιά των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας (SDF) είχαν διατηρήσει μια διπλή γλώσσα  μεταξύ Δαμασκού και Ουάσιγκτον.

Οι αποκαλύψεις του συμβαίνουν με φόντο μιας σημαντικής προέλασης των SDF στα βόρεια και ανατολικά της περιφέρειας της Ράκκα, καθώς και προς τη Τάμπκα, πόλη της δυτικής περιφέρειας της.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, οι SDF κατέλαβαν μεγάλο μέρος του αεροδρομίου της Τάμπκα, που βρίσκεται στα νότια της ομώνυμής πόλης, η οποία φαίνεται να έχει πλήρως εκκενωθεί λόγω της έντασης των αεροπορικών επιδρομών που διαπράττονται από το Συνασπισμό και οι οποίες προκάλεσαν πολλά θύματα μεταξύ του πληθυσμού. (Βίντεο παραπάνω, από τις τελευταίες εικόνες του αεροδρομίου της Τάμπκα)


Γίνεται λόγος ότι οι ηγέτες του Νταές εγκατέλειψαν την πόλη και κατευθύνθηκαν προς την πόλη της Ράκκα. Σημείο ότι πρέπει σύντομα να πέσει.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την ειδησεογραφική ιστοσελίδα κοντά στην αντιπολίτευση, «Raqqa is Being Slaughtered Silently» (η Ράκκα σφάζεται σιωπηλά», οι SDF δεν εισέβαλαν ακόμα στα ανατολικά προάστια της Ράκκα, όπως αναφέρθηκε από ορισμένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά πήραν μόνο τον έλεγχο του θέρετρου αλ-Karamah που βρίσκεται στην ανατολική επαρχία της.

Αναστολή της επιχείρησης στο φράγμα του Ευφράτη

daesh_barrage_euphrateΟμοίως, οι SDF ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι ανέστειλαν προσωρινά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στην περιοχή του φράγματος του Ευφράτη, για να επιτραπεί η  είσοδος των μηχανικών για εργασίες αποκατάστασης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, το Νταές προειδοποίησε για επικείμενη κατάρρευση του, κατηγορώντας τα αεροσκάφη του Συνασπισμού ότι έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές με τις επιδρομές τους και είπε ότι δήλωσε ότι τέθηκε το φράγμα εκτός λειτουργίας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των SDF, Ταλάλ Σίλο (Talal Sello), των οποίων οι δυνάμεις κατέχουν αυτή την περιοχή δεν είναι οι επιδρομές του Συνασπισμού που κατέστρεψαν το φράγμα.

Αυτή η έκδοση απορρίφθηκε από τον Διευθυντή της γενικής εταιρίας του φράγματος του Ευφράτη. Έχοντας διοικήσει στο παρελθόν αυτό το τεράστιο έργο, ο πρώην διευθυντής, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στην Al-Mayadeen TV απέδωσε στις επιδρομές των ΗΠΑ  την ευθύνη να έχουν καταστρέψει μερικά τμήματα του φράγματος και ότι προκάλεσαν βλάβες στο σύστημα του εσωτερικού ελέγχου του. Προειδοποίησε επίσης για πλημμύρες και καταρρεύσεις στο μέλλον.

barrage_raqqa
Όμως, σύμφωνα με τον κ Σίλο,  οι πολιτοφύλακες του Νταές οπισθοδρόμησαν πλέον στο φράγμα επειδή ξέρουν ότι δεν θα βομβαρδιστεί λόγω του φόβου να καταρρέει. Αν αληθεύει, τα νερά που αποθηκεύει θα πλημυρίσουν  τεράστιες εκτάσεις της περιφέρειας αυτής, μέχρι εκείνης του Ντέιρ αλ-Ζορ, πιο ανατολικά.

Μετάφραση Κριστιάν Ακκυριά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.