29/3/17

Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης σε Κύπρο: Πετύχατε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη

EBRD: Πετύχατε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη - Αποδίδουν καρπούς οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις 
Κυριάκος Κυριακίδης
Ψήφο εμπιστοσύνης και ενίσχυση της Κύπρου, ενόψει και των νέων αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας από τους διεθνείς Οίκους, χαρακτηρίζουν οικονομικοί αναλυτές την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Κύπρος πέτυχε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη. Η σκληρή δουλειά των αρχών και το θάρρος στην επιδίωξη επώδυνων αλλά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων αποδίδει καρπούς.
Η ανακοίνωσή εξεδόθη με αφορμή την φιλοξενία από την Κύπρο του ετήσιου συνεδρίου και επιχειρηματικού φόρουμ της EBRD για το 2017, στο οποίο μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και τα θέματα ενέργειας.

Το ετήσιο συνέδριο της EBRD στην Κύπρο, θα δώσει την ευκαιρία για την προώθηση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή όπου συμμετέχει ενεργά στην εντατικοποίηση της περιφερειακής συνεργασίας και εφόσον συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και τη συμφιλίωση.

Στο μεταξύ, μετά την αναβάθμιση της κυπριακής οικονομίας από τον Οίκο Standard and Poors, μια ανάσα πριν από την επενδυτική βαθμίδα και τον Οίκο Moody’s που άφησε αναλλοίωτη την Παρασκευή την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, σε θετικό όμως ορίζοντα, αλλά τέσσερις κλίμακες πριν από την επενδυτική βαθμίδα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η αξιολόγηση από τους άλλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, από τον Fitch στις 21 Απριλίου, με τον Οίκο να έχει την Κύπρο τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία και τον DBRS, που έχει την Κύπρο ακόμα πιο μακριά, στις πέντε βαθμίδες.

Σύμφωνα με τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών, οι αξιολογήσεις όλων των Οίκων, πλην αυτής του Moody’s, καταγράφουν την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας και τις θετικές προοπτικές ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, γεγονός που εκτιμάται ότι είναι πιθανή μια νέα αναβάθμιση.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζουν τις επαφές τους στην Κύπρο, τεχνοκρατικά κλιμάκια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, για την αξιολόγηση της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού τομέα, μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο.

 ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.