31/3/17

Σενάριο μεταφοράς στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο εξετάζει η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει οκτώ πιθανές εναλλακτικές τοποθεσίες για βάσεις, ως εναλλακτικές επιλογές για τις στρατιωτικές δυνάμεις που επί της παρούσης εδρεύουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής Die Welt την Τετάρτη.
Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, η γερμανική κυβέρνηση έχει δεχτεί επανειλημμένα επικρίσεις για το ότι γερμανικές δυνάμεις (με μαχητικά αεροσκάφη Tornado) παραμένουν στο Ιντσιρλίκ Τουρκία, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων κατά του ISIS.

Υπενθυμίζεται πως οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται σε κακό σημείο, λόγω της αντιπαράθεσης (με εμπρηστικές δηλώσεις από τουρκικής πλευράς) που ξεκίνησε από την απαγόρευση συγκεντρώσεων στη Γερμανία, εν όψει του δημοψηφίσματος στην Τουρκία για την επέκταση των εξουσιών του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τελευταία εξέλιξη στη γερμανοτουρκική «κόντρα» είναι οι αναφορές πως τουρκικές υπηρεσίες κατασκοπεύουν Τούρκους πολίτες στη Γερμανία- ωστόσο, σημειώνεται πως το θέμα της παραμονής γερμανικών δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ αποτελεί λόγο τριβών μεταξύ των δύο χωρών από τον Ιούνιο του 2016 ακόμα, όταν είχε αναγνωριστεί από τη γερμανική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς. Σε αντίδραση, η Άγκυρα είχε απαγορεύσει σε Γερμανούς πολιτικούς να επισκεφθούν τη βάση.
Σύμφωνα με τη Die Welt, μεταξύ των πιθανών επιλογών για τις γερμανικές δυνάμεις, εξετάζονται τρεις τοποθεσίες στην Ιορδανία, τρεις στο Κουβέιτ και δύο στην Κύπρο- και συγκεκριμένα το Ακρωτήρι και η Πάφος.
Τα νέα αυτά κυκλοφόρησαν λίγο μετά από σχετική ερώτηση που τέθηκε από το κόμμα της Αριστεράς στη Γερμανία, καθώς και από άλλους πέντε πολιτικούς, προερχόμενους από την κοινοβουλευτική ομάδα που αντιπροσωπεύει τους Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ και το «αδελφό» τους κόμμα στη Βαυαρία, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση.
Η κυβέρνηση, απαντώντας, επεσήμανε πως έχουν γίνει επισκέψεις, στο πλαίσιο της εξέτασης της καταλληλότητας των συγκεκριμένων τοποθεσιών, ωστόσο δεν έχουν λάβει χώρα επίσημες συζητήσεις για πιθανή μετακίνηση εκεί των γερμανικών δυνάμεων.
Σημειώνεται πως γερμανικές δυνάμεις υπάρχουν και σε δεύτερη βάση στην Τουρκία, και συγκεκριμένα στην Κόνια, 350 χιλιόμετρα δυτικά του Ιντσιρλίκ.
Πηγή: nomisma 

3 σχόλια:

 1. Μας συμφέρει αυτό ? Ή θα θέσει την Κύπρο σε θέση στόχου του ιςις ? Και αν υπάρξει τέτοιο θέμα, θα αμυνθεί η Γερμανία σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο ? Επίσης, μπορεί η Κύπρος να υποχρεωθεί να,τα φιλοξενίσει ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. πισω εχει η τουρκιά την γερμανια...αλλοιμονο απο τους ελληνοχαχωλους...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και για οσους δεν καταλαβαν: πισω εχει η τουρκιά την γερμανια,κατα το"πισω εχει η αχλαδα την ουρα"

   Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.