3/5/09

Ο Αχμαντινετζάν επισκέπτεται τη Συρία

Oι Αχμαντινετζαν και Άσαντ σε προηγούμενη συνάντησή τους

του Σάββα Καλεντερίδη
Μια επίσκεψη με ιδιαίτερη σημασία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εντός της επόμενης εβδομάδος. Πρόκειται για την επίσκεψη του προέδρου του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάν στη Συρία, που είναι η τρίτη συνεχόμενη στη διάρκεια της θητείας του.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB μετέδωσε ότι ο Αχμαντινετζάν θα μεταβεί στη Δαμασκό την ερχόμενη Τρίτη, όπου θα έχει επίσημη συνάντηση με το Σύριο ομόλογό του, Μπασάρ Άσαντ.
Στην επίσκεψη, που γίνεται μετά από πρόσκληση του Μπασάρ Άσαντ, θα συμμετέχουν επιτροπές υψηλόβαθμων αξιωματούχων και θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις των δυο χωρών καθώς και περιφερειακά και διεθνή θέματα.
Τον Αχμαντινετζάν θα συνοδεύουν ο υπουργός εξωτερικών Manuçehr Mutteki και οι δυο βοηθοί του. Να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή γίνεται μετά από τις κατηγορίες που εκτόξευσε η Αίγυπτος εναντίον των δυο χωρών για υποστήριξη της Χεζμπολλάχ.
Να σημειωθεί επίσης ότι ο έγκλειστος ηγέτης των Κούρδων, Αμπντουλλάχ Οτζαλάν πριν από λίγες ημέρες είχε κατηγορήσει τις δυο χώρες οτι σχεδιάζουν να δράσουν από κοινού για να καλύψουν το κενό επιρροής που θα προκληθεί από την επικείμενη αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.
Πηγή: Γενί Σαφάκ

5 σχόλια:

  1. Η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρύνει την φιλία με την Συρία. Η Συρία πρόσφατα καθιέρωσε ακτοπλοική σύνδεση με την Κατεχόμενη Κύπρο. Αποδέχτηκε την απώλεια της Αλεξανδρέτας από τους Τούρκους, σταμάτησε να υποστηρίζει το ΠΚΚ, άρχισε διαπραγματεύσεις με την Τουρκίας, και αποκορήφωμα αυτών οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Συρίας-Τουρκίας.

    Η Συρία είναι μία χώρα που έχει υποφέρει από την Τουρκία, και όλα αυτά γίνονται απειδή η Συρία είναι αδύναμη χώρα (ομοίως συμπεριφερόταν η Ελλάδα μετά τα Ίμια και έδωσε τον Οτσαλάν, ομοίως συμπεριφέρεται τώρα η Αρμενία, και άλλες χώρες Βουλγαρία, κτλ).

    Η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει στρατηγική συμμαχία με την Συρία, ώστε να την αποσπάσει από την Τουρκία. Αλλά και να ενθαρρύνει η Ελλάδα την δημιουργία συμμαχίας μεταξύ Ιράν-Συρίας-Κούρδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 8:55, αφού η Ελλάδα είναι αδύναμη και συμπεριφέρεται μετά τα Ίμια και όχι "συμπεριφερόταν", όπως η Συρία και η Αρμενία πώς στην ευχή θα κάνει όλα τα υπόλοιπα περί αποσπάσεων Συρίας από Τουρκία κλπ; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρουμε;
    ΙοΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η προσέγγιση Τουρκίας με Συρία και Ιραν - όσο και να γίνεται με τις ευλογίες των ΗΠΑ - δυναμιτίζει καίρια την Τουρκοισραηλινή Συμμαχία.

    Κι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό.

    Ήταν μάλλον ευχής έργον η προσέγγιση της Τουρκίας με τη Συρία.

    Ίσως θα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον να αρχίζαμε να βλέπουμε Ελληνοισραηλινές ασκήσεις επάνω απο το Αγαθονήσι.

    Ίσως ακόμη και ανάθεση των πετρελαϊκών ερευνών στο Αιγαίο και στην περιοχή μεταξύ Καστελόριζου και Κύπρου σε Αμερικανοισραηλινές-εβραϊκές εταιρείες.

    Είναι εξαιρετικά θετική εξέλιξη να μετατραπεί το Ισραήλ σε σφόδρα αντιτουρκικό.

    Και αν το "φαίνεσθαι" που παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες αντιστοιχεί και στο "βαθύτερο είναι" (και δεν πρόκειται περί "διπλωματικού θεάτρου"), τότε η Γεωστρατηγική τύχη ίσως μόλις χαμογέλασε στην Ελλάδα.

    Ασχέτως εαν οι Ισραηλινοί ποτέ δεν έπαψαν να εποφθαλμιούν Κύπρο, Ρόδο και Κρήτη.

    Δείχνει μάλλον να "εξισορροπείται" ο κίνδυνος λόγω του "τουρκοσυριακού στριμώγματος" που πάει να επιβληθεί στο Ισραήλ.

    Και που μάλλον σημαίνει Ευρωατλαντικό (και κυρίως Αμερικανικό) μήνυμα προς το Ισραήλ ότι δεν είναι επιθυμητή μια Ισραηλινή επίθεση στο Ιραν.

    Εαν πράγματι το αποφασισμένο, αδίστακτο Ισραήλ (και πανίσχυρο στρατιωτικά) μετατρέπεται σε σφόδρα αντιτουρκικό, τότε ανοίγεται για την Ελλάδα μια μεγάλη Γεωστρατηγική ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσει.

    Μαζί Ελλάδα - Ισραήλ θα μπορούσαν να βάλουν φωτιά σε όλο το Τουρκικό Κουρδιστάν και στις άλλες Τουρκικές μειονότητες.

    Τέτοιες φωτιές που με έναν σύντομο πόλεμο ο διαμελισμός της θα ήταν εφικτός.

    Δεν είναι επαρκώς κατανοητό γιατί οι ΗΠΑ "στριμώχνουν" έτσι το Ισραήλ, αλλά είναι θετική εξέλιξη που θα ανακουφίσει την Ελλάδα απο πολλές πιέσεις.

    Και κυρίως της ανοίγει "παράθυρα ευκαιρίας".

    Αρκεί να βρεθούν στην Ηγεσία της Ελληνικής (Βίου και) Πολιτείας Πολιτικοί Άνδρες άξιοι και ικανοί να τις εκμεταλλευθούν.

    Οψόμεθα!

    Αλλά ας κάνουμε κάτι κι εμείς γι' αυτό.

    Ας παλαίψουμε με νύχια και με δόντια και με κάθε μα ΚΑΘΕ ΜΕΣΟ να γίνει επιτέλους πράξη ο Επαναπατριωτισμός της Ελληνικής πολιτικής.

    Ας ενεργοποιηθούν επιτέλους όλες μα ΟΛΕΣ οι Πατριωτικές Δυνάμεις του Έθνους.

    Ίσως μετά απο λίγους μήνες να είναι εξαιρετικά αργά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Αντι-ισραηλινή και Αντι-αμερικανική ρητορία της Τουρκίας είναι για το φαίνεσθαι. Στρατηγική της Τουρκίας είναι οι σχέσεις με όλους τους παίκτες (Ρωσία, Κίνα, Ιράν, κτλ), ώστε να διεκδικήσει περισσότερα ανταλλάγματα από τις ΗΠΑ. Οι Μουσουλμάνοι (και ειδικά οι Τουρκογενείς πληθυσμοί) μελλοντικά θα αποτελέσουν τον στρατό της Δύσης εναντίον της Ρωσίας (αλλά και της Κίνας και της Ινδίας). Δεν πρέπει να παρασύρεται η Ελλάδα.

    Στόχος πρέπει να είναι η οικοδόμηση στρατηγικών συμμαχιών με Ρωσία-Ορθόδοξα κράτη, και με Συρία, Ιράν, Ιράκ, Κούρδους, κτλ. Εάν η Ελλάδα κάνει "παιχνίδια" θα χάσει κάθε σύμμαχο.

    Και ο λόγος που η Τουρκία στοχοποίησε τώρα την Ελλάδα ως αποκλειστικό στόχο της, είναι γιατί ακριβώς η Ελλάδα ακολούθησε αυτά τα "παιχνίδια" και τα ξεπουλήματα παλιότερα. Όταν η Ελλάδα "έδινε" τους Κούρδους στην Τουρκία, όλοι λέγαν ότι πλέον εξομαλύνονται οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρωφανώς και εξομαλύνθηκαν προσωρινά, ώστε η Τουρκία να ξεκοκαλήσει με την ησυχία της το τότε θύμα της: τους Κούρδους. Αυτή η προδοσία της Ελλάδας, όπως και άλλες προδοσίες (η Ρωσία έχει στηρίξει τόσο στο Κυπριακό αλλά η Ελλάδα τάχθηκε εναντίον της στον Καύκασο, η στήριξη της Ελλάδας στον πόλεμο κατά της παραδοσιακής φίλης Σερβίας, και πολλά άλλα), μας εξεφτέλισαν κυριολεκτικά στα μάτια όλων. Ποια Αντι-τουρκική χώρα μπορεί να μας εμπιστευτεί ξανά; Η Τουρκία απομόνωσε ολοκληρωτικά την Ελλάδα (και συνεχίζει να την απομονώνει επιδιώκωντας σχέσεις με πιθανούς συμμάχους της Ελλάδας όπως η Ρωσία), ώστε να την συντρίψει.

    Αφού φυσικά "φάει" το θύραμά της, ύστερα θα στραφεί εναντίον του επόμενου θυράματος...ίσως εναντίον της Αρμενίας (η Τουρκο-αρμενική φιλία αποξενώνει την Αρμενία από όλους τους συμμάχους)...ίσως την Βουλγαρία (το Τουρκικό κόμμα της Βουλγαρίας στις προηγούμενες ευρωεκλογές πήρε 20% και ήρθε τρίτο, με το πρώτο κόμμα να παίρνει 21,5% και το δεύτερο 21%!)...ίσως την Συρία (ομοίως η Συριο-Τουρκική φιλία αποξενώνει την Συρία από κάθε σύμμαχο)...

    Ας ξυπνήσουμε

    Τούρκοι-Αμερικάνοι-Ισραήλ-Δύση είναι οι παγκόσμιοι τρομοκράτες

    Αν θέλουμε στρατηγικούς συμμάχους πρέπει να έχουμε αρχές.

    Αν θέλουμε να κερδίσουμε την παγκόσμια κοινή γνώμη πρέπει να έχουμε αρχές. Όποιος έχει την κοινή γνώμη με το μέρος του, έχει κερδίσει τον μισό πόλεμο.

    Πχ...όταν η Ελλάδα προδίδει τους Κούρδους και συμμαχεί με την Τουρκία, όταν αύριο (δηλαδή σήμερα) η Τουρκία επιτεθεί στην Ελλάδα, ποια χώρα θα πιστέψει τα λεγόμενα της Ελλάδας; Πχ...όταν η Αρμενία μετά από τέτοιο αγώνα αναγνώρισης της Αρμενικής γενοκτονίας, ξεκινά Αρμενο-Τουρκική φιλία, όταν αύριο η Τουρκία επιτεθεί στην Αρμενία, ποιος θα πιστέψει τα λεγόμενα της Αρμενίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λίγο υπεραπλουστευτικές σκέψεις. Πράγματι η προσέγγιση Ορθόδοξων κρατών όπως και η επιδίωξη καλής σχέσης με το Ιράν και τη Συρία είναι ζωτικής σημασίας. Στα άλλα δεν συμφωνώ. Πρώτων, δεν μπορεί να υπάρξει άξονας Ιράν Κούρδων και Συρίας. Οι Κούρδοι αποτελούν πρόβλημα και για τις δυο χώρες (και γενικά τη Μ.Ανατολή). Με τους Κούρδους κανονικά δεν θα έπρεπε να έχουμε καθόλου σχέσεις. Δεν τους προδίδουμε. Γιατί δεν λέμε πως προδίδουμε του χριστιανούς της Μοσούλης; Αυτοί πράγματι προδόθηκαν από τους Κούρδους και μετά το 2003 όταν πλέων ήσυχοι οι Κούρδοι του Ιράκ ένοιωσαν αρκετά ασφαλείς ώστε να αρχίσουν διώξεις στους (μέχρι πρότινος πιστούς σε αυτούς) Ασσυρίους. Οι Κούρδοι κάνοντας τα χατίρια των Αμερικανών έχουν εξασφαλισμένα τα συμφέροντα τους. Εμάς να δούμε.
    Ούτε με το Ισραήλ πρέπει να συμπράξουμε. Οι Τουρκία και το Ισραήλ έχουν αναπτύξει έναν κώδικα επικοινωνίας που εμείς δεν καταλαβαίνουμε. Το Ισραήλ αναζητεί ένα προσωρινό αποκούμπι για να βρεθεί σε θέση ισχύος απέναντι στη Τουρκία. Αν κάνουμε το λάθος να συμπράξουμε με το Ισραήλ, μεσοπρόθεσμα θα το πληρώσουμε. Εκτός του ότι θα χαλάσουν οι σχέσεις με κράτη όπως το Ιράν, η Συρία και ο Λίβανος κτλ.
    Και οι Αρμένιοι είναι εξασφαλισμένοι, τώρα ειδικά που έχουν ρωσικές βάσεις στο έδαφος τους και που η Ρωσία έχει αναλάβει την υπεράσπιση του εναέριου χώρου τους. Η Αρμενία δεν απομονώνεται ποτέ. Αυτές τις μέρες η προσέγγιση της Αρμενίας με την Τουρκία που βλέπουμε, όχι μόνον δεν την απομονώνει από τους όποιους συμμάχους της αλλά το ακριβός το αντίθετο. Είναι μια έντεχνη κίνηση εκ μέρους της Αρμενίας που σκοπό έχει την απομόνωση του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία και της ΗΠΑ και να το φέρει δουλοπρεπές στη Ρωσία. Η Τουρκία δεν θα πέσει την παγίδα όμως και θα προστατεύσει κατάλληλα τα συμφέροντα του συμμάχου της (και τα δικά της παράλληλα). Η Συρία όντως βρίσκετε σε μειονεκτική θέση απέναντι στη Τουρκία, αδύναμη να διεκδικήσει. Η Βουλγαρία ας απασχολείται, ας μένει σε αμυντική θέση καλύτερα.
    Γενικά πιστεύω πως πρέπει να δημιουργήσουμε φιλικούς (και ενίοτε στρατηγικούς) δεσμούς με χώρες της Μ. Ανατολής, Λατινικής Αμερικής, Αφρικής και της Ασίας όπου δεν μας βαραίνει το ιστορικό κάποιας αποικιοκρατίας και οι άνθρωποι μας έχουν σε μεγαλύτερη εκτίμηση σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους και να παίξουμε κεντρικό ρόλο με πολλαπλά οφέλη. Να αρχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες. Αυτό μας χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.