14/3/15

Ιωάννης Πασαλίδης: Ο Πόντιος που σήκωσε στους ώμους του την ελληνική Αριστερά

Στις 15 Μαρτίου 1968, την ώρα που ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοίνωνε στην Αθήνα το σχέδιο του νέου Συντάγματος, στην οδό Ερμού 73 της Θεσσαλονίκης ο πολιτικός και γιατρός Γιάννης Πασαλίδης άφηνε την τελευταία του πνοή χωρίς να το πληροφορηθούν οι Έλληνες, αφού οι λογοκριμένες εφημερίδες δεν ανέφεραν το θάνατό του.
Μόνο το αγγελτήριο θανάτου δημοσίευσαν, όπου αναγραφόταν μόνο η ιδιότητα του γιατρού και όχι του πολιτικού! Η κηδεία του ιδρυτού και προέδρου της ΕΔΑ, που ήταν σε κατ’ οίκον περιορισμό, όπως όλοι οι πολιτικοί, έγινε υπό το άγρυπνο μάτι της χωροφυλακής, εν μέσω στενού οικογενειακού κύκλου.

Το αγγελτήριο της κηδείας του όπως δημοσιεύτηκε στην εφ. Μακεδονία
Στις 15 Μαρτίου 1968, την ώρα που ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος ανακοίνωνε στην Αθήνα το σχέδιο του νέου Συντάγματος, στην οδό Ερμού 73 της Θεσσαλονίκης ο πολιτικός και γιατρός Γιάννης Πασαλίδης άφηνε την τελευταία του πνοή χωρίς να το πληροφορηθούν οι Έλληνες, αφού οι λογοκριμένες εφημερίδες δεν ανέφεραν το θάνατό του. 
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos news

5 σχόλια:

  1. Ἐπειδή πολλοί πού θα διαβάσουν τό ἔρθρο στό ΠΟΝΤΟΣ Νιούς, δεν θά καταλάβουν ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ότι ο Πασσαλίδης ανῆκε στούς ΜΕΝΣΕΒΙΚΟΥΣ και ὄχι στούς ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΥΣ.
    Οἱ ΜΕΝΣΕΒΙΚΟΙ ἦσαν ἡ πλειοψηφία στο ΚΚ τῆς τότε Ρωσσία (μετέπειτα ΕΣΣΔ). Πρέσβευαν τήν ἐλευθερία τῶν πολιτῶν και τήν δυνατότητα βιοποριστικῆς ἰδιοκτησίας. Δέν ἤθελαν τήν κρατικοποίηση τῶν μέσων παραγωγῆς αλλά μόνο ὅσων εἶχαν μεγάλες διαστάσεις και ἀπαιτοῦσαν εὑρύτερη ὀργάνωση και διοίκηση τύπου, θα λέγαμε σήμερα, μάνατζμεντ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ, στήν τάση αὐτήν, ἀντιτάχθηκαν οἱ μπολσεβίκοι (δηλαδή ἡ μειοψηφία) ὑπό τόν Λένιν και ἐδίωξαν διά τῆς βίας τούς μενσεβίκους. Ὕστερα, ἀφοῦ ἐπικράτησαν,. ἐπιδόθηκαν σέ διαρπαγές ἀγαθῶν, παντοῦ. Δέν ἄφησαν κανέναν, οὔτε πτωχό, νά ἔχει ἰδιοκτησία. Ἀκόμη καί τήν μιά κότα πού μπορεῖ να εἶχε μία οἰκογένεια, τήν ἅρπαζαν! Τήν κατέσχον στό ὄνομα τοῦ λαοῦ, καί τήν τρώγανε στό ὄνομα τοῦ κόμματος......Γέμισε ἡ Ρωσσία μέ τίς οἰμωγές τῶν πενεστέρων! ....Ἐπιβίωναν ὅσοι γινόντουσαν "μπολσεβίκοι", δηλαδή τῆς μειοψηφίας, καί ἅρπαζαν ἀπό τούς ἄλλους! Ὅσο πιό σκληροί τόσο πιό καλοί ..."μπολσεβίκοι".
    Ἀπό τότε, ἡ κουμουνιστική ἀριστερά, ΔΕΝ δίνει σημασία στό ἄν εἶναι μειοψηφία. Ἀφοῦ μπολσεβίκοι εἶναι οἱ τῆς μειοψηφίας, ..,.ἐξ ὁρισμοῦ! Ἄρα, ἐκπροσωπεῖ ὅλο τόν λαό, ὡς "ἡ ἐμπροσθοφυλακή" του. Κάθε ἐπιχείρημα περί δημοκρατικῆς πλειοψηφίας καί γνώμης της τί δύναμη νά ἔχῃ σέ ὅποιον πιστεύει στήν λαϊκή ἐμπροσθοφυλακή τῆς "μειοψηφίας";
    Ἐξ οὗ καί οἱ ἀτελείωτες νέες μειοψηφίες... καί τά νέα γκρουπούσκουλα! Τό ἕνα πιό... "μπολσεβίκικο" ἀπό τό ἄλλο!
    Γι' αὐτό εἶναι ἀνόητο καί σχεδόν κακόβουλο, νά ταυτίζεται μέ τούς μπολσεβίκους "κομμουνιστάς" κάθε ἀριστερός, πού μπορεῖ δημοκρατικά, χωρίς νά πιστεύῃ στήν βιαία κατάκτηση τῆς κρατικῆς ἐξουσίας, ἀλλά οὔτε καί στήν δικτατορική ἄσκηση αὐτῆς, ἁπλῶς νά συμφωνῆ μέ τήν ἄποψη τῶν τότε μενσεβίκων, ὡ ςκαλλίτερο τρόπο πολιτικῆς καί οἰκονομικῆς διαχειρίσεως.
    Βολεύει πολύ τόν καπιταλισμό καί τόν στηρίζει, ἡ ταύτιση αὐτῶν τῶν δημοκρατῶν (τότε μενσεβίκων, τώρα θά τούς λέγαμε μᾶλλον κεντρο-αριστερούς) μέ τούς μπολσεβίκους ἤ ἡ νεο-ἐποχήτικη ριζοσπαστικοποίησή τους. Τελευταῖα, ὅμως, τόν καπιταλισμό τόν βολεύει ἐξ ἴσου, ἡ ταύτιση τῶν ἠπίων δημοκρατῶν αὐτῶν μέ τούς ἐθνικιστές, ἄν συμβαίνει νά μήν εἶναι ὑπέρ τῆς διεθνιστικῆς νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποιήσεως.
    Πρότυπο τέτοιου ἤπιου δημοκράτη καί ὄχι μπολσεβίκου ἦταν φαίνεται καί ὁ Ἰωάννης Πασσαλίδης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωκράτη, σου έστριψε; η πρόκειται για νέο τύπο καθοδήγησης;;;

      Οι Μπολσεβίκοι, γνωστoί επίσης και ως [1] Μπολσεβιστές[2] (ρωσικά: большевики, большевик, προφορά σύμφωνα με το ΔΦΑ [bəlʲʂɨˈvʲik] προερχόμενο από την λέξη большинство bol'shinstvo, "πλειοψηφία", που προέρχεται από το большe bol'she, που σημαίνει "περισσότερο", και είναι συγκριτικός βαθμός του большой bol'shoi, που σημαίνει μεγάλος) ήταν μια πολιτική φράξια του Μαρξιστικού Ρωσικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (RSDLP) το οποίο διασπάστηκε από την φράξια των Μενσεβίκων[3] στο 2ο Συνέδριο του Κόμματος το 1903. Οι μπολσεβίκοι αποτελούσαν την πλειοψηφία στην κρίσιμη ψηφοφορία, και έτσι προήλθε και το όνομά τους. Σε τελική ανάλυση έγιναν το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης.[4] Οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία στην Ρωσία κατά την διάρκεια της Οκτωβριανής Επανάστασης που ήταν μια φάση της Ρωσικής Επανάστασης του 1917, και ίδρυσαν την Σοβιετική Ένωση. (από τη βικιπαίδια)

      Διαγραφή
  2. Σχόλιο ποντιακής συμπαράστασης.......εαν ο ηγέτης της αριστεράς δεν ηταν πόντιος φαντάζομαι οτι δεν θα υπήρχε περιπτωςη να ασχολούνταν μαζι του ο Σάββας.....για την επέτειο του θανάτου του..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κρίστιαν, δεν πρόκειται για κανένα τύπο καθοδήγησης, ούτε τρελλάθηκα.
    Απλῶς είχα κάπου διαβάσει, που έλεγε ότι αρχικά οι μενσεβίκοι ήσαν πλειοψηφία καί ότι μετά από διώξεις κατέστησαν μειοψηφία, σε συνέδριο, και επικράτησαν οι μπολσεβίκοι του Λένιν. Δυστυχώς δεν έχω συγκρατήσει την σχετική βιβλιογραφική αναφορά, και δεν είμαι ειδικός μελετητής , ούτε ερασιτεχνικά, της ἱστορίας της αριστεράς. Αποφεύτω όμως συστηματικά, να διαβάζω αναξιόπιστα κείμενα.
    Ως εκ τούτου, επειδή ἀκριβῶς δεν θυμόμουνα καλά την ετυμολογία τῶν λέξεων μπολσεβίκος και μενσεβίκος, , απέφυγα προσεκτικά στο παραπάνω σχόλιο να ταυτίσω τούς όρους, μπολσεβίκους με μειοψηφία, και μενσεβίκους με πλειοφηφία. Στήν πραγματικότητα τῶν τάσεων αναφέρθηκα, η οποία μου είχε κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. Ότι δηλαδή η μειοψηφία επικράτησε εν τέλει ως εάν να ήταν ἡ πλειοψηφία.
    Στην σχετική προπαγάνδα, αναμφίβολα πλέον σήμερα, οι μπολσεβίκοι εμφανίζονται ως η τελική πλειοψηφία.
    Στην Βικιπέντα αναφέρεται ὅμως η αρχική ισορροπία των δύο παρατάξεων. : " Οι δύο φράξιες ήσαν αρχικά γνωστές ως οι "σκληροί" (υποστηρικτές του Λένιν) και οι "μαλακοί" (υποστηρικτές του Μαρτώφ). Σύντομα, εντούτοις, η ορολογία άλλαξε σε "Μπολσεβίκους" και "Μενσεβίκους", από το ρωσικό большинствό, "bolshinstvo" (πλειοψηφία) και меньшинствό, "menshinstvo" (μειοψηφία), βασισμένη στο γεγονός ότι οι υποστηρικτές του Λένιν υπερτερούσαν ελαφρώς των υποστηρικτών του Μαρτώφ στο θέμα για την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Ούτε ο Λένιν ούτε ο Μαρτώφ είχαν μια σταθερή πλειοψηφία στην Διάρκεια του Συνεδρίου καθώς οι αντιπρόσωποι έφευγαν ή άλλαζαν στρατόπεδα. Στο τέλος, το Συνέδριο διασπάστηκε κατ΄ισομοιρίαν ανάμεσα στις δύο φράξιες..."

    Ἀπό ὅσο θυμᾶμαι, είχα διαβάσει ὅτι ὁ ὅρος μπολσεβίκοι σήμαινε αρκετοί, "μπόλικοι" καί ὄχι οἱ περισσότεροι. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ρωσσικά για να το ελέγξω, καθώς και αν όντως τό μενσεβίκοι σήμαινε οἱ τῆς μειοψηφίας. Προσπάθησα με μεταφράστές του ιντερνέτ, αλλά δεν έβγαλα αποτέλεσμα με βάση τα ανωτέρω, δηλαδή τα ρωσικά που αναφέρει η Βικιπέντια: большинствό, "bolshinstvo" (πλειοψηφία) και меньшинствό, "menshinstvo" (μειοψηφία).
    Το παραπάνω σχόλιό μου λοιπόν δεν στέκει, μόνο εάν ἔσφαλα ως προς την ορολογία τόσο πολύ, ώστε να έχω σφάλει και ως προς την πραγματικότητα: Τῆς διά της βίας ἐπικρατήσεως τῶν μπολσεβίκων επί τῶν μενσεβίκων. Το δεύτερο δεν τό νομίζω – καί ὡς προς το γεγονός της βίας αὐτῆς, εἶναι δευτερεῦον το ἄν οἱ δύο φράξιες ἦσαν περίπου ἰσάριθμες ἤ ἄν αρχικά ὑπερτεροῦσαν οι μενσεβίκοι λίγο, ἤ οἱ μπολσεβίκοι λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή αυτές τις μέρες πολλοί τείνουν να βαφτίσουν το κρέας ψάρι φοβήθηκα ότι πρόκειται για νέο είδος καθοδήγησης, νέα οδηγία για την καθημερινή ορολογία.

      Κατά τα άλλα, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, μπολσεβίκο σημαίνει πλειοψηφία, αυτή τη δεδομένη πλειοψηφία σε δεδομένη και μοναδική ψηφοφορία του κόμματος του Λένιν.
      Για επείγουσα ανάγκη (πληροφόρησης!), καλή η βικιπαίδεια, αλλά για θέματα που αφορούν την ιστορία της Σ.Ε. θέλει προσοχή.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.