30/9/18

Οι βομβαρδισμοί του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου σημάδεψαν την ατμόσφαιρα της Γης!

  • Βομβαρδισμός γερμανικού εργοστασίου το 1943 (πηγή: US Air Force)
Οι μαζικοί βομβαρδισμοί των γερμανικών πόλεων από τις συμμαχικές δυνάμεις κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν άφησαν πίσω τους μόνο πολυάριθμα θύματα και τεράστιες καταστροφές στο έδαφος, αλλά άφησαν το αποτύπωμά τους στην ατμόσφαιρα της Γης ως τα σύνορα του διαστήματος, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Τα ωστικά κύματα από τις βόμβες που έριξαν τα βρετανικά και αμερικανικά αεροπλάνα πάνω από τη Γερμανία ήταν αρκετά μεγάλα για να εξασθενήσουν την ιονόσφαιρα, το ανώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ με επικεφαλής τον καθηγητή Διαστημικής και Ατμοσφαιρικής Φυσικής του Τμήματος Μετεωρολογίας Κρις Σκοτ που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Annales Geophysicae της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών, μελέτησαν στοιχεία της περιόδου 1943-45 από το Κέντρο Ραδιοερευνών της Βρετανίας.
Η ιονόσφαιρα, η οποία επηρεάζεται σημαντικά από τις μεταβολές της ηλιακής δραστηριότητας και του διαστημικού καιρού, επηρεάζει με τη σειρά της τις σύγχρονες τεχνολογίες όπως τις ραδιοεπικοινωνίες, τα συστήματα GPS, τα ραδιοτηλεσκόπια, τα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης κ.ά. Η νέα μελέτη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να κατανοηθεί πώς άλλες φυσικές δυνάμεις, όπως οι αστραπές, οι ηφαιστειακές εκρήξεις και οι σεισμοί, αφήνουν το «αποτύπωμά» τους στην ανώτερη γήινη ατμόσφαιρα.
Η μελέτη που εστίασε στην εποχή των μεγάλων βομβαρδισμών του 1943-45 αποκαλύπτει ότι η συγκέντρωση ηλεκτρονίων μειώθηκε σημαντικά εξαιτίας των ωστικών κυμάτων των βομβών. Αυτό θέρμαινε την ανώτερη ατμόσφαιρα επιδεινώνοντας περαιτέρω την εξασθένηση της ιονόσφαιρας σε ύψος έως 1.000 χιλιομέτρων πάνω από το έδαφος. «Είναι εντυπωσιακό να βλέπει κανείς ότι τα κύματα των ανθρωπογενών εκρήξεων μπορούν να έχουν επιπτώσεις ως τα άκρα του διαστήματος. Κάθε επιδρομή απελευθέρωσε την ενέργεια τουλάχιστον 300 αστραπών. Η τρομερή αυτή δύναμη μας επέτρεψε να υπολογίσουμε με ποιο τρόπο τα γεγονότα στην επιφάνεια της Γης μπορούν επίσης να επηρεάσουν την ιονόσφαιρα», δήλωσε ο Κρις Σκοτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.