3/5/09

Στην Ευρώπη ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών για Ιράν και Παλαιστινιακό

Την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί από την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, γνωστός για τις ακραίες θέσεις του στο Παλαιστινιακό. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα επισκεφτεί διαδοχικά την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τσεχία που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο.Στις συνομιλίες θα τεθεί από την πλευρά του Ισραήλ κυρίως το ζήτημα των Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος με το οποίο το Ισραήλ παραμένει αντίθετο. Ωστόσο δεν αποκλείεται να τεθεί, από τους Ευρωπαίους υπουργούς, το Παλαιστινιακό.Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της ΕΕ έχει εκφραστεί η άποψη ότι πρέπει να ζητηθεί από το Ισραήλ να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η απόφαση για αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ και Ισραήλ.

Ο υπερεθνικιστής επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας Άβιντγκορ Λίμπερμαν θα γίνει δεκτός την Τρίτη στη γαλλικη προεδρία, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο της προεδρίας.
Ο Λίμπερμαν, επικεφαλής υπερεθνικιστικού κόμματος, θα ξεκινήσει αύριο από τη Ρώμη την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό, μεταβαίνοντας στην Ευρώπη για να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους για τις προθέσεις της παρούσης ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία αντιτίθεται στη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
«Θα τον δεχθώ το μεσημέρι της Τρίτης», τόνισε ο γενικός γραμματέας της γαλλικής προεδρίας Κλοντ Γκεάν, μιλώντας στο Ράδιο J. Απαντώντας στην ερώτηση εάν θα γίνει δεκτός και από τον Σαρκοζί, ο Γκεάν τόνισε πως «είναι πολύ πιθανόν να τον δει, δεν αποκλείεται».Ο ίδιος πάντως τόνισε πως «δεν λέω πως υπάρχουν προϋποθέσεις, όμως θα ήταν επιθυμητό ο κος Λίμπερμαν να συντασσόταν με τις αποφάσεις που έλαβε η διεθνής κοινότητα, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει».
Στις συνομιλίες θα τεθεί από την πλευρά του Ισραήλ κυρίως το ζήτημα των Ιράν και του πυρηνικού του προγράμματος με το οποίο το Ισραήλ παραμένει αντίθετο. Ωστόσο δεν αποκλείεται να τεθεί, από τους Ευρωπαίους υπουργούς, το Παλαιστινιακό.
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό της ΕΕ έχει εκφραστεί η άποψη ότι πρέπει να ζητηθεί από το Ισραήλ να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της λύσης των δύο κρατών. Την ίδια στιγμή εκκρεμεί η απόφαση για αναβάθμιση των σχέσεων ΕΕ και Ισραήλ.
Ο Λίμπερμαν έχει δηλώσει πως το Ισραήλ δεν δεσμεύεται από τη συνδιάσκεψη της Ανάπολις το 2007 για την αναθέρμανση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστινίους.«Ο Άβιντγκορ Λίμπερμαν θα περάσει και από άλλες χώρες προτού έλθει στη Γαλλία, συνεπώς θα γνωρίζουμε περισσότερα για τις θέσεις του για την επιστροφή στην ειρήνη», τόνισε ο ίδιος, εκτιμώντας πως «έως τώρα δεν έχει δώσει επαρκή δείγματα για τη βούλησή του να επιτευχθεί με τρόπο λογικό και βιώσιμο η ειρήνη».Υπενθυμίζοντας πως «η ισραηλινή κυβέρνηση είναι συγκροτημένη με τέτοιο τρόπο, και είναι οι εκλογές που το κανόνισαν, που προοπτικές για διαπραγματεύσεις για μία βιώσιμη ειρήνη είναι δύσκολο να υπάρξουν», ο Γκεάν τόνισε πως «δεν αποκλείεται» ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένγιαμιν Νετανιάχου να κάνει στάση στο Παρίσι καθ’ οδόν προς τη συνάντησή του στα μέσα Μαΐου με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον.
iKypros,In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.