29/9/18

Αντισθένης: «ἀρχὴ σοφίας ἡ τῶν ὀνομάτων ἐπίσκεψις»: Το κράτος των Σκοπίων κατέχει ελάχιστο μέρος και όχι το 38% του μακεδονικού εδάφους

File PHOTO: Protestors wave Fyromian and Albanian flags during an anti-government protest in Skopje, FYROM. EPA, GEORGI LICOVSKI
Του δρα Αυγουστίνου (Ντίνου) Αυγουστή*
Το κράτος των Σκοπίων περιλαμβάνει την Παιονία, τη Δαρδανία, τη Λυγκηστίδα και την Πελαγονία, περιοχές δηλαδή οι οποίες δεν έχουν σχεδόν καμία σχέση με το έδαφος της Μακεδονίας!
Πιο συγκεκριμένα, το κράτος των Σκοπίων κατέχει ελάχιστο μέρος και όχι το 38% του μακεδονικού εδάφους, όπως κάποιοι ανιστόρητοι, ένθεν και ένθεν, ισχυρίζονται. Διότι η Παιονία και η Δαρδανία ήταν μεν χώρες κατοικημένες από τον Μέγα Αλέξανδρο, αλλά δεν ήταν Μακεδονία! Τα εδάφη της αρχαίας Μακεδονίας βρίσκονται στο σύνολό τους εντός των ελληνικών συνόρων, εκτός της περιοχής του Μοναστηρίου που βρίσκεται στα Σκόπια. Εκεί στο Μοναστήρι είναι γνωστό ότι ζει και η ελληνική μακεδονική μειονότητα.

Πάνω σε αυτή τη βάση έπρεπε κανονικά να στηρίζεται όλη τη διαπραγματευτική ισχύς της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής και όχι σε μηρυκασμούς και μισόλογα. Δυστυχώς κάποιοι έκαναν σημαία της πολιτικής τους τα όσα απαράδεκτα για πολλές δεκαετίες για χάρη των «συμμάχων», αποσιωπούσαμε. Αυτό ωστόσο δεν αποτελεί δικαιολογία για να αποδεχθούμε τον σφετερισμό της Ιστορίας μας. Διότι, σύμφωνα με το διαχρονικό κανόνα του ρωμαϊκού δικαίου: «Αυτό που εξαρχής είναι κακό, δεν είναι δυνατόν με την πάροδο του χρόνου να γίνει καλό».
Εκατόν σαράντα χώρες υποστηρίζουν πολλοί αναγνώρισαν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Ξεχνούν όμως ότι πρόκειται για διμερείς αναγνωρίσεις και όχι διεθνή αναγνώριση. Αυτό, που σίγουρα ενδιαφέρει τους Σκοπιανούς, είναι να τους αναγνωρίσουμε εμείς! Μόνο τότε θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι!
Αναφέρω ένα σχετικό παράδειγμα από το οποίο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών οφείλει να πάρει διδάγματα, εντάσσοντας το στην προμετωπίδα του αγώνα του. Στον δεύτερο εμφύλιο της Κίνας νίκησε ο Μάο. Ο Τσιάνγκ Κάι-σεκ εγκατέλειψε την Κίνα και εγκαταστάθηκε στη Φορμόζα όπου δημιούργησε τη Δημοκρατία της Κίνας που εντάθηκε και στον ΟΗΕ και μάλιστα ως μόνιμο μέλος, μαζί με τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Γαλλία και την Μ. Βρετανία. Η Κίνα ωστόσο δεν αναγνώρισε ποτέ αυτό το κράτος. Ύστερα από δύο και πλέον δεκαετίες (1971), ο ΟΗΕ ήρε την αναγνώριση και την απέβαλε, διότι η Κίνα δεν έδωσε ποτέ τη συγκατάθεση της! Σήμερα η χώρα αυτή ονομάζεται Ταϊβάν και επίσημα δεν αναγνωρίζεται από κανένα κράτος του κόσμου! Κατά συνέπεια διμερείς αναγνωρίσεις δεν έχουν κανένα ουσιαστικό νόημα.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα κράτη δεν αλλάζουν ποτέ ονομασία. Πρόκειται για ένα ακόμη τεράστιο ψέμα. Αναφέρω μερικά μόνο παραδείγματα: Το Κονγκό άλλαξε δύο φορές το όνομα του (Ζαΐρ και Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό), η Ροδεσία μετονομάσθηκε σε Δημοκρατία της Ζιμπάμπουε, η Κεϋλάνη το 1972 μετονομάσθηκε σε Λαϊκή Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σρι Λάνκα, η Αβησσυνία σε Αιθιοπία, το Ιράν μέχρι το 1935 ονομαζόταν Περσία, η Σιάμα το 1949 ονομάσθηκε Ταϋλάνδη και πάει λέγοντας!
Θυμίζω ακόμη: Το 1918, όταν διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία, ένα κομμάτι ζήτησε να ονομασθεί Γερμανική Δημοκρατία της Αυστρίας. Ο διεθνής παράγοντας τους απαγόρευσε να φέρουν το όνομα Γερμανία, διότι διέβλεπε ότι η χρήση του όρου γερμανική θα μπορούσε αργότερα να δημιουργήσει προϋποθέσεις για να αιματοκυλισθεί η Ευρώπη. Και τους υποχρέωσε να ονομασθούν Αυστρία!  Το 1960, η Μ. Βρετανία έκανε αίτηση να μπει στην ΕΟΚ. Η Γαλλία αρνήθηκε διότι απέναντι από τη Γαλλία υπάρχει η γαλλική νήσος Βρετάνη! Τελικά, η Μ. Βρετανία μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 1973, κατ’ απαίτηση των Γάλλων, με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο και όχι Μ. Βρετανία!
Σίγουρα, δεν θα πούμε εμείς στους Σκοπιανούς πώς θα ονομάζονται. Ωστόσο έχουμε χρέος να τους απαγορεύσουμε να κλέβουν την πολιτιστική κληρονομιά και την Ιστορία μας! Μας πώς κάνετε έτσι για ένα όνομα, διερωτούνται μερικοί! Η απάντηση είναι απλή και απολύτως ξεκάθαρη. Διότι, όπως έγραψε πριν από 25 αιώνες ο αρχαίος Έλληνας ρήτορας Αντισθένης: «Αρχή Σοφίας των ονομάτων επίσκεψης».
Κλείνοντας, φέρνω στο νου μας τα λόγια του μεγάλου Ίωνα Δραγούμη: «Ο καθένας πρέπει να φαντάζεται πως αυτός πρέπει να σώσει το έθνος του. Πρέπει να φαντάζομαι πως από μένα μόνον εξαρτάται η σωτηρία του έθνους. Να μην κοιτάζω τι κάνουν οι άλλοι και να φαντάζομαι πως εγώ έχω το μεγάλο χρέος της σωτηρίας».
Και προσθέτει: «Δουλεύω για τον ελληνισμό. Δουλεύοντας για τον ελληνισμό δουλεύω για τον εαυτό μου. Γιατί μήπως είμαι εγώ διαφορετικός από τον ελληνισμό μου;».
Υ.Γ.: Η Συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή καθώς υπάρχει μια ασφαλής πλειοψηφία για την κύρωση της είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος! Ενώ στα Σκόπια θα κάνουν δημοψήφισμα! Για ένα τόσο μεγάλο θέμα αποφασίζουν ερήμην του κυρίαρχου Λαού! Αυτή είναι η δημοκρατία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
* Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας. a.avgoustis@hotmail.com
Πηγή: Απόψεις

5 σχόλια:

  1. A CIA recruiter said once, while all over the world finding informants is tough, in Greece people volunteer to sell out their country. This abundance of wanna-be traitors reflects on a deeper hate our government has for Greece. The faster we realize that the better so we don' t elect again people ego wanted to fullfill communist goals by reaping apart our country

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο σπουδαίο και καίριο. Απόδειξη της αλήθειας του περιεχομένου του είναι, ο Κοτζιάς όποτε και αν μίλησε στην τηλεόραση δεν υπήρχε αντι-συνομιλητής, αλλά αυτός με την προπαγάνδα του. Ουδέποτε είπε την παραμικρή αλήθεια για το περιεχόμενο της επαίσχυντης συμφωνίας. Επίσης, με την συμφωνία άρθρο 13 εκχωρούμε εθνική κυριαρχία σε λιμάνια και Ελληνική ΑΟΖ. Με το Σύνταγμά μας επιβάλλεται για επικύρωση στην Βουλή της μειοψηφίας, να περάσει με 180 βουλευτές και όχι με 151. Ο πρόεδρος της δημοκρατίας τι κάνει;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Αυγουστίνε λές: >Το 1960, η Μ. Βρετανία έκανε αίτηση να μπει στην ΕΟΚ. Η Γαλλία αρνήθηκε διότι απέναντι από τη Γαλλία υπάρχει η γαλλική νήσος Βρετάνη! Τελικά, η Μ. Βρετανία μπήκε στην ευρωπαϊκή οικογένεια το 1973, κατ’ απαίτηση των Γάλλων, με το όνομα Ηνωμένο Βασίλειο και όχι Μ. Βρετανία!<
    Σε παρακαλώ πες μου που είναι σήμερα ή το 1960 απέναντι από την Γαλλία η Γαλλική, το τονίζω γαλλική νήσος Βρετάνη και πότε οι Γάλλοι και οι Άγγλοι είχαν διενέξεις τέτοιου είδους!Μήπως στον 100ετή πόλεμο το μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας, με πραγματική διάρκεια μεγαλύτερη των 100 ετών, από το 1337 μέχρι το 1453 (116 έτη)? Επίσης που είδες πως η Αγγλία, Ηνωμένο Βσίλειο,Μ. Βρετανία μπήκε μόνον με αυτό το όνομα στην ΕΟΚ? Μπήκε με το όνομα https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:11972B:EN:HTML με το οποίο έκανε αίτηση το 1972 και το 1973 μπήκε! Φυσικά ο Ντε Γκώλ δεν ζούσε να το δει γιατί πέθανε το 1970!Επίσης μια χάρη ακόμα ποιο επίσημο έγγραφο επιβεβαιώνει πως ο Ντε Γκολ δεν ήθελε την Μ. Βρετανία για το όνομα στην ΕΟΚ!Άλλος ήταν ο λόγος και τον λέει στο έγγραφο που άσκησε βέτο το 1963! https://www.files.ethz.ch/isn/125401/1168_DeGaulleVeto.pdf
    Με όλη την συμπάθειά μου επειδή είσαι Επίκουρος καθηγητής στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας κοίταξέ το πάλι και ίσως κάνω λάθος εγώ...αλλά αν κάνεις εσύ είναι μεγάλο γιατί διδάσκεις και ίσως είναι σοβαρό αυτό! Κατά τ άλλα να καεί το βίντεο των Σκοπιανών, του Τσίπρα, του Μητσοτάκη, της Φώφης, του Θεοδωράκη του Σταύρου και των λοιπών συγγενών! όσο για τα άλλα πρέπει να κάνω μεταπτυχιακό να τα δω όλα!Στείλτα στον Συρίγο αυτά που λέει πως μόνο δυο χώρες άλλαξαν το όνομά τους στην ιστορία!Εγώ πάντως μαζί σου είμαι...κι έχω και τον Τζιμς στη Λάρισα μην έρθει με κανα τελάρο ρόδια από κει!Εμείς μια γροθιά είμαστε με τον Τζιμς, ο ένας ότι χρειαστεί ο άλλος έφτασε! Άντε ρε καθηγητή καλό βράδυ και να βοηθάς, να βάζεις κι εσύ πλάτη που ξέρεις δυο αράδες γράμματα παραπάνω!Καλή σου δύναμη αγαπητέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.