3/1/09

H Ρωσία στο Αιγαίο


του Όμηρου Φωτιάδη
Όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΕΘΑ το ρωσικό αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοβ", το οποίο πλέει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτησε απο την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας τη δέσμευση περιοχών εντός του FIR Αθηνών για τη διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων, με τη συμμετοχή ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών και έναν αριθμό υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Σουχόι-33. Η ΥΠΑ έκανε δεκτό το αίτημα και οι ρωσικές αεροναυτικές ασκήσεις θα διεξαχθούν νοτιοανατολικά της Ρόδου στις 3,4, 8 και 10 Ιανουαρίου και νοτίως της Κρήτης στις 11 Ιανουαρίου.
Ο ρωσικός Στόλος για πρώτη φορά μετά το 1989 πραγματοποιεί...αεροναυτικές ασκήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και για πρώτη φορά χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα, εγκρίνει αίτημα της Μόσχας για διεξαγωγή των ασκήσεων εντός του εθνικού της εναερίου χώρου και του FIR Αθηνών. Η ρωσική πλευρά ζήτησε τη δέσμευση περιοχών νοτίως της Ρόδου και βορείως της Κύπρου, αλλά και νοτίως της Κρήτης, εντός του FIR Αθηνών, από τη 2α Ιανουαρίου έως και την 11η του ιδίου μηνός. Η άδεια δόθηκε με επίσημο έγγραφο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, όπως προβλέπεται. Επικεφαλής των ασκήσεων θα είναι το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσωβ», που ήδη εκτελεί περιπολία στην ανατολική Μεσόγειο.
Αυτή η πρωτιά προκάλεσε αμέσως και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον όλων των δυτικών Πρεσβειών στην Αθήνα, πρωτίστως δε, της αμερικανικής. Η κίνηση της Μόσχας εκδηλώθηκε την ώρα της πολεμικής έκρηξης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και σε μία περίοδο που η Ρωσία εμφανίζεται παρούσα σε διάφορα σημεία του πλανήτη από τα οποία, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είχε εντελώς απομακρυνθεί. Ένα από αυτά είναι η ανατολική Μεσόγειος. Ήδη, μετά και την πολεμική σύγκρουση στη Γεωργία και με επίσημη ανακοίνωση, η Μόσχα ενεργοποίησε τη ναυτική της βάση στην Ταρσό της Συρίας, προκαλώντας το άμεσο ενδιαφέρον των νατοϊκών δυνάμεων.
Σημειώνεται πως η περιοχή που δέσμευσαν οι Ρώσοι για τα αεροναυτικά γυμνάσια εφάπτεται της περιοχής νοτίως της Αττάλειας στην Τουρκία και ανατολικά της Ταρσού στη Συρία, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο της περιοχής αντιπαράθεσης μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους στην Αθήνα, που ζήτησαν να κρατηθεί η ανωνυμία τους, η θετική απάντηση της Ελλάδας στο ρωσικό αίτημα εκφράζει και την έντονη πεποίθηση της ελληνικής πλευράς πως η Ουάσιγκτον έχει υπερβεί τα εσκαμμένα στην άσκηση πιέσεων για τη διακοπή του ρυθμού ανάπτυξης των ελληνορωσικών σχέσεων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. «Πρόκειται για διπλό μήνυμα», επισημαίνουν οι παραπάνω κύκλοι και σημειώνουν: «Το ένα μήνυμα αφορά στην απόφαση της Μόσχας να δηλώσει παρούσα σε όσα σημεία θεωρεί ότι διακυβεύονται και δικά της συμφέροντα, ιδιαίτερα, μάλιστα, όταν στη συγκεκριμένη περιοχή έχει εκδηλωθεί πολεμική δραστηριότητα στη Λωρίδα της Γάζας. Το δεύτερο μήνυμα αφορά στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να γνωστοποιήσει προς όλες τις κατευθύνσεις πως δεν είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει τις διεθνείς σχέσεις της χώρας αποκλειστικά με γνώμονα μονομερή συμφέροντα τρίτων».
Η πραγματοποίηση των ρωσικών αεροναυτικών ασκήσεων συμπίπτει, πάντως, χρονικά με μία περίεργη και σαφώς μεθοδευμένη επιθετικότητα εκ μέρους της Τουρκίας στο ανατολικό Αιγαίο. Όπως σημειώνουν κύκλοι του υπουργείου Άμυνας, η απόφαση να παραστεί κατά τις εορτές των Θεοφανείων στο Αγαθονήσι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αποτελεί «σκληρή απάντηση» στην Τουρκία, που τις τελευταίες ημέρες με χαμηλές υπερπτήσεις αεροσκαφών της πάνω από το Αγαθονήσι και τις Οινούσες επαναφέρει εμπράκτως το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών».Σημειώνεται πως ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Γράψας συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Δημήτριο Βούλγαρη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κώ στην 80η Ανώτατη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής (80 ΑΔΤΕ) και από εκεί με ελικόπτερο στις νήσους Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι και αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς και οπλίτες των στρατιωτικών φυλακίων που είναι εγκατεστημένα στα παραπάνω νησιά στις 31.12.2008 . Είχε προηγηθεί παραμονή των Χριστουγέννων, πτήση εφοδιασμού και αλλαγής φρουράς,στο Φαρμακονήσι, από ένα
CH 47D του 4ου ΤΕΑΣ, το οποίο απογειώθηκε από την Λέρο.Οι Τούρκοι επενέβησαν δια ασυρμάτου και ζήτησαν να αποχωρήσει το Ελληνικό μεταφορικό ελικόπτερο, διαφορετικά θα αναχαιτιστεί! Η Άγκυρα έφθασε στο σημείο να απαντήσει στο ελληνικό διάβημα διαμαρτυρίας πως αυτές οι υπερπτήσεις πραγματοποιούνται «εντός ζώνης τουρκικής κυριαρχίας». Το Τουρκικό Επιτελείο προχώρησε σε νέα καταγγελία κάνόντας λόγο "για είσοδο στις 09.26΄ στις 31.12.2008, ενός Ελληνικού ελικοπτέρου που απογειώθηκε από την Κώ, σε βάθος ενός μιλίου εντός του Τουρκικού εναερίου χώρου επί 30¨, άνω της νήσου "Μπουλαμάτς"(Φαρμακονήσι), προσγειώθηκε στην νήσο "Μπουλαμάτς" στις 09.27΄ και απεχώρησε στις 10.40΄"!!! Η εξοργιστική Τουρκική καταγγελία,αφορούσε την επίσκεψη των Α΄ΓΕΕΘΑ και Α΄ΓΕΣ στην Καλόλιμνο και Φαρμακονήσι. Σημειώνεται πως η Τουρκική ανακοίνωση εξεδόθη το απόγευμα και αφού ήδη είχε δημοσιοποιηθεί η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Αγαθονήσι.
Τις ημέρες των Χριστουγέννων, οι Τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις του Ελληνικού εναέριου χώρου ξεπέρασαν τις 35, ενώ τα Τουρκικά μαχητικά πέταξαν 8 φορές πάνω από το Φαρμακονήσι, 7 φορές πάνω από το Αγαθονήσι και 3 φορές πάνω από τους Φούρνους.
Η μοίρα του ρωσικού Στόλου του Βορρά, που περιλαμβάνει το αεροπλανοφόρο "Ναύαρχος Κουζνέτσοβ "και δύο πλοία ανεφοδιασμού, απέπλευσε από τη βάση της στο Σεβερομόρσκ της βόρειας Ρωσίας και κατευθύνεται στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό.
Τα πλοία απέπλευσαν "από τη βάση του ρωσικού Στόλου του Βορρά (κοντά στο Μουρμάνσκ, στη Θάλασσα Μπάρεντς) και κατευθύνονται στον Ατλαντικό και τη Μεσόγειο", διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού Ιγκόρ Ντιγκάλο,στις 0512.2008.
Κατά την αποστολή αυτή που θα διαρκέσει "μερικούς μήνες, τα πλοία θα πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε στρατιωτικά λιμάνια ευρωπαϊκών και μεσογειακών χωρών", σύμφωνα με τις προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ο Ρωσικός γίγαντας "Ναύαρχος Κουζνέτσοβ" και η συνοδεία του τις προηγούμενες ώρες έπλεαν σε "γραμμή παραγωγής" ανοιχτά της Γάζας, καταγράφοντας τις επιθετικές ενέργειες της Ισραηλινής αεροπορίας, κάτι που γίνεται από τις πρώτες ημέρες της Ισραηλινής επίθεσης. Το "Ναύαρχος Κουζνέτσοβ" ναυπηγήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του ΄80. Είναι ένα νέο και υπερσύγχρονο σκάφος, κατηγορίας "STOBAR".Το ακρωνύμιο σημαίνει Short Take=Off But ARrested landing χρησιμοποιείται μόνο σε ένα αεροπλανοφόρο στον κόσμο, στο ρωσικό "Ναύαρχος Κουζνέτσοβ". Εδώ δεν γίνεται χρήση καταπελτών, αλλά τα αεροσκάφη αφήνονται να απονηωθούν με την ώση μόνο των κινητήρων τους, και με τη βοήθεια μιας ναυπηγικής ανύψωσης του πρωραίου άκρου του καταστρώματος πτήσης (ski-jump). Η μέθοδος angled flight deck χρησιμοποιείται και σε αυτόν τον σχεδιασμό, όμως λιγότερο αποτελεσματικά καθώς η διαδρομή για απονήωση είναι μεγαλύτερη. Η προσνήωση γίνεται με τον ίδιο τρόπο όπως στα αεροπλανοφόρα τύπου CATOBAR.
Ένα μεγάλο μειονέκτημα αυτού του σχεδιασμού σε σχέση με τους άλλους, είναι ότι τα αεροπλάνα δεν μπορούν να φέρουν βαρύτερα φορτία, όπως βόμβες και pods, παρά μόνο πυραύλους αέρος-αέρος. Το "Κουζνέτσοφ" ναυπηγήθκε όχι για να αποτελέσει μια απειλή για τα αντίπαλα αεροπλανοφόρα, ή για να διεξάγει επιχειρήσεις τέτοιου εύρους, όπως τα αεροπλανοφόρα του NATO, αλλά για να παρέχει αεροπορική κάλυψη στα υποβρύχια του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού. Έτσι επιλέχθηκε αυτός ο φτηνότερος και απλούστερος σχεδιασμός. Πιθανότατα τον "Ρώσικο Γίγαντα" να συνοδεύουν και υποβρύχια του Ρωσικού Στόλου, όπως συμβαίνει πάντοτε, γεγονός που δίδει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στην παρουσία της Ρωσικής Ναυτικής Δύναμης, στην Ν/Α Μεσόγειο και το Αιγαίο φυσικά.
Στα ΜΜΕ της Ρωσίας γίνονται πυκνές αναφορές για την επίσκεψη της Ρωσικής Μοίρας στο Αιγαίο, την οποία χαρακτηρίζουν "υψίστης σημασίας και συμβολισμού". Ενώ τονίζονται έντονα οι "παραδοσιακές στενές σχέσεις Ρωσίας-Ελλάδος".
Σημειώνεται πως οι Ρώσοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διάρκεια των ασκήσεών τους σε ξένες περιοχές, σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες συνήθως, ασκούνται και πέραν των συμφωνηθέντων ορίων...Αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον πιθανή δραστηριότητα της Τουρκικής Αεροπορίας στις δεσμευόμενες περιοχές από τους Ρώσους,γεγονός που θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο την ήδη τεταμένη κατάσταση στο Ελληνικό Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.
Πηγή: http://strategy-geopolitics.blogspot.com

3 σχόλια:

  1. Σάββα καλή χρονιά και υγεία σου εύχομαι!
    Θα ήθελα το σχόλιό σου και τη θέση σου πάνω σε αυτήν την εξόχως ΠΟΛΙΤΙΚΗ-ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κίνηση των Ρώσων. Όχι τόσο ως προς τα πολλαπλά μηνύματα που στέλνουν προς όλες τις κατευθύνσεις ( βλ. Η.Π.Α.), όσο ως προς τις πιθανές αντιδράσεις που πιθανόν υποκινηθούν από τους Αμερικανούς τόσο σε εσωτερικό επίπεδο, όσο και στο Αιγαίο ή οπουδήποτε στα σύνορά μας.
    Πάντως μου προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η απροκάλυπτη στήριξη των Ρώσων στον Καραμανλή και η αποφασιστικότητα του δευτέρου να τραβήξει το σκοινί στα άκρα! Για έναν άνθρωπο που έχει τη φήμη πως δεν παίρνει αποφάσεις "εν θερμώ" (Καραμανλής), σε σημείο εξοργιστικό καμιά φορά, δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός "παίζει τα ρέστα του" σε αυτήν τη στιγμή επιλέγοντας να παίξει ( με την πολιτική σημασία ) το παιχνίδι του ρωσικού παράγοντα.
    Έχω την αίσθηση ότι, αν η κίνηση αυτή συνοδευτεί και από ενεργοποίηση της αγοράς οπλικών συστημάτων από την Ευρώπη, τότε πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της αμερικανικής παρουσίας στην ελληνική πραγματικότητα, μεγαλύτερη και από την απομάκρυνση των αμ. βάσεων από τον Α. Παπανδρέου (πολλά έχουν γραφτεί γι' αυτό). Βέβαια, το εξοπλιστικό πρόγραμμα πιθανόν να καθυστερήσει κι άλλο παρέχοντας έτσι στη νέα διοίκηση Ομπάμα περιθώριο διορθωτικών κινήσεων στη στάση της απέναντι στα ελληνικά θέματα.
    Ίδωμεν...
    Κώστας Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. (Καλώς ήλθατε Ρώσοι στο Αιγαίο!!!

    Καιρός ήταν....)

    .............

    «Ανήκομεν εις την Δύσην» Vs «Αναβίωσης Ρωσσικού Κόμματος».

    Όταν ο Κ.Καραμανλής ο Πρεσβύτερος αναφωνούσε «Ανήκομεν εις την Δύσην» σαφώς και ασκούσε ρεαλπολιτίκ.

    Παρ’όλα αυτά, πώς να λησμονήσει ο Ελληνικός λαός το Δυτικό ξεπούλημα της Κύπρου στον Αττίλα;

    Ή τους δύο μεγάλους πολέμους που με τα χίλια ζόρια μας δόθηκαν πολύ λιγότερα εδάφη απ’ όσα έπρεπε, το ότι επέτρεψαν να ιδρυθεί το έκτρωμα των Σκοπίων ή το Δυτικό πισώπλατο μαχαίρωμα στα Μικρασιατικά του ’22;

    Ή το ότι στα τελευταία διακόσια χρόνια αντιπαράθεσης με την Τουρκία, οι ΗΠΑ ήταν πάντα στο πλευρό της Τουρκίας; Ασχέτως, εάν αυτή ήταν μονίμως αντίπαλος των ΗΠΑ και στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους ενώ η Ελλάδα ανέκαθεν ήταν ταγμένη πιστή τους σύμμαχος.

    Ή το ότι οι Άγγλοι, επίμονα επί τετρακόσια χρόνια είναι πάντα ο ισχυρός προστάτης της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας;

    Ή το ότι η ίδια η ΕΕ αρνείται να προστατεύσει εδάφη κρατών μελών της (Κύπρος και Αιγαίο)!

    (Αντιθέτως, ΝΑΤΟ και ΕΕ στέλνουν μαχητικά να «προστατεύουν» τον εναέριο χώρο της Γροιλανδίας και της Ισλανδίας από τις «υπερπτήσεις» των Ρωσικών μαχητικών. Εκεί έχει νόημα ο «εθνικός εναέριος χώρος» και η «υφαλοκρηπίδα», στο Αιγαίο όμως «όχι»).

    Πώς να ξεχάσει από την άλλη ότι η Ρωσία ήταν η μόνη Μεγάλη Δύναμη που, πότε σαν Κράτος, πότε σαν πληθυσμός, πότε σαν Στρατιωτικά Κινήματα στήριξε την Ελληνική Επανάσταση;

    Το «Λαϊκό Αίσθημα» πολλάκις πάει μακρύτερα από επι χάρτου σχεδιασμούς γραφειοκρατικών ιθυνόντων.

    Όταν τον «παλμό» τον δίνει η Συλλογική Ψυχή, οι Ηγέτες οφείλουν να «ακολουθούν». Αλλιώς, θα τους υπερκεράσει η ίδια η πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα επιβάλλοντας τις δικές της «επιταγές» κι «επιλογές».

    Στην ανθρώπινη κοινωνία κυριάρχησε μια πανίσχυρη παροιμία που καθόρισε δραματικά την ιστορία.

    «…Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου…»

    Τραβάει χρόνια αυτή η ιστορία ανάμεσα στους Έλληνες, τους Τούρκους, τους Δυτικούς και τους Ρώσους.

    Πολύ δε, πέρα από τα τελευταία τετρακόσια χρόνια.

    Φτάνει πίσω στους Βυζαντινορωσικούς «διπλωματικούς» γάμους του Τσάρου Ιβάν Γ’ του Μέγα με την Βυζαντινή πριγκίπισσα Ζωή Παλαιολογίνα (περί τα 1500 μΧ) αλλά κι ακόμη πιο πίσω στα χρόνια του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου (περί τα 990 μΧ) και στους εξίσου «διπλωματικούς» γάμους της αδερφής του Αυτοκράτορα Βασίλειου, Πριγκίπισσας Άννας με τον Δούκα των Ρως Βλαδίμηρο σε αντάλλαγμα ρωσική στρατιωτική βοήθεια και εκχριστιανισμό τόσο του Δούκα Βλαδίμηρου όσο και του λαού των Ρως!

    Από εκείνη τη στιγμή ουσιαστικά, που το Ορθόδοξο Βυζάντιο ανέλαβε Πνευματικός Ανάδοχος των Ρως, σε μια ιστορική στιγμή που οι Ρως μόλις ξεκινούσαν την εθνική τους πορεία ενώ το Βυζάντιο ήταν στο δεύτερο πιο ισχυρό του χρονικό σημείο μετά τον Ιουστινιανό, ξεκινάει αυτή η χιλιόχρονη αλληλεξαρτώμενη πορεία Ελλήνων και Ρώσων.

    Για να φτάσει να εκφραστεί από τις λαϊκές δοξασίες και προφητείες ως μεταφυσική αναφορά στο «Ξανθόν Γένος». Δοξασία που αρχίζοντας από τους Βυζαντινούς χρόνους έφτασε στην ακμή της επι Τουρκοκρατίας για να αναζωπυρωθεί από το λαϊκό αίσθημα και πάλι σήμερα.

    Δεσμοί που φυσικά ενισχύθηκαν από το Σχίσμα των Εκκλησιών Δύσης και Ανατολής το 1054 μΧ.

    Έτσι, Βυζάντιο, Ελλάδα και Ρωσία επι χίλια χρόνια βάδισαν με ισχυρούς και αλληλοτροφοδοτούμενους κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους.

    Εξ ου και όταν τα Ορθόδοξα Βαλκάνια κατέπεσαν σε Τουρκικό ζυγό, μόνον η Ρωσία ως μόνη ελεύθερη Ορθόδοξη χώρα βρέθηκε να απαιτεί και να παρέχει διπλωματικές (και ουσιαστικές) πολιτικές και μέτρα προστασίας των σκλαβωμένων ορθόδοξων πληθυσμών.

    Το έκανε για τα συμφέροντά της; Αναμφισβήτητα. Όπως και οι Δυτικοί.

    Με τη διαφορά ότι τα δυτικά συμφέροντα ταυτίζονταν με την διατήρηση της Τουρκικής ισχύος κατά της ελευθερίας των Ελλήνων.

    Ενώ των Ρώσων ταυτίζονταν με την Ελευθερία των Ελλήνων.

    Επίμονα κι επι αιώνες οι Άγγλοι βοήθησαν με κάθε μέσον την Τουρκία προκειμένου να επικρατήσει της Ρωσίας ώστε αυτοί να μην εγκατασταθούν ως κυρίαρχοι στην Ανατολική Μεσόγειο και δημιουργήσουν προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία του Αγγλικού Εμπορίου (και συνακόλουθα του Αγλλικού Imperium) στον άξονα Μέση Ανατολή – Ινδίες.

    Από το 1711 που ο Τσάρος Μέγας Πέτρος κήρυξε τον πρώτο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο μέχρι σήμερα, η Τουρκία εξακολουθεί να είναι ο κοινός εχθρός Ελλάδας και Ρωσίας.

    Για τους ίδιους ιστορικούς λόγους οι Δυτικοί εν αγαστή συνεργασία (ΗΠΑ, Κοινοπολιτεία και ΕΕ) εξακολουθούν και σήμερα να στηρίζουν την Τουρκία ως «ανάχωμα» στην «Ρωσική Κάθοδο».

    Μπορεί το «Ανήκομεν εις την Δύσην» να μας ενέταξε (καλώς) στο δυτικό μπλοκ κάποτε, αλλά τα εθνικά συμφέροντα του κάθε λαού είναι αυτά που (επανα)καθορίζουν εχθρούς και φίλους στην εκάστοτε χρονική στιγμή.

    Άλλωστε, η ένταξή μας στο «Δυτικό Μπλοκ» δεν εμπόδισε τον Τσώρτσιλ να επιβάλλει παρατεταμένο ναυτικό αποκλεισμό στην Ελλάδα του ’40 οδηγώντας έτσι στην λιμοκτονία τον σκλαβωμένο Ελληνικό πληθυσμό.

    Μ’ αυτά και μ’ αυτά, είναι άραγε να αναρωτιέται κανείς , γιατί τάχα ο Σάμιουελ Χάντιγκτον στην μελλοντική «Σύγκρουση των Πολιτισμών» εντάσσει την Ελλάδα όχι στο Δυτικό Μπλοκ αλλά στο Ορθόδοξο Τόξο στο πλευρό της Ρωσίας;

    Προφανώς, αυτός ο στιβαρός εκπρόσωπος του Foreign Affairs, του κυριότερου political think tank των ΗΠΑ, έλαβε σοβαρά υπόψη του τα παραπάνω.

    Κάτι που αρνείται προφανώς να κάνει η επίσημη Ελληνική Πολιτική.

    Να αντιληφθεί δηλαδή, ότι το «Ρωσικό Κόμμα» έχει ήδη αναβιώσει στην Συλλογική Ψυχή των Ελλήνων. Και απλώνεται σε όλα τα Κόμματα, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης μα και σε κάθε πτυχή της Ελληνικής κοινωνίας.

    Η Τουρκία ως ιστορικό ανάχωμα της Ρωσικής ισχύος θα συνεχίσει να στηρίζεται από την Δύση.

    Αντιθέτως, η Ελλάδα θα συνεχίσει να βάλλεται αμείλικτα από τους «συμμάχους» της διότι δημιουργεί προβλήματα στην Τουρκία.

    Για τους ίδιους λόγους φυσικά υπάρχει μια πανίσχυρη Ρωσική τάση ενίσχυσης του «Ελληνικού Προμαχώνα» έναντι της Τουρκίας. Σε εξοπλισμούς, αντισταθμιστικά οφέλη, ενέργεια, επενδύσεις, «ρευστό», ισχυρή διεθνή στήριξη σε εθνικά θέματα, Ελληνορωσική συνεργασία στα πετρέλαια του Αιγαίου κλπ κλπ

    Τι «διεθνές διπλωματικό αντίκρυσμα» θα δημιουργούνταν άραγε εάν η Ελλάδα πρόσφερε την συντριπτική πλειοψηφία των Εξοπλισμών της στη Ρωσία;

    Είναι απίστευτα πολλά αυτά που «πιέζουν» για «ακραίες λύσεις» εμπεριέχουσες μια δραστική Ρωσοελληνική συνεργασία σε πάρα πολλά εθνικά, οικονομικά και διεθνή μέτωπα.

    Είναι ίσως η μεγάλη ιστορική κρίσιμη καμπή για την Ελλάδα να αναδιανείμει την «διεθνή της τράπουλα».

    Άλλωστε, οι Δυτικοί έδειξαν πρόσφατα τις διαθέσεις τους όταν έθρεψαν κινήματα που διεκδικούν τμήματα της Ελλάδας. Πότε την Θράκη, πότε τη Μακεδονία, πότε την Ήπειρο, πότε Αιγαίο και Κύπρο, πότε μέχρι και τα Επτάνησα!

    Τα φαντάσματα των Μαυροκορδάτου και Κωλλέττη εξακολουθούν να στοιχειώνουν την Ελληνική Πολιτεία και τέτοιες «λυκοφιλίες» δεν μπορούν να θεωρούνται σύμμαχοι.

    ...........


    Υπ' αυτό το πρίσμα δεν είναι καθόλου μα καθόλου "άστοχο" ή "αδόκιμο" το

    "...Καλως ορίσατε φίλοι Ρώσοι στο Αιγαίο..."...

    ...με το καλό στο πέρας των ασκήσεών σας να σταθμεύσετε και στον Πειραιά...

    ...και γιατί όχι, να εγκαινιάζατε και μόνιμο Ναύσταθμο στην Ανατολική Κρήτη....

    ...φαντάζομαι θα εκτιμούσαν ιδιαίτερα την παρέα σας οι "(λυκο)φίλοι" μας οι Δυτικοί στην Σούδα....

    ....το "Παιγνίδι των Γεωπολιτικών Ισορροπιών" θα αποκτούσε άλλο νόημα πια μετά απο μια τέτοια... "Συγκατοίκηση" στο ίδιο έδαφος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΤΑ ΘΕΡΜΑ ΝΜΟΥ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΦΙΛΟ ΠΟΥ ΚΑΛΥΨΕ ΜΕ ΤΟΣΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΙ ΕΓΩ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΟΥ ΝΑ ΘΕΣΩ ΥΠΟ ΜΟΡΦΗ ΚΟΥΙΖ ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

    1. ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΨΕ Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ Α/ΓΕΕΘΑ ΟΤΑΝ ΝΕΑΡΟΣ ΑΝΘΛΓΟΣ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΡΟΣ?

    2. ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Η ΟΧΙ Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.