10/3/15

Κλείνει προς το παρόν το θέμα του δημοψηφίσματος

Σε φάση αποκλιμάκωσης η σχέση με τους εταίρους
Σπύρος Γκουτζάνης
Η εξήγηση Βαρουφάκη για το πώς προέκυψε το θέμα - Παραμένει μία από τις επιλογές της κυβέρνησης εάν εξαναγκαστεί σε υποχωρήσεις που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της
Μπορεί η κυβέρνηση να το διαψεύδει ωστόσο από την στιγμή που ετέθη το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος είναι πλέον στο τραπέζι.

Ο ίδιος ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης εξήγησε χθες κατά την διάρκεια της συνέντευξης που έδωσε μετά το Eurogroup πως προέκυψε το θέμα του δημοψηφίσματος: «Στο πλαίσιο του συνεδρίου που συμμετείχα στην Ιταλία, εξήγησα τους λόγους που δεν θα πρέπει να υπάρξει έξοδος από το ευρώ. Ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος την άκουσε και μου ζήτησε να κάνουμε μία συνέντευξη. Στη συνέντευξη κάποια στιγμή ο ίδιος μου έθεσε το ερώτημα: Εάν οι εταίροι απορρίψουν κάθε μία από τις προτάσεις σας πως θα αντιδράσετε; Του απάντησα πως ήδη έχουν δεχθεί κάποιες από τις προτάσεις μας, και αυτός επέμεινε. Και εγώ του απάντησα πως στην υποθετική ερώτηση που αρνηθούν κάθε μία πρόταση μας, τότε θα απευθυνθούμε στον λαό, θα κάνουμε δημοψήφισμα. Και αυτό έγινε επικεφαλίδα».

Ο υπουργός κατέληξε ότι «από τη στιγμή που οι Eυρωπαίοι δεν απέρριψαν τις προτάσεις μας, δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος». Ενδεικτικό των σκέψεων που υπάρχουν μέσα στο κυβερνών κόμμα είναι ότι το ενδεχόμενο αυτό αυτό άφησε ανοικτό και έτερος υπουργός ο κ. Δημήτρης Στρατούλης. Πάντως τα στελέχη περί τον πρωθυπουργό διαψεύδουν ότι είναι στις  προθέσεις του το δημοψήφισμα. Ακόμη και τα περισσότερα στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτουν τουλάχιστον στην παρούσα φάση το δημοψήφισμα. Η σχέση με τους εταίρους μετά το χθεσινό Eurogroup εισήλθε σε φάση αποκλιμάκωσης και θα συνεχίσει έτσι ειδικά εαν ξεκινώντας από αύριο η ΕΚΤ αυξήσει σταδιακά την ρευστότητα στην ελληνική οικονομία μέσω του ELA.

Ωστόσο μέχρι τον Ιούνιο η διαπραγμάτευση τόσο στο πλαίσιο της τετράμηνης παράτασης του προηγούμενου προγράμματος όσο και για την νέα συμφωνία θα περάσει από πολλές και διαφορετικές φάσεις. Το δημοψήφισμα εναλλακτικά με τις εκλογές θα έλθει και θα ξαναέλθει στο τραπέζι. Είναι δε διαχείριση απειλής προς το εξωτερικό αφού είναι από τις κινήσεις που δεν επιθυμούν οι εταίροι. Παράλληλα είναι πάντα μία από τις επιλογές της κυβέρνησης εάν βρεθεί σε πραγματικά δύσκολη θέση και εξαναγκαστεί σε υποχωρήσεις που ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της. Προς το παρόν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι των εταίρων πηγαίνουν προσεκτικά, ωστόσο τα δύσκολα θέματα του χρηματοδοτικού κενού, των εργασιακών, του ασφαλιστικού είναι μπροστά.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.