28/10/10

Εστειλαν μερικά αγόρια να κάνουν τον στρατιώτη

Η τεκμηριωμένη αμφισβήτηση της όλης φιλοσοφίας της βρετανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Περισσότερο χάος και καταστροφή παρά στρατιωτική ενίσχυση και προστασία
ΣΤΑΘΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ

Bοήθησε την Ελλάδα η βρετανική «εγγύηση ουδετερότητας» του Απριλίου 1940 και η αποστολή στην Ελλάδα εκστρατευτικού σώματος όταν ο πόλεμος με την Ιταλία είχε πια διαγράψει την πορεία του με τέρμα τη γερμανική εισβολή; Είναι το ερώτημα το οποίο, έμμεσα, προβάλλει ο βρετανός καθηγητής της Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Κάνσας (ΗΠΑ) και ο τίτλος του βιβλίου του, νομίζω, απαντά ότι στην πραγματικότητα ήταν «καταστροφική η βρετανική βοήθεια στην Ελλάδα» το 1940-1941.

Δεν έχω υπ΄ όψιν μου να έχουν γραφεί βιβλία για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα. Κάποιες μονογραφίες βρετανών στρατιωτικών έχουν αυτοβιογραφικό χαρακτήρα, μιλούν επιφανειακά και προτιμούν να τονίσουν τον ηρωισμό των αγγλικών, αυστραλιανών και νεοζηλανδικών μονάδων. Ακόμη και το «Οperation in the Μiddle Εast» του Sir Αrchibal Wavell, αρχηγού των βρετανικών δυνάμεων της Ανατολικής Μεσογείου εκείνη την εποχή, μάλλον προσπαθεί να δικαιολογήσει το χάος που επικρατούσε στον πολεμικό κορμό της Βρετανίας τα πρώτα δύο χρόνια του πολέμου παρά να εξηγήσει γιατί, λ.χ., δεν εξόπλισε σοβαρά την Κρήτη, γιατί αποδεχόταν τις αλλοπρόσαλλες διαταγές του Γουίνστον Τσόρτσιλ για την Ελλάδα κτλ.

Με βάση αρχεία όλων όσοι πήραν μέρος εκείνη την εποχή στον πόλεμο στα Βαλκάνια και στη Βόρεια Αφρική, με σωστή επιλογή από το πλήθος των στρατιωτικών απομνημονευμάτων ο Robin Ηigham κάνει μια ανατριχιαστική σε ρεαλισμό αποτίμηση ενεργειών, αποφάσεων και σχεδίων, αμφισβητώντας προκαταβολικά την όλη φιλοσοφία της βρετανικής βοήθειας προς την Ελλάδα. «Ενας κακώς ενημερωμένος ερασιτέχνης» ο Τσόρτσιλ δεν είχε ποτέ «μια ειλικρινή στρατιωτική εκτίμηση των παραγόντων που συνιστούσαν το πρόβλημα του πολέμου» στην Ελλάδα, αποφαίνεται ο συγγραφέας. Μαζί με τον Αντονι Ιντεν, τον υπουργό Εξωτερικών που είχε βρεθεί στην Αίγυπτο τον Οκτώβριο του 1940 και έσπευσε στην Αθήνα, έδινε διαταγές αγνοώντας τις ελληνικές δυνατότητες, τα ελληνικά συμφέροντα αλλά και τη γενικότερη εικόνα της περιοχής.

Τι ήξεραν οι Αγγλοι εκείνο τον καιρό για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια; Ηξεραν ότι «κάπου βόρεια της Κρήτης υπάρχει κάποια περιοχή στην οποία ο λόρδος Μπάιρον είχε ηρωικά απελευθερώσει τους Ελληνες από τον οθωμανικό ζυγό». Και κάπου ακόμη πιο βόρεια «βρίσκονται τα Βαλκάνια και οι ηρωικοί Σέρβοι». Το χειρότερο όμως είναι ότι στο Λονδίνο δεν είχαν αντιληφθεί ποτέ ότι ήταν η χιτλερική Γερμανία που κυριαρχούσε εμπορικά και οικονομικά στον χώρο και ότι ήταν ζωτικής σημασίας για αυτήν τα πετρέλαια της Ρουμανίας, ώστε σε καμία περίπτωση ο Χίτλερ δεν θα ανεχόταν την καταστροφή τους. Θα έσπευδε να τα διαφυλάξει. Αυτό όμως το αντιλαμβανόταν πολύ καλά ο Ιωάννης Μεταξάς και ο Αλέξανδρος Παπάγος και γι΄ αυτό αντιδρούσαν στις πιεστικές υποδείξεις του Λονδίνου να επιτρέψουν την εγκατάσταση αεροπορικών μονάδων «κάπου στο ελληνικό έδαφος». Γι΄ αυτό η Αθήνα υποδέχτηκε μάλλον ψυχρά την «εγγύηση» που της πρόσφεραν η Αγγλία και η Γαλλία την άνοιξη του 1940.

Αλλά και όταν άρχισε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος και ήρθαν στην Ελλάδα βρετανικές δυνάμεις, το Λονδίνο ούτε σχέδιο είχε ούτε τα μέσα για να αντιμετωπίσει τις γερμανικές δυνάμεις. «Εστειλαν μερικά αγόρια να εκτελέσουν το έργο επαγγελματία στρατιώτη» γράφει συμπερασματικά ο Ηigham. Ιχνηλατώντας τα αγγλικά έγγραφα του πολέμου διαπιστώνει ότι το δίδυμο Τσόρτσιλ- Ιντεν είχε «μάλλον ασαφή αντίληψη των πραγματικών συνθηκών ενός πολέμου» που διεξαγόταν δύο χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους. Αυτό όμως δεν τους εμπόδιζε να δίνουν διαταγές στον Wavell άλλοτε «να καταλάβει τα Δωδεκάνησα», άλλοτε «να μη μετακινήσει αεροπορικές δυνάμεις».

Η πολεμική φιλοσοφία του Λονδίνου δεν είχε καμία σχέση με τη στρατιωτική και την οικονομική πραγματικότητα της Βρετανίας και αυτό ήταν που έστησε «το σκηνικό της τραγωδίας», το καταστρεπτικό τέλος της βρετανικής βοήθειας στον πόλεμο του ΄40-΄41.

ΠΗΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Η Ανωτάτη Βρετανική Διοίκηση, γράφει κάπου ο Ηigham, «δεν είχε διδαχτεί ποτέ πώς διεξάγεται αποτελεσματικά ένας σύγχρονος πόλεμος».Στην Ελλάδα πρωτοπήρε κάποια μαθήματα.Ηταν μονίμως «ασυντόνιστη» με την πολιτική ηγεσία της,μονίμως με υπακοή σε αυτήν αλλά και «πάρα πολλές φορές έδειχνε αδέξια».Γνώριζε από τα μέσα Μαρτίου το γερμανικό σχέδιο εισβολής στην Ελλάδα αλλά ανέχθηκε,μεταξύ άλλων,τα 35 αεροπλάνα που ο Ρούζβελτ,περιγράφοντας απόφαση του Κογκρέσου,διέθεσε για την Ελλάδα,να δοθούν στις βρετανικές δυνάμεις της Βόρειας Αφρικής.Αντιθέτως,κρίνει «σοφή,ρεαλιστική και σε βάθος» την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία,διαπιστώνοντας ότι «η Ελλάδα έκανε περιορισμένη εκστρατεία σε έναν απεριόριστο πόλεμο».

15 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΧΤΗΚΕ ΝΑ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΥΝ ΤΟ ΠΟΛΕΜΩ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΑΓΓΛΟΙ? ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΧΤΗΚΑΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ 35 ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι Αγγλοι προκάλεσαν τή γενοκτονία 2,5 εκατομμυρίων χριστιανών της Μικράς Ασίας, στηρίζοντας τόν Κεμάλ, όταν κουνώντας μόνο τό δάκτυλό τους μπορούσαν νά τόν συντρίψουν.

    Επειτα, στέλνοντας στήν Ελλάδα, μερικές χιλιάδες αμούστακα παιδιά, χωρίς τανκς καί αεροπλάνα, προκάλεσαν τόν Χίτλερ νά απλωθεί νότια, ώστε νά έχει πολλά μέτωπα. Μας έσυραν στόν Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, μας έσυραν στόν εμφύλιο, κουβαλώντας μέ στρατιωτικό τους αεροπλάνο τόν ψυχοπαθή Ζαχαριάδη.

    Στή συνέχεια εγκλημάτισαν στήν Βόρειο Ηπειρο, στήν Κύπρο τό 1955, συνεργάστηκαν μέ τούς Τούρκους στήν εισβολή καί στά Σεπτεμβριανά καί συνεχίζουν απτόητοι καί σήμερα την εγκληματική τους πολιτική.

    Ας μου πεί κάποιος γιατί οι συνεργάτες των Αγγλων καί των Τούρκων δέν είναι τοσο δοσίλογοι όσο οι δοσίλογοι των Γερμανών. Γιατί οι κατοχικές κυβερνήσεις του Τσολάκογκλου καί του Ράλλη είναι κυβερνήσεις προδοτών καί δέν είναι οι κυβερνήσεις των Παπανδρέου καί Καραμανλή.

    Αν είχαμε περάσει αναίμακτα την τρέλλα του Β' Π.Π., όπως οι Τούρκοι ή οι Σκανδιναβοί θά ήταν καλύτερα ή χειρότερα;

    Αν ο Μεταξάς είχε δώσει 2 λιμάνια καί 2 αεροδρόμια στούς Ιταλούς θά είχαμε ένα εκατομμύριο νεκρούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σέ συνέχεια του προηγούμενου σχολίου, αναφέρω ότι ο ελληνικός στρατός έπρεπε νά κτυπήσει τούς Ιταλούς, όχι γιά νά κάνει τό χατήρι των Αγγλων, αλλά γιά νά πάρει εκδίκηση γιά τήν προδοτική τους στάση τότε πού είχαμε πατήσει τήν Μικρά Ασία τό 1919.

    Οι Ιταλοί αλλαξαν στρατόπεδο - δεδομένου ότι ήμασταν σύμμαχοι στόν Α΄Π.Π. - καί συμμάχησαν μέ τόν Κεμάλ, συναινώντας έτσι στήν εξόντωση του Μικρασιατικού Ελληνισμού. Αυτή τήν αισχρή τους πολιτική τήν πλήρωσαν μέ νεκρούς 20 χρόνια μετά.

    Καί ένα τελευταίο από μία προσωπική εμπειρία, η οποία δείχνει τήν αχαριστία των Συμμάχων μας. Είχα βρεθεί στό Παρίσι, καί επισκέφθηκα ένα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στόν Β' Π.Π. Εψαχνα κι εγώ να καμαρώσω τό αφιέρωμα στόν ελληνικό στρατό πού μάχονταν μόνος του στήν Ευρώπη τίς δυνάμεις του Αξονα. Ακόμα ψάχνω...

    Ούτε μία γραμμή, ούτε μία φωτογραφία δέν είχαν οι Γάλλοι γιά τήν ελληνική συμβολή στή συμμαχική νίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι άγγλοι μοναρχικοί προκάλεσαν (ύστερα από 500 χρόνια αλληλοσφαγών και γενοκτονιών σε όλη τη Γη...), ΚΑΙ τους 2 παγκόσμιους πολέμους. Εκβιάζοντας με το παρελθόν του, έσπρωξαν τον ανισόρροπο Χίτλερ να καταστρέψει την Ευρώπη, ώστε να την κυριέψουν εύκολα (και αυτός ΔΕΝ αιχμαλώτισε τα 300.000 ξαδέρφια του στην Δουνκέρκη, ΔΕ βοήθησε τον Ρόμελ, ΔΕΝ κατέλαβε τη Μάλτα...), και έβαλαν μάλιστα τον δουλοπρεπή Μεταξά το 1937 να σφάξει ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ κατσίκια, ώστε, στέλοντας τα δέρματα στους ναζί για άρβυλα, να διαλύσουν και την ΙΕΡΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ των Ελλήνων, που τους είχε σώσει ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ φορές, και που τώρα την ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ όλοι οι “ειδικοί”...
    Αλλά οι άγγλοι ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΗΚΑΝ τόσο από τους ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥΣ Έλληνες, όσο και από τους άλλους καραδοκούντες δολαριανούς ξαδέρφους στους (που παγίδευσαν τον Χίτλερ και τον έφεραν στα Βαλκάνια για να φθαρεί πιο πολύ η Ευρώπη, αφού εξόπλιζαν και τον άλλο ομοϊδεάτη τους κανίβαλο Στάλιν), με τελικό αποτέλεσμα να παραδώσουν τη συνταγή της αυτοκαταστροφής και τις αποικίες τους στο Μανχάταν, που τώρα ΚΑΤΑΡΡΕΕΙ γιατί μένει, επιτέλους, ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΙΜΑ μέσα σε ΑΥΤΗ τη δεκαετία!
    Έχει ο καιρός γυρίσματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με τράβηξε ο τίτλος του άρθρου, και κάνω μερικά,ασύνδετα μεταξύ τους,σχόλια.

    Οι στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που έστειλαν οι Βρετανοί στην Ελλάδα δεν ήταν "μερικά αγόρια" ,αλλα εμπειροπόλεμοι στρατιώτες,έχοντας πολεμήσει στη Γαλλία το 1940,στη Δουνκέρκη και στη Β.Αφρική. Αλλο αν μπροστά στην συντριπτική υπεροχή των Γερμανών δεν είχαν καμιά ελπίδα,όπως αλλωστε και ο Ε.Σ.

    Ολοι οι ιστορικοί κατακρίνουν (σωστά) τον Τσώρτσιλ πώς,τη στιγμή που στη Β.Αφρική εμφανίζονταν ο Ρόμελ,αυτός έστειλε ΤΗΝ ΑΦΡΟΚΡΕΜΑ των δυναμεών του σε μια μάχη χωρίς ελπίδα στην Ελλάδα.

    Για τα κίνητρα του Τσώρτσιλ έχουν γραφτεί τώσα,που δεν χρειάζεται να τα επαναλάβομε.

    Αυτο που δεν είναι γνωστό είναι πως πολλοί ξένοι ιστορικοί ισχυρίζονται πως,αν δεν είχε πεθανει ο Μεταξάς,του οποίου τη γνώμη εκτιμούσε ο Τσώρτσιλ,ισως να τον ειχε συμβουλευσει πιό σωστά.

    Το ότι οι Αγγλοι ήξεραν για την Ελλάδα μόνο...τον Βύρωνα είναι ανοησία. Ο Τσώρτσιλ πάντα είχε στο μυαλό του να ανοίξει μέτωπο στη Μακεδονία,όπως και στον Α' Π.Π.
    Αλλωστε οι Αγγλία είχε ήδη αναλάβει την άμυνα τηε Κρήτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 10:36,δε μας ρώτησαν! Βέβαια τα αεροπλάνα έφτασαν μετά την πτώση της Ελλάδας.

    Για να λέμε την αλήθεια,δεν υπήρχαν το 1941 Ελληνες χειριστές σε θέση να αξιοποιήσουν άμεσα,κάτω απο τέτοια πίεση χρόνου, ένα αεροπλάνο σαν το F4F Wildcat.

    Αργότερα οι Αγγλοι μας έδωσαν σαν αντάλαγμα τα Hurricanes, που ήταν μεν κάπως κατώτερα (αυτό σηκώνει συζήτηση) ,αλλα άμεσα αξιοποιήσημα μια και ήταν οι διάδοχοι του Gladiator που γνώριζαν οι Ελληνες.

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου φαίνεται ότι πολλά και λίαν απρεπή σχόλια γίνονται για εκείνα τα παιδιά που φόρεσαν μία ξένη στρατιωτική στολή και ήλθαν στην πατρίδα να πολεμήσουν τον Άξονα και άφησαν την τελευταία τους πνοή στην Ελληνική γή, θάλασσα, κι αέρα. Εδώ ΔΕΝ εξετάζουμε τις πολιτικές του Τσώρτσιλ και της Αγγλίας που αργότερα αιματοκύλισαν την Ελλάδα και την Κύπρο. Εδώ με σεβασμό εκτιμούμε την ύστατη θυσία εκείνων των παιδιών που ήλθαν για να πολεμήσουν έναν ΚΟΙΝΟ και λίαν αιμοβόρο ΕΧΘΡΟ, κι επειδή κι αυτά τα παιδιά ήταν γεννημένα από μάνες. Κι επειδή η οικογένειά μου έχασε τρείς νέους άνδρες στην Κατοχή κι έναν στον Εμφύλιο, όπως και τόσες άλλες Ελληνικές οικογένειες, μου φαίνεται ότι ξέρω γιατί μιλώ.

    Κι όταν λέμε Άγγλοι, δεν ενοούμε μόνο καθ' εαυτού Άγγλους. Άγγλοι ήταν και τ' αδέλφια μας οι Κύπριοι επειδή κι αυτοί φόρεσαν Αγγλική στολές. Άγγλοι ήταν και η Ελληνικής και Κυπριακής καταγωγής πιλότοι που πολέμησαν σε ξένους ουρανούς στην Μάχη της Αγγλίας πολύ πρίν τις 28-10-1940. Αγγλικές στολές φορούσαν και οι Αυστραλοί και οι Νεοζηλανδοί που ήλθαν από κάπου πολύ μακρυά. Αγγλικές στολές φορούσαν και οι Γαλλικές και Ισπανικές μονάδες καταδρομών της δύναμης Λαίηκοκ που καλύψανε την συμμαχική υποχώρηση κι επιβίβαση στην Κρήτη τον Μάϊο 1941.

    Η αποστολή Αγγλικού εκστρατευτικού σώματος στην Ελλάδα τον Μάρτιο 1940 ήταν ένα στρατηγικό λάθος του Τσώρτσιλ, αλλά ανταποκρίθηκε στην ΗΘΙΚΗ υποχρέωση της Αγγλίας να βοηθήση την μικρή, φτωχή, αλλά μαχόμενη Ελλάδα. Η Ελλάδα είχε ανάγκη ενισχύσεων, και ο Χίτλερ δεν θα άφηνε την Ελλάδα ανενόχλητη και τον Ιλ Ντούτσε αβοήθητο έστω και άν δεν υπήρχε Αγγλική παρουσία εντός της Ελληνικής επικράτειας.

    Όσο για τον αναγνώστη που γράφει περί Ελληνικής αποχής από τον Β΄ ΠΠ και παράδοσης στους Ιταλούς, άς διαβάσει το σκεπτικό του Μεταξά και τα λεγόμενά του στους εκδότες εφημερίδων ΜΕΤΑ τις 28-10-1940. Οι Έλληνες θ' αντιστέκονταν έτσι και αλλιώς σ' έναν καινούργιο ΞΕΝΟ ΕΙΣΒΟΛΕΑ, κι ο Μεταξάς ήθελε και απέφυγε έναν καινούργιο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ. Μήπως αυτός ο αναγνώστης ΖΗΛΕΥΕΙ την θέση της Γαλλίας και των συνεργατών των Ναζήδων της κυβέρνησης Βισύ στην ιστορία του Β' ΠΠ; Άν είναι έτσι να μας το πεί, δεδομένου ότι και η Ελλάδα είχε τους δικούς της δοσίλογους.

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ σε όλους. Η τοπική μας ενορία στην μακρυνή ξενητειά γιόρτασε πανηγυρικά την επέτειο της 28-10-1940 χθές (27/10/2010).

    Λάμπρος Ε.Π. - εν Η.Π.Α. μετανάστης
    28-10-2010, τοπική ώρα 12:32, ώρα Ελλάδος 19:32

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. A’ Μέρος(από 3 μέρη…σεντόνι» γράφω πάλι αλλά λόγω της ημέρας)
    Νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα από όλες τις μεριές. Ελληνικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Βρετανικά. Είναι μεγάλη η συζήτηση.
    Πρώτον, ο Ελληνικός στρατός ποτέ μα ποτέ πριν το 1940 (εννοώ από τότε που ανέβηκε ο Μεταξάς στην εξουσία το 1936) δεν "έβλεπε" το ενδεχόμενο της σύγκρουσης με τον Γερμανικό στρατό.
    Οι κατευθύνσεις που είχε ο στρατός μας ήταν δύο:΅
    1) Ιταλοί(από τη στιγμή που κατέλαβαν την Αλβανία)
    2) Βούλγαροι. Γι αυτό έγιναν και τα οχυρά.

    Ο Ελληνικός στρατός κάτω από σωστή πολιτικοστρατιωτική καθοδήγηση και υπό τις διαταγές εξαίρετων τοπικών στρατιωτικών διοικητών(πχ Κατσιμήτρος στην Ήπειρο) προετοιμάστηκε όσο καλύτερα μπορούσε με βάση τις δυνατότητες της χώρας.
    Οι Ιταλοί για τα δικά τους συμφέροντα στη Μεσόγειο θέλανε την Ελλάδα. Δεν θέλανε μόνο κάποια σημεία της. Μην τρελαθούμε εντελώς δηλ. Έλεος.
    Οι Γερμανοί δεν ήταν, τουλάχιστον στα άμεσα σχέδια τους, να εισβάλουν στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θέλανε απλώς τα γεωργικά προϊόντα μας και να έχουν γενικά οικονομικές σχέσεις με μια μικρή χώρα. Μελλοντικά ίσως αν τελείωναν με Σοβιετικούς να "μπουκάρανε" και εδώ οι Γερμανοί.
    Αυτό που φοβήθηκαν και άλλαξε τα σχέδια τους ήταν κυρίως να μην βρεθούν οι πετρελαιοπηγές πάνω εντός της ακτίνας δράσης της RΑF. Δευτερευόντως, για να σώσουν την τιμή των συμμάχων τους Ιταλών που τους είχαμε απωθήσει 60 χιλιόμετρα εντός Αλβανικού εδάφους. Το συμφέρον τους κοίταξαν ως μεγάλη δύναμη οι Γερμανοί.
    Τώρα στο σημείο που "μπούκαραν" οι Γερμανοί(6 Απριλίου 1941) είχαμε εξαντληθεί ήδη. Ήμασταν οριακά γιατί είχαν επεκταθεί οι γραμμές ανεφοδιασμού εντός Αλβανικού εδάφους. Είχε προηγηθεί χειμώνας απέναντι σε Ιταλούς ανώτερους στρατιωτικά, που παρόλο που χάνανε κάνανε αντεπιθέσεις τρομερές όπως η περίφημη εαρινή επίθεση με τρομερή δύναμη πυρός σε πυροβολικό και αεροπορία. Τα υψώματα γίνονταν στάχτη. Δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Η ψυχή κράτησε τον Έλληνα πολεμιστή στη κορυφή να υπομένει ένα σωρό κακουχίες σωματικές και ψυχικές.
    Στα οχυρά Ανατολικής Μακεδονίας είχαμε λίγες μεραρχίες που ήταν οχυρωμένες μήπως και επιτεθούν οι Βούλγαροι. Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύανε ότι τα οχυρά θα αντιμετώπιζαν τα πυροβόλα εφόδου Stug κ.α. του Χίτλερ ούτε φυσικά την περίφημη μεραρχία Λαϊμπασταντάρτε. Τότε ήταν η στρατιωτική Ελίτ του κόσμου αυτή η μονάδα. Ο αφρός του αφρού.
    Όμως τα οχυρά μετωπικά σε γενικές γραμμές άντεχαν. Άντεχαν σε stukas, εξαίρετους σκαπανείς, μπαράζ σύγχρονου πυροβολικού, άρματα μάχης, ορεινούς κυνηγούς, επίλεκτες μονάδες SS. Θα καθυστερούσαν πιο πολύ τους Γερμανούς αν δεν είχε γίνει ένα μέγα στρατηγικό σφάλμα.
    Το μέτωπο έπεσε από μια μεγάλη τρύπα που κανείς μα κανείς δεν πίστευε ότι ήταν τρύπα: Τα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα.
    Οι Γερμανοί αφού σάρωσαν τη Γιουγκοσλαβία έκαναν περίπατο μέχρι τη Θεσσαλονίκη. Το παιχνίδι είχε κριθεί. Μας χτύπησαν πίσω και τελείωσε. Αποκομμένα οχυρά και αποκομμένη Βόρεια Ήπειρος.
    Εδώ έρχεται ο παράγοντας: Βρετανοί.
    Συνεχίζεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Β’ μέρος
    Κάποιες απόψεις μου:
    1) Δεν έχει σημασία αν τα παιδιά που έστειλαν ήταν αμούστακα ή όχι αλλά τι εξοπλισμό είχαν, το δόγμα(όχι απαρχαιωμένο πολέμου χαρακωμάτων…οι Γερμανοί κάνανε τακ τακ γρήγορες κινήσεις) και πόσοι ήταν. Βασικότατο.
    2) Οι Βρετανοί ήταν στριμωγμένοι το 1940.
    Δεν είχαν βιομηχανική βάση(παρόλο που ήταν μεγάλη δύναμη και είχαν δυνατότητες) τέτοια ώστε να έχουν πλήρη επάρκεια αεροπορικών μέσων και χερσαίων συστημάτων -σε πολεμική περίοδο- ώστε να έχουν ταυτόχρονα:
    α) Επαρκή "αντιαποβατική" και "αντιαλεξιπτωτική" άμυνα στο "νησί".
    β) Να προστατέψουν πάση θυσία το Σουέζ κτλ
    γ) Τις αποικίες τους στην Ανατολή(Ινδία κτλ). Η Ιαπωνία ήταν επίφοβη παρόλο που ακόμα δεν είχε μπει στο πόλεμο.
    δ)Να βοηθήσουν ουσιαστικά την Ελλάδα με πυροβολικό, άρματα μάχης και κυρίως αεροπορία.
    Με λίγα λόγια οι Βρετανοί κοιτούσαν κυρίως την Άμυνα του "νησιού τους" και μετά την Βόρεια Αφρική και Ινδία κτλ.
    Η Ελλάδα ήταν γι αυτούς μια μικρή χώρα. Ένα πιόνι που θα του έδιναν μια βοήθεια αλλά όχι να υστερούν αλλού που κακά τα ψέματα ήταν τα ζωτικά τους συμφέροντα ως Βρετανική Αυτοκρατορία. Μια Αυτοκρατορία που μέχρι να μπει στο παιχνίδι ο θείος Σαμ δεν άντεχε σε όλα τα μέτωπα. Πάλευε παντού. όπου υπήρχε η σημαία της.
    Στείλανε λοιπόν στην Ελλάδα στρατιωτικές μονάδες που δεν φτάνανε και κυρίως δεν υπήρξε ουσιαστική αεροπορική ενίσχυση. Δεν μιλάω μόνο υλική αλλά και έμψυχη(πιλότους). Αν οι Βρετανοί στέλνανε ουσιαστικές ενισχύσεις θα ήταν δυνατόν να δημιουργηθεί μια ΕλληνοΒρετανική χερσαία αμυντική γραμμή στα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα η οποία θα είχε επαρκή αεροπορική υποστήριξη. Αυτή η αεροπορική δύναμη θα μπορούσε να βοηθάει και τα οχυρά Ανατολικής Μακεδονίας απέναντι στην γερμανική αεροπορία που τα άλλαζε τα φώτα μαζί με το γερμανικό πυροβολικό και τα φλογοβόλα.
    Κάποια στιγμή όμως και πάλι σε αυτό το «τέλειο» σενάριο το μέτωπο δεν θα άντεχε και κάποια στιγμή οι Γερμανοί θα έβρισκαν το αδύναμο σημείο της αμυντικής γραμμής. Πολλοί οι παράγοντες:
    1) Ανωτερότητα Γερμανών σε υλικά μέσα και δόγμα τεθωρακισμένων-αεροπορίας.
    2) Περίπτωση επιπλέον Γερμανικών ενισχύσεων
    3) Μη ύπαρξη άλλης εφεδρείας από Ελληνικής και Βρετανική πλευράς
    4) Η έκταση του Μετώπου…από Αλβανία μέσα μέχρι..οχυρά Ανατολικής Μακεδονίας. Δείτε το χάρτη και σοκαριστείτε δηλ.
    5) Περίπτωση εισβολής μέσω Θράκης(με αντιπεριπασμό στα Ελληνογιουγκολσαβικά σύνορα ή και το αντίθετο) τεθωρακισμένων επίλεκτων γερμανικών δυνάμεων μαζί με αεροπορία και κύκλωση των οχυρών στη Μακεδονία και στη συνέχεια «σούβλισμα» από μπροστά και πίσω των ΕλληνοΒρετανικών δυνάμεων με άμεση προσβολή των διοικητικών κέντρων με συνδρομή και αλεξιπτωτιστών.
    6) Η άποψη ότι δεν υποχωρούμε από Αλβανία. Μεγάλο θέμα. Είχε χυθεί πολύ αίμα για τη Βόρεια Ήπειρο. Το να υποχωρήσουμε πιο πίσω για λόγους τακτικής και γραμμών ανεφοδιασμού θα ξεσήκωνε τον απλό φαντάρο που είχε δει τον κολλητό του να γίνεται κομμάτια από Ιταλική οβίδα. Άσε που και οι ανώτεροι Έλληνες αξιωματικοί δεν θα το θέλανε με τίποτα.
    συνεχίζεται…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γ’ μέρος
    Όλα τα παραπάνω κατά την γνώμη μου δείχνουν ότι και πάλι κάποια στιγμή μπροστά στην τρομερή Γερμανική υπεροχή και παρά την τυχόν επαρκή Βρετανική υποστήριξη(μιλάμε τώρα για πολύ ρομαντικό σενάριο στα πλαίσια της ψυχρής πολιτικής των Μεγάλων δυνάμεων)
    θα έσπαζαν οι γραμμές. Όμως με ένα σωστό σχέδιο οργανωμένης οπισθοχώρησης και αεροπορική κάλυψη από Βρετανούς θα μπορούσαμε να κάνουμε νέα γραμμή στο λίγο κάτω από μέσο της Ελλάδα ή λίγο πιο πάνω με ημιορεινό και ορεινό αγώνα που ευνοεί τον αμυνόμενο ειδικά όταν κάνει λεπτομερή οργάνωση της άμυνας του.
    Αν και πάλι μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έπεφτε και αυτή γραμμή υποχώρηση πιο κάτω κτλ κτλ. Πόλεμο φθοράς δηλ στους Γερμανούς.
    Γεγονός πάντως είναι ένα το οποίο οφείλουμε να αποδεχτούμε όλοι:
    Χωρίς ουσιαστική βρετανική αεροπορική(και όχι μόνο) βοήθεια, χωρίς άρματα μάχης και σωστό δόγμα χρήσης τους μαζί με αεροπορία, χωρίς ξεκούραστες εφεδρείες στα μετόπισθεν, σε ένα μέτωπο μεγάλης έκτασης και σε διαφορετικό βάθος από σημείο σε σημείο αν δούμε το χάρτη (περίπου 60 χιλιόμετρα μέσα στη Βόρεια Ήπειρο ένα κομμάτι του στρατού μας…το μεγαλύτερο) και απέναντι σε δύο μεγάλες δυνάμεις η μια εκ των οποίων τρομερή, η Ελλάδα χωρίς ουσιαστική Βρετανική βοήθεια έκανε ότι μπορούσε και τίμησε το όνομα της.
    Να μην κατηγορούμε ούτε τους Βρετανούς ούτε κανέναν. Η πολιτική είναι ψυχρή.
    Ας δούμε τα πράγματα ψυχρά. Για ποιο λόγο οι Βρετανοί να κοιτούσαν πχ σε ανώτατο μυστικό επίπεδο σοβαρά της άμυνα της Ελλάδας ή έστω μόνο ενός μικρού κομματιού της(Κρήτη)? Η περίφημη Βρετανική Αυτοκρατορία ήταν κολλημένη στον τοίχο σε εκείνη τη περίοδο. Κοιτούσε πρώτα τα σπίτια της όχι του γείτονα. Άσχετα από δηλώσεις με παπιόν και χαμόγελα. Ψυχρή πολιτική.
    Μπήκε ο Θείος Σαμ στο παιχνίδι και πήραν τα πάνω τους. Αλλιώς θα τους είχε μείνει μόνο το «νησί τους» με τη Γερμανία γύρω γύρω να κάνει βόλτες όπως ο Καρχαρίας πριν ξαναδαγκώσει το θήραμα του. Είναι ψυχρή πολιτική. Εμείς αν ήμασταν στη θέση των Βρετανών το ίδο θα κάναμε. Πρώτα κοιτάς τα δικά σου παιδιά και δεν αφήνεις κανέναν πίσω είτε ζωντανό είτε νεκρό. Πρώτα τους δικούς σου ανθρώπους! Είναι θέμα τιμής και Εθνικού γοήτρου!

    Φιλικά,
    Γιώργος, φοιτητής Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη


    ΥΓ: Ζήτω το Έθνος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απάντηση πρός Λάμπρο.

    Ο αναγνώστης, δηλαδή εγώ, ζηλεύει τήν Τουρκία η οποία παρέμεινε ουδέτερη καί έχει δεχτεί τήν υποστήριξη καί των Αγγλων καί των Γάλλων καί των Αμερικάνων.

    Αλλά δέν απαντάς στό ερώτημα γιατί θεωρούνται δοσίλογοι οι συνεργάτες των Γερμανών καί όχι οι συνεργάτες των Εγγλέζων. Οι Αγγλοι συναίνεσαν στήν μικρασιατική καταστροφή καί τη γενοκτονία των 2,5 εκατομμυρίων χριστιανών, γεγονός τό οποίο ίσως τό θεωρείς λεπτομέρεια.

    Επίσης είναι ύβρις νά αποκαλείς τούς Κύπριους καί τους Ελληνες, Αγγλους. Ρώτησε τόν Ευαγόρα, κάτι περισσότερο ξέρει ...

    Οσο γιά τόν Τσώρτσιλ, όχι μόνο μας έσυρε στόν πόλεμο αλλά προκάλεσε καί τόν εμφύλιο πόλεμο. Οι Αγλλοι είναι ηθικοί αυτουργοί όλων των δεινών που μας ταλανίζουν από τήν δολοφονία του Καποδίστρια τό 1829 μέχρι καί τό σχέδιο Αννάν (αγγλικής προέλευσης), τό 2004.

    Καί ένα τελευταίο: Τούς Σέρβους πού έδωσαν καί αυτοί εκατόμμύρια νεκρούς γιά τη συμαχική νίκη, οι ναζιστοάγγλοι τούς αντάμειψαν δεόντως. Ενώ τούς Κροάτες καί τούς Αλβανούς πού ήταν δοσίλογοι καί συνεργάτες των Γερμανών τούς έδωσαν τά πάντα...


    Στούς Τούρκους πού έκαναν εξαγωγές στόν Χίτλερ οι ναζιστοαμερικάνοι τούς έδωσαν τή μισή Κύπρο καί τώρα τούς χαρίζουν Αιγαίο καί Θράκη....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ρε Γιώργο χαραμίζεσαι με την γεωπονία στα δέντρα και στα λάχανα.
    Δεν κάνεις καλύτερα μια μεταγραφή στο Πάντειο που έχει και 5 - 6 καθηγητές της προκοπής;;;
    Σε έχω φοβηθεί ρε φίλε!!!
    Το καλό σου θέλω κι ας με βρίζεις !!!
    τζιμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Aυτα που εγω εχω καταλαβει ειναι οτι οι ανγκλοι η ενγκλεζοι το ειχαν στημενο το κολπο εστειλαν σε μας τα θυματα αυστραλους και νεοζηλανδους για τα ματια του κοσμου ,το οποιον δεν τους απασχολουσαι ποσοι θα πεθαιναν,οποως εκαναν στην Καληπολη που τους εστελναν να τους σφαξουν οι τουρκοι ,αναλοσημοι, δεν ειθελαν τον Ελληνικο στρατο να φερει μεγαλη αντισταση στους γερμανους τους οποιους προοριζαν να καταστρεψουν τους μπολσεβικους ρωσους,δια τουτο καθυστερισαν την συμτιξη του Ελληνικου στρατου για να μην μπορεση να φερει αντισταση μεγαλη και να ητηθη,με το προσχημα οτι οι σερβοι θα κρατουσαν καλα ,ετσι πριν ακομα πεσουν τα οχηρα οι εγλεζοι μαζη με τους βασιλοις και τους παρατρεχαμενους περνοντας τον τα χρυσο διεφυγαν στην αιγυπτο ,αφυνοντας τον τσολακογλου να καθαριση βαση σχεδιου ,ουτε στην κρητη εκαναν τιποτα διοτι και εκει μας αφυσαν αοπλους να πολεμανε με τσουγκρανες και μαχαιρια ,ειθελαν να εξολοθρευσουν των Ελληνικο λαο ο οποιος δεν ηθελε την βασιλεια και τους ανγκλους [τον πιο προστυχο λαο απο την λευκη φυλη],σε συνενοηση με τους γερμανους προχωρισαν σε γενοκτονια του ελληνικου λαου με την στερηση τροφιμων ,μετα εσκεμενα εκαναν τον εμφυλιο [εδω βοειθησαν και οι ρωσοι] για να μας αποτελειωσουν ,δεν πρεπει να ξεχναμαι οτι οι αγγλοι ειναι ο μονος λαος της ευρωπης[και της γης] που εχουν ηγεμονες [βασηλειςς] απο αλλη φυλη [γερμανους]οσο για την μικρα ασια παλη αυτη μας προδοσαν περνοντας τα πετρελαια της μοσουλις το ιδιο και οι γαλοι και οιιταλοι νομιζω τα δωδεκανισα , πειραν κατι τις [ο ιστορικος ερευνητης ΨΙΡΟΥΧΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΚΤΕΝΕΙ ΑΝΑΛΗΣΗ ΠΕΡΙ ΜΙΚΡΑς ΑΣΙΑς ] ΜΕΤΑ μας κυβερνησαν ραληδες .εβερτιανοι ,και ο κουφος εθναρχης μεχρι να μας παραλαβει ο ιμαμανδρεας και τωρα παει να μας αποτελειωση ο υιος ιμαμ[μπραβο]γκιοργκο, ετσι τα νομιζω ΜΕ ΣΥΝΧωΡΗΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ .Τ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. μεγαλη κουβεντα ανοιξατε...
    εντονο παρασκηνιο και παιχνιδι στη σκακιερα των βαλκανιων εκεινη την εποχη, απο την ξαφνικη παραδοση των γιουγκων (οχι ολων) μεχρι την επισκεψη του φον καναρις και τις φημες για την αρρωστια και το θανατο Μεταξα.
    την αληθεια ισως δεν τη μαθουμε ποτε, ας μαθουμε ομως απο τα λαθη μας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Διαβάστε το βιβλίο του Ηλία Φιλιππιδη "Κρήτη 1941. Η παράδοση της από τον Churchill στον Hitler"
    και θα καταλάβετε πολλά για ποιό λόγο ήρθαν οι Αγγλοι. Πάντως όχι για βοήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.