28/4/09

Επίσκεψη του αρχηγού του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ στο Κουρδιστάν

Ο πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, με τον ναύαρχο Μούλεν

του Σάββα Καλεντερίδη
Ο αρχηγός του Μεικτού Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, ναύαρχος Μάικλ Μούλεν (Michael Mullen), πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη το Σάββατο στο Κουρδιστάν, την αυτόνομη περιοχή του Ιράκ που από 20ετίας περίπου λειτουργεί κρατική οντότητα.
Ο Μούλεν επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Ερμπίλ και έγινε δεκτός... από τον πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μεσούτ Μπαρζανί, τον πρωθυπουργό Νετζιρβάν Μπαρζανί και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν τα θέματα των σχέσεων Κουρδιστάν-ΗΠΑ, οι σχέσεις της ομόσπονδης κυβέρνησης του Κουρδιστάν με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Βαγδάτης, όπως το νομικό καθεστώς των εδαφών του Κιρκούκ, η εφαρμογή του άρθρου 140, ο εθνικός νόμος υδρογονανθράκων, η κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή και σε όλο το Ιράκ και η αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ του Κουρδιστάν και της γειτονικής Τουρκίας. Στη συνάτνησή του με το ναύαρχο Mullen, ο Πρόεδρος Barzani είπε:
«Είμαστε ευγνώμονες για το ρόλο που έπαιξαν οι ΗΠΑ στη βελτίωση της κατάστασής μας από το 1991 και των θυσιών που έγιναν για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή μας το 2003.» Εξήγησε ότι η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν θα παραμείνει πιστή στο σύνταγμα και θα αντιμετωπίσει τα σημαντικά ζητήματα μέσω του πολιτικού διαλόγου, χαιρετίζοντας τη συμβολή των ΗΠΑ εν προκειμένω. Ο Μπαρζανί συνεχίζοντας είπε, «από την αρχή, είμαστε ένα μέρος της λύσης. Αυτό είναι μια κρίσιμη στιγμή για το Ιράκ, και θα κάνουμε αυτά που μας αναλογούν για μια ειρηνική συνύπαρξη στο πλαίσιο της ομοσπονδιακής δημοκρατίας στο Ιράκ.»
Στην πρώτη επίσκεψή του στο Κουρδιστάν, ο ναύαρχος Mullen εξέφρασε την ευχαρίστησή του που βρίσκεται στην περιοχή, σημειώνοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και τις προκλήσεις που παραμένουν. Επίσης εξήγησε ότι γνώριζε καλά τη δύσκολη ιστορία των Κούρδων και του Κουρδιστάν. Ο ναύαρχος Mullen εξήγησε ότι οι ΗΠΑ δεν θα ξεχάσουν τις θυσίες που έκαναν οι Κούρδοι σε στρατιωτικό επίπεδο κατά την επιχείρηση ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν. Επανέλαβε επίσης την αμερικανική δέσμευση για τις σχέσεις με το Ιράκ, το Κουρδιστάν, και τους ανθρώπους του, και υπογράμμισε την πρόθεση των ΗΠΑ να παραμείνουν διπλωματικά και πολιτικά δεσμευμένοι στην πολιτική αυτή.
Ο πρωθυπουργός Νετζιρβάν Μπαρζανί, που είχε χωριστή συνάντηση με το ναύαρχο Mullen, δήλωσε:
«Θεωρούμε αυτήν την επίσκεψη ένα ευπρόσδεκτο σημάδι από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική της νέας αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, υποδηλώνει τη πρόθεση υποστήριξης προς το Ιράκ στην αντιμετώπιση των σημαντικών ζητημάτων. Τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για να συμμετέχουν ενεργά οι εθνικές ομάδες του Ιράκ στην εξέταση των άλυτων προβλημάτων. Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν τονίζει την πίστη της στο γνήσιο διάλογο και την εποικοδομητική συζήτηση, που θα συμβάλλουν στην πολιτική σταθερότητα και τη διαρκή ασφάλεια της περιοχής.»
Πηγή: Επίσημη ιστοσελίδα Κουρδιστάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.