31/3/17

Αμφίρροπη μάχη στο τουρκικό δημοψήφισμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

(Φωτ.: EPA / Sedat Suna)
Θολή εικόνα σχετικά με την επικράτηση του «Όχι» ή του «Ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις σχεδόν τρεις εβδομάδες προτού ανοίξουν οι κάλπες. Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται δύο υψηλόβαθμα στελέχη του AKP, σε σφυγμομέτρηση που έγινε κατά παραγγελία του κόμματος στις αρχές Μαρτίου, το «Ναι» ήταν στο 52% από 55-56% πριν από ένα μήνα.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η διαμάχη του Ταγίπ Ερντογάν με την Ευρώπη τελικά δεν έδωσε ώθηση στο στρατόπεδο του «Ναι». 
Επιπλέον, δημοσκόπηση της φιλοκυβερνητικής εταιρείας ORC, η οποία διενεργήθηκε 24-27 Μαρτίου στις μισές από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας, φέρνει το «Ναι» στο 55,4%. Ωστόσο ο Μουράτ Γκεζιτζί είπε στο Reuters ότι σε καμία από τις 16 δημοσκοπήσεις που διεξήγαγε η δική εταιρεία του τους τελευταίους οκτώ μήνες δεν επικρατεί το «Ναι» – η εκτίμησή του είναι ότι οι κάλπες θα βγάλουν «Όχι» με ένα ποσοστό μεταξύ 51-53%.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί το ποσοστό υπέρ του «Ναι» στη συνταγματική αναθεώρηση να φτάσει στο 60% ώστε να υπάρχει η ευρύτερη κοινωνική συναίνεση, κάτι που όμως δεν φαίνεται σε καμία δημοσκόπηση μέχρι στιγμής. Πάντως πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα διαφορετικά αποτελέσματα οφείλονται εν μέρει στις πολιτικές συμπάθειες των τουρκικών εταιρειών δημοσκοπήσεων.
Παρόλα αυτά ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων παραμένει αναποφάσιστο. Σε αυτούς περιλαμβάνονται και υποστηρικτές του AKP, «οι οποίοι ενδεχομένως δεν αισθάνονται άνετα με την τόσο μεγάλη συγκέντρωση δύναμης στα χέρια του Ταγίπ Ερντογάν» όπως σημειώνει το Reuters.
Ερωτηματικό παραμένει και το κατά πόσο η ρήξη με την Ευρώπη θα κινητοποιήσει τους εθνικιστές. Ο φιλοκυβερνητικός αρθρογράφος της Hürriyet Αμπντουλκαντίρ Σελβί πιστεύει ότι η στάση της Ολλανδίας και της Γερμανίας θα ενισχύσει τα ποσοστά του «Ναι» κατά 1-1,5%.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.