4/5/09

O φιλελευθερισμός "συμμορφώνεται"


ΗΠΑ: Σήμερα το σχέδιο κατά της «υπεράκτιας» φοροδιαφυγής
Στη διάρκεια της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής των υπεράκτιων εταιρειών που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση Ομπάμα, βάζοντας στο στόχαστρο πολλές πολυεθνικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ και αρκετούς εύπορους ιδιώτες.
Με αυτή του την πρόταση, ο Μπάρακ Ομπάμα προσπαθεί να καταστείλει την πρακτική της συγκέντρωσης των κερδών σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τουλάχιστον 700 δισ. δολάρια από εταιρικά κέρδη έχουν συσσωρευτεί σε υπεράκτιους λογαριασμούς τα τελευταία χρόνια.
Με το σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει ένα ακόμη βήμα, επιφέροντας αλλαγές στη νομική μεταχείριση των θυγατρικών και των πρακτικών που εφαρμόζουν οι παράκτιες εταιρείες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη φορολογία –όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στα υπόλοιπα ανεπτυγμένα κράτη.
«Το σύστημα που ισχύει καταστρατηγείται με πολλαπλούς τρόπους και επιτρέπει τα παιχνίδια, με αποτέλεσμα τη σχεδόν απόλυτη φοροδιαφυγή για τα πραγματικά κέρδη που παράγονται στο εξωτερικό», υποστήριξε σε χθεσινή του δήλωση ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πηγή: The Wall Street Journal - NAFTEMPORIKI

5 σχόλια:

  1. μακάρι να πετύχει και να ισχύσει και για την Ευρώπη και την Ελλάδα, μάθανε όλα τα λαμόγια, τα κλεμένα τα μεταφέρουν εκεί
    δτ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ένας αστυνομικός σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά των αυτοκινήτων τους στη Δημοκρατία της Τσετσενίας, σύμφωνα με αστυνομική πηγή.
    Το περιστατικό συνέβη στο νότιο τμήμα της Τσετσενίας και οι δράστες αναζητούνται.
    πηγή:ΑΠΕ ΜΠΕ

    Πριν από δύο εβδομάδες θυμίζουμε ότι το Κρεμλίνο ανακοίνωσε το τέλος της 10ετούς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην ταραγμένη περιοχή.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. k. Σάββα,
    Αυτό σας "ξέφυγε" ή δε σας αφορά;
    Ούτε ο Όμηρος δε το πήρε haber?

    Στο περιοδικό ΑΡΔΗΝ, τ.74, 2009, δημοσιεύθηκε το ακόλουθο άρθρο.

    « Την Πέμπτη στις 12 του Μάρτη επιχειρηματίες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία συναντήθηκαν στη μεγαλόνησο για να διερευνήσουν και να οργανώσουν τις μπίζνες τους.»

    Θα πείτε, συνηθισμένα πράγματα. Από την εποχή του Σχεδίου Ανάν έχουμε πήξει σε τέτοιες συναντήσεις ελληνο – τουρκικής φιλίας που «προλειαίνουν» το έδαφος για τη «λύση». Οι επιχειρηματίες γιατί να μείνουν πίσω αφού είναι οι ίδιοι που μαζί με τους Αγγλο – αμερικάνους προωθούν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με διάφορα Σχέδια Ανάν που ήλθαν και θα επανέλθουν ως «λύση»;

    Η διαφορά αυτής της συνάντησης έγκειται σε δύο σημεία. Πρώτον, στο ότι οργανώθηκε σε ανώτατο επιχειρηματικό επίπεδο καθώς συμμετείχαν οι οργανώσεις: ΟΕΒ (ο ελληνοκυπριακός ΣΕΒ), ISAD (η ένωση Τουρκοκυπρίων επιχειρηματιών), ΣΕΒ και TUSIAD (Ένωση Τούρκων Επιχειρηματιών), δηλαδή οι κατ’ εξοχήν επιχειρηματικές οργανώσεις της Κύπρου, της Ελλάδας και της Τουρκίας αντίστοιχα.

    Δεύτερον, διότι αυτή η πρώτη συνάντηση των επιχειρηματικών λόμπυ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας διακρίθηκε για τον ιταμό τρόπο της διοργάνωσης της. Πραγματοποιήθηκε σε ξενοδοχείο στην Κατεχόμενη Κερύνεια! Ναι, οι ξεφτιλισμένοι εκπρόσωποι των Κυπρίων και Ελλαδιτών επιχειρηματιών δεν είχαν κανένα πρόβλημα να συναντηθούν με τους Τούρκους ομοίους τους εκεί που συντελέστηκε η παράνομη, σύμφωνα με όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εισβολή και κατοχή τμήματος του μαρτυρικού νησιού! Τέτοια έλλειψη τσίπας για τους «Έλληνες» μεταπράττες είναι απίστευτη, αλλά όχι πρωτοφανής. Για λίγα φράγκα πουλάνε και τη μάνα τους, την «πατρίδα» τους θα νοιαστούν!

    Οπότε με βάση αυτή την επιλογή τοποθεσίας της συνάντησης και τον κραυγαλέο συμβολισμό που επιχείρησαν να προσδώσουν δια αυτής («εμείς δεν έχουμε κόμπλεξ με κατοχές και τέτοια όταν είναι για μπίζνες») δεν είναι παράξενο ότι στο τελικό κοινό ανακοινωθέν τους, όπως διαβάσαμε στην ηλεκτρονική έκδοση της κυπριακής εφημερίδας Πολίτης,
    «… καλούν τις δύο κοινότητες της Κύπρου να συνεχίσουν με καλή πίστη τις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος και εκφράζουν την ελπίδα ότι οι υπό εξέλιξη διαπραγματεύσεις εναρμόνισης της Τουρκίας με την ΕΕ και οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινοτήτων της Κύπρου, «θα συμβάλλουν στην επίτευξη μιας αποδεκτής λύσης του μακροχρόνιου ζητήματος της Κύπρου εντός του τρέχοντος έτους». Υπογραμμίζουν ότι η προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη ολόκληρης της Κύπρου θα εξασφαλίσει την οικονομική ολοκλήρωση του νησιού. Πιστεύουν δε, όπως αναφέρεται, ότι δεν πρέπει να χαθεί οποιαδήποτε ευκαιρία για επίλυση του προβλήματος και γι’ αυτό το λόγο «επιθυμούν να ενθαρρύνουν τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών (σ.τ.λ. εννοούν Χριστόφια – Ταλάτ)».

    Βιάζονται, λοιπόν, και οι «δικοί» μας επιχειρηματίες, μαζί με τους Τούρκους, για λύση μέσα στο 2009. Φαίνεται ότι λόγω κρίσης δεν κρατιούνται και χρειάζονται νέες «επενδυτικές» ευκαιρίες…



    Έτσι, για την ιστορία να αναφέρουμε ότι στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε με το πέρας της συνάντησης, την κοινή ανακοίνωση ανέγνωσε στα ελληνικά ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Ανδρέας Πίττας και στα τουρκικά ο πρόεδρος της ISAD, Μετίν Γιαλτσίν. Παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Θανάσης Λαβίδας και η Πρόεδρος της TUSIAD, Αρζουχάν Ντογάν Γιαλτσιντάγ.».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ασφαλώς και μας αφορά.
    Μάλλον δεν το είδε κανείς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει σύντομη επίσκεψη στην Ρωσία στις 16 Μαΐου, σύμφωνα με την ρωσική κυβέρνηση.
    Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Αρμενία.
    Η ρωσική κυβέρνηση είπε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

    Κρίμα γιατί τις ημέρες εκείνες η πολιτική μας ηγεσία θα ζει στον πυρετό της λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

    Βασίλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.