20/10/10

Περί Fast Track II....



Αντισυνταγματική η ρύθμιση για την δημιουργία του Costa Navarino

Του Παναγιώτη Στάθη

Έξι χρόνια μετά τη νομοθετική ρύθμιση και αφού πλέον το συγκρότημα του Costa Navarino στη Μεσσηνία, η μεγαλύτερη τουριστική επένδυση που έγινε ποτέ στην Ελλάδα ύψους 1,2 δισ. ευρώ είναι έτοιμο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ουσιαστικά μπλοκάρει τις διαδικασίες μέρους της λειτουργίας της μονάδας.

Οι δικαστές έκριναν αντισυνταγματική την νομοθετική ρύθμιση που παρέχει την δυνατότητα χαρακτηρισμού μιας περιοχής, ανεξαρτήτως αν είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως, ως Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ), χωρίς να έχει προηγηθεί συνολικός χωροταξικός σχεδιασμός. Το σκεπτικό των δικαστών αφορά τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, ειδικά σε περιοχές με ιδιαίτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον όπως είναι η συγκεκριμένη.

Πρακτικά όμως αυτό σημαίνει πώς ο «Γολγοθάς» του επιχειρηματία Βασ. Κωνσταντακόπουλου που επί 25 χρόνια «πάλεψε» με τη γραφειοκρατία για να εξασφαλίσει τις εκτάσεις γης και την χρηματοδότηση για την κατασκευή του Costa Navarino, συνεχίζεται...

Το συγκρότημα αναπτύσσεται σε δύο ολοκληρωμένες εκτάσεις, με παραθαλάσσια πρόσοψη, στις περιοχές Πύλου και Ρωμανού και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 4 ξενοδοχειακές μονάδες 5 αστέρων (δυναμικότητας 1.111 δωματίων), 2 γήπεδα γκολφ 18 οπών, γήπεδα τένις, κέντρα αναψυχής, θαλάσσιο πάρκο κ.ά.

Προ έτους, μάλιστα, ο επιχειρηματίας είχε τιμηθεί από το ΕΒΕΑ...

Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις

Το δικαστήριο (είχε συνεδριάσει υπό την προεδρία του πρώην προέδρου του Γ. Παναγιωτόπουλου) έκανε δεκτές τις αιτήσεις οικοπεδούχων των περιοχών Ρωμανού και Πύλου Μεσσηνίας, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της απόφασης των υφυπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης με την οποία κηρύχθηκε αναγκαστική απαλλοτρίωση ακινήτων, συνολικού εμβαδού 260.336,73 τ.μ. για την δημιουργία Περιοχής Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης.

H προσφυγή βέβαια αφορά μόνο τη χρήση 17,5 στρεμμάτων (17.500 τ.μ.) που ουσιαστικά είναι μια αμελητέα έκταση στο σύνολο της επένδυσης. Τα έξοδα της απαλλοτρίωσης κατέβαλε η εταιρεία του κ. Κωνσταντακόπουλου, που στη συνέχεια ολοκλήρωσε το τουριστικό συγκρότημα. Τώρα πιθανόν το ζήτημα θα διευθετηθεί με επιπλέον αποζημιώσεις στους δικαιωμένους ιδιοκτήτες...

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι οι διατάξεις του άρθρου 29 του Ν. 2545/1997, οι οποίες επιτρέπουν τον καθορισμό Π.Ο.Τ.Α. σε περιοχή για την οποία δεν υφίσταται προηγούμενη σχετική πρόβλεψη σε χωροταξικό σχέδιο, αντίκεινται στο άρθρο 24 του Συντάγματος.


Πηγή:www.capital.gr

12 σχόλια:

  1. Ανήκω στον χώρο του τουρισμού, το ξενοδοχείο ειχα την τυχη να το δω τον Ιουλιο μιλάμε για τεράστια επένδυση με απίστευτη περιβαλλοντολογική και ενεργειακή μελέτη.
    Το πρωτο πραγμα που αναρωτήθηκα είναι ποιος τρελός έριξε τόσα λεφτά σε αυτόν τον τόπο και άραγε πόσο γρήγορα θα το μετανιώσει. Φυσικά το μότο του ιδιοκτήτη είναι τα βγάζουμε από την θάλασσα και τα τρώμε στην στεριά. Η σκέψη αμέσως ήταν ότι σε αυτόν τον τόπο με αυτά τα μυαλά δεν θα κάνει απόσβεση ποτέ.
    Αναρωτιέμαι αυτοί οι δικαστές, οι πολιτικοί ή αυτοδιοίκηση της περιοχής αλλα και τοσος κόσμος εκεί στην πήλο που ζει πλέον από αυτή την επένδυση δεν αισθάνονται ντροπή. Προσωπικά εάν ήμουν στην θέση του κ Κωνσταντακόπουλου ιδιοκτήτη την ξενοδοχειακής μονάδας θα το έκλεινα θα τους έφτυνα όλους και θα σηκωνόμουν να φύγω μακριά από αυτό τον τόπο!!!
    Σε αυτό τον τόπο εάν δεν λέγεσαι Μπόμπολας Βαρδινογιάννης Κόκκαλης και δεν έχεις λαδώσει ολο το πολιτικό σύστημα δουλεία δεν κάνεις ! Φυσικά ολοι η παραπάνω επενδύσεις κανουν με τα λεφτα του Λαου με δάνεια επιχορηγήσεις κλπ και αμα πέσει εξω την φορτώνουν στο κράτος .
    Α ρε ΔΝΤ που θελει αυτό ο μ……….. λαός ,μου αρέσει ρε Σάββα που εχεις και υψηλές προσδοκίες για αυτή την χώρα. Οικος ανοχής ήταν οίκος ανοχής θα παραμείνει … αντε καμαρώστε τον βουλγαράκη και την αρέα του που δεν ήχαν καμία ηδέα για το βατοπαίδι !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 10:04 μ.μ.,

    όχι φίλε μου,ο λαός δε χρειάζεται κανένα ΔΝΤ, αυτοί που τρώνε τα λεφτά του λαού(βλ.Χρηματιστήριο) θέλουν φυλακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Den toys evale kanis to maxeri sto laimo na pexoun ta lefta tous apla o Ellinas psaxnei panta kapou na rixei tis eythines tou ... Kai nai pistevw oti to dnt einai anagkai sto na parthoun apofaseis pou se alli periptwsi den tha tolmousan na parthoun fysila panta sto simio ayto pou den tha perasei stin alli pleura

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλα τα λεει ο 09:33, ας μεναμε στις παραδοσιακες Ελληνικες αξιες και τιποτα δεν θα φοβομασταν.
    Διστυχως μας ψησανε να εχουμε "λεφτα", και ανοιχτηκαμε.
    Ο πλουτος μας ειμαστε εμεις, η χωρα, η γνωση μας(η Ελληνικη τεχνη, π.χ. καικαδες), οι ιστοριες των παπουδων, οι αρχαιοι φιλοσοφοι (και οχι μονο), και γενικα ολα τα δικα μας.
    Εχουμε φτασει σε σημειο που ολος ο πλανητης διδασκεται απο εμας, και εμεις καταστρεφουμε την κληρονομια μας.
    Ποτε επιτελους θα καταλαβουμε τις αξιες μας δεν ξερω - ελπιζω να μην ειναι αργα.
    \
    Υ.Γ. Εμεις ειμαστε οι πολιτικοι μας - ας το αναγνωρισουμε καποτε.

    "Ενας ταξιδιωτης του κοσμου για 15 χρονια"

    ΒΝΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://works.bepress.com/paulrich/5/


    afrikanoi ellines masonoi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΧΑΜΑΙΛΕΟΝΤΑΣ21 Οκτωβρίου 2010 στις 4:03 π.μ.

    Πραγματικά πρέπει να ντρέπονται, που έκαναν 6 χρόνια για να βγαλουνν μια απόφαση σε τόσο σοβαρό ζήτημα. Είναι σκάνδαλο ότι επιτράπηκε να κατασκευαστεί αυτό το μεγαθήριο, χωρίς να έχει προηγηθεί χωροταξικός σχεδιασμός. Ενώ για χρόνια εκκρεμούσε το ζήτημα στα δικαστήρια, συνεχιζόταν ανεμπόδιστα η παράνομη εγκατάσταση της ξενοδοχειακής μονάδας και μάλιστα σε οικολογικά προστατευόμενη περιοχή, όπου επιτρέπεται μόνο η ήπια ανάπτυξη. Όλα αυτά έγιναν υπό την αιγίδα "φωτογραφικών" αντισυνταγματικών νόμων και με επιχορηγήσεις εκατομμυρίων από το Δημόσιο.Ποίοι άραγε χρηματίστηκαν, για να κάνουν τόσο καιρό τα στραβά μάτια στην παρανομία; Πώς θα αποζημιωθεί το Δημόσιο ήτοι ο ελληνικός λαός που πλήρωσε εκατομμύρια ευρώ για να επιχορηγήσει μια παράνομη επένδυση;

    Περισσότερα για την παρανομία του Costa Navarino εδώ: http://www.nomosphysis.org.gr/articles.php?artid=4174&lang=1&catpid=1

    ΥΓ.Ρητορικό ερώτημα: Γιατί κανένας δημοσιογράφος δε μιλά για αυτό το σκάνδαλο; Είναι όλοι τόσο απασχολημένοι με το Βατοπαίδι κλπ.;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ολοι κάτι να αρπάξουν θέλουν. Αντε Κε Β.Κωνσταντακόπουλε,μοιράσου τους κόπους και τις προσπάθειες μιας ζωής με τους ανεπρόκοπους και τους κλεφτοκοτάδες.Από την Θεσσαλονίκη Α.Λ(με μετακίνηση σε νησί του ΒΑ Αιγαίου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που δεν έχετε καταλάβει είναι η απάντηση των δικαστών του ΣτΕ σε καθαρά ιεραρχικό επίπεδο: λένε δηλαδή οι "παλιοί" του νομικού "στρατού" στον Αναπληρωτή Καθηγητή Νομικής (μέχρι, άκου τώρα σύμπτωση, τις εκλογές του 2009) "Αν νομίζεις ότι θα λύνουμε θέματα σε 15 μέρες για να το παίξεις εσύ μάγκας (=χωρίς να πάρουμε και εμείς μέρισμα του γρηγορόσημου), άλλαξε πλευρό".

    Το θέμα είναι ότι το πρόβλημα παραμένει και ότι, όπως του είχα πει και στο τότε νομοσχέδιο, δεν θα προχωρήσει επί της ουσίας. Ακόμα και να λύνονταν όλα τα νομικά προβλήματα, δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις ένα έργο "μεγάλο" για να έχει τα ευεργετήματα του νόμου και μετά να το αφήσεις αδέσποτο, χωρίς project management από την πλευρά του Κράτους: δεν έχουν όλοι το πείσμα του Κωσταντακόπουλου, θα τα παρατήσουν μετά από λίγο.

    切腹

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ελληνική κοινωνία, κυρίως οι τοπικές μικρές κοινωνίες, έχουν αλλοιωθεί και έχουν χάσει τη λογική τους.
    Έτυχε να πάω πέρισι στην Πύλο για μια ομιλία και πέρασα έξω από το τουριστικό συγκρότημα.
    Μίλησα για την επένδυση αυτή με 15-20 άτομα.
    Με έπιασε θλίψη για τη μικρότητα και τη μικροψυχία.
    Η επένδυση αυτή είναι σε θέση να αλλάξει την τύχη, τη μοίρα της περιοχής.
    Αν έγιναν παρανομίες ή παρατυπίες, να ισχύσει και να εφαρμοστεί ο νόμος.
    Όμως, δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από εμμονές ή από ιδιοτελείς σκοπούς και να καταδικάζουμε την χώρα σε υπανάπτυξη.
    Δυστυχώς, μετά τις 'ανοησίες' Χάλαγκ-Νίκου Παπανδρέου-Παμπούκη-Κουβέλη-Μπιρμπίλη, αυτού του απίθανου θίασου που έχει τον μαέστρο που του πρέπει, και μετά την υπόθεση της ανάρτησης, η εθνική μας θλίψη συνεχίζεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ακόμα και αν είναι το μεγαθήριο που λένε κάποιοι...Δεν ενοχλεί το περιβάλλον τόσο όσο άλλα μεγαθήρια που υπάρχουν στον Ελληνικό χώρο.
    Εχει σεβαστεί περισσότερο το περιβάλλον απο άλλα συγκροτήματα που συνεργαζόντουσαν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις για να χτίσουν ξενοδοχεία και η μία ατασταλία και παρανομία γινόταν πάνω στην άλλη.
    ΘΑ δώσει θέσεις εργασίας;
    ΘΑ αναπτυχθεί η περιοχή
    Θα σεβαστεί το περιβάλλον.
    Μη τρελλαθούμε τώρα όλοι έλεος που μας ΄΄επιασε ο πόνος σε τόσο μεγάλο βαθμό ευαισθησίας....
    Δεν είδα όταν ο Μητσοτάκης έδωσε το στρατόπεδο του ΔΙονύσου να γίνει και καλά πάρκο (τρίχες κατσαρές) και το οποίο ήταν και δάσος να ευαισθητοποιηθεί και να φωνάξει τόσο πολύ όταν χτιζόντουσαν τα μεγα..θήρια των πολλών τετραγωνικών.
    Δεν είδα να φωνάζει κανείς απο τα δικαστήρια και τους εισαγγελείς, όταν κάηκε η Πάρνηθα και στη μεριά του δάσους άρχιζαν να ξεπετάγονται κτίρια και μαιζονέτες.
    Δεν είδα όταν συγκεκριμένες ξενοδοχειακές μονάδες καταπάτησαν αιγιαλούς και όχι μόνο να κουνιέται φύλλο.
    Δεν είναι δικό μου το συγκρότημα ΄και ούτε κάποιο συμφέρον έχω αλλά για όνομα του θεού....Τι μυαλό κουβαλάει πλέον αυτός ο λαός αναρωτιέμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τα παραλια της τουρκιας ειναι καλυτερα για τετοιες επενδυσεις!!
    Ειστε με τα καλα σας? Ξερετε ποσοι ανθρωποι απο τη περιοχη εχουν δουλεια απο αυτο το ξενοδοχειο?
    Λεμε οτι η επαρχια εχει προβλημα ανεργιας και τωρα θελετε να το κλεισετε?
    Αμα ημουν ξενοδοχος θα εδιωχνα ολους τους ελληνες και θα επαιρνα αλβανους και πακιστανους, μπας και εκτιμισει ο χαζοΕλλανας την αξια της επενδυσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φαστ τρακ ή... φαστ πατατράκ;;;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.