30/10/10

Οι πρόσφυγες και η επαναπροώθησή τους στην Ελλάδα

Η εκδίκαση υπόθεσης επαναπροώθησης στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον των γερμανικών εφημερίδων για την κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα.

«Το Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβητεί την πρακτική των απελάσεων», «Η περίπτωση των ελληνικών συνόρων», «Το πνεύμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας – το Συνταγματικό Δικαστήριο, οι Έλληνες και το άσυλο» είναι μερικοί από τους τίτλους των μεγάλων εφημερίδων για την εκδίκαση υπόθεσης επαναπροώθησης προσφύγων προς την Ελλάδα.

Η Süddeutsche Zeitung σε αναλυτικό, ολοσέλιδο ρεπορτάζ της αναφέρεται στην κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου, όπως το Αγαθονήσι, και τον Έβρο, και σημειώνει: «Ήδη πέρσι ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απάντησε στην κριτική για την απαράδεκτη κατάσταση και μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα με έντονες διαμαρτυρίες. Η Ελλάδα, είπε, χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από την ΕΕ για να προστατεύσει τα σύνορά της από τους λαθρομετανάστες, διότι είναι μια μικρή χώρα με μια τεράστια, θαλάσσια συνοριακή περιοχή και χιλιάδες νησιά.

Η Τουρκία επέτρεπε να περνούν οι λαθρομετανάστες τα σύνορα
Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου υποσχέθηκε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και τη σύσταση νέων προσφυγικών καταυλισμών και τώρα προσέφυγε επίσημα και στην Frontex.

Η παρέμβαση της δύναμης ταχείας επέμβασης της ΕΕ εκτιμάται στην Αθήνα ότι είναι απολύτως αναγκαία, διότι η Τουρκία στο παρελθόν δεν επέδειξε καθόλου πνεύμα συνεργασίας. Αντίθετα μάλιστα σύμφωνα με αξιόπιστες αναφορές πλοία της τουρκικής ακτοφυλακής άφηναν ανενόχλητα τα πλοιάρια που μετέφεραν λαθρομετανάστες και ορισμένες φορές τους έδειχναν μάλιστα και τη σωστή πορεία. Τελευταία άρχισε η βελτίωση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Για την Ελλάδα η βοήθεια είναι απολύτως αναγκαία, διότι η χώρα δέχεται συνεχή κύματα προσφύγων και δεν είναι δυνατόν να αντεπεξέλθει. Οι Έλληνες πολιτικοί παραπονούνται συχνά ότι τα πλούσια κράτη της Ευρώπης έχουν εγκαταλείψει στην τύχη της τη χώρα τους. Αν και τόσο το Βερολίνο, όσο και το Παρίσι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για ζήτημα που αφορά μόνον τους Έλληνες, αλλά ολόκληρη την Ευρώπη. Με το να μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα υποδοχής πολιτών δεύτερης κατηγορίας δεν λύνεται το πρόβλημα των λαθρομεταναστών.»

Ναι ή όχι στις επαναπροωθήσεις;
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung επικεντρώνεται στο Συνταγματικό Δικαστήριο για το ζήτημα της επαναπροώθησης ενός Ιρανού πρόσφυγα που ήρθε στη Γερμανία μέσω Ελλάδας: «Ο υπ. Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ αντιτίθεται στην τακτική των επαναπροωθούμενων να προσφεύγουν στις γερμανικές αρχές, κι αυτό παρά την εν μέρει απαράδεκτη κατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Επ’ αυτού υπογραμμίζει ότι είναι ιδιαίτερα προβληματικό το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας να εξετάζει την κατάσταση σε άλλες χώρες. Δηλώνει επίσης ότι το σύστημα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα δεν έχει καταρρεύσει, αλλά έχει απλώς δυσκολίες, γι’ αυτό η Γερμανία επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη της δεν επαναπροωθεί όλους τους πρόσφυγες που έρχονται από την Ελλάδα. Αντίθετα ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής οργάνωσης Pro Asyl Γκίντερ Μπούρκχαρντ απαιτεί να τεθεί τέρμα στις απελάσεις προς την Ελλάδα.»

Η ΕΕ χρειάζεται μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ«Η Ευρωζώνη βυθίζεται σε διαρκή κρίση», είναι ο τίτλος της γερμανικής έκδοσης των Financial Times: «Η ευρωκρίση δεν έχει ξεπεραστεί. Οι περιπτώσεις της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Ελλάδας δείχνουν πόσο δύσκολο είναι να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, όταν η εθνική οικονομία βυθίζεται σε ύφεση. Σε καμία από τις τρεις χώρες δεν λείπει η πολιτική βούληση για εξυγίανση και περικοπές, αλλά τελικά οι δυνατότητές τους είναι περιορισμένες: Εφαρμόζουν ό, τι τους επιτρέπουν η εθνική τους οικονομία και ό, τι είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό πολιτικά. Ταυτόχρονα οι περιπτώσεις αυτές αποκαλύπτουν ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης δεν είναι βραχυπρόθεσμη λύση ανάγκης, αλλά πρέπει να θεσμοθετηθεί με μακροπρόθεσμη προοπτική. Γι’ αυτό είναι σωστό να μείνει η ΕΕ στο μοντέλο της διαρκούς και μακροπρόθεσμης προστασίας της ευρωζώνης. Σε ένα μόνιμο μηχανισμό στήριξης του ευρώ.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

2 σχόλια:

  1. Να μην κάνουμε απελάσεις. Να τους στέλνουμε πακέτο στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αγγλία κλπ να δουν την γλύκα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ψηφοφόροι-φαντάσματα
    Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Εδώ και είκοσι μέρες είχε τεθεί το θέμα των «παράξενων» εγγραφών αλλοδαπών ψηφοφόρων σε ανύπαρκτες διευθύνσεις, όμως το υπουργείο Εσωτερικών ξεκίνησε μόλις χθες τους ελέγχους στον Δήμο Αθηναίων.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=218520

    Καλον υπνο Αντωνη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.