5/5/09

Ε.Ε.: Βαθαίνει η ύφεση σε Ν.Α. Ευρώπη - περιορισμένο το πλήγμα στην απασχόληση

Σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης θα εισέλθουν οι οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης με τις θέσεις εργασίας να μην επηρεάζονται όσο στην πλουσιότερη Δυτική Ευρώπη, αναφέρει στις νέες της προβλέψεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι οποίες είναι σημαντικά πιο απαισιόδοξες από αυτές στις αρχές του έτους.Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, καμία από τις πρώην κομμουνιστικές χώρες, οι οποίες τώρα είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν θα αποφύγει τη συρρίκνωση φέτος.

Οι μεταβολές στις προβλέψεις της Επιτροπής για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ήταν οι μεγαλύτερες στην έκθεση της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή αναμένει η ύφεση στα τρία κράτη της Βαλτικής να είναι διπλάσια από αυτή που προβλεπόταν τον Ιανουάριο, εκτιμώντας πως η συρρίκνωση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2009 θα διαμορφωθεί σε διψήφια ποσοστά.

Στην έκθεση δίνεται επίσης τέρμα στις ελπίδες για μέτρια ανάπτυξη στην Πολωνία, στην Τσεχία, στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία, ενώ τετραπλασιάζεται το ύψος της εκτιμώμενης συρρίκνωσης για την Ουγγαρία.

Η Επιτροπή προειδοποιεί πως υπάρχει κίνδυνος για ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση λόγω της εντονότερης κάμψης των πρώην σοβιετικών οικονομιών – για τις οποίες αναμένεται συρρίκνωση 9,8% φέτος και 4,9% το 2010 – καθώς και της μεταδοτικότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

“Η σημαντική και και γενικευμένη συρρίκνωση της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών ενδέχεται να έχει άμεση επίπτωση στην Κεντρική και ανατολική Ευρώπη,” σημειώνεται στην έκθεση. “Η παρουσία τραπεζών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης περισσότερων αρνητικών συνεπειών.”

Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, οι γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες της Ε.Ε. εμφανίζονται, εκτός της Βαλτικής, να αποφεύγουν τον αποδεκατισμό στις αγορές εργασίας που αναμένεται στη Δυτική Ευρώπη.

Το πολωνικό ζλότι, το ουγγρικό φιορίνι, η τσέχικη κορώνα και το ρουμανικό λέι ενισχύθηκαν έναντι του ευρώ στις συναλλαγές της Δευτέρας.

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη αναμένεται να μειωθεί συνολικά κατά 5,7% φέτος και τον επόμενο έτος, εξανεμίζοντας τρία χρόνια σταθερής αύξησης καθώς το ποσοστό ανεργίας για τη νομισματική ένωση προβλέπεται πως ανέλθει στο 11,5% - το μεγαλύτερο από το τέλος του δεύτερου Π.Π. - από 7,5% το 2008.

Οι συνέπειες θα είναι λιγότερες για την Ανατολική Ευρώπη. Το ποσοστό των χαμένων θέσεων εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι 3,7% στην Πολωνία, 3,2% στη Βουλγαρία και την Τσεχία και 1,6% στη Ρουμανία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής. Σημειώνεται πως στην Πολωνία από το 2005 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 13%.

Όπως αναμενόταν, οι οικονομίες της Πολωνίας και της Τσεχίας θεωρούνται οι πιο ευπροσάρμοστες με την ιδιωτική κατανάλωση να προβλέπεται πως θα σημειώσει μέτρια άνοδο το 2009 και 2010 και στις δύο χώρες.

Ωστόσο, οι απώλειες θέσεων εργασίας αναμένονται να είναι πιο οδυνηρές για τις χώρες της Βαλτικής, όπου οι κτηματομεσιτικές αγορές επανήλθαν στα επίπεδα του 2007. Η Επιτροπή προβλέπει πως 10% με 12% των θέσεων εργασίας στην περιοχή θα χαθούν, με την ανεργία στη Λετονία να φτάνει το 16%.

Για την Ουγγαρία, όπου η απασχόληση μειώθηκε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων ετών, προβλέπεται ακόμα ταχύτερος ρυθμός στις απώλειες θέσεων εργασίας το 2010.

Για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, Κροατία, Σκόπια και Τουρκία, η Επιτροπή προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ 2009 ακολουθούμενη από ανάκαμψη το 2010.
Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.