29/9/18

Το έγκλημα κλοπής και σφετερισμού της Μακεδονίας συνεχίζεται

Του Σάββα Καλεντερίδη
Το έχουμε ξαναγράψει, όμως στη συγκεκριμένη συγκυρία, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, κρίνεται σκόπιμο να το επαναφέρουμε στο προσκήνιο. Όταν ο Τίτο το 1944 αποφάσισε να δημιουργήσει την «Ομόσπονδη Δημοκρατία της Μακεδονίας» στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας, για να ακολουθήσει αμέσως μετά η δημιουργία της ανύπαρκτης μέχρι τότε «μακεδονικής γλώσσας» και η καλλιέργεια στους μέχρι τότε βουλγαρικής συνείδησης κατοίκους της επαρχίας Βαρντάρσκα της «μακεδονικής συνείδησης», η επίσημη θέση των ΗΠΑ ήταν η εξής:
«Η [αμερικανική] κυβέρνηση θεωρεί ότι αναφορές όπως μακεδονικό “έθνος”, μακεδονική “πατρίδα” ή μακεδονική “συνείδηση” συνιστούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας».
Πρόκειται για τηλεγράφημα που έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Έντουαρντ Στετίνιους σε διάφορες πρεσβείες τον Δεκέμβριο του 1944, για να ενημερώσει τους Αμερικανούς διπλωμάτες για τις ενέργειες του Τίτο και των κύκλων της Τρίτης Διεθνούς εις βάρος της Ελλάδας, ένα τηλεγράφημα που είναι αναρτημένο μέχρι σήμερα στην ιστοσελίδα του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Όσον αφορά την ουσία του θέματος, είναι σαν να μην πέρασε μια μέρα. Οι στόχοι των Σκοπίων εναντίον της Ελλάδος παραμένουν ακριβώς οι ίδιοι, όπως τους περιγράφει ο τότε Αμερικανός ΥΠΕΞ Στετίνιους, μόνο που άλλαξαν οι παρτενέρ των Σκοπίων. Τότε ήταν ο Τίτο και η Τρίτη Διεθνής, τώρα είναι η Γερμανία, η Αυστρία, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και όλος ο Δυτικός κόσμος που επηρεάζεται απ’ αυτούς.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρέλασαν από τα Σκόπια δεκάδες αξιωματούχοι των προαναφερθεισών χωρών και θεσμών, στους οποίους σημειωτέον η Ελλάδα είναι πλήρες μέλος, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, οι οποίες δεν μπήκαν καν στον κόπο να κατεβάσουν από την επίσημη ιστοσελίδα του δικού τους ΥΠΕΞ το τηλεγράφημα του Στετίνιους.
Δηλαδή, για να μην γίνονται παρανοήσεις, οι σύμμαχοι της Ελλάδας υποστηρίζουν αυτά που όπως αναφέρεται στο προαναφερθέν σήμα, δηλαδή την ύπαρξη κράτους με όνομα «Μακεδονία», «μακεδονικού έθνους» και «μακεδονικής ταυτότητας», τα οποία, σύμφωνα με τη θέση της Ουάσινγκτον, «αποτελούν αδικαιολόγητη δημαγωγία που δεν αντικατοπτρίζει καμία πολιτική πραγματικότητα και βλέπει σε αυτές την αναγέννηση ενός πιθανού μανδύα που θα υποκρύπτει επιθετικές βλέψεις εναντίον της Ελλάδας».
Φυσικά πρέπει να ομολογήσουμε ότι η υποστήριξη αυτή καλύπτεται πλήρως από την υπογραφείσα «Συμφωνία των Πρεσπών» από τον Νίκο Κοτζιά, για την οποία δηλώνει όπου πάει κι όπου βρεθεί στο εξωτερικό υπερήφανος ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ δεν τολμά να εμφανιστεί χωρίς την προστασία των ΜΑΤ μπροστά στους Έλληνες οι οποίοι, σε συντριπτικά ποσοστά, την θεωρούν βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας, για να μην χρησιμοποιήσουμε κάποιον άλλον βαρύτερο χαρακτηρισμό, που ασφαλώς της αρμόζει.
Επίσης, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η συμφωνία δεν θα είχε υπογραφεί αν δεν συμφωνούσε ο Πάνος Καμμένος και το κόμμα του, γιατί τις συμφωνίες μπορεί να τις υπογράφει ένας υπουργός, όμως αυτές σε κάθε περίπτωση τυγχάνουν της έγκρισης του συνόλου της κυβέρνησης. Η κύρωση από τη βουλή είναι κοινοβουλευτική διαδικασία, ενώ η στήριξη του συνόλου της κυβέρνησης στη συμφωνία, πολιτική.
Η κυβέρνηση προβάλλει διάφορες θεωρίες για να δικαιολογήσει την υπογραφή αυτής της συμφωνίας, όπως ότι «τη σύνθετη ονομασία την είχαν δεχτεί και οι άλλοι», ότι οι άλλοι αναγνώρισαν τη «μακεδονική γλώσσα» και ότι οι όροι της συμφωνίας δεν αναγνωρίζουν «μακεδονική ταυτότητα». Ψέμα πάνω στο ψέμα, ενώ ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι άλλοι είχαν κάνει λάθη, αυτά δεν διορθώνονται με ένα μεγαλύτερο, που είναι η υπογραφή αυτής της συμφωνίας.
Επίσης, μια παιδαριώδης δικαιολογία είναι και ο ισχυρισμός ότι με την υπογραφή της συμφωνίας η Ελλάδα θα έχει τεράστια οικονομικά οφέλη και θα καταστεί υπερδύναμη στην περιοχή. Ξεχνούν να πουν ότι το ΑΕΠ των Σκοπίων, με τα 2 εκατ. κατοίκους, είναι αρκετά κάτω από 10 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα είναι ήδη από τις πρώτες χώρες σε επενδύσεις στη γειτονική χώρα. Όσο για το «υπερδύναμη», μια χώρα που έχει εγγράψει τα 10.119 πιο ακριβά ακίνητα του Δημοσίου στο Υπερταμείο, που ελέγχεται από τους ξένους δανειστές, λόγω της άθλιας διαπραγμάτευσης του διδύμου της συμφοράς Τσίπρα-Βαρουφάκη, δεν μπορεί να λέει τέτοιες ανοησίες. Δεν τις πιστεύουν ούτε τα μικρά παιδιά, εκτός από εκείνους που «βολεύονται» από την κυβέρνηση.
Μια άλλη δικαιολογία, που εκτός από τους κυβερνητικούς, μας τις σερβίρει και ο κ. Θεοδωράκης, από το Ποτάμι, είναι «να κλείσουμε τα θέματα με τα Σκόπια, για να αντιμετωπίσουμε απερίσπαστοι την τουρκική απειλή»! Ω του θαύματος, εκείνοι που μέχρι χθες μας έλεγαν «τουρκοφάγους», «πολεμοκάπηλους» και «υπερπατριώτες», όταν μιλούσαμε τεκμηριωμένα για την τουρκική απειλή, εκείνοι που έλεγαν ότι «θα το ρισκάρουμε» με την Τουρκία, εκείνοι που έλεγαν «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», τώρα μας κάνουν μαθήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή. Δεν βλέπουν καν ότι η Αλβανία, αν και μπήκε στο ΝΑΤΟ με τη δική μας υπογραφή, ακύρωσε τη συμφωνία οροθέτησης των θαλάσσιων ζωνών που υπέγραψε η Ντόρα Μπακογιάνη με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, και ενίσχυσε τους στρατιωτικούς της δεσμούς με την Τουρκία. Αν τις ενισχύσουν και τα Σκόπια, όταν μπουν στο ΝΑΤΟ με τη δική μας υπογραφή, τα οποία έχουν και μια τουρκική μειονότητα του 4% στο σύνολο του πληθυσμού και πολύ καλά οργανωμένη πολιτικά, τότε η περικύκλωση της Ελλάδας από Βορρά θα επεκταθεί.
Επίσης, μας λένε ότι ο Δυτικός παράγοντας θέλει να βάλει τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και να τα ενσωματώσει στην ΕΕ, για να αποτρέψει την άσκηση επιρροής σ’ αυτά από τη Ρωσία.
Εντάξει, να γίνουν όλα αυτά, γιατί όμως πρέπει να γίνουν παίρνοντας τα Σκόπια ένα όνομα που δεν τους ανήκει; Ο επισπεύδων είναι τα Σκόπια, όχι η Ελλάδα, που κρατάει στα χέρια της τα κλειδιά και για το ΝΑΤΟ και για την ΕΕ.
Γιατί δεν τα χρησιμοποιήσαμε και ξεπουλήσαμε τη Μακεδονία;
Γιατί λοιπόν δεν πιέστηκαν τα Σκόπια και πιέστηκε η Ελλάδα;
Μήπως πίσω από την επιμονή της Δύσης και της Γερμανίας κρύβεται κάτι άλλο, που υπερακοντίζει το μέγεθος των Σκοπίων;
Την Κυριακή η συνέχεια επί του θέματος.

28 σχόλια:

  1. Αγαπητέ μου Σάββα, αν οι ισχυρισμοί του Κοτζιά για την γλώσσα και τάχα τον διαμοιρασμό της γεωγραφικής Μακεδονίας από την συνθήκη του Βουκουρεστίου είναι αλήθεια, ας καθίσει σε τραπέζι στην τηλεόραση με συνομιλητές ιστορικούς γλωσσολόγους και διπλωμάτες, όχι βέβαια της επιλογής του, να μας πείσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Γιατί λοιπόν δεν πιέστηκαν τα Σκόπια και πιέστηκε η Ελλάδα;"
    Γιατί αν δεν υπάρχει (ψευδο) "Μακεδονική εθνικότητα" & "Μακεδονική γλώσσα" τότε τα Σκόπια με μαθηματική ακρίβεια θα διαλυθούν στα εξ ών συνετέθησαν ή πιο συγκεκριμένα στους εξ ους συνετέθεισαν λαούς ήτοι : Σλάβους, Αλβανούς και Βούλγαρους.
    Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε γεωγραφικές διαφοροποιήσεις στην περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, στη Βουλγαρία και στη Σερβία.
    Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
    Η αρχιτεκτονική ασφαλείας πηγάζει και εκπορεύεται από την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες (ΝΑΤΟ) και συνεπάγεται ξεκάθαρα: safety+stability+security+peace για τις Χώρες που ανήκουν στο εν λόγω αρχιτεκτόνημα.
    Σε κάθε περίπτωση, εφόσον και αν διαλυθεί το ως άνω αρχιτεκτόνημα, υπάρχει πάντα η λύση του πολέμου για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας μας.
    Στην παρούσα φάση εξασφαλίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας χωρίς πόλεμο.
    🦉🦉🦉

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Can you share one example where our territtorial rights were protected as members of these Alliances? We got the geography, resources and .....the traitors. All elements needed to divide the country. Only people on the government's payroll try to convince people there is no real danger here. "Good for business" as they say.
      And to conclude, we have lost before lands and everytime to myths and lies:
      1. Nothern Epirus: Albanians have nukes!!!
      2. Cyprus: It' s too far, when the smart thing was to take Constantinople
      3. No worries, they will no longer be called Macedonians. We added North to their name.

      Διαγραφή
    2. "Can you share one example where our territtorial rights were protected as members of these Alliances?"

      Σας απαντώ:) :

      Can you share one example where our territtorial rights were NOT protected as members of these Alliances? [ΕΕ (Eurozone) + NATO]

      Και στα ελληνικά:

      Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας ένα παράδειγμα όπου τα κυριαρχικά δικαιώματά μας ΔΕΝ εξασφαλίστηκαν (not protected) ως μόνιμα μέλη των προαναφερθέντων συμμαχιών
      [ΕΕ (Eurozone) + NATO];

      Αντιθέτως μπορούμε να εντοπίσουμε πολλά παραδείγματα κρατών που δεν ανήκαν στις συγκεκριμένες συμμαχίες και άλλαξαν σύνορα: Σερβία,
      Κύπρος (1974), Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία κτλ κτλ κτλ



      Διαγραφή
    3. 28η Οκτωβρίου

      Το σκεπτικό σου είναι πέρα για πέρα λανθασμένο. Επιγραμματικά:
      α) όσον αφορά την ανάγκη υπάρξεως ενιαίας εθνικής ταυτότητας των κατοίκων του γειτονικού κράτους, είναι φανερός πως η αναγνώριση σε αυτούς "μακεδονικής" εθνότητας δεν λειτουργεί ως μέσο συνοχής, διότι η κυριότερη εθνική μειονότητα, δηλαδή οι Αλβανοί, από τους οποίους και πηγάζουν οι φόβοι διαμελισμού του κράτους, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη ιστορία, δεν θεωρούν ότι ανήκουν στην εθνότητα αυτή,
      β) ως προς τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, δεν έχεις παρά να ανατρέξεις στην ιστορία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπου η απειλή πολέμου εκ μέρους του εξ ανατολών γείτονα εξακολουθεί να υφίσταται και, παρά ταύτα, το ΝΑΤΟ αποφεύγει επιμελώς να πάρει θέση, ακόμη και σε θέματα που άπτονται της εφαρμογής κανόνων του διεθνούς δικαίου (π.χ. επέκταση χωρικών υδάτων). Με άλλα λόγια, η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ουδόλως εγγυάται ότι δεν θα ανακύψουν διμερή προβλήματα στο μέλλον, εδαφικής ή άλλης φύσεως, ιδίως υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, η οποία έχει ήδη δώσει τέτοια δείγματα γραφής στο πεδίο των ελληνοαλβανικών σχέσεων - απλώς έχει ως συνέπεια ότι πλέον κανείς άλλος εκτός ΝΑΤΟ δεν θα έχει λόγο στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Από την άλλη πλευρά, κι αν ακόμη θεωρηθεί ορθή η δική σου παραδοχή, ότι η δηλαδή η ένταξη στο ΝΑΤΟ θέτει τέρμα στις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός των Σκοπίων, αναρωτιέται κανείς τι εξυπηρετεί πλέον η περιβόητη "μακεδονική" ταυτότητα που να μην είναι σε θέση να το εξασφαλίσουν οι σύμμαχες χώρες.

      Ομολογουμένως, ο αλβανικός εθνικισμός αποτελεί ορατό κίνδυνο, κάτι που είχε δεχθεί και ο Παναγιώτης Κονδύλης (βλ. ενδεικτικώς το επίμετρο στην ελληνική έκδοση του έργου του "Θεωρία του Πολέμου"), δεν αντιλαμβάνονται, ωστόσο, για ποιο λόγο προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα αντικαθιστώντας το απλώς με ένα άλλο. Εν πάση περιπτώσει, μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί οι πιέσεις απευθύνθηκαν κατεξοχήν προς την Ελλάδα, από τη στιγμή που τα Σκόπια επιζητούν εναγωνίως να αναβαθμιστούν γεωπολιτικώς.

      ΥΓ. Ερωτώμενος σχετικώς, τις παραμονές υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο Πρωθυπουργός επισήμανε πως η συγκεκριμένη επιλογή ήταν προϊόν στρατηγικής ενοράσεως (sic) του ιδίου και του Υπουργού Εξωτερικών, καθώς και ότι με τη συμφωνία αυτή η Ελλάδα επιδιώκει να πάρει και όχι να δώσει. Χωρίς διάθεση κακεντρέχειας, μπαίνω στον πειρασμό να αναρωτηθώ αν αυτή ενόραση εμφανίσθηκε οψίμως ή υπήρχε ήδη στο πρόσφατο παρελθόν, όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του νυν Κυβερνητικού Εκπροσώπου συμπεριλαμβανομένου ως επικεφαλής της νεολαίας του κόμματος, διαδήλωναν υπέρ του δικαιώματος των Σκοπίων να φέρουν το όνομα "Μακεδονία" και ξιφουλκούσαν κατά του "ελληνικού σοβινισμού"...

      Διαγραφή
    4. Paolo γράφεις:
      "28η Οκτωβρίου

      Το σκεπτικό σου είναι πέρα για πέρα λανθασμένο..."

      Σε διορθώνω :
      Δεν είναι σκεπτικό μου, είναι το σκεπτικό του κράτους, όπου μπορείς να το βρεις στις επίσημες δηλώσεις του ΥΠΕΞ και των αρμόδιων διπλωματών του ΥΠΕΞ (όλα βρίσκονται αναρτημένα στην επίσημη Ιστοσελίδα του ΥΠΕΞ).

      Αντίθετα αυτά που γράφεις... επιγραμματικά είναι το δικό σου σκεπτικό.
      Δεν είναι όμως καθόλου σίγουρο ότι εάν εφαρμόσουμε το σκεπτικό σου εξασφαλίζεται η Χώρα.
      Άλλωστε, σε ό,τι γράφεις έχεις την πολυτέλεια να μην έχεις την ευθύνη των συνεπειών • θέλεις να μετέχεις στη λήψη αποφάσεων χωρίς όμως να συμμετέχεις στις ευθύνες των συνεπειών από τις σκέψεις σου.
      Πχ διαβάζει ο ΥΠΕΞ τι γράφεις εσύ όπως και άλλοι και δίνει όλο αυτό το υλικό στην αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΞ με εντολή να ξεχάσουν ότι γνωρίζουν από τεχνικές διαπραγμάτευσης, Διπλωματική και πολιτική ιστορία της Ελλάδας, δεσμεύσεις-υποχρεώσεις από τις συμμαχίες, δικαιώματα από τις συμμαχίες, στρατηγικές παραπλάνησης, την αρχιτεκτονική ασφαλείας που προωθείται από τα κέντρα που την εκπονούν κτλ κτλ και να υιοθετήσουν τα γραφόμενα όλων των αναλυτών-σχολιαστών επί του σκοπιανιού ζητήματος.
      Και κάτι δεν πάει καλά...
      Δηλαδή είτε διάλυση των Σκοπίων, είτε ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής βάσης των Τούρκων (προσέξτε ότι η συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει αμυντική συνεργασία Ελλάδας - Σκοπίων στο άρθρο 7 ενώ αντίστοιχα στο επικαιροποιημένο έγγραφο πολιτικής ασφαλείας της Τουρκίας προβλέπονται δράσεις για κατάρριψη της εν λόγω συμφωνίας) είτε ...

      Προφανώς τότε όλοι θα δείχνουν ο ένας τον άλλο ή θα λένε εμείς άλλα τους είπαμε και άλλα έκαναν ή θα λένε δεν καταλάβαιναν σωστά αυτά που γράφαμε στα άρθρα μας για να υποβαθμίσουμε την αξιοπιστία της (εκάστοτε) κυβέρνησης κτλ κτλ
      🦉🦉🦉

      Διαγραφή
    5. So basically you consider Cyprus "non-Greek". Similarly Epirus, Thrace, Macedonia, Asia Minor for you represent foreign bodies. That explains your government's generosity.

      PS Thanks Paolo for trying, but changing minds is not easy.

      Διαγραφή
    6. 28η Οκτωβρίου
      Κοινός παρονομαστής των επισημάνσεών σου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ απουσιάζει παντελώς η προστασία των συμφερόντων της Ελλάδας. Το ζητούμενο για την Ελληνική Κυβέρνηση δεν είναι να κυνηγάει χίμαιρες, όπως εσφαλμένα καταλογίζεις σε όσους έχουν διαφορετική άποψη, αλλά να πείσει τα εμπλεκόμενα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς προεχόντως πως η κατά κυριολεξία παράδοση του ονόματος και της ιστορίας και της Μακεδονίας στους από ετών σφετεριστές τους στην πραγματικότητα δεν εγγυάται ασφάλεια ούτε σταθερότητα ούτε ειρήνη, αλλά θέτει μία βραδυφλεγή βόμβα στην εδαφική ακεραιότητα της ίδιας της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όσο για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Σκοπίων, ο σφικτός εναγκαλισμός της Αλβανίας με την Τουρκία ενόσω ανήκουν αμφότερες στο ΝΑΤΟ και η ματαίωση της διεθνούς συμβάσεως Ελλάδας-Αλβανίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ως απότοκο νομικών ενεργειών που είχαν πραγματοποιηθεί καθ' υπαγόρευση της Τουρκίας, διαψεύδουν πανηγυρικώς τα λεγόμενά σου.
      Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα τι αποκομίζει η Ελλάδα από αυτή τη συμφωνία που να έχει στερηθεί έως σήμερα, εκτός από τους επαίνους προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, όπως και για ποιο λόγο εμμένουν οι λοιποί εμπλεκόμενοι στη χρήση του ονόματος "Μακεδονία" και στην αποδοχή "μακεδονικής" γλώσσας και εθνικότητας εάν το ζητούμενο είναι, όπως λες, μόνο η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
      Όσο για τις λοιπές επισημάνσεις σου για τη λήψη αποφάσεων και τις συνέπειες των τελευταίων, αντιλαμβάνεσαι - ελπίζω - πως οι συνέπειες της εν λόγω συμφωνίας δεν αφορούν μόνο την Κυβέρνηση και τους βουλευτές της, αλλά το σύνολο του Ελληνισμού, γι' αυτό και στον ελληνικό Λαό ανήκει ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος. Αντ' αυτού, κινήθηκε μία μυστική διαδικασία χωρίς προεργασία και χωρίς ενημέρωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων και εν γένει της κοινής γνώμης παρά μόνο εκ των υστέρων. Με ξεπερνά πάντως το γεγονός ότι σε κάθε διαφορετική άποψη διακρίνεις και πρόθεση υποβαθμίσεως της αξιοπιστίας της Κυβερνήσεως, κάτι που αποτελεί μόνιμη επωδό των κυβερνητικών στελεχών.

      Διαγραφή
    7. Paolo είχα γράψει:
      "Κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό από την Ελλάδα, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
      Η αρχιτεκτονική ασφαλείας πηγάζει και εκπορεύεται από την Κομισιόν και τις Βρυξέλλες (ΝΑΤΟ) και συνεπάγεται ξεκάθαρα: safety+stability+security+peace για τις Χώρες που ανήκουν στο εν λόγω αρχιτεκτόνημα.
      Σε κάθε περίπτωση, εφόσον και αν διαλυθεί το ως άνω αρχιτεκτόνημα, υπάρχει πάντα η λύση του πολέμου για την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας μας.
      Στην παρούσα φάση εξασφαλίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας χωρίς πόλεμο."

      Paolo, έγραψες:
      "Κοινός παρονομαστής των επισημάνσεών σου είναι η διασφάλιση των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, ενώ απουσιάζει παντελώς η προστασία των συμφερόντων της Ελλάδας"

      Όπως βλέπεις δεν κατανοείς ορθά αυτά που γράφω.
      Αν και θεωρώ ότι κανονικά δεν θα έπρεπε, για χάρη όμως της συζήτησης θα επεξηγήσω τα παρεξηγημένα:

      1. Δεν ψήφισα ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΕΛ. Κάθε άλλο😊

      2. Λυπούμαι βαθύτατα που η ελληνική πολιτική ελίτ διαχρονικά ΔΕΝ κατάφερε να αποσοβήσει τη διάθεση αυτοπροσδιορισμού μέρους των κατοίκων της περιοχής των Σκοπίων ως Μακεδόνες και να να ονομάζουν Μακεδονία τη Χώρα τους. Σαφέστατα δε, ως συνέχεια της αναθεωρητικής πολιτικής που εκπήγαζε από το δόγμα του πανσλαβισμού, ήτοι εδαφική επέκταση στο βόρειο στρατηγικό βάθος της Ελλάδας δηλαδή στη Μακεδονίας-Θράκη (βλ. αναλυτικές επεξηγήσεις του λοχαγού Ιωάννη Μεταξά για τη Μακεδονία-Θεσσαλονίκη προς τον πρωθυπουργό Ελ. Βενιζέλο την περίοδο που ο πρώτος ήταν υπασπιστής του δεύτερου).

      3. Εκτιμώ ότι έχεις καταλάβει ότι εν συνόλω η αξιωματική αντιπολίτευση (Ν. Δημοκρατία) δέχεται λύση που να περιέχει τον όρο Μακεδονία (σύνθετη ονομασία, erga omnes κτλ).
      Ως εκ τούτου θεωρώ ότι γίνεται ευνόητο ότι η πολιτική ελίτ που διοικεί ή θα διοικήσει τη Χώρα έχει πάρει τις αποφάσεις της για το Σκοπιανό.

      4. Το σκεπτικό πίσω από αυτές τις αποφάσεις συνάδει και γίνεται στα πλαίσια του πυρήνα της high politics (Θα έλεγα ότι αποτελεί τον πυρήνα της high politics της Χώρας
      [the concept high politics covers all matters that are vital to the very survival of the state: namely national and international 
      security concerns.] όσον αφορά το σκέλος (εσωτερική & εξωτερική) ασφάλεια & εξασφάλιση κυριαρχικών δικαιωμάτων & ειρήνη.
      Δηλαδή, NATO + EE (Eurozone)=
      Safety+Stability+Security+Peace.

      Συνοψίζοντας, σου συνιστώ να διαβάσεις πολύ πολύ πολύ προσεχτικά τη συμφωνία Πρεσπών, να διαβάσεις ακόμη πιο προσεχτικά το επικαιροποιημένο έγγραφο εθνικής πολιτικής - ασφαλείας της Τουρκίας που ανάμεσα στα άλλα θέτει ως σαφέστατο στόχο την κατάρριψη της συμφωνίας των Πρεσπών, να ξαναδιαβάσεις αυτά που γράφω για την ανευθυνοευθύνη αυτών που σχολιάζουν τη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων (η οποία προφανέστατα δεν γίνεται από κομματικά στελέχη αλλά από το γραφειοκρατικό μηχανισμό του κράτους ήτοι στην περίπτωσή μας από τους ειδικούς διπλωμάτες που υπηρετούν στη διεύθυνση βαλκανικών υποθέσεων αφού βέβαια γίνει συντονισμός με τις υπόλοιπες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ έως και το Νομικό σύμβουλο του Υπουργείου) ώστε να κατανοήσεις ότι αλλά γράφω και άλλα καταλαβαίνεις.

      Εν πάση περιπτώσει δεν είναι επιθυμητό αποτέλεσμα να μαλώσουμε ή να προσβάλουμε ο ένας τον άλλο για αυτό να με συγχωρέσεις εάν γράφω κάπως τσιμπημένα και κράτα ό,τι καλό θεωρείς ότι υπάρχει στην ερμηνεία μου για το πως κινείται το κράτος στη συγκεκριμένη περίπτωση😊😊😊🦉🦉🦉


      Διαγραφή
  3. Όπως στην Τουρκία δρομολογείται μελλοντική δημιουργία Κουρδικού κράτους, αποτελουμένου από εδάφη του Ιράκ, Συρίας, Τουρκίας και Ιράν, φαίνεται πως η Δύση θέλει να υπάρχει η ανάλογη δυνατότητα στα Βαλκάνια με την "Μεγάλη Αλβανία" ή και με την "Ενωμένη Μακεδονία".
    Υπάρχει το βιβλίο του Σάμιουελ Χάντινγκτον, "Η σύγκρουση των πολιτσμών και ο ανασχηματισμός της παγκόσμιας τάξης", του 1996, που εξηγεί πολλά.
    Από τότε υπήρχε η ανησυχία της Δύσης, για την αναβίωση του Ισλαμισμού στην Τουρκία, καθώς και για μία προσέγγιση Ελλάδος και της Ορθόδοξης πλέον Ρωσσίας.
    Μετά την αποτυχία του, ουσιαστικά Δυτικού, πραξικοπήματος στην Τουρκία, κατά των Ισλαμιστών, ασφαλώς θα γίνει το πάν από την Δύση, να ανατραπούν οι Ισλαμιστές και παράλληλα να επιτευχθεί η δημιουργία ενός φιλοδυτικού Κουρδικού κράτους.
    Όσον αφορά την Ελλάδα, μας κατηγορούν από την δεκαετία του 90, για την βοήθεια στην Σερβία, τους S-300, και τον σχεδιαζόμενο αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης.
    Διατί επετράπη η εισβολή στην Κύπρο το 1974?
    Διά τα ανοίγματα της Κύπρου στον Τρίτο Κόσμο, που ανησύχησαν την Δύση. Είπαν ότι μία πιθανή δεύτερη "Κούβα" δεν θα ανεχθούν.
    Διατί ανετράπηκε ο Κ. Καραμανλής και μπήκαμε στα Μνημόνια?
    Μήπως διότι δέν ζήτησε την σύμφωνη γνώμη των συμμάχων μας για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου, ένα μεγάλο σφάλμα?
    Η Ελλάδα πλέον, εάν κάνει το παραμικρό λάθος, διατρέχει τον κίνδυνο διαμελισμού.
    Με τα Σκόπια ώς "Βόρεια Μακεδονία" στο ΝΑΤΟ, και διώχνουν τους Ρώσσους από τα δυτικά Βαλκάνια και απειλούν την Βόρεια Ελλάδα.
    Στό σκάκι είναι επιβεβλημένο να προβλέπει κανείς, κάθε δυνατό συνδιασμό κινήσεων σε όσο το δυνατό βάθος.
    Είμαστε μία αδύνατη χώρα, οικονομικά κατεστραμμένη, με, γενικά, κακούς ηγέτες που προφανώς δεν είναι πατριώτες. Σίγουρα οι πιέσεις που έχουν υποστεί είναι τεράστιες για την "Συμφωνία των Πρεσπών".
    Είχαν την δυνατότητα να παραιτηθούν, αλλά δεν το έκαναν.
    Θα μπορούσαν τουλάχιστον να μην είχαν υπογράψει τίποτα και να μην έβαζαν βέτο στην ένταξη των Σκοπίων, θα ήταν ασφαλώς καλύτερα έτσι από το τωρινό χάλι.
    Το μέλλον της Ελλάδος φαίνεται δυσοίωνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το Σκοπιανό θα γίνει ο τάφος των δυνάμεων εκείνων που θέλουν τον αφανισμό μας.

    Είμαστε μπροστά από κάθε άλλο στον πλανήτη σε τομείς οι οποίοι φτιάχνουν το μέλλον του πλανήτη. Ο Ελληνισμός θα δει και πάλι μεγάλες μέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε στοιχεία ή είναι επιθυμία σας να ήταν αλήθεια;

      Διαγραφή
    2. Έχουμε.
      Ο Ελληνισμός μέσα στον 21ο πρώτο αιώνα θα γίνει μεγάλη δύναμη.

      Διαγραφή
  5. Ολο το κλου ειναι ...αυτο το " κατι αλλο"....Ειναι ηλιου φαηνοτερο αυτο το "αλλο"...Οτι εχει ειπωθει σαν δικαιολογια. Ειναι για νηπια.Δεν ξερω αν μπορει να το πει το ιστολογιο.Μακαρι να το πει.Το αρθρο.πολυ σωστα τα λεει εως εδω.Λιτα και καθαρα και χωρις απεραντολογιες .
    Εχουμε ενα μεγσλο θεμα εδω στην χωρα..πιστη στα παραμυθια...τα εμφανη.Και παγωμαρα στα προδηλα αφανη.Εγω το λεω φοβο....Αν ποτε μπει το θεμα ωμα...κανεις δεν το θελει απο φοβο.Κι ετσι ολοι κανουν τους ξαφνιασμενους...τους ειρωνες...και τους καλυπτει εκεινο το παιδικο...το κρυφτουλι.απ την πραγματικοτητα..." αυτα...δεν γινονται ".....Αλλα μια ωμη παραδοχη της αληθειας χαλαει ολα τα ..ατομικα και συλογικα παραμυθια που.φτιαξαμε..Καταρρεει.ο κοσμος μας..οι αυταπατες μας.Πρεπει μετα ...να παρουμε.θεση ..Πως να δεχτεις πχ...οτι η ΕΕ ειναι ...εχθροι ?? Εδω ακουμε τις.μουσικες τους...σπουδαζουμε στα σχολεια τους...υιοθετουμε.τον τροπο ζωης τους σαν θειο δωρο...οδηγουμε τα καρς τους...εχουμε ονειρο οτι ειναι.καλυτεροι μας και πρεπει ο ..βλαχος.να γινει πρωτευουσιανος...να ανεβει ταχα..να ξεχασει τι ειναι...Εχουμε.θεμα.ταυτοτητος....Πως θα φυγει το κομπλεξ κατωτερωτητος πουχουμε αδικαιολογητα ?? Καταρρεει το προτυπο ολο...Του Σιμιτη τα παραμυθια...του Γιωργακη...του Καραμανλη....του Πακη...του Τσιπρα...των.παντων...των καλικατζαρων...Ας δουμε λοιπον το " κατι.αλλο"..... μπας και γινουμε ενεργητικοι απο παθητικοι χαλβαδες....τρομαγμενοι απ την πραγματικοτητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμενα ολη η κατασταση στην χωρα μου φερνει στον νου διαρκως και μονοτονα μια παροιμια.."" οποιος δεν θελει να ζυμωσει ολη μερα κοσκινιζει..."" Ταχα αυτο δεν γινεται στα παντα ?? Δεν υπαρχει κουραγιο να ενεργησει πουθενα...Κι ετσι κοσκινιζει για να αποφυγει καθε δραση στα παντα..Η δραση θελει κουραγιο..κι ενα τελικο συμπερασμα πριν..Τελικο.Οχι χιλια επιμερους κολπα αποφυγης του ενος.Αν υπαρξει ενα τελικο...ομως..μετα πρεπει να δρασεις...Αυτο αποφευγουν ολοι...την δραση...γιαυτο.δεν θελουν να φτασουν σε ενα τελικο και πανε ..γυρω γυρω ολοι...Αλλα στην μεση ο καθε Μανωλης μας ξεσκιζει....και καλα κανει. Αντε τωρα να πας στον καθρεπτη σου και να πεις.στα μουτρα σου..."" βρε κιαρατα γιατι εισαι τοσο.δειλος ??? "".....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...ή να κάνεις την ερώτηση σε όλους όσους υποστηρίζουν πως δεν έχουμε δύναμη,"γιατί δέχτηκες αυτήν την ελευθερία, την όποια 'ελευθερία" και δεν ζητάς να σκλαβωθείς κι άλλο και να σπας πέτρες με μπάλα σιδερένια δεμένη στο πόδι, ή το πιο ωραίο ερώτημα τι θα κάνεις αν μπουν πέντε άτομα στο σπίτι σου το βράδυ και βγάλουν το μαχαίρι να μαχαιρώσουν το παιδί σου και να σκοτώσουν κι εσένα"? Θα αμυνθείς?Αν ναι (γιατί βάσει Τόσκα καλύτερα είναι να κάνεις πως κοιμάσαι να σε σκοτώσουν χωρίς να αμυνθείς) γιατί να το κάνεις επειδή θα χάσεις την ζωή σου? Η Πατρίδα δεν είναι η ζωή σου? Επίσης μια χαζή ερώτηση να μου απαντήσει κάποιος, ρωτάω λοιπόν γιατί ντε και καλά οι "σύμμαχοι" υποστηρίζουν τα Σκόπια για το όνομα αυτό και όχι άλλο!Απάντηση γιατί οι Γερμανοί έχουν συμφέροντα και επίσης οι Αμερικανοί!Ερώτηση:Γιατί εμείς δεν τους εξυπηρετούμε τα συμφέροντα ή αρνούμαστε να είναι κόμβος εμπορικός η περιοχή μας? Τι επι πλέον ζητάνε που δεν ικανοποιούνται μόνον με αυτό αφού εμείς τους εξυπηρετούμε και θέλουμε άλλωστε και ως λαος μας αρέσει το επιχειρείν, το εμπόριο...

      Διαγραφή
    2. Σακη ..για ρωτα γυρω σου κι εδω..μετα απο ολες τις ιστορικες ..πολιτικες κλπ αναλυσεις του θεματος ....
      Εχει βγαλει ο κοσμος ενα ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ??? Τελικο..οριστικο..ρεζουμε...?? Δηλαδη εως ποτε (?) Θα εξεταζει ενα φαινομενο...γεγονος...?? Και στο νεκροτομειο ακομη ο ιατροδικαστης δεν εξεταζει αιωνια ενα σωμα !! Πρεπει να βγαλει ενα πορισμα διαβολε.!! Αλλιως θα τον απολυσουν...σαν ανικανο !!! Δηλαδη επιτελους ..που θα παει ολο αυτο το χασομερι ?? Αν δεν μπορει καποιος να βγαλει ενα οριστικο πορισμα ειναι ανικανος για ολα.Και για την ελευθερια που λες...και για την δημοκρατια που κομπαζει ...και για ολα της Παναγιας τα ματακια...που δηθεν δικαιουται...Δεν δικαιουται τιποτε εκτος απο μπαλες σιδηρου στα ποδια ..οπως λες.Για ρωτα λοιπον ....

      Διαγραφή
  7. Θυμάμαι δεκαετία 90 , κάποιος φοράει μπουφάν με ελληνική σημαία στο πλάι, η ερώτηση ενός δίπλα ήταν "Τι είναι αυτός , ναζί;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εσυ τι εισαι ο Χιτλερ και το καταλαβες ??..θαταν μια λογικη απαντηση...

      Διαγραφή
    2. Το 2000 υπηρετούσα την στρατιωτική θητεία. Με ένα φίλο μου, που βγήκαμε εξοδούχοι από τα ΛΥΒ του ΚΕΕΔ κατεβήκαμε Αθήνα. Όταν φτάσαμε ο φίλος έφυγε για να επισκεφτεί την κοπέλα του που σπούδαζε. Έκανε το λάθος να περάσει από πανεπιστημίου με μπλουζάκι που έγραφε δυνάμεις αλεξιπτωτιστών και μια Ελληνική σημαία στο μανίκι του T shirt σε μέγεθος γραμματοσήμου. Περνώντας μπροστά από ένα cafe μετά από λίγο αντιλήφθηκε να τον κυνηγούν καμιά τριανταριά άπλυτοι, ευτυχώς λίγα μέτρα πιο πάνω ήταν το σπίτι της κοπέλας του και τη γλίτωσε.

      Διαγραφή
  8. Με τις διαπιστόσεις δεν κάνουμε τίποτα.... Αν η δικαιολογία ειναι ότι η χώρα είναι χρεοκοπημένη και κάτω από αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ειναι αδύναμη να διαπραγμάτευτεί.
    Τότε θα πρέπει να ασκήθουν τέτοιες πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να είναι αδύναμη πολιτικά να υπογράψει οτιδηποτε. Κάλεσμα του κόσμου σε συλλαλητήρια, τηλεοπτικα σποτ για την ενημέρωση του κόσμου για την προδοσία, και αν χρειαστεί και άσκηση "πίεσης" σε τοπικά στελέχη των κυβερνόντων κομμάτων. Αν ο Τσίπρας δεν προσεγγίζεται λόγο των ΜΑΤ τα τοπικά στελέχη του δεν έχουν ΜΑΤ.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ένα σημείο στο οποίο να μπορεί να στηριχτεί ο λαός . Κυβέρνηση - ΤV - Δικαιοσύνη - Αντιπολιτευση όλοι ένα μηδενικό !! Έτσι η χώρα βρίσκεται σε παρακμή! ! Απλά, περιμένουμε εκείνον που θα γυρίσει τον τροχό !!

      Διαγραφή
  9. Όταν ο ΤΙΤΟ δημιούργησε την Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, ήξερε πολύ καλά το μωσαικό των εθνοτήτων που περιελάμβαναν τα σύνορα της χώρας. Το Βασίλειο των Σέρβων, Κροατών και Σλοβένων που δημιουργήθηκε μετά την λήξη του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου το 1917 και που μετονομάσθηκε σε Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας το 1935, έγινε ουσιαστικά από Σλάβους. Ο τότε Γιουγκοσλαβικός νότος είχε Βούλγαρους και Αλβανούς οι οποίοι ήταν συνεργάτες των δυνάμεων του άξονα. Έτσι από το 1947 άρχισε να στέλνει Σέρβους καθηγητές, δασκάλους , δικηγόρους και άλλους μορφωμένους προκειμένου να αλλάξει την Βουλγαρική συνείδηση των κατοίκων της περιφέρειας Βαρδάρη (Βαρντάρσκα Μπανόβινα), τους ονόμασε δε Γιουγκοσλαβική Μακεδονία. Στους Αλβανούς και στον Ενβέρ Χότζα πρότεινε να συμμετέχουν στην Σοσιαλιστική Ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας σαν έβδομη δημοκρατία υπό τον έλεγχο του Βελιγραδίου αλλά αρνήθηκαν. Έτσι έδωσε αυτονομία στους Κοσοβάρους. Σήμερα η Δύση αν ήθελε θα διέλυε την ΠΓΔΜ και το δυτικό Άλβανόφωνο κομμάτι θα προσηρτάτο στην Αλβανία το δε Ανατολικό στην Βουλγαρία. Και έτσι με άμεσο τρόπο θα ήταν γεωγραφικά στο ΝΑΤΟ και με Νατοικές βάσεις όσες θέλανε. Αντ΄ αυτού η Δύση επιθυμεί να επικροτήσει την ιδέα του ΤΙΤΟ για Μακεδονία, με ένα γεωγραφικό προσδιορισμό (Βόρεια), απειλώντας ευθέως την Ελλάδα για μία πιθανή γεωγραφική ενοποίηση Βόρειας και Νότιας στο μέλλον. Ιστορικά δε θυσιάζονται η Μακεδονία, ο Μέγας Αλέξανδρος και ότι Μακεδονικό και χαρίζονται στους Δυτικο-Βουλγάρους και στους Ανατολικο-Αλβανούς, χωρίς οι τελευταίοι να αποποιούνται την καταγωγή τους από τους Δαρδάνες Ιλλυριούς. Και τι παίρνει η Ελλάδα του Τσίπρα; Καλές αξιολογήσεις από τους χρηματοπιστωτικούς οίκους και φτηνοαμαρικανικές επενδύσεις "λουκουμόσκονης".. Ας ελπίσουμε λοιπόν στη αυριανή αποχή από το Σκοπιανό δημοψήφισμα μπας και κερδίσουμε την τελευταία στιγμή την απολεσθείσα από τους Τσιπρο-Κοτζιάδες τιμή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεωργιε , πολύ φοβάμαι ότι θα υπάρξει νοθεία στο δημοψήφισμα !!

      Διαγραφή
  10. Από το 1944 οι Έλληνες είναι σε βαθύ ύπνο, γιατί δεν ενεργοποίησε η χώρα μας όλα της τα δικαιώματά της να αποτρέψει μια λογική των πραγμάτων εξέλιξη ; και φτάνουμε στο σήμερα με ανθρώπους, κάτω του μετρίου, να κυβερνούν τον τόπο μας !!!! Γιατί πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν επίγνωση της πραγματικότητας !!Πρέπει να δικαστουν και να τιμωρηθούν παραδειαματικά, τα βόδια δεν λαμβάνουν ούτε την επιθυμία του λαού! ! Είθε να βρεθούν δικαστές να εκτελέσουν την επιθυμία του λαού !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. if the Skopians have any respect to themselves at all they should know they're not Macedonians and reject the lie Otherwise they're clowns.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. There are people trying to pass the signing off our history, identity and land as "high politics " only the initiated can understand. So high that even an x member of this government's inner circle fails to see its benéfica,

    http://greeknation.blogspot.com/2018/09/sputnik_29.html?m=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πολύ σωστά όσα γράφει ο κ. Σάββας.Πολύ καλές οι επισημάνσεις για όσους έλεγαν (όπως γράφει):
    ...«να κλείσουμε τα θέματα με τα Σκόπια, για να αντιμετωπίσουμε απερίσπαστοι την τουρκική απειλή»!..
    ...εκείνοι που μέχρι χθες μας έλεγαν «τουρκοφάγους», «πολεμοκάπηλους» και «υπερπατριώτες», όταν μιλούσαμε τεκμηριωμένα για την τουρκική απειλή, εκείνοι που έλεγαν ότι «θα το ρισκάρουμε» με την Τουρκία, εκείνοι που έλεγαν «το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του», τώρα μας κάνουν μαθήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την τουρκική απειλή...

    Η διγλωσσία και ο στημένος πολιτικός λόγος στο απόγειό της!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.