11/3/15

Θα μείνουμε με τη "βόμβα" στο χέρι - Ο Ντράγκι θωρακίζει την Ευρωζώνη απέναντι στην ελληνική κρίση

Tο πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τραπεζικό συμπόσιο στην Φρανκφούρτη.
«Διαπιστώσαμε  περαιτέρω πτώση των αποδόσεων των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων μέχρι σήμερα σε δυσμενή οικονομική θέση χωρών παρά την ανανέωση της ελληνικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα αγοράς τίτλων χρέους μπορεί να θωρακίζει τις χώρες της ευρωζώνης απέναντι στη μετάδοση», τόνισε ο κ. Μάριο Ντράγκι.

Σε προβλέψεις του για το μέλλον της οικονομίας της ευρωζώνης δήλωσε ότι η τάση επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης έχει ανατραπεί και ότι η ανάκαμψη αναμένεται να «διευρυνθεί και ας ελπίσουμε, να ενισχυθεί».

"Το ευεργετικό αποτέλεσμα της αγοράς τίτλων χρέους επί των συνθηκών χρηματοδότησης δεν θα μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά λένε ορισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο μέτρο που οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, γεγονός που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη", δήλωσε ο κ. Ντράγκι

Ορισμένοι οικονομικοί παράγοντες, κυρίως στη Γερμανία, φοβούνται μήπως η εφαρμογή του προγράμματος της ΕΚΤ με ρυθμό 60 δισεκατομμυρίων ευρώ μηνιαίως, έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της εφαρμογής διαρθρωτικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων από τις χώρες της ευρωζώνης.

Ο Μάριο Ντράγκι θεωρεί αδικαιολόγητους αυτούς τους φόβους, ωστόσο, για πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ δεν μπορεί να είναι από μόνο του ικανό να δώσει νέα δυναμική στην οικονομία της ευρωζώνης.

"Οι πρόσφατες αποφάσεις μας αποτελούν αξιόπιστο και αποτελεσματικό εργαλείο για την διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδο πιο κοντινό προς τον στόχο μας (λίγο κάτω από το 2%). Είναι σε θέση να υποστηρίξουν μία περισσότερο ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη, όμως οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δημιουργήσουν ένα περισσότερο ευνοϊκό για τις επενδύσεις περιβάλλον εφαρμόζοντας με ταχύτητα και αξιοπιστία διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις", είπε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS, Καθημερινή

1 σχόλιο:

  1. Το ροκάνισμα της νομιμοποίησης του εγχειρήματος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι βαθύτατων προεκτάσεων. Η ΕΕ βρίσκεται σε επικίνδυνη τροχιά άνισης ανάπτυξης, ελλείμματος πολιτικής και οικονομικής διακυβέρνησης, μεγάλων στρατηγικών διλημμάτων μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, ελλείμματος διορθωτικών μέτρων του τέρατος των νομισματικών δεσμών που ονομάστηκε ΟΝΕ και τα προβλήματα της οποίας πολλοί ομολογούσαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες και της ολοένα μεγαλύτερης διόγκωσης της γερμανικής ισχύος λόγω οικονομικής υπερίσχυσης. Τώρα τι μας λένε αυτοί οι τεχνοκράτες δεν μετράει όταν ένα εύθραυστο εγχείρημα συνεργασίας χάνει στην νομιμοποίηση του με τέτοιες θηριώδεις πρακτικές. Το πρόβλημα για εμάς είναι άλλο. Το γεγονός ότι λόγω απροσεξιών των πέντε τελευταίων χρόνων όταν αρχίσαμε να διαπραγματευόμαστε, επιτέλους, ανακαλύπτουμε πόσο πολύ μας εξάντλησαν και πόσο πολύ μας καταπλάκωσαν με κολοσσιαία χρέη. Το ζήτημα είναι πως θα κατορθώσουμε να διασωθούμε σώοι και ζωντανοί από αυτό το σύστημα θηριωδών πλέον αποφάσεων που λαμβάνουν ανεξέλεγκτοι τεχνοκράτες, κερδοσκόποι, τοκογλύφοι και υπάλληλοι ηγεμονικών υπηρεσιών μεγάλων κρατών όπως η Γερμανία. Όλα εξαρτώνται από το κατά πόσο η Ελληνική κοινωνία θα στηρίξει την αναπόφευκτη (από καιρό) μάχη που δίνει η νυν Ελληνική κυβέρνηση για να επιβιώσουμε και να σταθούμε όρθιοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.