12/8/11

Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό κατάρρευση κατά τον Κιλιτσντάρογλου (και δεν έχει καθόλου άδικο)

Η Εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι υπό κατάρρευση επισημαίνει σε συνέντευξη του στην τουρκική εφημερίδα Daily News Hürriyet ο ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.Το Κυβερνών κόμμα στην Τουρκία(Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ) έχει αποτύχει σε δύο από τις κορυφαίες προτεραιότητες του στην εξωτερική πολιτική, σε αυτό των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες και στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.Τα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες παραμένουν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. έχουν παγώσει.



Μια ακόμη σημαντική επισήμανση του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος είναι ότι η Τουρκία είναι ένα «εργαλείο» των δυτικών δυνάμεων (παράδειγμα Συρίας), ότι προσπαθεί παράλληλα να βελτιώσει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις ότι η Άγκυρα απομακρύνεται απο την Δύση και ότι για την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας οι ΗΠΑ είναι ενήμερες όχι όμως και τα Τουρκικά κόμματα.

Ειρωνικό τόνο είχε και η επισήμανση του αναφορικά με την δήλωση-απειλή της Τουρκικής Κυβέρνησης σχετικά με το πάγωμα των σχέσεων με την Ε.Ε. εάν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. το το δεύτερο εξάμηνο του 2012, καθώς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι έχει μείνει για να παγώσει; Οι σχέσεις έχουν ήδη παγώσει.Η δήλωση της κυβέρνησης ενίσχυσε την θέση και την επιχειρηματολογία χωρών που δεν επιθυμούν την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση "

Αναφερόμενος στην διπλωματική δραστηριότητα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχετικά με τα θέματα της Μέσης Ανατολής και της Συρίας ειδικότερα κατηγόρησε το Κυβερνών Κόμμα για λανθασμένες κινήσεις καθώς χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για εσωτερική κατανάλωση.

Αιχμηρός στάθηκε στο θέμα της Συρίας και στην στήριξη του απολυταρχικού καθεστώτος Ασαντ μέχρι πρότινος απο την Τουρκία (αν και αυτό παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα) επισημαίνοντας οτι κατά την επίσκεψη Ερντογάν στην Δαμασκό ο Τούρκος Πρωθυπουργός περιχαρής περιφέρονταν στους δρόμους της Δαμασκού ἐπευφημούμενος απο τα πλήθη και ότι στην κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων των δύο κρατών υπογράφησαν μια σειρά απο οικονομικές συμφωνίες.

Το γεγονός ότι σήμερα λίγο χρόνο μετά υιοθετεί η Τουρκία πολεμικό τόνο στις δηλώσεις της έναντι της Συρίας αποτελεί πλήγμα για την εικόνα της Τουρκίας στον Αραβικό κόσμο.

Τι θα πει ο κ. Ερντογάν αν οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, ή η Συρία, πουν μας φέρατε στα όρια μας με τους 50.000 νεκρούς στα 30 χρόνια αγώνα σας με το ΡΚΚ αναρωτιέται σε δήλωση του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Κιλιτστνάρογλου σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν αναφορικά με το αιματοκύλισμα στην Συρία.

Τι θα πεί ο Νταβούτογλου ο οποίος πήγε στην Λιβύη και πήρε μέρος σε μια διαδήλωση της αντιπολίτευσης αν ένας δυτικός διπλωμάτης λάβει μέρος σε διαδήλωση στο Ντιγιαρμπακίρ μια μέρα;.

3 σχόλια:

  1. "με τους 50.000 νεκρούς στα 30 χρόνια αγώνα σας με το ΡΚΚ"

    Μπα, για 40-45.000 ξέραμε! Κάτι παραπάνω θα ξέρει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε βαρυέστε, ό,τι και να γίνει εμάς στο τσεπάκι μας έχουν. Είμαστε δηλωμένα και κραγμένα γιουσουφάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.