30/9/18

Αυστηρό μήνυμα ΑΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα: Σταματήστε την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο

Στο τετ α τετ που είχε ο κ. Αποστολάκης με τον νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας τόνισε ακόμη στον κ. Γκιουλέρ πως απαιτείται περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο
Μάνος Χαραλαμπάκης
Να τερματιστεί η παραβατική συμπεριφορά των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο ζήτησε ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας Στρατηγό Γιασάρ Γκιουλέρ κατά τη συνάντηση που είχαν στη Βαρσοβία, το Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session).
Σ’ αυτό το πρώτο τετ α τετ που είχε ο κ. Αποστολάκης με τον νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας – αφού το περασμένο καλοκαίρι ο Χουλουσί Ακάρ έγινε υπουργός άμυνας – τόνισε ακόμη στον κ.Γκιουλέρ πως απαιτείται περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο.
Οι θεματικές ενότητες της συνόδου, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, αφορούσαν:
-Την επισκόπηση των τρεχουσών επιχειρήσεων, αποστολών και επιχειρησιακών δράσεων της Συμμαχίας.
-Τη συμβολή της Στρατιωτικής Επιτροπής στην εκπόνηση της Πολιτικής Οδηγίας ‘’Political Guidance 2019” και στη διαμόρφωση του “NATO’s Military Strategy’’.
-Tην εξέταση των διαδικασιών ετοιμότητας (Readiness), ανταπόκρισης (Responsiveness) και ενίσχυσης (Reinforcement) του στρατιωτικού σκέλους της Συμμαχίας.
-Τον εκσυγχρονισμό και την αναπροσαρμογή της δομής διοίκησης και λειτουργίας του ΝΑΤΟ.
-Την προετοιμασία της προσεχούς συνόδου, σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας.
Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, μεταξύ άλλων, στις τοποθετήσεις του επισήμανε:
Η αντιμετώπιση ευρέως φάσματος και υψηλής πολυπλοκότητας αναδυόμενων προκλήσεων, καθιστά ως επιτακτική ανάγκη για τη Συμμαχία την ανάπτυξη συνεργειών με περιφερειακούς και διεθνείς δρώντες.
Η περαιτέρω ενεργός αξιοποίηση των εκπαιδευτικών οντοτήτων της Συμμαχίας (NATO Defence College, NATO Maritime Interdiction Operational Training Center, Multinational Peace Support Operations Training Center, Centers of Excellence) θα συνδράμει αποφασιστικά στην προαγωγή των συνεργατικών δράσεων και πρωτοβουλιών της Συμμαχίας.
Ο επιμερισμός των επιχειρησιακών απαιτήσεων και η εξοικονόμηση πόρων, δύναται να επιτευχθεί με υψηλότερη συνοχή μεταξύ ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΟΗΕ και έτερων διεθνών συνασπισμών και πρωτοβουλιών, κυρίως στους τομείς της Διαχείρισης Κρίσεων και της Συνεργατικής Ασφάλειας.
Η συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ, θα επιτρέψει τη βέλτιστη αξιοποίηση των μέσων και δυνατοτήτων των δύο Οργανισμών, εφόσον εξετάζεται υπό το πρίσμα συμπληρωματικότητας (complementarity) και αποφυγής επικάλυψης προσπάθειας (duplication of effort).
Η προσαρμογή της δομής διοίκησης (Command Structure) της Συμμαχίας πρέπει να ανταποκρίνεται στις δυνατότητες των κρατών-μελών για συνεισφορά και σε κάθε περίπτωση να συμβαδίζει με τη δομή δυνάμεων (Force Structure).
Στο περιθώριο της Συνόδου ο κ.Αποστολάκης συναντήθηκε επίσης με τους λοιπούς ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Andre Lanata και τον Πρόεδρο της ΣτρατιωτικήςΕπιτροπής ΝΑΤΟ, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach.
Πηγή: in.gr

5 σχόλια:

 1. "Αυστηρό μήνυμα ΑΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα: Σταματήστε την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο
  Στο τετ α τετ που είχε ο κ. Αποστολάκης με τον νέο Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας τόνισε ακόμη στον κ. Γκιουλέρ πως απαιτείται περιορισμός των μεταναστευτικών ροών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τον Έβρο"

  Καραγκιοζιλίκια ηγεσίας και λαού Βαλκανικού τσίρκου. Δεν είμαστε κράτος. Το κράτος δεν παρακαλάει. Το κράτος γ..αργαλάει όποιον δεν τον σέβεται. Σκληρά, χωρίς κανένα έλεος.

  Το οικονομικό κόστος ενός πολέμου θα ήταν μικρότερο από τα επί χρόνια εξοπλιστικά και λειτουργικά έξοδα των ενόπλων δυνάμεων μας προς αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

  Όποιος πετάει κατ' επανάληψη προκλητικά εντός Εθνικού εναέριου χώρου να αναγνωρίζεται και να απειλείται με κατάρριψη. Σε δεύτερη φάση να μην σηκώνονται καν αεροσκάφη επιφυλακής(αλλά να περιμένουν σε ετοιμότητα 2 λεπτών) να υπάρχει "αναγνώριση" μέσω ραντάρ, εγκλωβισμός και κατάρριψη όλων των άγνωστων ιχνών από επίγειες πυραυλικές πυροβολαρχίες.
  Το ίδιο ακόμα και σε κατ' επανάληψη παράβαση του FIR Aθηνών. Ξοδεύουμε τόσα χρήματα για να πετάμε συνέχεια επειδή ο Τούρκος δεν καταλαβαίνει. Φτάνει. Τα άγνωστα τρομοκρατικά ίχνη να καταρρίπτονται. Καμία διαπραγμάτευση με τρομοκράτες.

  Ποια χώρα του πλανήτη θα μας σεβαστεί όταν γίνονται αυτά στο Αιγαίο επί χρόνια και όποιο διπλωμάτη ξένης χώρας συναντάμε του λέμε τον πόνο μας για την Τουρκία? Είναι αυτό το πράγμα κράτος?! Έλεος! Όποιος δεν σε σέβεται πρέπει να σε φοβάται.

  Και μετά όποιος νταή Μογγόλος τολμά να κάνει πόλεμο να δούμε τι θα γίνει. Μαζί στον γκρεμό παρεούλα. Τρέλα στον τρελό δεν πουλάς.

  Αλλά όχι έχουμε πιο σημαντικά θέματα να ασχοληθούμε σε αυτό τον τόπο...τα Τζέισον, τον Ζακ, τις συντάξεις.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Απαντήσεις
  1. Στρατηγαρα μιλαμε...Απιστευτο μυαλο.Πως το σκεφτηκε αυτο που ..εκανε ?? Κανεις δεν τοχε σκεφτει διαβολε...!!! Ειμαστε ολοι ..εμβροντητοι...

   Διαγραφή
 3. Πώς καταντά ενας καταδρομέας Αξ/κός μόλις πιάσει καρέκλα, γίνει συνομιλητής του κ.Πάιατ και αποκτήσει τον "σεβασμό" της Αριστεράς...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Στρατηγάκο,ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΙΚΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΕΙΣ ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΟΖΑΛ ΦΙΛΟΞΕΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΙΣΒΟΛΗΣ,και τώρα μας λες μπούρδες.
  Τουργκούτ Οζάλ: «Δεν χρειάζεται να κάνουμε πόλεμο με τους Έλληνες, αρκεί να τους στείλουμε μερικά εκατομμύρια από ΄δώ μεριά και να τελειώνουμε μ΄ αυτούς»!
  ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΤΟ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ.
  Α ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ,Γνωρίζεις ότι οι ΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΑΘΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΟΤ ΣΠΟΤ ΣΤΗΝ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.