28/9/18

Πώς είναι βέβαιος ο Τσίπρας ότι θα περάσει η Συμφωνία και δεν θα πέσει η Κυβέρνηση;

Της Νίκης Ζορμπά
Ο Αλέξης Τσίπρας επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στην WSJ τις πληροφορίες που φέρουν το Μαξίμου να απεργάζεται σενάρια διάφορα για το πώς θα μπορούσε να περάσει από την Βουλή και η Συμφωνία των Πρεσπών ( χωρίς τη στήριξη του Πάνου Καμμένου) και να επιβιώσει η Κυβέρνηση της πτώσης και της προσφυγής σε αναγκαστικές κάλπες λόγω απώλειας της δεδηλωμένης. 
Στην εν λόγω συνέντευξή του, την οποία παραχώρησε ενόσω εξακολουθεί να βρίσκεται στη Ν. Υόρκη, ο πρωθυπουργός, εμφανίστηκε:

1. Σίγουρος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την ελληνική Βουλή και χωρίς την συγκατάθεση ( ήτοι τις ψήφους) του Πάνου Καμμένου
2. Βέβαιος ότι την Άνοιξη που θα έρθει η εν λόγω Συμφωνία στη Βουλή, δεν κινδυνεύει με απώλεια της δεδηλωμένης.
3. Για πρώτη φορά ανοιχτός δημόσια, στο ενδεχόμενο να τερματιστεί η κυβερνητική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με διαλυτικό στοιχείο την συμφωνία με την πΓΔΜ. 
"Πιστεύω ότι η κυβέρνηση μου θα επιβιώσει, αλλά δεν ξέρω αν ο συνασπισμός θα επιβιώσει, αλλά αυτό είναι κάτι που ο κυβερνητικός εταίρος μου θα αποφασίσει",  είναι η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός στην Wall Street Journal , επιβεβαιώνοντας ότι για το κυβερνητικό επιτελείο, Συμφωνία Πρεσπών και διατήρηση της δεδηλωμένης είναι δύο χωριστές διαδικασίες για τις οποίες απεργάζεται ασκήσεις επί χάρτου με σκοπό να εξασφαλίσει για αμφότερες τις απαιτούμενες πλειοψηφίες. 
Ψήφος εμπιστοσύνης ( ή πρόταση μομφής)
Όπως έχει αναφέρει εγκαίρως το Capital.gr σε σχετικό ρεπορτάζ του, εάν ισχύει και η χθεσινή διαβεβαίωση του Τσίπρα ότι δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές την Άνοιξη με καταλύτη τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά επιδιώξει να κρατηθεί στην εξουσία μέχρι τέλους ( το φθινόπωρο του 19 ή και λίγο νωρίτερα), τότε εξετάζονται από το πρωθυπουργικό επιτελείο εναλλακτικές που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει τόσο η κυβέρνηση όσο και η Συμφωνία, χωρίς τον εταίρο του Πάνο Καμμένο. 
Τα κουκιά του κ. Τσίπρα για τη συμφωνία των Πρεσπών φθάνουν και περισσεύουν ( δεδομένης και της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με τους βουλευτές μικρών κομμάτων να έχουν τάσεις αυτονόμησης). 
Σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία για την κύρωση της Συμφωνίας, ο κ. Τσίπρας έχει δηλώσει ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή με τη διαδικασία της απολυτης πλειοψηφίας, δηλαδή την ψήφισή της από 151 βουλευτές. 
Την πλειοψηφία αυτή, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, την διαθέτει:
145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ+ 3 ( Παπακώστα, Παπαχριστόπουλος, ΑΝΕΛ)+ βουλευτές του Ποταμιού + δεξαμενή ανεξάρτητων = συγκέντρωση της πλειοψηφίας χωρίς τις ψήφους του Πάνου Καμμένου και όσους του απομείνουν από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.
Εάν η Ν.Δ κάνει πρόταση μομφής ή ο κ. Τσίπρας "προλάβει" να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, τότε επίσης υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να διατηρήσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη εάν ο πρωθυπουργός, συνδέσει την επιβίωση της κυβέρνησης με την "τύχη" της συμφωνίας. 
Στην περίπτωση αυτή, προστίθεται στα ως άνω κουκιά, πιθανότατα και η ψήφος του Κ. Ζουράρι, ο οποίος δε συμφωνεί με την "ρίψη" της κυβέρνησης από τους ΑΝΕΛ. 
Με όποιες κοινοβουλευτικές "ακροβασίες" ωστόσο και αν επιτύχει ο Α. Τσίπρας να μην πέσει η κυβέρνηση με θρυαλλίδα τη Συμφωνία των Πρεσπών, το βέβαιο είναι ότι δυνατότητα για μακρόπνοη συνέχιση του κυβερνητικού του έργου, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει. 
Το πολύ- πολύ, εάν εκβιάσει κόμματα και βουλευτές πως ή μου δίνετε ψήφο εμπιστοσύνης ή σπρώχνω την ψήφιση της συμφωνίας στους επόμενους, να εξασφαλίσει ελάχιστους μήνες παραμονής στην εξουσία, ακόμη.
Πηγή: Capital

5 σχόλια:

  1. Μη περιμένετε εκλογες ! Η πρεσβεια θα ελεήσει για στήριξη αφενός και εκλογική επιτυχία μετα του Τσιπρα Ζαεφ.Θα παει μέχρι τέλους ο Τσιπρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σεναρια εκπονουνται απο την πρεσβεια και ειναι το εξης 1. Αλ6ς συνεχιζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολλά τα μυστικά κονδύλια των ΗΠΑ. Όλοι αυτοί που δήθεν 'ανεξαρτητοποιούνται' το κάνουν για να ψηφίσουν υπέρ Πρεσπών.

    Ειδικά αυτοί οι πατριωτάρες που αποφάσισαν τώρα να πάνε στον Σύριζα. Δηλαδή τώρα που τα ποσοστά του Σύριζα πέφτουν. Γιατί πάνε Σύριζα για να ξανά-εκλεγούν? Αποκλείεται γιατί ούτε οι βέροι Συριζαίοι δεν θα ξαναεκλεγούν - πάνε για την κονόμα.

    Αυτά τα κουμάσια αποκαλύπτονται τώρα ένας-ένας τώρα - θαυμάστε τους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.