14/1/09

Προβληματισμός για τις παραβιάσεις

Κατάληψη της νήσου Λέσβου προέβλεπε σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που έπεσε στα χέρια των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του πρώην υπουργού εξωτερικών κ. Θεόδωρου Πάγκαλου
Προβληματισμός επικρατεί στην Αθήνα από τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί το υπουργείο Εξωτερικών για αναποφασιστικότητα.
Σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν ήδη ενημερωθεί οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ από κοντά παρακολουθείται η διεξαγωγή της προγραμματισμένης τουρκικής άσκησης στο Αιγαίο, που για σήμερα κύλησε μεν ομαλά, χωρίς ωστόσο να λείψουν οι παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου χώρου.
Από ένα σχηματισμό 7 Τουρκικών αεροσκαφών που εισήλθε στο ΦΙΡ Αθηνών βορείως της...Σάμου, προχώρησε σε παραβίαση του εθνικού εναέριου χώρου της Ικαρίας και αναχαιτίστηκε από Ελληνικά μαχητικά νοτιοδυτικά της Χίου.
Την ίδια ώρα πάντως το Τουρκικό Επιτελείο εξακολουθεί να καταγγέλλει με επίσημες ανακοινώσεις την Αθήνα για παρενόχληση των Τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο. Και σήμερα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του παρενοχλήσεις από Ελληνικά στις 12 Ιανουαρίου.
Η Ντόρα Μπακογιάννη που επιμένει σε χαμηλούς τόνους, ενημέρωσε τα πολιτικά κόμματα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εκτιμώντας ότι "η κατάσταση στα Ελληνοτουρκικά δεν θα βελτιωθεί αν δεν αλλάξει η στάση της Άγκυρας. Εμείς μένουμε σταθεροί σε αυτό το στόχο περιμένοντας ανάλογη ανταπόκριση και από την Τουρκία".
Έκπληξη προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε -μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου- ο Θόδωρος Πάγκαλος για Τουρκικό Σχέδιο κατάληψης της Λέσβου το 1986. Ο πρώην υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε σε απόρρητο στρατιωτικό εγχειρίδιο των Τουρκικών μυστικών υπηρεσιών που έφτασε σε Ελληνικά χέρια και περιείχε οδηγίες για την κατάληψη της νήσου λέγοντας ότι "εγχειρίδιο του τουρκικού στρατού που έδινε πλήρης οδηγίες στο τι θα γίνει σε ένα ελληνικό νησί που θα καταλαμβάνετο από το τουρκικό ναυτικό".
Το ΠΑΣΟΚ πάντως ζήτησε σχέδιο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα από την κυβέρνηση, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.
"Δυστυχώς η τελευταία 5ετία δεν ότι το καλύτερο σε ότι αφορά και την τακτική μας αλλά και την στρατηγική μας" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αν. Λοβέρδος.
Ο Πάνος Τριγάζης, εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι "δεν είναι η ώρα για φιλοαντλαντικές επιλογές".
Από την πλευρά του ο Κων. Πολίτης, εκπρόσωπος ΛΑΟΣ τόνισε με νόημα "είναι καλοί οι αγιασμοί αλλά να έχουμε και γάτες".
Πηγή: MEGA

13 σχόλια:

  1. Όλοι ξέρουν -και ιδιαίτερα οι ίδιοι οι Τούρκοι- ότι, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ένα παραμύθι.
    Η μόνη χώρα που έχει απομείνη να υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είναι η Ελλάδα.
    Επειδή, το χρονικό διάστημα που η Ελλάδα έχει απομείνη μόνη σε αυτό το θέμα είναι μεγάλο, η άνευ αιτίας αλλαγή πολιτικής θα την κάνη καταγέλαστη. Θα γελάη και το παρδαλό κατσίκι. Κατ' ουσίαν, λόγω του πολλού παρελθόντος χρόνου είναι εγκλωβισμένη.
    Χρειάζεται λοιπόν μία αφορμή, γιά μία τόσο ριζική μεταβολή της εξωτερικής πολιτικής.
    Ε, αυτήν την αφορμή, σε συννενόηση πιστεύω, την δίνουν τώρα οι Τούρκοι.
    Φιλική εξυπηρέτηση κάνουν. Οι της Τούρκικής ελίτ, στην εδώ ντόπια ελίτ.
    Το προανήγγηλε ο Μπαμπατσνα πρίν λίγο καιρό, το είπε και η Ντόρα (οι σχέσεις μας είναι στάσιμες).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια σημαία είναι αφήστε την να την πάρει ο αέρας το ξεχνάμε?

    Τιμητής τώρα ο Πάγκαλος?

    Χάρις και σε αυτόν είμαστε εδώ σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Σάββα,
    Θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση του Πάγκαλου σε σχέση με την αποκάκυψη "μεγατόνων" που έριξε στην "αρένα" του τηλεοπτικού ξεσκίσματος και της τρομολαγνείας-τρομοφοβίας:Άραγε, αν κάποιος αποκάλυπτε αντίστοιχο σχέδιο από μέρους μας για τα μικρασιατικά παράλια όχι 20ετίας αλλά πρόσφατο, τι θα σήμαινε αυτό; Γνωρίζουμε ότι η Τουρκία έχει επεκτατικές βλέψεις επί των ελληνικών νησιών του Α. Αιγαίου και όπως κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της και σχεδιάζει κάθε της βήμα ( πράγμα άγνωστο απ' ό,τι φαίνεται σε μας ), προετοιμάζεται για την κατάλληλη στιγμή. Εμείς για ποιον λόγο αισθανόμαστε έκπληξη;;; Γιατί θα πρέπει αυτό το στοιχείο να το θεωρήσουμε ως επιπλέον απόδειξη της τουρκικής επιθετικότητας;
    Όταν πετάμε κ. Πάγκαλε "ρουκέτες" μετά την παρέλευση 2 δεκαετιών ( αλήθεια εσείς ως κυβέρνηση και ως ΥΠ.ΕΞ. την περίοδο των Ιμίων τι διδάγματα αντλήσατε από αυτό το εγχειρίδιο; ) σε τι στοχεύετε; Εφόσον υπήρχε σχέδιο απόβασης σε μεγάλο νησί και εσείς το γνωρίζατε, γιατί δεν το χρησιμοποιήσατε, για να καταγγείλετε την τουρκική επιθετικότητα στη διεθνή κοινότητα και - το κυριότερο - γιατί αντιδράσαμε με το συνήθη τρόπο της ΜΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ στην περίπτωση των Ιμίων;
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να ήταν μόνο η τελευταία πενταετία… Ή να ήταν μόνο αυτή η αντιαμερικανική ρητορική ορισμένων πολιτικών δυνάμεων που όμως στην ουσία της πολιτικής τους πρακτικής συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονται σε ένα ασφαλές θερμοκήπιο που δεν απειλείται από κανένα; Μέσα από μια τέτοια ρητορική και πρακτική αυτών των πολιτικών δυνάμεων αυξάνεται ακριβώς η υποτέλειά μας στους ξένους. Τι να πρωτοθυμηθώ ότι στην πρώτη ευκαιρία διακηρύσσουν μείωση της θητείας και ζητούν μείωση των αμυντικών δαπανών; Ή τόσες και τόσες ανερμάτιστες θέσεις πολιτικών λες και ζούμε στο Λουξεμβούργο!!!
    Τώρα το είδαν αυτό το βιβλίο; Δεν το ξέρανε; Εγώ ήμουν έφηβος το ’86 έξω από κάθε δυνατότητα να έχω κάποια ιδιαίτερη πληροφόρηση αλλά αυτό που επεδίωκαν οι Τούρκοι σε όλους τους συνομήλικους μου υποσυνείδητα ήταν γνωστό.
    Τώρα πως δέκα χρόνια μετά απ’ το ‘86, και μετά από μια κρίση όπως αυτή των Ιμίων βρεθήκαμε να εγκαταλείπουμε πάγιες θέσης της Ελλάδας την μία πίσω από την άλλη χωρίς να χάσουμε ένα πόλεμο. Δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω. Και δεν ξεχνώ τον ρόλο του κου Πάγκαλου το ’96 και αργότερα.
    Το θέμα όμως δεν είναι τι έγινε ή τι θα μπορούσε να γίνει. Το θέμα είναι τι γίνεται τώρα. Αυτό ας αναλογιστούμε, ας αποφασίσουμε και ας πράξουμε πάνω σε μια πολιτική γραμμή εθνικής ασφάλειας (ναι, κυρίες και κύριοι, οι έννοιες «πόλεμος» και «εθνική ασφάλεια» δεν είναι απαγορευμένες λέξεις απ’ το λεξιλόγιο του έλληνα) γιατί με θολές θεωρίες φιλίας δεν πετύχαμε τίποτα τόσα χρόνια. Αυτή η πολιτική έχει αποτύχει παταγωδώς και ελπίζω και εκείνοι που εγκαινίασαν αυτή την πολιτική να το έχουν καταλάβει πριν τους θεωρήσουμε τώρα πια ενσυνείδητους προδότες.

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΦΙΛΤΑΤΕ ΣΑΒΒΑ , Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ . ΕΝΑ ΕΧΩ ΝΑ ΠΩ . ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΠΛΙΤΕΣ , ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ , ΔΙΟΤΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΤΥΓΧΑΝΕΙ Ο ΛΑΧΝΟΣ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ .

    ΜΟΛΟΣΣΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα μας κλάσουν μια μάντρα...Η Λέσβος δε πέφτει το κώλο τους να βαράνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα σας,

    υπάρχει περίπτωση να διαβάσουμε έστω τμήμα απο το τουρκικό σχέδιο;

    Ευχαριστώ
    Διγενής ο Κρής

    Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο
    facebooc@live.co.uk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ (ΣΧΕΔΙΟ) ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΝΗΣΙΟΥ......ΣΤΗ ΜΟΥΡΗ ΤΩΝ ΝΑΤΟΙΚΩΝ "ΦΙΛΩΝ" ΜΑΣ ΓΙΑΤΙ ΣΑΝ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΟΥΝ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα.

    Εφόσον η συγκεκριμένη πληροφορία ευσταθεί, για ποιο λόγο δεν το χρησιμοποιούν σαν ένα διπλωματικό επιχείρημα έναντι των Τούρκων;

    Στη περίπτωση που έχει ήδη γίνει ας μας το πούνε. Κατά τη γνώμη μου το δύσκολο ήταν να μας ανακοινώσουν το σχέδιο των Τούρκων και όχι το τι έκαναν οι δικοί μας μετά.

    Τώρα πάλι έτσι λέω εγώ, ο οποίος δεν έχω καμία σχέση με τη διπλωματία, με το στρατιωτικό σχεδιασμό, όπως επίσης με το χειρισμό τέτοιων "λεπτών" θεμάτων.

    Απλά λέω τη γνώμη μου.

    Λουκάς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εκτακτο παραρτημα !!

    προσοχη - προσοχη !!


    ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΦΡΕΓΑΤΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΣΕΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΣΑΛΙΜΑΝΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΤΑΙ . ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΟΥΤΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΕΙΤΑΙ Η ΝΤΟΡΑ-ΚΑΤΗΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΓΚΑΛΟΣΗΜΙΤΗΔΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΥΤΑ ΜΕΡΙΜΝΗΣΟΥΝ ΔΙΑ ΑΜΕΣΟ ΑΛΛΑΓΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΠΑΡΑΚΕΙΜΕΝΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ 'ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ' ΕΙΣ 'ΚΕΜΑΛ ΑΤΤΑΤΟΥΡΚ ΓΚΕΙ ΑΦΕΝΤ' ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΙΣΘΗΜΑ.


    Η ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ ΚΑΙ 'ΕΛΛΗΝΙΚΗ' ΒΟΥΛΗ ΘΕΤΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙ - ΜΕΤΑ ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΣΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΟΡΟΠΕΔΙ )ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΧΑΡΑΧΤΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΙΣ ΤΖΙΤΖΙΦΙΕΣ ΚΑΙ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΚΟ ΛΑΟ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΒΑΙΝΕΙ ΣΕ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΕΣ ΥΣΤΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΔΩΣΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΣΤΟΙΧΙΟ ΓΙΑ ΑΚΡΟΤΗΤΕΣ.

    Ο ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΜΕ ΦΕΣΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΕΡΕΤΖΟΦΟΡΑ ΤΣΟΥΠΡΑ ΤΟΥ (συγνωμη τσιπρα του) ΗΓΕΙΤΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΚΡΙΚΟ ΦΙΛΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΛΑΩΝ.

    δεν απεχουμε και πολυ απο τα ανωτερω αν το καλοσκεφτειτε... ενα βημα ειμαστε ..

    Ο ΘΛΙΒΕΡΟΣ ΘΙΑΣΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΤΑΣΕ ΤΟ 1974 ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΧΥ ΤΩΝ ΧΟΥΝΤΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΟ ΜΑΤΩΜΑΝΟ ΚΟΡΜΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΜΑΣ ΠΕΡΝΑ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΤΟΥ ΩΡΕΣ.... ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΦΡΙΚΤΕΣ TOYΣ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλοι του ιστολογίου
    Ο κ. Πάγκαλος έκανε μια αναφορά σε ένα σχέδιο των Τούρκων για πολιτικούς λόγους.
    Είναι πολιτικός, διετέλεσε υπυοργός εξωτερικών και τέλως πάντων έχει την ευθύνη των λόγων και των έργων του.
    Αν έπρεπε να αποκαλύψει λεπτομέρειες από το σχέδιο στο οποίο αναφέρεται, θα το έπραττε.
    Από κει και πέρα, αποκαλύψεις για τέτοια θέματα μπορούν και δικαιούνται να κάνουν μόνον οι πολιτικοί, όχι πρώην και νυν υπηερεσακοί παράγοντες.

    φιλικά

    Σάββας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σάββα καλημέρα,
    Δε διαφωνώ ως προς την επισήμανσή σου, αλλά το ερώτημα είναι τι είδους ενέργειες έκανε σε πολιτικό επίπεδο η ( τότε ) κυβέρνηση μαζί με τις υπηρεσίες του ΥΠ.ΕΞ. ( διπλωματικό σώμα ).Αν έγιναν οι ενδεδειγμένες ενέργειες χωρίς, ωστόσο, αποτέλεσμα, τότε πως "θωρακίστηκε" η χώρα μας για την αντιμετώπιση του υπαρκτού κινδύνου απώλειας εθνικού εδάφους;
    Δυστυχως, το επεισόδιο στα Ίμια κατέδειξε τη "γύμνια" του συστήματος αντιμετώπισης - διαχείρισης κρίσεων! Το ίδιο σενάριο σε πολύ μεγαλύτερη έκταση απ' αυτήν των Ιμίων βλέπουμε σήμερα!
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μια λέξη θέλω να σχολιάσω στη πρόταση "εγχειρίδιο του τουρκικού στρατού που έδινε πλήρης οδηγίες στο τι θα γίνει σε ένα ελληνικό νησί που θα καταλαμβάνετο από το τουρκικό ναυτικό". Το τούρκικο ναυτικό θα καταλάμβανε τη λέσβο? αν ισχύει αυτη η πρόταση ίσως κάλα κάνουν και δεν αντιδρούν οι δικοί μας αφού νομίζω ότι οι αδελφές νοσοκόμες του ερυθρού σταυρού είναι πιο επικύνδινες από αυτούς τους παντελώς στεριανούς ακαμάτηδες...χωρίς να τους υποτιμώ δηλαδή αλλά μου ακούγεται αστείο να το έκανε μόνο του το τούρκικο ναυτικό..
    Κώστας@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.