27/9/18

Έδωσαν τη «Μακεδονική», ενώ στα Σκόπια γίνεται επίσημη γλώσσα και η Αλβανική

Έδωσαν τη «Μακεδονική», ενώ στα Σκόπια γίνεται επίσημη γλώσσα και η Αλβανική
Σοβαρά ερωτηματικά για την σπουδή της Αθήνας να προσφέρει «δώρο» την «μακεδονική» γλώσσα στον Ζ. Ζάεφ προκαλούν οι δηλώσεις του προέδρου της σκοπιανής Βουλής και κορυφαίου στελέχους του αλβανικού κόμματος DUI Ταλάτ Τζαφέρι για την εισαγωγή της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης του κράτους.Ο κ.Τζαφέρι σε συνέντευξη του στην εκπομπή Click Plus TV, ανακοίνωσε ότι μετά το δημοψήφισμα, εφόσον όπως πιστεύει ο ίδιος υπερψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε θα σταλούν για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, μαζί η Συμφωνία των Πρεσπών και ο νόμος για την χρήση της Αλβανικής γλώσσας ως επίσημης γλώσσας του κράτους..
Η υπόθεση της αναγνώρισης της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους αποτελούσε την βασική δέσμευση του Ζ. Ζάεφ βάσει της «πλατφόρμας των Τιράνων» προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξη των αλβανικών κομμάτων και να μπορέσει έτσι να σχηματίσει κυβέρνηση. Μια επιλογή που είχε προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις στο σλαβικό στοιχείο.

Η αποκάλυψη αυτή του κ.Τζαφερι όμως δημιουργεί μείζον ζήτημα και στην διαπραγμάτευση την οποία έκανε η ελληνική πλευρά ,σπεύδοντας να αποδεχθεί ως επίσημη γλώσσα του γειτονικού κράτους την «μακεδονική» γλώσσα, ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι εκκρεμούσε η επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας ως ισότιμης δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους. Έτσι η Αθήνα προέβη σε μια επικίνδυνη και αχρείαστη παραχώρηση, καθώς είναι προφανές ότι θα έπρεπε κανονικά να υπάρχει αναφορά και στις δυο γλώσσες και τότε θα μπορούσε να υποστηριχθεί η θέση για προσδιορισμό ως π.χ. Σλαβομακεδονική γλώσσα προκειμένου να είναι διακριτή από την δεύτερη επίσημη γλώσσα την αλβανική.

Οι Αλβανοί κυβερνητικοί εταίροι του κ. Ζάεφ απλώς στήριξαν την διαδικασία των συνομιλιών βάσει αυτού του παζαριού και τώρα φυσικά στέλνουν το μήνυμα και στον ίδιο τον κ. Ζάεφ ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης μόνο εάν πάει «πακέτο» με την αναγνώριση της Αλβανικής γλώσσας.
Liberal

1 σχόλιο:

  1. H σκοπιανή διένεξη, ευθύς εξ αρχής, ήταν και είναι μεταξύ Ελλάδος και τού σλαβικού στοιχείου (πλειονότητα) τού γειτονικού μορφώματος. Οι Αλβανοί ποσώς ενδιαφέρονταν/νται για "μακεδονισμούς", είτε αυτοί αφορούν στο όνομα, είτε στην εθνική ταυτότητα, είτε στην γλώσσα. Αυτοί έχουν και γλώσσα και εθνική ταυτότητα. Είναι Αλβανοί. Όσο για το όνομα τούς ήταν και είναι αδιάφορο, αρκεί να αποκτήσουν κάποιο, που να τούς επιτρέπει την είσοδο σε διεθνείς οργανισμούς και να λήξει η εκκρεμότητα των κοντά 30 ετών.

    Συνεπώς, το "δώρο" τής γλώσσας ήταν προς τούς Σλάβους των Σκοπίων και δεν βλέπω τι σχέση έχει με το ότι θα γίνει δεύτερη επίσημη γλώσσα τού μορφώματος η Αλβανική, την οποία ομιλεί το 30% (περίπου) τού πληθυσμού.

    Δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει το άρθρο. Πού θέλει να καταλήξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.