12/5/09

«Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου» στην Ουάσιγκτον

Φιλανθρωπική εκδήλωση με θέμα «Ακολουθώντας τα βήματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Αφγανιστάν» διοργανώθηκε στην ελληνική πρεσβεία της Ουάσιγκτον, σε συνεργασία με την πρεσβεία του Αφγανιστάν και το ίδρυμα «Nooristan».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ενίσχυση αναπτυξιακών προγραμμάτων στο Αφγανιστάν, αλλά και η προβολή της σημερινής συμβολής της Ελλάδας, καθώς και των διαχρονικών πολιτιστικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Πολιτισμού του Αφγανιστάν, Ομάρ Σουλτάν, μιλώντας σε άπταιστα ελληνικά, αναφέρθηκε στους πολιτιστικούς δεσμούς των δύο χωρών αλλά και στις σπουδές αρχαιολογίας που έκανε ο ίδιος στη Θεσσαλονίκη, υπό την εποπτεία του καθηγητή Μανώλη Ανδρόνικου, με τον οποίο συμμετείχε άλλωστε ως αρχαιολόγος σε ανασκαφές στη Βεργίνα. Ακολούθησε χαιρετισμός του δημοκρατικού βουλευτή Κρις Βαν Χόλεν, ενώ ο Ελληνας πρέσβης, Αλέξανδρος Μαλλιάς, υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Αφγανιστάν από την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου μέχρι σήμερα και αναφέρθηκε στην ελληνική συνεισφορά σε αναπτυξιακά προγράμματα στη χώρα αυτή, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας και το έργο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Στο πολιτιστικό πρόγραμμα της εκδήλωσης, ο παγκοσμίου φήμης επικεφαλής αρχαιολόγος του National Geographic, Φρέντρικ Χάιμπερτ, παρουσίασε εκθέματα του Μουσείου της Καμπούλ, τα οποία αποτελούν τμήμα έκθεσης με θέμα: «Αφγανιστάν: Οι κρυμμένοι θησαυροί από το Εθνικό Μουσείο της Καμπούλ». Η έκθεση που πρόκειται να μεταφερθεί σύντομα και στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης, περιλαμβάνει εκθέματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τις ελληνικές πόλεις που ίδρυσε στο Αφγανιστάν. Συνοδεύεται από κατάλογο που συνέταξε ο κ. Χάιμπερτ, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στον ελληνικό πολιτισμό της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου και τις επιρροές του στον τρόπο ζωής των Αφγανών μέχρι σήμερα. Ο κ. Χάιμπερτ συμμετείχε σε ανασκαφές στην περιοχή της Βακτριανής (σημερινή ονομασία: Αϊ Κανούμ), ενώ άλλες ανασκαφές του έχουν φέρει στο φως σημαντικές αρχαιότητες σε Ασία και Νότιο Αμερική.

Ακολούθησε προβολή αποσπάσματος από ντοκιμαντέρ του BBC με τίτλο: ?Following the Footsteps of Alexander the Great?.

Καθ' όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι προσκεκλημένοι είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν φωτογραφική έκθεση με δραστηριότητες ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αφγανιστάν, καθώς και σχετική ταινία.

Η εκδήλωση, που έκλεισε με δεξίωση η οποία περιελάμβανε «ζωντανή» ελληνική μουσική, καλύφθηκε από την αφγανική τηλεόραση και το ραδιόφωνο, καθώς και από τη «Φωνή της Αμερικής». Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη, καθώς περισσότερα απο 250 άτομα βρέθηκαν στην ελληνική πρεσβεία. Σε ευχαριστήρια επιστολή της, η πρόεδρος του Nooristan Foundation ανέφερε ότι η εκδήλωση παρέσχε στους προσκεκλημένους την ευκαιρία να διαπιστώσουν για πρώτη φορά την έκταση της βοήθειας που προσφέρει η Ελλάδα στο Αφγανιστάν από το 2001. Πρότεινε επίσης να εξετασθεί η δυνατότητα παρουσίασης στις ΗΠΑ έκθεσης για τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Ελλάδας, με σύμπραξη της ελληνικής κυβέρνησης, του National Geographic, της Εθνικής Πινακοθήκης ΗΠΑ και συγχρηματοδότηση από ιδιωτικούς φορείς.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία...όμως το National Geographic ονομαζει Ματσεδονια το ΦΥΡΟΜ απο το 1991....Και έχουν (οι σκοπιανοί) φιλοξενήσει Καλάς ως απογόνους του Μεγάλου Αλέξανδρου !!!!!Ενώ εμείς κοιμόμαστε.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.