4/5/09

Ξανά υποψήφιος για την προεδρία του Αφγανιστάν ο Χαμίντ Καρζάι

Υποψηφιότητα για την επανεκλογή του στην προεδρία του Αφγανιστάν έθεσε ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, εκλεκτός των κυβερνήσεων Μπους, αλλά αντιμέτωπος με τη δυσπιστία του νέου ενοίκου του Λευκού Οίκου.Οι εκλογές στο Αφγανιστάν είναι προγραμματισμένες για τις 20 Αυγούστου.Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του είπε ότι θέλει να επανεκλεγεί για να υπηρετήσει τον αφγανικό λαό, αν και παραδέχτηκε ορισμένα λάθη κατά την προηγούμενη θητεία του.

Ο Καρζάι βρίσκεται στην εξουσία από το 2001, αμέσως μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Κέρδισε τις εκλογές του 2004, τις πρώτες ελεύθερες δημοκρατικές εκλογές στο Αφγανιστάν.
Οι εκλογές αρχικά είχαν ποργραμματστεί για τον Μάιο, όμως για λόγους ασφαλείας αναβλήθηκαν για τον Αύγουστο, ημερομηνία που καλωσόρισε ο ΟΗΕ και το ΝΑΤΟ.

Eνα παλιότερο δημοσίευμα σχετικά με το θέμα αυτό ειναι και το παρακάτω:
Η Αμερική «απολύει» τον πρόεδρο του Αφγανιστάν,Τρίτη, 24 Μάρτιος 2009.Tvxs
Αμερικανοί σε συνεργασία με Ευρωπαίους συμμάχους τους προετοιμάζουν την «αντικατάσταση» του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι. Συγκεκριμένα, προτίθενται να τοποθετήσουν έναν πολιτικό της επιλογής τους για να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αφγανική κυβέρνηση, μειώνοντας έτσι την επιρροή του Καρζάι, τον οποίο οι ίδιοι είχαν προωθήσει πριν μερικά χρόνια στην ηγεσία της χώρας.
Η κίνηση αυτή έρχεται σε μία περίοδο έντονων ταραχών με τις αφγανικές ομάδες των Ταλιμπάν. Η τοποθέτηση ενός νέου στελέχους στην αφγανική κυβέρνηση σε πρωθυπουργικό ρόλο έχει σαν κύριο στόχο να υποβαθμιστεί ο πρόεδρος της χώρας, Χαμίντ Καρζάι. Σε μία ευρύτερη μείωση των εξουσιών του Καρζάι, οι Αμερικανοί έχουν προτείνει, επίσης, να μεταφερθεί ένα μέρος των χρημάτων από την κυβέρνηση της Καμπούλ σε επαρχίες της χώρας. Πολλοί Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι απορρίπτουν μετά βδελυγμίας τον Καρζάι, κατηγορώντας τον για ανικανότητα να αντιμετωπίσει τους Ταλιμπάν, όμως προβλέπουν ότι επειδή δεν υπάρχει κάποιος άλλος πολιτικός στο προσκήνιο, ο Καρζάι θα επανεκλεγεί στις εκλογές του Αυγούστου.

Αμέσως μετά την αλλαγή διοίκησης στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Ομπάμα συνέταξε μία έκθεση για την κατάσταση σε Αφγανιστάν και Πακιστάν, στην οποία επισημαίνεται η υποβάθμιση του Καρζάι. Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι «ο Καρζάι δεν ανταποκρίνεται. Αν πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνησή του, πρέπει να γίνει με το σωστό τρόπο και να εξασφαλίσουμε ότι θα μειωθεί η διαφθορά και όχι ότι θα αυξηθεί. Τα επίπεδα της διαφθοράς στη χώρα είναι τρομαχτικά».

Η ιδέα για έναν πιο εξαρτημένο πολιτικό δίπλα στον Καρζάι είναι μία από τις προτάσεις των Αμερικανών, όπως επίσης και η αύξηση των στρατιωτών από 65.000 σε 230.000 αλλά και η διεύρυνση του αστυνομικού σώματος. Παράλληλα, προωθείται η ιδέα να σταλούν περισσότεροι Ευρωπαίοι και Αμερικανοί πολίτες για την ανοικοδόμηση της χώρας και η επιπλέον βοήθεια στο Πακιστάν, έτσι ώστε πειστεί η κυβέρνηση και να αντιμετωπίσει πιο ενεργά παρακλάδια της Αλ-Κάιντα και μέλη των Ταλιμπάν.

Τους τελευταίους μήνες έχουν πυκνώσει οι φωνές -τοπικοί Αφγανοί ηγέτες, στρατιωτικοί, μέλη εταιρειών ανοικοδόμησης- ότι η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι οριακή, καθώς, όπως λένε, κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά τους Ταλιμπάν. Ο Ομπάμα, μάλιστα, πρόσφατα αναφέρθηκε στην «κεντρική αποστολή» των αμερικανικών στρατευμάτων η οποία δεν είναι άλλη από το να αποτρέψουν τις περαιτέρω επιθέσεις των Ταλιμπάν. Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κερδίζουν τον πόλεμο, η απάντηση του προέδρου ήταν αρνητική.

1 σχόλιο:

  1. Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να σταματήσει να στηρίζει τις ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Να σταματήσει κάθε βοήθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.