29/9/18

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν διορθώνεται, ακυρώνεται

Κωνσταντίνος Χολέβας – Πολιτικός Επιστήμων
Στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων διεξάγεται δημοψήφισμα στις 30.9.2018. Οι πολίτες καλούνται να απαντήσουν αν εγκρίνουν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και στην Ευρ. Ένωση με βάση τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών της 17.6.2018. Δεν μπορώ να προβλέψω το αποτέλεσμα. Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Ότι αν γινόταν στη χώρα μας δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα η Συμφωνία Κοτζιά-Ντιμιτρόφ θα είχε καταποντισθεί. Το βλέπουμε καθημερινά στις δημοσκοπήσεις. Το ΟΧΙ στις Πρέσπες συγκεντρώνει κατά μέσο όρο το 65%-70% των απαντήσεων.
Είναι αναμενόμενο. Η Συμφωνία αυτή προσβάλλει την ιστορία μας, την εθνική μας αξιοπρέπεια και καταπατά κάθε κόκκινη γραμμή του Ελληνισμού. Παραχωρεί στα Σκόπια όνομα, εθνότητα, γλώσσα και ταυτότητα, τα οποία ανήκουν στην ελληνική μακεδονική κληρονομιά. Δικαιώνει το τεχνητό μακεδονικό έθνος, το οποίο κατασκευάσθηκε από τον κομμουνιστή δικτάτορα Τίτο το 1943-44. Δίνει το δικαίωμα στους Σκοπιανούς να παρεμβαίνουν στα σχολικά μας βιβλία, στις αρχαιολογικές ανασκαφές μας και στον τρόπο διδασκαλίας και προβολής της ιστορίας μας. Αφήνει απροστάτευτα χιλιάδες εμπορικά προϊόντα της Βορείου Ελλάδος, τα οποία φέρουν την επωνυμία μακεδονικός-ή-ό. Προστατεύει -αν πραγματικά προστατεύει- την αρχαία ελληνική ιστορία, αλλά παραχωρεί στο γειτονικό κράτος την κληρονομιά και την παράδοση της Χριστιανικής, της Βυζαντινής της Τουρκοκρατούμενης και της Νεώτερης Μακεδονίας.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο μεσολάβησε από τις 17 Ιουνίου μέχρι σήμερα, η ηγεσία των Σκοπίων μάς έστειλε πολλά ανησυχητικά μηνύματα. Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δεν προβληματίσθηκε από τις προκλήσεις των κ.κ. Ζάεφ, Ντιμιτρόφ κ.α. Θυμίζω ορισμένα γεγονότα που δικαιώνουν τις ανησυχίες μας.
Στη διαφημιστική εκστρατεία του Ζάεφ για το δημοψήφισμα πουθενά δεν αναφέρεται ο όρος «Βόρεια Μακεδονία». Υπάρχει αναφορά σε μία Ευρωπαϊκή Μακεδονία ή απλώς στη «Μακεδονία». Είναι προφανές ότι ο προσδιορισμός «Βόρεια» μπήκε για να φύγει συντόμως. Απλώς εξυπηρετεί την προπαγάνδα των κ.κ. Τσίπρα και Κοτζιά ότι δήθεν οδήγησαν σε υποχώρηση την άλλη πλευρά.
Στο πρώτο από τα δύο τηλεοπτικά μηνύματα υπέρ του ΝΑΙ η κυβέρνηση των Σκοπίων προβάλλει τους Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο ως πατέρες του «Μακεδονικού» Έθνους. Βλέπουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών επιτρέπει στους γείτονες να πλαστογραφούν την ελληνική ιστορία. Οι δύο ιεραπόστολοι του 9ου αιώνος ήσαν Έλληνες από τη Θεσσαλονίκη και θα έπρεπε να διαμαρτυρόμαστε κάθε φορά που επιχειρούν άλλοι να τούς οικειοποιηθούν.
Η ηγετική ομάδα των Σκοπίων διαφημίζει με χαρά ότι η ελληνική κυβέρνηση τούς παραχώρησε «μακεδονική» ταυτότητα, εθνότητα και γλώσσα. Τον όρο nationality δεν τον μεταφράζουν ως υπηκοότητα, όπως κάνουν οι υποστηρικτές της Συμφωνίας. Εξ άλλου προβάλλουν το άρθρο 7, το οποίο αναφέρεται σε ιστορία και κουλτούρα και το οποίο ερμηνεύουν ως επίσημη ελληνική αποδοχή του «μακεδονικού» έθνους. Δυστυχώς ο κ. Ζάεφ στο σημείο αυτό έχει δίκιο. Με το άρθρο 7 των Πρεσπών η ελληνική κυβέρνηση αναγνωρίζει στους γείτονες το δικαίωμα σε «μακεδονική» εθνότητα και όχι απλώς σε «μακεδονική» υπηκοότητα, που είναι η νομική σχέση του πολίτη με το κράτος. Θυμίζω ότι ουδεμία ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα είχε αποδεχθεί ότι ο πολυθενικός λαός των Σκοπίων αποτελεί «μακεδονική εθνότητα» και ότι ομιλεί κάποια «μακεδονική» γλώσσα!
Προ ολίγων ημερών ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ υπήρξε σαφέστατος και λίαν αποκαλυπτικός. Δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξή του ότι πλέον θα υπάρχει μόνον μία Μακεδονία και αυτή θα είναι το κράτος των Σκοπίων. Η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων θεωρεί ότι η Συμφωνία τούς δίνει το δικαίωμα να μονοπωλήσουν τους όρους Μακεδονία και Μακεδόνας. Οι συντάκτες και οι υποστηρικτές της Συμφωνίας απέφυγαν επιμελώς να σχολιάσουν αυτή τη δήλωση. Όμως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχουμε κατανοήσει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βλάπτει σοβαρά τα εθνικά μας συμφέροντα.
Εντύπωση εξ άλλου προκαλεί η βιασύνη των δύο κυβερνήσεων να εφαρμόσουν το άρθρο 8 πριν καν αυτή η Συμφωνία εγκριθεί από τον λαό των Σκοπίων και από τη Βουλή των Ελλήνων. Το συγκεκριμένο άρθρο προβλέπει τη σύσταση μικτής Διεπιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα ασχοληθεί με θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας και παιδείας. Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για αλλαγές στα σχολικά βιβλία. Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα καταγγέλλαμε τον αλυτρωτισμό των Σκοπιανών σχολικών βιβλίων, τώρα αποδεχόμαστε ότι και εμείς είμαστε ύποπτοι για αλυτρωτικές τάσεις; Εκεί που μας χρωστούσανε, μάς πήραν και το βόδι, λέει η γνωστή παροιμία. Η κυβέρνηση καλεί βιαστικά τους Σκοπιανούς επιστήμονες να μάς υποδείξουν πώς θα διδάξουμε την ιστορία της Μακεδονίας στα παιδιά μας και τούς επιτρέπει να έχουν λόγο για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη και να εγκρίνουν αν θα έχουμε Μουσείο Μακεδονικού Αγώνος ή θα πρέπει να αλλάξουμε τον τίτλο!
Η Συμφωνία, λοιπόν, ήδη παράγει αρνητικά αποτελέσματα για τον Ελληνισμό. Δεν μπορεί να βελτιωθεί ούτε να διορθωθεί. Είναι εξ ολοκλήρου προβληματική και επιζήμια. Η Βουλή των Ελλήνων οφείλει να την καταψηφίσει και να την ακυρώσει. Και όπως είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, μετά την καταψήφιση της Συμφωνίας κάθε συζήτηση με τα Σκόπια θα αρχίσει από μηδενική βάση.
Άρθρο στην ιστοσελίδα liberal.gr, 28.9.2018

6 σχόλια:

  1. Εἶναι ἄκυρη ἡ συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ-Κοτζιά, λόγω τοῦ ἀνήθικα ψευδοῦς καί μή ἐπιτρεπομένου ἀπό τό Σύνταγμα τῆς Ἑλλάδος περιεχομένου της.

    Φτάνουν πιά οἱ μασωνοειδεῖς ἑρμηνεῖες.
    Τό Σύνταγμα τῶν Ἑλλήνων δέν εἶναι βούληση ἱδρύσεως κάποιου σωματείου ἤ μιᾶς στοᾶς,
    γιά νά πιάνουνε μόνο, μιά-μιά τίς διατάξεις του καί
    μιά-μιά τίς διατάξεις τῆς συμφωνίας,
    καί νά βγάζουνε ὅλα τά ἀνάποδα ὡς συνταγματικά,

    ἀλλά εἶναι ἔκφραση ψυχῆς ὁλόκληρου τοῦ Ἑλληνικοῦ ἔθνους,
    Μακεδόνων καί λοιπῶν Ἐλλήνων τῆς ἀληθινῆς Μακεδονίας, περιλαμβανομένων,
    ἔκφραση ψυχῆς πού φυσᾶ μέ τήν δύναμη τῆς ἀλήθειας πάνω στήν συμφωνία τῶν Πρεσπῶν,
    καί τήν ἀκυρώνει μαζί μέ τό λεγόμενο "Μακεδονικό ἔθνος".

    Μέ τόση προπαγάνδα καί μέ πειραγμένες δημοσκοπήσεις, καί ἀκόμη στήν Ἑλλάδα τό 10% δέν τό ἔχουν πράγματι φτάσει , ὅσοι ὑποστηρίζουν τήν συμφωνία αὐτήν - τό ψεῦδος!

    (Τό ποσοστό 20% πού ἀναφέρει ὁ κ. Χολέβας, ὀφείλεται στό μή ἀντιπροσωπευτικό δεῖγμα πού ἐρωτήθηκε, διότι εἶναι πολύ λίγοι οἱ ἐκ πατρικῆς ἤ μητρικῆς τους παραδόσεως προδότες, τῆς τάξεως τοῦ 3%, ἐνὠ οἱ περισσότεροι ἀπό ὅσους συμφωνοῦν μέ τήν συμφωνία, τῆς τάξεως τοῦ 10%, εἶναι οἱ παραπληροφορημένοι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ταϋγέτη.

    Δὲν εἶναι Συμφωνία ἀλλὰ Προσύμφωνο μέχρι νὰ κυρωθῆ καὶ ἀπὸ τὰ δύο Κοινοβούλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όπως ο Μουσταφά Κεμάλ δεν εφάρμοσε την συνθήκη των Σεβρών, έτσι και η επόμενη κυβέρνηση δεν θα πρέπει να την αναγνωρίσει και ουδέποτε να την εφαρμόσει. Η ΝΔ να αφήσει τις δικαιολογίες, ότι αν κυρωθεί από την νυν κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει κάτι. Αν θέλεις την ακυρώνεις, αλλά θα πρέπει να συγκρουστείς με τον ξένο παράγοντα. Το βλέπουμε και με την πρόθεση του προέδρου Τράμπ να ακυρώσει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τι βρόμικο πόλεμο που δέχεται εντός και εκτός συνόρων. Θα πρέπει όμως και ο λαός να είναι κοντά στην κυβέρνηση και να την υποστηρίξει, αλλά και να την πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση. Όχι στην πρώτη πίεση που θα δεχθεί για διακοπή χρηματοδότησης, να φωνάζει στην κυβέρνηση, να τα αφήσει ως έχει για να μην ζοριστεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Kudos! The effects and consequences can only be compared yo a devasting tsunami

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Kudos! The effects and consequences can only be compared to a devasting tsunami

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥΣ.
    KOΛΠΟ ΓΚΡΟΣΟ ΜΕ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ.
    Απ ότι αντιλαμβαμβανόμαστε οι Σκοπιανοί δεν θέλουν την Συμφωνία!!Ωστόσο οι της ΝΤΠ των Σκοπίων έχουν βρεί το κόλπο για να μην βγεί αρνητικό το δημοψήφισμα .Καλούν σε αποχή τον κόσμο του ΟΧΙ!!!!Ακόμη και ο τάχα μου πατριώτης προεδρος αυτό διακυρήσσει.
    ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ Η ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥΣ ΝΑ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΩΣ!
    Ντιμιτρόφ: Αν το δημοψήφισμα δεν έχει την απαιτούμενη συμμετοχή, η συμφωνία θα επιστρέψει στην Βουλή - Pentapostagma.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.