31/3/17

ΓΚΑΖΟΛΑΜΠΑ ΚΑΙ ΣΠΕΡΜΑΤΣΕΤΟ


Θέλετε να μάθετε γιατί οι κάτοικοι  (τοπικές κοινωνίες, φορείς, δήμοι, διοικητική περιφέρεια) σε Άνδρο‐Νάξο‐Τήνο‐Πάρο αντιδρούν στις ανεμογεννήτριες; Δείτε τις πληγές του Φαραώ που προκαλεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, όπως τις καταγράφουν οι ίδιοι:
 • Ανατρέπει τη βιωσιμότητα των νησιών μας.
 • Ακυρώνει τα ήπια κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά.
 • Υποβαθμίζει ανεπανόρθωτα το διεθνώς αναγνωρισμένο ιδιαίτερο νησιωτικό μας περιβάλλον.
 • Τσιμεντοποιεί τεράστιες εκτάσεις γης, καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την βιοποικιλότητα, χωρίς αναστροφή και δυνατότητα αποκατάστασης, ενώ παράλληλα μειώνει σημαντικά την κατείσδυση ομβρίων υδάτων εμποδίζοντας έτσι την τροφοδοσία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.
 • Παραβιάζει την καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική μας παράδοση και πολιτισμό, επιβάλλοντας νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσής μας.
 • Πλήττει την τοπική οικονομία, ακυρώνοντας τους όρους νησιωτικής ανάπτυξης.
 • Διαμορφώνει μεταναστευτικές συνθήκες των οικογενειών μας, εξαιτίας του επαναπροσδιορισμού των νέων συνθηκών λειτουργίας και βιωσιμότητας των επιχειρήσεών μας, αλλά και της απασχόλησης των οικογενειών μας.
 • Απαξιώνει τις αξίες της γης και των ακινήτων μας.
 • Επιφέρει θανάσιμο πλήγμα στον τουρισμό μας και στην οικονομία που στηρίζεται σε αυτόν και στην οποία επενδύουμε χρόνια καθημερινά. Αντιστρατεύεται την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης (κοινωνία‐περιβάλλον‐ανάπτυξη) προς όφελος του επενδυτικού και επιχειρηματικού και μόνο κέρδους.

Όλα αυτά. Μπορεί να προκαλεί τερατογενέσεις ή και σεισμούς αλλά να μην το έγραψαν για να μην φοβηθεί περισσότερο ο κόσμος. Εγώ θα δεχόμουν το ψήφισμα, αφού αυτό ζητάνε οι τοπικές κοινωνίες, και την επαύριο θα τους έκοβα το ρεύμα για να μην "παραβιάζεται με νέους βιομηχανικούς όρους διαβίωσης" και να αναβιώσει η καταγεγραμμένη από αιώνες πολιτιστική τους παράδοση και πολιτισμός. Γιατί και στην Πτολεμαΐδα και στην Κοζάνη και στη Μεγαλόπολη έχουν καταγεγραμμένη πολιτιστική παράδοση και πολιτισμό αλλά αναπνέουν το ντουμάνι από τους λιγνίτες και τους θερίζει το άσθμα και ο καρκίνος.Αν η "Δημιουργία, ξανά!" ήταν κυβέρνηση θα ανέθετε σε κάθε νησί να βρει τρόπους ώστε μέσα σε ένα έτος να γίνει ενεργειακά αυτόνομο. Δεν με ενδιαφέρει το πώς. Βρες το εσύ. Όμως, δεν παράγεις ρεύμα; Δεν καταναλώνεις ρεύμα. Θες να μην υποβαθμίζεται το "διεθνώς αναγνωρισμένο περιβάλλον"; Γκαζόλαμπα, σπερματσέτο και μαγείρεμα στη γάστρα με ξύλα. Και μη ρωτάς πού θα φορτίζεις το κινητό. Δεν περιλαμβάνει η πολιτιστική σου παράδοση wi-fi, εντάξει; Να μην σου πω και ακτοπλοΐα με σκούνες. Το να μπαίνει το τέρας-κρουαζιερόπλοιο με τα 11 καταστρώματα στο πρώην ψαρολίμανο, δεν ενοχλεί τα "ήπια κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά", ε; Το να γκαζώνουν στα στενοσόκακα τα 4Χ4 ή τα μηχανάκια χωρίς εξατμίσεις είναι ΟΚ, ε; Πατρίκιοι Παριανοί και πληβείοι Κοζανίτες - και γενικώς πατρίκιοι και πληβείοι δεν νοούνται σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος.

Άντε γιατί το παραξηλώσατε όλοι οι καραγκιόζηδες οικολόγοι των τοπικών κοινωνιών και πολύ αέρα σας έδωσαν όλες οι κυβερνήσεις. (Που πάει και χαμένος, χωρίς να παράγει τίποτε πέρα από κινητοποιήσεις...)
MarketNews

Να σας συστήσω τον αυτόνομο σταθμό παραγωγής (ΑΣΠ) της ΔΕΗ στην Πάρο. Καλύπτει τις 8 από κάθε 10 κιλοβατώρες που χρειάζεται κάθε Παριανός και κάθε Παριανή που βλέπετε στην άλλη φωτογραφία.

Η μονάδα αυτή έχει βαρύ κόστος. Εκτός από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, εκπέμπει 50 τόνους μικροσωματιδίων, 2.350 τόνους οξειδίων του αζώτου (NOx) και 837 τόνους διοξειδίου του θείου (SO2) κάθε χρόνο. Υπολογίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος ότι η αέρια ρύπανση ευθύνεται για 3 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο στην Πάρο.
Η μονάδα αυτή έχει και οικονομικό κόστος, αν και σε σχέση με τα υπόλοιπα μη διασυνδεδεμένα νησιά η ηλεκτροπαραγωγή στην Πάρο δεν είναι και τόσο ακριβή: κοστίζει μόλις 3 φορές περισσότερο από ό,τι το ρεύμα που παράγεται στην ηπειρωτική Ελλάδα. Φυσικά αυτή τη διαφορά δεν την πληρώνουν οι Παριανοί, γιατί τότε το δωμάτιο στα ενοικιαζόμενα δεν θα κόστιζε 50 ή 60€ / βραδιά, αλλά πολύ παραπάνω (εκτός αν ο τουρίστας δώσει όρκο αίματος ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το κλιματιστικό και το ψυγείο). Αυτή τη διαφορά την πληρώνουν (ορθά) όλοι οι καταναλωτές στη χώρα μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ (ΥΚΩ). Το ποσό αυτό ανέρχεται σε περίπου 20.000.000€ κάθε χρόνο. Για να καίει πετρέλαιο ένα νησί που το λούζει ο ήλιος και το μαστιγώνει ο αέρας.
Έψαξα τα στοιχεία από το 2013 μέχρι σήμερα για να δω μήπως στην Πάρο έχουν επενδύσει στην εξοικονόμηση ενέργειας για να βάλουν και αυτοί λίγο πλάτη. Τζίφος. Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνεται κάθε χρόνο παρά την κρίση.
Το ξαναλέω λοιπόν: κάθε Παριανός και Παριανή που βλέπετε στη φώτο επιδοτείται με 1.500€ χρόνο για να μπορεί η ΔΕΗ να πληρώνει την ΕΚΟ (Λάτσης) ώστε να αγοράζει και να μεταφέρει πετρέλαιο από τη Ρωσία, το Ιράκ και το Ιράν. Και με αυτό οι κάτοικοι του νησιού όπως φαίνεται είναι απολύτως οκ.
Δεν εξηγείται αλλιώς το ότι προχθές (26/3) οι Παριανοί κατέβηκαν στους δρόμους υπέρ της μονάδας μαζούτ. Γιατί 'Δεν έχουν χώρο για ανεμογεννήτριες πολυεθνικών. Έχουν τους ανεμόμυλους των παππούδων τους΄.

1 σχόλιο:

 1. Φίλτατοι Συμπατριώτες…
  Το θέμα είναι εκτενές και με το να ξύνουμε την επιφάνεια δεν θα αποφέρουμε θετικά αποτελέσματα.
  Στην Μεγάλη Βρετάνια έχουν απαγορευτεί οι δημοσιές παροχές και δεν έχουν τις απολαβές της Ευρώπης.
  Δοθείσης ευκαιρίας, σε μια ανοικτή συζήτηση, μπορούμε θα φέρουμε τον κατακερματισμό των προσπαθειών αυτών που υποστηρίζουν την εγκατάσταση τους.
  Με ποιους πρέπει να έλθουμε σ’ επαφή, και συγκεκριμένα, αυτοί θα είναι πραγματικοί υποστηρικτές των προσπαθειών μας;

  ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ - ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ
  Αποδοτικότητα:
  • Ετήσιος μέσος όρος αποδόσεως 5.5%

  Το κόστος του Κιλοβάτ:
  • €0.10 έως €0.15. Η χρέωσης της ΔΕΗ στα Νοικοκυριά
  • €0.40 έως €0.45. Η Πληρωμή της ΔΕΗ στους Ιδιοκτήτες Των Ανεμογεννητριών

  Ποιος ωφελείται:
  • Ιδιώτες

  Παρενέργειες:
  • Υπόηχοι
  o Καρδιοπάθειες
  o Εγκυμοσύνες
  Πανίδα:
  • Πτηνά
  o Θάνατοι
  • Πτώσης Γεννήσεων
  o Εγκυμοσύνες Ζώων

  Περιβάλλον:
  • Οπτική Ακαλαισθησία
  • Τουριστική Πτώσης
  • Αρνητική Επίδρασης στην τοπική οικονομία

  Απόρριψης των Ανεμογεννητριών:
  • Διαφήμισης της Πάρου ως:
  o Καλώς Ήλθατε στα Ελληνικά Νησιά που είναι Ελεύθερα από τις Επιβλαβείς Παρενέργειες των Ανεμογεννητριών
  o Welcome to the Greek Islands that is Free from the Side-Effects of Wind Turbines…

  Φιλικά

  Evangelos Arkas, PhD, Physics & Mathematics
  London, UK.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.