18/5/09

ΟΑΣΕ: η κομψή διαφωνία Ελλάδας-Ρωσίας

Η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ και η Μόσχα δημοσιοποίησαν με προσεκτικές εκφράσεις τη διαφωνία τους για το θέμα της ανανέωσης της αποστολής των παρατηρητών του Οργανισμού στη Γεωργία, διαβεβαιώνοντας όμως ότι παραμένουν πρόθυμες να εξακολουθήσουν τη διαδικασία.
Η ελληνική προεδρία του ΟΑΣΕ ύστερα από πολύμηνες και άκαρπες διαβουλεύσεις για το θέμα των παρατηρητών, προχώρησε σε αναστολή των σχετικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που δεν αυξάνει την ασφάλεια στις περιοχές της Γεωργίας και της Ν. Οσετίας μετά την κρίση του περασμένου Αυγούστου.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας το αδιέξοδο των συνομιλιών, ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία «ως έντιμος μεσολαβητής» έκανε εργώδεις προσπάθειες για σύγκλιση των απόψεων, με στόχο την ομοφωνία για την παραμονή της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Γεωργία. «Οι προσπάθειες δεν έφεραν μέχρι στιγμής το επιθυμητό αποτέλεσμα λόγω των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων των ενδιαφερόμενων μερών (σ.σ. Ρωσίας, Γεωργίας, αλλά και Οσετίας). Γι' αυτό το λόγο η ελληνική προεδρία ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» τις διαπραγματεύσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στη σχετική ανακοίνωσή του εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση της ελληνικής προεδρίας του ΟΑΣΕ και επέμεινε στη θέση σύμφωνα με την οποία η Ρωσία υποστηρίζει την αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ και στις «δύο πλευρές της Γεωργίας και της Ν. Οσετίας. Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν και με τη συμμετοχή του Τσκχιβάλι» (πρωτεύουσας της Ν. Οσετίας).

Η ρωσική απαίτηση να «αναγνωριστεί εμμέσως» η ανεξάρτητη παρουσία της Ν. Οσετίας στις διαπραγματεύσεις ήταν η αιτία του αδιέξοδου στις διαπραγματεύσεις του ΟΑΣΕ, καθώς η ελληνική προεδρία δεν επρόκειτο να έρθει σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν την απόσχιση της περιοχής της Ν. Οσετίας από τη Γεωργία και πολύ περισσότερο την «ανεξαρτητοποίησή» της.

Η ρωσική πλευρά όμως επιμένει να εφαρμοστεί και στην περίπτωση της Ν. Οσετίας «το μοντέλο του Κοσόβου», με δύο ξεχωριστές αποστολές παρατηρητών του ΟΑΣΕ στη Σερβία και το Κόσοβο, που δεν έχει αναγνωριστεί και δεν αποτελεί μέλος του ΟΑΣΕ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

7 σχόλια:

  1. Η Δυτικό-δουλη Ελλάδα δεν χάνει ευκαιρία να στραφεί κατά της Ρωσίας. Καλύτερα να μην ασχολιόταν καθόλου η Ελλάδα με αυτά τα θέματα, αν είναι να καταστρέφει δυνητικούς συμμάχους και κοινή ιστορία και πολιτισμό εθνών (Ελλάδας-Ρωσίας).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγα σιγα τα καίμε ολα τα χαρτια μας..

    http://garizo.blogspot.com/2009/05/putin-russia-becomes-turkeys-leading.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελλάς-Ρωσία συμαχία?
    Ακούγεται πολύ ομορφο για να είναι αληθινό.
    Η ιστορία έχει δείξει οτι δεν πρέπει να στηριζόμαστε εξ ολοκλήρου στην μεγάλη αγγαλιά της Ρωσίας.
    Με λιγα λόγια πέρα απο συναισθηματισμούς καλό είναι να κρατάμε ''πισινή''.
    Για λόγους συγκεκριμένους οι περισσόρεροι απο εμάς τρέφουμε μια συμπάθεια για τη Ρωσία και μια αντιπάθεια για την πολιτική των ΗΠΑ, και οι δυο χώρες όμως κρατούν πολιτική ισων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία .
    Το θέμα είναι κυρίως οικονομικό
    για αυτούς και κυρίως εθνικο για εμάς.Βάζοντας στη ζυγαριά την Ελλάδα και την Τουρκία οικονομικά
    η ζυγαριά γέρνει πρός την Τουρκία,
    γεωπολιτικά γέρνει πρός την Ελλάδα ,εαν το Αιγαίο παραμείνει δικό μας ολόκληρο.
    Οπως και να έχει είναι παιγνίδι για πολυ καλους σκακιστές.
    Το σίγουρο είναι οτι
    ο Ερντογάν και ο Πουτιν είναι καλοί παίκτες.

    ευχαριστώ για την φιλοξενία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι Τούρκοι έχουν Υπουργό Εξωτερικών έναν σκληροπυρινικό καθηγητή εξωκοινοβουλευτικό που φιλοδοξεί να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία(και επεκτείνεται μόνο πρός Αιγαίο,Θράκη,Κύπρο κλπ),δηλαδή πρός τη χώρα που έχει ΥΠΕΞ τη Ντόρα.Ως πότε θα μας ξεφτυλίζουν,χανουμάκια,γιουσουφάκια και προσκυνημένοι?
    Δεν υπάρχει τσίπα πλέον σάυτό το γελείο και διεφθαρμένο Λαό;
    Κάτι διάβασα πάλι ότι πέτυχε η Ντορούλα με τούς Αλβανούς? Ξεπούλησε και τη Β. Ηπειρο;
    Ας τη καλέσει ο Κος Μέρτζος να τη δώσει άλλο ένα παράσημο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. East επιμένεις στα μη ορθολογιστικά μυστικιστικής φύσεως επιχειρήματα,δεν πρέπει να βασίζονται εκεί οι διεθνείς σχέσεις!Οι Ρώσσοι μας την έφεραν σκληρά πολλάκις κι αν χρειαστεί θα το ξανακάνουν.Καλή η κοινή θρησκεία και η φιλία των λαών αλλά δεν εξασφαλίζει,όπως και δεν εξασφάλισε κάτι.
    Πρέπει πρώτα απ'όλα να ξεκαθαρίσουμε τους στόχους μας και μετά ορθολογικά και ρεαλιστικά να πράξουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρώτα απ'όλα η Ελλάδα,όλα τ'άλλα μετά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ...Οι τούρκοι έχουν υπεξ που φιλοδοξεί να αναβιώσει την Οθωμανική αυτοκρατορία; Γιατί, εμείς τι έχουμε; το ίδιο δεν πάει να κάνει και το δικό μας υπεξ!!!;;; από κοντά δεν είναι;;;!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.