29/3/17

Συνέλαβαν στις ΗΠΑ άνθρωπο-κλειδί στο ξέπλυμα χρήματος του Ερντογάν

Μια σοβαρότατη εξέλιξη συνέβη χθες στις ΗΠΑ, όταν οι αρμόδιες αρχές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης τον άνθρωπο-κλειδί στο ξέπλυμα χρήματος που γινόταν επί χρόνια μεταξύ Ιράν και Τουρκίας, υπό την υψηλή εποπτεία του ίδιου του Ταγίπ Ερντογάν. Πρόκειται για τον Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, βοηθό γενικού διευθυντή της τουρκικής τράπεζας Halkbank, ο οποίος συνελήφθη στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη τις ΗΠΑ, όπου κρατείται προφυλακισμένος για την ίδια υπόθεση ο ιρανοαζέρος «επενδυτής» Ριζά Σαράφ, εκλεκτός και αυτός του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης του εμπάργκο που είχε επιβληθεί εναντίον του Ιράν και της απαγόρευσης τραπεζικών συναλλαγών.
Ο Ριζά Σαράφ, που είναι το κεντρικό πρόσωπο των αποκαλύψεων και της επιχείρησης που έκανε η τουρκική αστυνομία στις 17-25 Δεκεμβρίου του 2013, οπότε συνελήφθησαν μεταξύ άλλων και γιοι υπουργών που ανήκαν στον στενό κύκλο του Ερντογάν, δικάζεται στις ΗΠΑ με την κατηγορία της παραβίασης των περιοριστικών μέτρων που είχαν ληφθεί εναντίον του Ιράν, του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και της απάτης.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Νότιας Περιοχής της Νέας Υόρκης, Πρετ Μπαχάρα που ερευνούσε την υπόθεση Σαράφ, είναι ένας από εκείνους που εκδίωξε από τη θέση τους ο Τραμπ με την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ προσφάτως ανακοινώθηκε ότι δικηγόρος του ιρανοαζέρου μεγαλοπατεώνα ανέλαβε ο μεγαλοδικηγόρος, πρώην δήμαρχος Νέας Υόρκης και άτυπος σύμβουλος του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι.
Ο συλληφθείς Τούρκος τραπεζίτης, που πρόκειται να εξεταστεί από τον δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μανχάταν Τζον Κιμ, κατηγορείται ότι από το 2010 μέχρι το 2015 διακίνησε μέσω της τράπεζας που διευθύνει ποσά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τράπεζες του Ιράν, παραβιάζοντας το εμπάργκο, σε συνεργασία με τον Ριζά Σαράφ, ο οποίος κατηγορείται και για απάτη κατά αμερικανικών τραπεζών.
Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα για τις ως άνω κατηγορίες αντιμετωπίζει ποινές μέχρι 30 έτη για τραπεζικές απάτες και 20 έτη για παραβίαση του εμπάργκο που εφάρμοσαν οι ΗΠΑ εναντίον του Ιράν.
Πάντως τα τουρκικά ΜΜΕ υπογραμμίζουν ότι η σύλληψη του Τούρκου τραπεζίτη δεν είναι άσχετη με την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τίλερσον στην Τουρκία, που αναμένεται αύριο.
Επίσης, τα τουρκικά ΜΜΕ θεωρούν ότι είναι απίθανο να μην γνώριζε ο Ατίλα ότι εκκρεμούσε εις βάρος του ένταλμα σύλληψης των αμερικανικών αρχών, και θέτουν το ερώτημα αν πήγε στη Νέα Υόρκη σκοπίμως για να συλληφθεί και να ομολογήσει τα εγκλήματα που διέπραξε, για να επωφεληθεί από τις σχετικές προβλέψεις της αμερικανικής Δικαιοσύνης.
Οι κατηγορίες για τις οποίες συνελήφθη ο Ατίλα είναι οι εξής:
  • Χρησιμοποίησε τη θέση του στην τουρκική τράπεζα για να διευκολύνει την πρόσβαση των ιρανικών Αρχών στο αμερικανικό τραπεζικό σύστημα, παραβιάζοντας το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο Ιράν από τη διεθνή κοινότητα και τις ΗΠΑ.
  • Έκανε τραπεζικές πράξεις εν ονόματι της κυβέρνησης του Ιράν και άλλων ιρανικών υπηρεσιών, παρά το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις ΗΠΑ.
  • Εξαπάτηση των αμερικανικών Αρχών μέσω της απόκρυψης της πραγματικής του θέσης, ενώ χρησιμοποιούσε το αμερικανικό οικονομικό σύστημα.
  • Συνεργασία με ομάδα ατόμων σε παράνομες πράξεις, μεταξύ των οποίων και ο Ριζά Σαράφ.
  • Εξαπάτηση των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας απαγορευμένες από το εμπάργκο τραπεζικές εργασίες ως αφορώσες αγορές τροφίμων για το Ιράν.
Η δήλωση του υπουργού Οικονομίας της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί
Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί, σε δήλωσή του στο Bloomberg International χαρακτήρισε τη σύλληψη του τραπεζίτη λίγες μέρες πριν από το δημοψήφισμα «ανάρμοστη», τονίζοντας ότι αν υπήρχε κάτι, έπρεπε να το μοιραστούν οι αμερικανικές με τις αντίστοιχες τουρκικές Αρχές.
Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.