28/9/18

Ιταλία: Σφυροκόπημα των ομολόγων, μετά τη «νίκη» Σαλβίνι- Ντι Μάιο

REUTERS/TONY GENTILE
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μεν χαμηλότερο του ορίου του 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους, που είχε θέσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.
Ματεό Σαλβίνι και Λουίτζι Ντι Μάιο βγήκαν νικητές στη  μάχη τους για τον προϋπολογισμό απέναντι στον Τζιοβάνι Τρία και τον Tζιουζέπε Κόντε, χωρίς να αφήσουν καμία αμφιβολία για το ποιος έχει το πάνω χέρι στην ιταλική κυβέρνηση. Η Ρώμη ετοιμάζεται έτσι να δώσει νέα μάχη με τις Βρυξέλλες. 
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση για έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, το οποίο είναι μεν χαμηλότερο του ορίου του 3%, που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλά αισθητά υψηλότερο σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους, που είχε θέσει η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.Ο προϋπολογισμός προβλέπει, όμως, ταυτόχρονα μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, γεγονός που στηρίζεται στην εκτίμηση για ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ο υπουργός Οικονομικών, Τρία, θεωρούσε πως για να εισέλθει το χρέος, που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην Ευρωζώνη, μετά της Ελλάδας, σε βιώσιμο μονοπάτι, το έλλειμμα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 1,6% του ΑΕΠ. Με ένα τόσο χαμηλό έλλειμμα, ωστόσο, ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν οι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, μεγάλες φοροελαφρύνσεις και κατάργηση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, που προέβλεπε αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.
Το επιχείρημα των Σαλβίνι και Ντι Μάιο είναι σαφές, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πείσει τις Βρυξέλλες ή τις αγορές: Τα μέτρα του προϋπολογισμού δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να μειώσεις της αναλογία χρέους- ΑΕΠ από την ισχυρή ανάπτυξη, λένε. Σύμφωνα με οικονομολόγους όμως οι δεσμεύσεις που προαναφέραμε στοιχίζουν περί τα 100 δισ. ευρώ. 
Aναταράξεις στις αγορές 
Οι επενδυτές ανησυχούν έντονα και δεν το κρύβουν. Στην αγορά κρατικού χρέους τα ιταλικά ομόλογα βλέπουν σήμερα τις τιμές τους να καταγράφουν μεγάλη πτώση και τις αποδόσεις να απογειώνεται. Η απόδοση του δεκαετούς με άλμα 9,2% ή 26 μονάδων βάσης διαμορφώνεται αυτή την ώρα στο 3,15% έναντι κλεισίματος στο 2,89% χθες, Πέμπτη. 
Με την ΗΔΑΤ να έχει μόλις ανοίξει υπό πίεση βρίσκονται και τα ελληνικά ομόλογα. Η απόδοση του δεκαετούς καταγράφει άνοδο 9  μονάδων βάσης ή 2,2% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στο 4,13%.  
Βαθύ κόκκινο δείχνουν και τα ταμπλό των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να καταγράφει πτώση 2,4% και τις τράπεζες να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. 
naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.