10/1/09

Εrgenekon, Κούρδοι και Αγαθονήσι

H Εργενεκόν είναι μόνο ενας από τους μηχανισμούς βίας και τρομοκρατίας του τουρκικού κράτους

του Κώστα Πικραμένου
http://endoturkika.blogspot.com

Οι εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γκάζας και η καθημερινή σφαγή άμαχου πληθυσμού έχουν θέσει σε δεύτερη μοίρα το ενδιαφέρον για τις εσωτερικές εξελίξεις στην Τουρκία. Παρόλα αυτά θα επιχειρήσουμε μία πρώτη αποτίμηση / αξιολόγηση των πεπραγμένων στη γείτονα χώρα από τις αρχές του 2009 μέχρι σήμερα.

Έναρξη λειτουργίας του TRT 6 και “προσφορές” για τους Κούρδους
Η πολυδιαφημιζόμενη έναρξη λειτουργίας του κρατικού τηλεοπτικού καναλιού TRT6 στη κουρδική γλώσσα αποτελεί ριζοσπαστική αλλαγή στη...μέχρι σήμερα κεμαλιστική λογική του «ένα κράτος, ένα έθνος, μία σημαία». Στις προηγούμενες δεκαετίες (80’ & 90’) μία ανάλογη πρωτοβουλία θα εθεωρείτο «τρομοκρατική ενέργεια διάλυσης της Τουρκίας». Σήμερα πλέον η ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων (κουρδικά κανάλια εκπέμπουν στη Τουρκία από το Β. Ιράκ αλλά και την Ευρώπη όπως το ROJ TV) επιβάλλει αλλαγή πλεύσης τουλάχιστον στην επικοινωνιακή στρατηγική. Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας εξετάζει το ενδεχόμενο να διδάσκεται η Κουρδική γλώσσα και λογοτεχνία ως προαιρετικό μάθημα στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όλα αυτά βέβαια «προσφέρονται» ενόψει των Δημοτικών Εκλογών του Μαρτίου 2009 προκειμένου το ΑΚΡ να συντρίψει εκλογικά το φιλο-κουρδικό DTP στους μεγάλους δήμους της ΝΑ Τουρκίας. Να τονίσουμε δε τη συναίνεση του στρατού στη λειτουργία του ΤRT6 καθώς πλέον το «Απόρρητο Πρωτόκολλο Εθνικής Ασφαλείας» της Τουρκίας «ερμηνεύεται» κατά το δοκούν και ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις.

Πρόσφατες συλλήψεις / προσαγωγές υπόπτων της Ergenekon
Μέσα στην εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ο 10ος γύρος συλλήψεων / προσαγωγών (40 τον αριθμό) στα πλαίσια της υπόθεσης Ergenekon. Παράλληλα συνεχίζεται η δική όπου κατηγορούνται 86 άτομα εκ των οποίων τα 45 είναι προφυλακισμένα. Οι νέες συλλήψεις αφορούν στρατηγούς ε.α, αξιωματικούς των ΤΕΔ εν ενεργεία, καθηγητές, πρώην δικαστικούς και επικεφαλής Σωμάτων Ασφαλείας. Οι εν λόγω συλλήψεις προκάλεσαν την άμεση σύσκεψη των αρχηγών των επιτελείων αλλά και συνάντηση του Α/ΓΕΕΘΑ Basbug τόσο με τον Erdogan όσο και το Πρόεδρο Gul.
Oι συλλήψεις πρωταγωνιστών του πραξικοπήματος του ’97 που προκάλεσε τη πτώση της κυβέρνησης Erbakan αλλά και σκληρών κεμαλιστών λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές του Μαρτίου του 2009 θεωρούνται «στοχευμένες» από Τούρκους αναλυτές. Στόχο έχουν να πλήξουν το κεμαλικό CHP του Baykal το οποίο έχει αναγάγει τα σκάνδαλα διαφθοράς του ΑΚΡ στη κύρια προεκλογική του τακτική.
Είναι δεδομένο ότι μετά από 18 μήνες έρευνας (από τον Ιούλιο 2007) οι εισαγγελείς αρχίζουν να αγγίζουν το σκληρό πυρήνα της Ergenekon όπου πρώην και νυν στελέχη των ΤΕΔ μονοπωλούν τις συλλήψεις και προσαγωγές. Τούρκοι αναλυτές μιλούν για «ανοχή» της σημερινή ηγεσίας των ΤΕΔ στις συλλήψεις στελεχών τους μετά από συμβιβασμό με τις ΗΠΑ προκειμένου να προσαρμοστούν οι ΤΕΔ στα δυτικά δημοκρατικά standards. Πιθανόν να είναι το αντάλλαγμα για τη βοήθεια στην αντιμετώπιση του PKK και τη διαχείριση του καθεστώτος Barzani στο Β. Ιράκ.
Είναι πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο ότι οι πρώην στρατιωτικοί που συνελήφθησαν (αλλά και προσωπικότητες όπως ο Perincek του Isci Partisi) είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και εισχώρησης στο μπλοκ Ρωσία -Κίνα – Ιράν. Με άλλα λόγια η υπόθεση Ergenekon αποτελεί για το ΑΚP ξεκαθάρισμα παλαιών λογαριασμών (από την εποχή Εrbakan) αλλά και εξουδετέρωση (για τις ΗΠΑ) της αντι-ΝΑΤΟικής πτέρυγας των ΤΕΔ.

Αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας επί νήσων στο Αν. Αιγαίο
Οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στο Αγαθονήσι ουδεμία σχέση έχουν με τις πρόσφατες συλλήψεις στα πλαίσια της Ergenekon. Είναι απάντηση στην επίσκεψη του Προέδρου Παπούλια στο εν λόγω νησί και τις δηλώσεις που έκανε εκεί. Εντάσσονται δε στο γενικότερο πλαίσιο εντάσεων που έχουν ξεκινήσει από τις αρχές του 2008 με τις ΑΟΖ της Κύπρου, τις έρευνες σε Καστελόριζο και ανοιχτά της Πάφου παρουσία τουρκικών φρεγατών, το καθεστώς του Αί-Στράτη, τη παρουσία Τουρκικών F-16 σε ελληνικά πεδία βολής κλπ.
Η ΤPAO (Δημόσια Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου) έχει δημοσιεύσει στην Ετήσια Έκθεση 2008 τα σχέδια της για έρευνες υδρογονανθράκων στα τέλη του 2008 αλλά και το 2009 τόσο στο Βόρειο Αιγαίο όσο και στην Αν. Μεσόγειο. Άρα οι νέες κρίσεις είναι εντός προγράμματος και χρονοδιαγράμματος!!!
Επαναλαμβάνουμε ότι ένα θερμό επεισόδιο χαμηλής κλίμακας (κατάρριψη αεροσκάφους ή βύθιση ακταιωρού ή κανονιοφόρου χωρίς ακριβή γνώση των συνθηκών) είναι μέσα στα σχέδια των ΤΕΔ προκειμένου το θέμα και να μην «φτάσει» στο Σ.Α του ΟΗΕ αλλά και να οδηγήσει την Ελλάδα σε παραχωρήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και την Αν. Μεσόγειο.
Όσο η Ελλάς δε προχωρά σε διμερείς συμφωνίες με τα παράκτια κράτη της Μεσογείου για τη χωροθέτηση των ΑΟΖ και δε προσκαλεί ξένες εταιρίες πετρελαίου για έρευνα και άντληση θα διατηρεί τη Τουρκία ως de facto συν-δικαιούχο εθνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία θα είναι εκτεθειμένη στη διεθνή κοινότητα ΜΟΝΟ όταν «αμφισβητεί» επίσημες διμερείς συμφωνίες της Ελλάδας με άλλα κράτη και όχι σε θεωρητική βάση όπως είναι σήμερα. Το να εμπλακούμε σε ένα θερμό επεισόδιο με απώλειες σε ανθρώπους και δυνάμεις χωρίς «νικητές και ηττημένους» από καμία πλευρά αλλά με μία Τουρκία που θα έχει κερδίσει στο πεδίο της διπλωματίας κατηγορώντας την Ελλάδα για αδιαλλαξία και προβάλλοντας το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στη Κύπρο είναι το χείριστο σενάριο που μπορεί να υπάρξει. Άλλωστε οι προτεραιότητες των ΗΠΑ, ΕΕ τώρα είναι οι αγωγοί του Πούτιν και η Γκάζα. Ο,τι πρέπει δηλαδή για καιροσκοπισμό και προβοκάτσια από την Άγκυρα.

4 σχόλια:

  1. "....Είναι πολύ ενδιαφέρον το στοιχείο ότι οι πρώην στρατιωτικοί που συνελήφθησαν (αλλά και προσωπικότητες όπως ο Perincek του Isci Partisi) είχαν ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ και εισχώρησης στο μπλοκ Ρωσία -Κίνα – Ιράν...."

    .........

    εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η παραπάνω επισήμανση...

    ...αναρωτιέμαι τι "έκταση αποδοχής" να έχει λάβει στη "γείτονα" αυτή η "φιλοσοφία αποχώρησης της Τουρκίας απο το ΝΑΤΟ και η προσχώρηση στον Άξονα Ρωσία-Κίνα-Ιράν"?...

    Απο την άλλη, να υποθέσουμε λοιπόν οτι η Eργκένεκον συνολικά προσανατολιζόταν προς την παραπάνω αντιδυτική-αντινατοική φιλοσοφία και γι' αυτό επλήγη ?

    Εαν η Εργκένεκον ήταν φιλοδυτική θα επλήγετο εξίσου άραγε?

    Και μήπως τελικά, όλα αυτά δεν είναι "ξερίζωμα" της Εργκένεκον αλλά απλώς μια προσπάθεια "αναμόρφωσής" της προς ένα πιο "φιλοδυτικό" προφίλ?

    Αλλά πως δένουν όμως αυτές οι "φιλοδυτικές αναμορφώσεις" του "παρακράτους" (Εργκένεκον) με την ροπή όλων (Κεμαλιστές - Ισλαμιστές - Φιλοδυτικοί - Παρακρατικοί) προς το διαφαινόμενο μοντέλο του "Κεμαλικοισλαμικού Εθνικισμού" ?....

    ...άραγε, είναι απλώς μια αναμέτρηση δυνάμεων που αποσκοπεί στην "αλληλοάμβλυνση" δυνάμεων και στην αναζήτηση ενός "σημείου ισορροπίας" όπου και θα δούμε όλες αυτές τις δυνάμεις να "παντρεύονται" μετατρεπόμενες εις σάρκαν μιαν?

    ...όπως και να έχει, τα αγωνιώδη ερωτήματα του ενός εκατομμυρίου είναι τα εξής:

    1)Ο διαφαινόμενος "Κεμαλικο-ισλαμικός εθνικισμός" πως συνδυάζεται με την αναβίωση του Οθωμανικού Μωσαικού εθνοτήτων σε όλη του την απειλητική μεγαλοπρέπεια? Βλέπεις, ένας και μοναδικός (τουρκικός) εθνικισμός δεν νοείται σε μια πολυεθνική κοινωνία....

    2) Τι άραγε θα εκπέμψει η Συλλογική Ψυχή της Τουρκικής κοινωνίας? Φιλοδυτικισμό και παραμονή στο ΝΑΤΟ? Αποχώρηση απο το ΝΑΤΟ? Προσχώρηση στο Ισλαμικό Μπλοκ διεκδικώντας την ηγεσία του Παγκόσμιου Ισλαμικού Χαλιφάτου? Προσχώρηση σε έναν πιθανό άξονα Ρωσιας/Κίνας?

    3) Όποιο απο τα δύο παραπάνω σενάρια και αν επικρατήσει πάντως, γεγονός είναι μάλλον ένα: το άλλο μπλοκ θα επιθυμεί τον "διαμελισμό της Τουρκίας σε πολλά μικρά κρατίδια....

    ...Είθε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σα τη Λερναία Ύδρα ...


    Κυπρο δεν ξεχνώ
    Αι Στράτη δεν σε ξεχνώ

    Θανάσης Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας. Παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον το site σας και διαβάζω τα αντίστοιχα σχόλια συχνά. Διαισθάνομαι ότι όλοι μας προσπαθούμε να δούμε στις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν στη γείτονα, το μοιραίο για εκείνη στραβοπάτημα που θα μας απαλλάξει από εκείνη ή θα μειώσει την πίεσή της πάνω μας. Ωστόσο δεν πρέπει να τρέφονται αυταπάτες. Μπορεί ο διαμελισμός της Τουρκίας να αποτελεί ενδόμυχο πόθο πολλών, αλλά εάν αυτό συμβεί ή εάν δρομολογείται δεν πρέπει να θεωρείται ότι θα αποβεί προς όφελος της Ελλάδας. Είναι πολύ πιθανόν εάν όχι βέβαιο ότι θα συνδυασθεί με αντίστοιχα οφέλη της Τουρκίας επί της Ελλάδας. Θράκη, Αιγαίο, Μακεδονία, Κύπρος είναι σίγουρο ότι θα πληρώσουν το μερίδιό τους στο χρύσωμα του χαπιού προς την Τουρκία. Και η τελική αποτίμηση μπορεί να είναι εις βάρος της Ελλάδας, εάν αυτή αναγκασθεί να περιορισθεί σε σύνορα του 19ου αιώνα. Τότε σαφώς θα μας ενδιαφέρει περισσότερο το γεγονός ότι θα χρειαζόμαστε διαβατήριο για να πάμε στη Θεσσαλονίκη, από το εάν η Τουρκία θα έχει απωλέσει μία νοτιανατολική της επαρχία. Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι φαντάζω ηττοπαθής. Η Ιστορία όμως λέει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δόθεί σε μία φινλανδοποιημένη χώρα όπως η Ελλάδα οτιδήποτε ακόμα και στις πλέον ευνοϊκές για αυτήν συνθήκες. Η χώρα δυστυχώς στερείται βούλησης και ισχύος παντελώς και για αυτό το γεγονός δεν φταίνε οι πολιτικοί. Η εκάστοτε κυβέρνηση αντανακλά το επίπεδο του λαού. Θα μπορούσαν ποτέ οι ελληνικές κυβερνήσεις (των τελευταίων 60, 70 ετών και ίσως και από γεννέσεως του νέου ελληνικού κράτους, για να μήν παρεξηγούμαι) να εκλεγούν σε μία χώρα όπως η Ελβετία ή η Αυστρία ή και στην Τουρκία? Μάλλον όχι.
    Η Τουρκία έχει ασύλληπτη διπλωματική και διοικητική ισχύ (ίσως ως κληρονομιά του Βυζαντίου, κατά πολλούς). Θα μπορούσε ποτέ η Ελλάδα να χειρισθεί τα προβλήματα που έχει η Τουρκία (κουρδική ένοπλη αντίσταση, μόνιμα καχεκτική οικονομία, αποσχιστικές τάσεις διαφόρων προελεύσεων) και την ίδια στιγμή να την φοβούνται και να τη σέβονται όλοι οι γείτονές της και όχι μόνο? Η Ελλάδα στη θέση της μάλλον θα είχε αποσυντεθεί εν ριπή οφθαλμού και θα είχε κατασπαραχθεί από τους αντίστοιχους γείτονες.

    Προσωπική μου άποψη είναι ότι η εικόνα είναι αντίστροφη και μάλλον στην Τουρκία αναμένουν το δικό μας διαμελισμό με υπομονή, μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, ο οποίος είναι επί θύραις.

    Τώρα για το εάν το σκάνδαλο της Ergenekon έχει κάποια επίδραση στην ισχύ της γείτονος, πιστεύω ότι μάλλον τα δύο θέματα δεν έχουν καμία απολύτως διασύνδεση. Οι άνθρωποι δίπλα είναι οι μέτρ της διαχείρισης κρίσεων και της μεγιστοποίησης των ωφελημάτων τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καταρχάς Καλή Χρονιά με υγεία και πρόοδο.

    Κατά δεύτερον, θα ήθελα να θέσω ένα απλοϊκό ερώτημα που περνάει από το μυαλό μου τόσο σε σας κύριε Καλεντερίδη, όσο και στους αγαπητούς αναλυτές γεωστρατηγικής που τυγχάνουν και αναγνώστες σας:

    Μετά τα τελευταία γεγονότα αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας μας, και μέσα στη λογική ότι δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε ένα μικρό ή μεγάλο πόλεμο με τους Τούρκους, ποιες είναι οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε

    α) να αποφευχθεί η όποια σύγκρουση (εάν είναι δυνατόν)
    β) η Τουρκία να λάβει το "μήνυμα"
    γ) να μειωθούν οι πιθανότητες ενός θανάτου δικού μας στρατιωτικού (πιλότου, ναύτη κλπ) απόρροια κάποιας πρόκλησης των γειτόνων.
    δ) να ισχυροποιηθεί το αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που πρέπει να νιώθει ο κάθε πολίτης όταν σκέφτεται τη χώρα του αλλά και τους χειρισμούς της στη διεθνή σκακιέρα.

    Να σημειώσω εκ των προτέρων ότι κατανοώ την δυσκολία απάντησης σε ένα ιστολόγιο όπου μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαβάσει.

    Τουλάχιστον όμως, να το έχει απαντήσει η υπεύθυνη πολιτεία...
    κι ας μη μας το πει


    Καρατζόβα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.