27/9/18

Επαφές του Ν. Κοτζιά με τους ΥΠΕΞ Ιορδανίας, Μπαχρέιν και Παλαιστίνης

Θέματα περιφερειακής συνεργασίας, αλλά και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξετάστηκαν στις διμερείς συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, με τους ομολόγους του από την Ιορδανία, το Μπαχρέιν και την Παλαιστίνη.
Κατά τη διάρκεια των επαφών με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αιμάν Σαφάντι, οι δύο πλευρές αναφέρθηκαν στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και στην τακτική συνεργασία, με τη συμμετοχή της Κύπρου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να φιλοξενήσει την επόμενη τριμερή συνάντηση, ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να εμπλουτιστεί η θεματολογία και να θεσπιστεί στενότερη συνεργασία για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την ανατολική Mεσόγειο.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στις σχέσεις της Ιορδανίας με την Ε.Ε, με τον Σαφάντι να ευχαριστεί την ελληνική πλευρά για την υποστήριξη που παρέχει στην κατεύθυνση της ενίσχυσής τους.
Ο κ. Κοτζιάς, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών και στην ανάγκη να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία στο πολιτιστικό επίπεδο.
Την ίδια ώρα, βασικό αντικείμενο της συζήτησης µε τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ριάντ Μαλκί, αποτέλεσε ο προγραμματισμός της επόμενης τριμερούς συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Παλαιστίνης.
Περαιτέρω, ο Παλαιστίνιος υπουργός ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαμάχη μεταξύ Παλαιστίνης και Ισραήλ, αλλά και τις προοπτικές για την όποια πιθανή πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία.
Συζητήθηκε επίσης η συνεργασία μεταξύ Παλαιστίνης και Ε.Ε., για την οποία ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας μας να εργαστεί για την περαιτέρω ενίσχυσή της.
Ταυτόχρονα, με τον υπουργό Εξωτερικών του Μπαχρέιν, Χαλίλ Μπιν Αχμέντ Μπιν Μοχάμεντ Αλ Χαλίφα, η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο σε περιφερειακές εξελίξεις, με τον ομόλογό του κ. Κοτζιά, να επιδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας του για τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν συγκροτήσει η Ελλάδα με την Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε την θετική επίδραση που έχουν οι συγκεκριμένες συνέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επαναλαμβάνοντας το ενδιαφέρον της χώρας του να εμπλακεί ενεργότερα.
Στην διμερή θεματολογία κυριάρχησε η αμοιβαία βούληση για ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων, ενώ ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρονται στη χώρα μας.
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.