4/2/09

Συμφωνία για κοινές στρατιωτικές δυνάμεις χωρών της πρώην ΕΣΣΔ


Σε συμφωνία για συγκρότηση «συλλογικών ένοπλων δυνάμεων αντίδρασης» κατέληξαν επτά χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, μέλη του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (ODKB), προκειμένου να απαντούν σε ενδεχόμενες εξωτερικές απειλές.
Η σχετική συμφωνία υπεγράφη στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής των ηγετών των επτά χωρών-μελών...(Ρωσία, Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν).
«Συμφωνήσαμε ότι είναι αναγκαίο να συγκροτήσουμε ενιαίες δυνάμεις», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, εκτιμώντας ότι αυτές οι στρατιωτικές μονάδες θα επιτρέψουν «μία επιχειρησιακή αντίδραση σε απειλές».
Ο σύμβουλος του Μεντβέντεφ, Σεργκέι Πριχόντκο, δήλωσε ότι αυτές οι συλλογικές στρατιωτικές δυνάμεις «θα έχουν κοινή διοίκηση και θα εδρεύουν μόνιμα σε ρωσικό έδαφος».
Η σύνθεση αυτών των κοινών μονάδων και οι λεπτομέρειες του τρόπου διοίκησης δεν έχουν δημοσιοποιηθεί προς το παρόν.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Πριχόντκο, η Ρωσία σκοπεύει να περιλάβει στις δυνάμεις αυτές και δύο μονάδες αλεξιπτωτιστών, οι οποίες θα εδρεύουν στις περιοχές Ιβάνοβο και Ουλιάνοβσκ στο Βόλγα.

Σύσταση κοινού ταμείου αποφάσισαν χώρες της πρώην ΕΣΣΔ
Ανακοινώθηκε επίσημα στη Μόσχα ότι, τέσσερα κράτη πρώην Δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης, δηλαδή η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν, αλλά και η ίδια η Ρωσία συστήνουν μετά από σημερινή απόφαση των κυβερνήσεών τους Ταμείο με κεφάλαια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οξείες επιπτώσεις για τις πέντε εν λόγω οικονομίες από τη σοβούσα με διάρκεια χρηματο-πιστωτική κρίση διεθνώς.
Τα σχετικά δημοσιοποιήθηκαν με δηλώσεις στη ρωσική πρωτεύουσα του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο. «Αυτά τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφάλειας, για την περίπτωση που σε ένα από τα πέντε κράτη η κατάσταση λόγω της οικονομικής κρίσης αιφνιδίως γίνει πάρα πολύ σοβαρή», υπογράμμισε.
Ας σημειωθεί ότι με το καθεστώς του «παρατηρητή» συμμετείχε στις σημερινές τελικές διαβουλεύσεις και η Αρμενία, δια του προέδρου της, Σερζ Σαρκισιάν.
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

4 σχόλια:

  1. Τα πράγματα βαίνουν προς πραγμάτωση των προφητιών ......ο νοών νοείτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχει πλάκα σε 5 χρόνια θα δούμε την "Ενωση Ρωσικών Κοινοπολιτειών" αλλά τώρα όχι με το σφαιροδραιπανο αλλά με κανένα "βυζαντινό αετό" xa xa

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να μην τα βλέπουμε όλα μέσα από ένα πρίσμα παραφιλολογίας ας υπενθυμίσουμε ότι οι χώρες που συμμετέχουν δεν έχουν και πολλά κοινά με τον Βυζαντινό δικέφαλο που είναι και ένα τσαρικό σύμβολο. Από τις χώρες που συμμετέχουν και που ιστορικά έχουν δικαίωμα σ’ αυτό το σύμβολο της Ρωμανίας, είναι οι: Ρωσία, Λευκορωσία και Αρμενία μόνο. Οι υπόλοιπες έχουν τουρκογενείς πληθυσμούς κυρίως μουσουλμάνους στο θρήσκευμα και πάλε ποτέ εχθρούς του τσαρισμού στην Κεντρική Ασία και των οποίων τα πολιτιστικά τέκνα ήταν προαιώνιοι αντίπαλοι της Ρωμανίας στην Μικρά Ασία και στην Βαλκανική. Ας μην συνδέουμε λοιπόν τα ασύνδετα. Είναι μια καθαρή προσπάθεια προβολής της Ρωσικής ισχύος στην Κεντρική Ασία που θέλει να εξισορροπήσει την Αμερικανική διείσδυση σε μια περιοχή με τεράστια ενεργειακή σημασία στα χρόνια που έρχονται. Που όμως βρίσκεται στην αυλή της Ρωσίας. Δηλαδή είναι μια ελάχιστη απαραίτητη αμυντική κίνηση από την πλευρά μιας μεγάλης δύναμης (που βέβαια έχει παρακμάσει) σαν την Ρωσία και τίποτα περισσότερο. Εδώ προς προβληματισμό δικό μας μπαίνει το ερώτημα ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας στην περιοχή (γιατί ο τουρκισμός σαν πολιτιστικό τέκνο των χωρών της Κεντρικής Ασίας διεκδικεί ένα ρόλο εκεί). Η Τουρκία έχει φιλοδοξίες η Ρωσία θέλει να συμπλεύσει μ’ αυτές τις φιλοδοξίες ή όχι; Η Ρωσία από που μπορεί να εξισορροπήσει τα πράγματα έναντι της Τουρκίας αν αυτή κινηθεί υπόγεια μέσω του Ισλαμισμού (διάφορα Ισλαμικά «ευαγή ιδρύματα» που όλοι ξέρουμε) στις ισλαμικές χώρες αυτής της αμυντικής ένωσης; Σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει κάτι που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε για την προώθηση δικών μας συμφερόντων; Ο χρόνος θα δείξει… Αλλά δεν χρειάζονται φαντασιακές επιπολαιότητες. Άλλωστε αν σεβόμαστε τους Ρωμιούς προγόνους μας πρέπει να διδαχτούμε και από την διπλωματία τους αλλά και από τον τρόπο που προσέγγιζαν τις ξένες δυνάμεις εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες και αντιθέσεις. Αλλά δυστυχώς μαζί με την απέχθεια που μας κληρονόμησε ο 19ος αιώνας για την τουρκική σκλαβιά μας κληρονόμησε και μια απέχθεια για την Ρωμανία και τα επιτεύγματά της στην πολιτική και την διπλωματία που μας κυνηγάει ακόμα και σήμερα. Όλοι θέλουν να είναι απόγονοι του Περικλή αλλά ελάχιστοι του Παλαιολόγου. Είμαστε τόσο αποστασιοποιημένοι από το παρελθόν μας που δεν έχουμε την δυνατότητα να αντιληφθούμε ότι ήμαστε κομμάτι ενός πολύ ευρύτερου γεωπολιτικού παζλ που ξεκινάει απ’ την Δυτική Ευρώπη και φτάνει μέχρι την Κεντρική Ασία.-

    Ελευθέριος Β.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόνο για θέματα ενέργειας είναι τεράστια η σημασία της κύριε Ελευθέριε Β. Την στιγμή που ήδη υπάρχουν εναλλακτικές πηγές ενέργιας και μάλιστα έχουν σε πολλά κράτη της Ευρώπης αντιικαταστήσει σε μεγάλο ποσοστό το πετρέλαιο ? Πέραν του φυσικού αερίου , υπάρχει και η αιολική ενέργεια η ηλιακή ενέργεια και άλλου είδους που είναι μέσα στα σχέδια του άμεσου μέλλοντος άλλωστε μη ξεχνάμε ότι τα παιχνίδια με τις αυξήσεις και τις μειώσεις στο πετρέλαιο και τα παιχνίδια φυσικού αερίου με τις στρόφφιγγες που ανοιγοκλείνουν εεε όλο και κάποια θέση έχουν σε αυτά που λέω .Η Ρωσία δεν έχει παρακμάσει σαν έθνος παρά το γεγονός ότι δεν είναι όπως παλαιότερα έκανε την γνωστή κοιλιά της απότομης αλλαγής αλλά σαν δύναμη είναι κραταιά και θα έλεγα οι πολιτικές τις επιλογές παρά τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει με όλες τις γείτονες χώρες και τα δικά της δεν την έχουν τσακίσει όπως έχει γίνει σε άλλες χώρες με πολύ λιγότερα προβλήματα.Πέραν τούτου σε σχέση με άλλα κράτη είναι πιο αμοιγής πλυθησμιακά από ότι κοντεύουμε να είμαστε εμείς οι υπόλοιποι, γεγονός που στο μέλλον θα επηρεάσσει αρκετά .

    Η Τουρκία πότε έχει αποδείξει ότι συμπλέει με κάποιον άλλον παρα μόνο αν έχει άμεσο συμφέρον από αυτόν. Δεν είναι τυχαίο που λένε ότι οι Τούρκοι ως λαός δεν έχει μπέσα . Αν την Ρωσσία την συμφέρει να συμπλέσει θα το κάνει αλλά αν η Τουρκία διασπαστεί λόγο τον έντονων καταστάσεων που θα δημιουργηθούν με τις μειονότητες η Ρωσία θα το εκμεταλλευτεί στο μέγιστο την στιγμή που θα έχει την Αρμενία με το μέρος της και μεγάλο μέρος του πλυθησμού της Τουρκίας είναι και οι Αρμένιοι.

    Πιστεύετε ότι είμαστε αποστασιοποιημένοι απο το παρελθόν μας ή ότι ο καθένας την ιστορία και τα γεγονότα τα αξιολογεί σε διαφορετικό επίπεδο και είναι τυχαίο πιστεύετε που οι περισσότεροι θέλουν να είναι απόγονοι του Περικλή και δεν ασχολούνται με τον Κ. Παλαιολόγο ? βασίζετε στην αμάθεια στην ημιμάθεια στην αποστασιοποίηση ή σε διαφορετική κρίση του καθενός για την ιστορία ?
    Χριστίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.