16/3/15

Κατά 0,8% αυξήθηκε το ΑΕΠ το 2014

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΛΣΤΑΤ

Κατά 0,8% αυξήθηκε το ΑΕΠ το 2014

Aύξηση 0,8%, αντί στόχου για 0,6%, παρουσίασε το ελληνικό ΑΕΠ, σε όρους όγκου, το 2014, και ανήλθε στα 186,5 δισ. ευρώ, από 185,1 δισ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Σε τιμές αγοράς πάντως, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις και στο μέτωπο των τιμών, το ελληνικό ΑΕΠ διαμορφώθηκε πέρσι στα 179,1 δισ. ευρώ, από 182,4 δισ. το 2013, σημειώνοντας μείωση 1,8%.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο ζητούμενο πλέον για φέτος είναι η δυναμική της ανάκαμψης, καθώς είναι διάχυτος ο προβληματισμός για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,9% υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων, αλλά και των καθυστερήσεων που καταγράφονται στις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη γραμμή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων βρέθηκε η προοπτική της ανάπτυξης, αφου αστοχίες στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα συμπαρασύρουν και τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής πέρσι και σε όρους όγκου:
1. Η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 0,8% στηρίχθηκε κυρίως στην άνοδο των εξαγωγών κατά 9%, την αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 0,9%, με την κατανάλωση ειδικά των ελληνικών νοικοκυριών να παρουσιάζει άνοδο 1,3%. Την ίδια ώρα οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 7,4% σε σχέση με το 2013, ενώ ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου σημείωσε πτώση 2,2%.

2. Η επιστροφή σε ανάπτυξη το 2014, σε όρους όγκου, είναι η μία όψη του νομίσματος. Σε τιμές αγοράς, καταγράφεται πτώση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 1,8% και ανήλθε σε 179,1 δισ. ευρώ έναντι 182,4 δισ. ευρώ το 2013. Αυτή η μείωση προήλθε από τη σημαντική πτώση των επενδύσεων, σε τιμές αγοράς, κατά 11,8% η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει μόνο από την άνοδο των εξαγωγών κατά 7%. Οι εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση 4,5%. Πρέπει επίσης να σημειωθεί πως σε τιμές αγοράς οι αμοιβές εξαρτημένης εργασίας αυξήθηκαν το 2014, κατά 1% σε σχέση με το 2013, ενώ οι φόροι επί της παραγωγής και των εισαγωγών παρουσίασαν αύξηση 12,8%.
Ημερησία

2 σχόλια:

  1. Να δούμε πόσο θα ‘ανέβει’ το ΑΕΠ το 2015 με την καινούργια λαοπρόβλητη κυβέρνηση μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τολμησες να υπονοησεις οτι ο υπερτατος ηγετης μας που την ημερα που γενηθηκε , ο ηλιος δεν εφυγε απο τον ουρανο για 24 ωρες και εξω απο το δωματιο του μαζευτηκαν 174 αηδονια και κελαηδουσαν για 5 ημερες οτι δεν θα ανεβασει το ΑΕΠ;
    Σιγουρα εισαι γερμανοτσολιας , δοσιλογος , καταδοτης , συνεργατης των Γερμανων , λαδεμπορας της κατοχης , ανορθογραφος , καρακιτσαριο και χωριαταρος.
    Δεν θα αδειασουν τα κεντρα κρατησης αθωων ψυχων; Θα δεις τι θα παθεις.
    Εκει θα σας βαλουμε ολους .
    Ο παραδεισος της Βορειας Κορεας ερχεται.

    Η λογικη... εγκατέλειψε την χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.