18/5/09

Συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν


Το Κυπριακό, το Μεσανατολικό και η διένεξη Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν μεταξύ των περιφερειακών θεμάτων ασφαλείας «με προτεραιότητα», τα οποία συζήτησαν οι Πρωθυπουργοί της Τουρκίας και της Ρωσίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Βλαντιμίρ Πούτιν.
Από ρωσικής πλευράς δεν υπήρξε οποιαδήποτε σχετική αναφορά κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου του κ. Πούτιν και του κ. Ερντογάν, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι ρωσοτουρκικές διαβουλεύσεις στο ρωσικό θέρετρο του Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
«Ανταλλάξαμε απόψεις για προβλήματα περιφερειακής και παγκόσμιας ημερήσιας διάταξης, και πρέπει να βεβαιώσω ότι οι θέσεις μας εδώ, όπως και στο παρελθόν, είναι πολύ συχνά παραπλήσιες ή ουσιαστικά συμπίπτουν», σημείωσε ο κ. Πούτιν.

Τόνισε τις φιλικές τους σχέσεις ο Πούτιν
Σύμφωνα με το Ρώσο Πρωθυπουργό, ο οποίος επεσήμανε τις φιλικές σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, σχεδόν όλοι οι στόχοι που έθεσαν από κοινού την τελευταία πενταετία υλοποιήθηκαν, ο όγκος των ετήσιων διμερών ανταλλαγών ξεπέρασε τα 34 δισ. δολάρια, σημειώνοντας το 2008 αύξηση σχεδόν 50% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με αποτέλεσμα η Ρωσία να είναι πλέον ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ξεπερνώντας τη Γερμανία, και η Τουρκία να καταλάβει την πέμπτη θέση στις ρωσικές εμπορικές ανταλλαγές.
«Δεν σκοπεύουμε όμως να σταματήσουμε σε ό,τι πετύχαμε, αλλά να εργαστούμε ώστε να ανεβάσουμε τις ρωσοτουρκικές σχέσεις σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο», είπε ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος στα σχέδια δημιουργίας μιας δεύτερης διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «Blue Stream» προς την Τουρκία, για την οποία θα ξεκινήσουν σύντομα συνομιλίες και, σύμφωνα με αναλυτές, προορίζεται να καλύψει μελλοντικά τις ανάγκες του Ισραήλ.

Πιο ενεργή συμμετοχή στους Ολυμπιακού Αγώνες 2014
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι προσκάλεσε τον κ. Πούτιν στην Τουρκία και ότι θα έχει σύντομα συνομιλίες εκεί με το Ρώσο Πρωθυπουργό, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας των χωρών και στον τομέα της ατομικής ενέργειας, καθώς η ρωσική εταιρεία «Άτομ-Στρόι-Έξπορτ» κέρδισε το διαγωνισμό για την κατασκευή τεσσάρων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία.
Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε ενδιαφέρον για μεγαλύτερη συμμετοχή τουρκικών εταιρειών στα έργα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι και επεσήμανε τη σημασία του τουρισμού, για την καλύτερη γνωριμία και τη ραγδαία βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, όπου περισσότεροι από 2 εκατ. Ρώσοι κάνουν διακοπές κάθε καλοκαίρι.
Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Πούτιν, ο Τούρκος ομόλογός του έθεσε στη ρωσική πλευρά το πρόβλημα που δημιουργείται συχνά από απαγορεύσεις ρωσικών τελωνειακών Αρχών, οι οποίες ακινητοποιούν τουρκικά φορτία, και υποσχέθηκε να αντιμετωπίσει τη γραφειοκρατία και να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή στις ανησυχίες της τουρκικής πλευράς.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

2 σχόλια:

  1. Έχουν ολοκληρώσει όλους τους μεταξύ τους στόχους...και εδώ πέρα οι έλληνες, που δουλεύουν για τους αμερικάνους μέχρι και στην παραγγελία των BMP-3 δημιουργούν προβλήματα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Τουρκία συμπεριφέρεται ως περιφερειακή δύναμη. Είναι πάντα με την Δύση, και θέλει να την σέβονται. Το δόγμα της Τουρκίας είναι να "παίξει μπάλα" με όλους τους παίκτες (και εκτός Δύσης δηλαδή) ώστε να ζητήσει μεγαλύτερα ανταλλάγματα από την Δύση. Η Τουρκία αξιοποιεί:

    -Τους δυτικούς αγωγούς (Nabuco-TGI)που την αναβαθμίζουν ενεργειακά. Δυστυχώς τους αγωγούς αυτούς τους προωθεί και η Ελλάδα...

    -Το Ισλάμ, για να ενσωματώσει τους Κούρδους και να δημιουργήσει συμμαχίες περιφερειακές, τις οποίες θα "εξαργυρώσει" στην συνέχεια σε ανταλλάγματα που θα πάρει από την Δύση, για τις υπηρεσίες που προσέφερε προς αυτή. αυτή η πολιτική παρουσιάζεται προς τα έξω σαν: "Είμαστε Μουσουλμανική Χώρα...η μόνη Μουσουλμανική Χώρα που ανήκουμε στη Δύση, και για αυτό θα υπερασπιστούμε τους αδερφούς μας Μουσουλμάνους μέσα από τους Δυτικούς θεσμούς"

    -Την αδράνεια της Ελλάδας, της Αρμενίας, της Συρίας, των Κούρδων του Ιράκ, των Ορθοδόξων χωρών των Βαλκανίων και του Καυκάσου, που δεν αντιλαμβανόμαστε των διπλό κίνδυνο: Δύση-Ισλαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.